Oud-DNB directeur Nout Wellink ziet onzekerheden in de financiële markten: “binnen één jaar een recessie”

De geruchten dat de wereldeconomie langzaam afkoelt lijken gesteund door de gegevens die vandaag zijn vrijgekomen vanuit de Verenigde Staten. Ook daar nam de industriële productie iets af in vergelijking met een jaar eerder. Maar slecht waren de cijfers allerminst. Volgens Nout Wellink gaat het echter wel de verkeerde kant op en suggereert hij dat het mogelijk is dat volgend jaar een recessie losbarst. Dat zou natuurlijk kunnen, maar laten we onszelf niet nu al in de put praten, via BNR Radio.

“Of er echt een recessie komt hangt eigenlijk samen met de vraag of de consumenten het opgeven. Producenten worden al wat pessimistischer, dat zie je in alle enquêtes, maar de consumenten houden het allemaal nog op peil, maar als de consument het laat afweten dan kan een situatie zich voordoen zoals 2008.”

De oud DNB-directeur stelt dat economisch gezien “de signalen op oranje staan”. Als het fout gaat, aldus Wellink, dan binnen één jaar. Al denkt hij dat de kans dat het fout gaat groter is in 2021 omdat de Amerikaanse economie nu zeker nog goed loopt.

Daarbij bepalend wanneer een recessie zich écht manifesteert zou volgens Wellink het moment zijn wanneer zich een ‘shock’ voordoet in de democratie. Mogelijke ‘shocks’ die hij ziet aankomen zijn bijvoorbeeld de Brexit en de situatie in Hong Kong. “Hoe diep de volgende recessie zal ingrijpen?” op die vraag had Wellink geen antwoord. Geheel logisch, want niemand weet daadwerkelijk de toekomst.

Volgens Wellink is een “recessie een natuurgegeven” en “hebben we nu een lange tijd van vooruitgang, gezien het aantal risico’s moet het ergens wel een keer mis gaan”. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China ziet Wellink als zo’n risico, al denkt hij dat de Chinezen niet snel akkoord zullen gaan met Trump “als de eis is dat de Chinezen afzien van technologische vooruitgang dan gaan ze daarmee niet akkoord”.

Vandaag reageerden de Amerikaanse beurzen negatief op het nieuws dat nieuwe importtarieven op Chinese producten worden ingevoerd.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. meneer cactus

  Nog zo een smeerlap die graag de schuld neerlegt bij anderen. Een vieze linkse populist die door eigen beleid de gulden te goedkoop verkocht heeft door zijn maat duisenberg , de rente vele jaren kunstmatig laag houd en een ander land de schuld geeft voor het eigen falen

  1. Willemm

   “Nog zo een smeerlap die graag de schuld neerlegt bij anderen.”
   De ironie spat ervanaf… Wel sterk hoe je vervolgens gelijk de connectie legt met HRT populisme, de stroming die hier om bekend staat.

   1. meneer cactus

    Ik kan de ironie niet vatten als je de nationale munt 10% onder de waarde verkoopt omdat Duitsland dat eist. Links populisten kunnen dat met droge ogen vertellen willempie. Uw punt als aanhanger van het links populisme is precies ?

  2. hans-e-pans

   Wat veel mensen niet weten is dat DNB een partirticulaire instelling is.

  3. EmC2

   En ons goud goedkoop verkocht!!!

 2. plakband

  Voorspellingen van Nout Wellink gebben dezelfde waarde als een fortune cookie.
  Soms komen ze uit, soms niet.
  Een aap die een dobbelsteen werpt gooit hogere ogen.

  1. Joshuak

   Is niet zo het is te voorspellen.. Waarom gooien ze die rentes zo extreem laag? Om economische groei te stimuleren anders staat de economie stil..

   Maar je vergeet de extreme effecten dat lage rentes kan hebben op inflatie.. Je kan gewoon niet “gratis” geld printen en daarmee denken weg te komen..

   Iedereen snapt dat als je het over Venezuela of Cuba enzo hebt.. Maar niemand denkt daar aan als je het over onze eigen landen hebt.. Het enige verschil is dat wij uitgavens redelijk beperkt houden en het dus langer volhouden..

   Maar het uiteindelijke resultaat zal altijd hetzelfde zijn.

   En dat geld printen is de enige reden waarom de economie zo snel was hersteld.. Maar uiteindelijk het enige wat ze hebben gedaan is de bubbel die was geknapt opnieuw opgeblazen en zijn daarna in principe op dezelfde manier weer verder gegaan.

   Denk volgend jaar nog niet want ze hebben de rentes net weer verlaagd, maar wanneer je het punt hebt bereikt dat je het niet meer kan verlagen dan is het afgelopen..

   Negatieve rentes kan je weer de crash uitstellen maar zoals ik zeg, je stelt het alleen maar uit en de val zal alleen maar pijnlijker zijn.

  2. Heinz

   Altijd, als je hem een steen in handen geeft met alleen maar met 9 stippen op elk vlak.

