Hong Kong schrapt omstreden ‘uitleveringswet’, financiële markten komen tot rust

De regering van Hong Kong heeft besloten de omstreden ‘uitleveringswet’, waardoor Kantonezen het risico liepen te worden uitgeleverd aan Beijing, ingetrokken. De financiële markten in Azië en ook de rest van de wereld reageerden positief. Nu de spanningen tussen demonstranten en de regering wegebben is de primaire motivatie  met het intrekken van de wet, verdwenen, via NU.

Dat Hong Kong heeft besloten de omstreden wet in te trekken is positief nieuws, de spanningen daar lagen namelijk in het verlengde van de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China. Met het intrekken van de wet wordt gesuggereerd dat Beijing de handelsoorlog toch net iets minder prettig vindt dan de Amerikanen. Gezien de beperkte omvang van de marine van China viel dat ook te verwachten.

Met het intrekken van het wetsvoorstel, dat uitlevering aan Beijing mogelijk maakte, hebben de demonstranten in Hong Kong één van hun doelen bereikt. Verder wilden de Kantonezen in Hong Kong dat de regering onderzoek doet naar ‘extreem politiegeweld’ tijdens de demonstraties, niet langer het woord “rellen” gebruikt bij het beschrijven van demonstraties en de opgepakte demonstranten vrijlaat. Maar aan de overige wensen, behalve intrekking van de wet, wordt waarschijnlijk géén gehoor gegeven.

Ten slotte wilden de demonstranten een universeel kiesrecht voor de inwoners van de stadstaat, aangezien het land formeel gezien geen democratie is. Het bestuur van het landje wordt namelijk gekozen door een speciale ‘commissie’ waarop burgers géén invloed hebben. De Hongkongse bestuurder Carrie Lam maakte het besluit tot intrekking van de wet gisteren bekend:

“De incidenten van de afgelopen maanden hebben Hongkong geschokt en bedroefd. We hopen allemaal een uitweg te vinden uit de huidige impasse.”

De overige eisen van de demonstranten zijn dus nog niet ingewilligd, maar het is onwaarschijnlijk dat zij in alle hevigheid zullen demonstreren om de overige punten van zorg van tafel te krijgen, immers is het hoofddoel -het voorkomen van eventuele uitleveringen aan China- behaald.
Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. meneer cactus

  Dat had men dus veel eerder moeten doen. Diep respect voor de betogers die Goliath op de knieën hebben gekregen ondanks de dreiging met 60.000 man leger inzet.

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   Had je dit ook gezegd toen er een neonazi coup in Kiev gaande was aangevoerd door Verhofstad?

   1. Siemien

    Jij moet je moffensmoel houden

    1. Anne Sophe Schillersdorf

     Zwijgen is ook een antwoord.

     1. Siemien

      Als jij je moffensmoel dichthoudt zeker

     2. meneer cactus

      ik heb nog andere dingen voorhanden anders dab dds. Jij kennelijk niet

   2. meneer cactus

    voor dat verwijt moet je het schatje timmerfrans ter verantwoording roepen

 2. Jack Flash

  Dat politiegeweld was echt afschuwelijk.Ik heb wat beelden gezien.Ik moet niet denken aan een Europees leger……

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   Blablabla blabla bla

 3. Agios

  Respect voor de Hongkong jongelui. Wat zij laten zien, is gebaseerd op overtuiging, kakakter en moed. Dat is andere koek dan wat de vrijgmiddagspijbelaars ons voorschotelen. Dat is meer een deugwandeling naar en van McDonald’s.

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   Had je dit ook gezegd toen er een neonazi coup in Kiev gaande aangevoerd door Verhofstad?

   1. Siemien

    Jij moet je moffensmoel houden

    1. Anne Sophe Schillersdorf

     Zwijgen is ook een antwoord.

     1. Siemien

      Als jij je moffensmoel dichthoud zeker

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.