 3. C.A.Barstow

  Laten we hopen dat die recessie voor Brussel zo ernstig en zwaar wordt
  dat de hele EU als een kaartenhuis in elkaar dondert om daarna nooit weer opgebouwd te worden.
  Dan zal ik de vlag uithangen let wel de Nederlandse vlag!, dat EU vod heb ik allang geleden in de fik gestoken.

  1. Crassus

   Op het gebied van het geld en bankwezen bent u een absoluut stuk onbenul. Financiën en rentebeid zijn aan u niet besteed. Wellink heeft geen enkele bemoeienis met laaghouden van de rente vandaag de dag.

   1. meneer cactus

    wellink is mede ontwerper van het huidige systeem en is daarmee hoofdelijk verantwoordelijk voor het heden ten dage gevoerde beleid.

    1. Crassus

     U kunt beter niet meer aan het woord gelaten worden. U verzwakt de qualiteit van DDS in ernstige mate door uw gezwets. Stel u op de hoogte door het lezen van gerenommeerde lectuur, zoals bijv. FD.

     1. meneer cactus

      Dank je voor je uitstekende onderbouwde reactie , tegen zoveel argumentatie is niemand opgewassen. Je bent echt een meerwaarde noppen. Overigens lees ik het fd wel eens. Ik vind de onkunde over bijvoorbeeld pensioenen in dat blaadje erg leuk.

   2. Siemien

    Op het gebied van reageren is Craccus echt een onbenul Craccus kan beter niet meer aan het woord gelaten worden.
    Craccus verzwakt de kwaliteit van DDS in ernstige mate door zijn gezwets.

 4. Trude Herr

  Donald Trump en Boris Johnson, zijn de veroorzakers van alle onrust. Wij mogen de herren goed bedanken. Heel bijzonder staan zij hoog in het vaandel van DDS.

 5. Anne Sophe Schillersdorf

  Donald Trump en Boris Johnson zijn de veroorzakers van deze chaos en zullen de schuld dragen voor een mogelijke recessie

  1. santiago

   Zo is het Anne. Vierendelen en verbranden tot er niets meer van over is. Dan pas kunnen we gaan bouwen aan een mooie wereld. Een wereld waarin we allemaal in vrede naast elkaar kunnen leven.
   Blijf je wel je medicijnen op tijd innemen en is er wel iemand in de buurt die op je let.

  2. meneer cactus

   populistisch links in bocht , nu is het de schuld van johnson en trump en morgen is de EU de grootste zelfstandige handelsblok wereldwijd. Populistisch links weet echt niet wat ze blaten.

   De rente in de EU wordt kunstmatig laag gehouden om de zuid europesche landen uit de wind te houden door hun torenhoge schulden. Overigens groeien die schulden razend snel door de kosten van de rubberbootjes

   1. Kretoloog

    De echte schuldige heet Mario Draghi, directeur van de Europese Centrale Bank. Deze Italiaans voert een beleid van superlage rentes, wat voordelig is voor zijn land en andere Zuid-Europese landen met een enorme staatsschuld.
    De gevolgen van dit beleid voor bv. de pensioenen in Nederland zijn regelrecht dramatisch.

    1. meneer cactus

     geheel correct , nu moet links nog verantwoording nemen voor zijn daden

 6. Crassus

  AD : Johnson raakt meerderheid kwijt na overstap van een parlements lid. Enig commentaar :
  ,,De conservatieve regering zoekt te hard naar een beschadigende brexit”, stelt Lee in een verklaring over zijn overstappen. ,,Levens en de leefbaarheid van het land worden onnodig op het spel gezet en het is gevaarlijk voor de integriteit van het Verenigd Koninkrijk.” DDS’ers houden nog steeds vol. Hoe is het mogelijk ?

  1. meneer cactus

   en de binding met dit topic is ? off topic bull shit dus om de aandacht van de ECB en Draghi af te leiden. Wederom misplaatst links populisme om een draadje te verkreukelen zodat het falen van de EU wat afgeleid wordt.

   dan ook maar off topic , nexit nu , terug naar de handelsakkoorden E.E.G 1970 en opdoeken van dat bureaucratische monster de parlementaire brusselse regentenclub.

 7. Kapitein Haddock

  Nout Wellink: PVDA’er.
  Altijd maar ellende verkopen om de burger weer op de een of andere manier te belasten!

 8. EmC2

  Wie was ook alweer die man, die zei dat je geld rustig op de DSB-bank kon laten staan.

 9. WWW

  Toch wel verontrustend wanneer JP Morgan zelfs waarschuwt om in grondstoffen en bv goud te gaan. Ze adviseren om voor een gedeelte uit de dollar te stappen.
  Heeft die Putin een vooruitziende blik gehad door bijna al zijn amerikaanse schuldpapier te verkopen en er goud voor in te slaan?

 10. Pescador

  Hij bedoeld er is teveel gegraait en dat gaat zich nu wreken.

 11. Punt50

  Bullshit Nout, ECB heeft onverantwoordelijk zoveel geld bijgedrukt met als gevolg dat de rente negatief is geworden. Dat is de oorzaak! En jij stond erbij, keek ernaar en deed niks.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.