In memoriam: oud-DDS-columnist Dirk-Jan van Baar (1957 – 2019)

Droevig nieuws voor mensen die DDS al wat langer volgen: onze columnist van het eerste uur, Dirk-Jan van Baar, is zondag na een lang ziekbed overleden. Van Baar schreef in totaal meer dan vijf jaar voor De Dagelijkse Standaard, van 2009 tot 2014. Hij was één van de eersten die oud-hoofdredacteur Joshua Livestro volgde naar Jalta en heeft in zijn laatste jaren een column gehad bij De Volkskrant.

Vanmiddag bereikte mij het droevige nieuws dat onze oud-columnist Dirk-Jan van Baar zondagochtend is overleden na een lang ziekbed. Dirk-Jan was één van de allereersten die op DDS begonnen te schrijven toen de site net was opgericht. In totaal is de historicus meer dan vijf jaar verbonden geweest aan de website.

Met de opkomst van nieuwe rechtse partijen zijn Dirk-Jan en DDS uit elkaar gegroeid. Dirk-Jan ging voor de Volkskrant schrijven, en deed dat niet zelden met felle aanvallen op Forum voor Democratie en de PVV. Desalniettemin bewaren we warme herinneringen aan de tijd dat Dirk-Jan voor DDS schreef, en zullen we zijn epistels met trots voor ons archief behouden.

Oud-DDS-medewerkers zijn dan ook bedroefd om zijn overlijden: “De eerste columnist wiens schrijfsels ik bewaarde omdat ik er een zekere eeuwigheidswaarde in zag. Rust zacht, Dirk-Jan,” aldus Rob Goossens. “Wat een triest nieuws. Herinneringen aan mijn DDS periode komen boven,” zegt Herman Meijer. Ook ik, destijds parttime redacteur voor DDS, bewaar goede herinneringen aan de schrijfsels van Dirk-Jan. Wat niet wil zeggen dat je altijd een gemakkelijke dienst had als Dirk-Jan kopij zou inleveren. Bij redacteuren stond hij vooral bekend om z’n koppigheid en z’n eigenzinnigheid. In het prille begin gold er zelfs een contactverbod met Dirk-Jan: we mochten op last van de toenmalige hoofdredactie hem niet e-mailen met vragen of hij nog wilde schrijven.

Maar de inhoud maakte die opstandige houding doorgaans méér dan goed. Hij was nooit te beroerd om eens contrair de status quo aan te vallen, maar ook de communis opinio in het rechtse journalistieke circuit werd door hem niet voor zoete koek geslikt. Hij noemde zichzelf een liberaal, maar stemde enkele malen zonder blikken of blozen op het CDA. De VVD onder Mark Rutte was de weg kwijt, aldus het dwarse oordeel van Dirk-Jan.

In zijn laatste artikel voor de website, verzette hij zich nog hevig tegen de militaire inzet van Nederland in Syrië en Irak in de campagne tegen ISIS:

“Misschien helpt het om bij een volgende slag in de lucht weer eens nuchter naar de internationale werkelijkheid te kijken en ons minder door Haagse bluf en prestigezucht te laten leiden. Want dit kan niet de bedoeling zijn van wat nog altijd het inzetten van echte F-16 bommenwerpers is. Daar moet je spaarzaam mee zijn. Die moet je bewaren voor serieuze gevaren en niet misbruiken voor schijngevechten tegen een stel mafkezen die een heilige oorlog in hun bol hebben.”

Ook toonde hij zich een voorstander van de euro, in weerwil van de meeste schrijvers die door de jaren heen het penceel voor De Dagelijkse Standaard hebben opgepakt.

In totaal schreef Dirk-Jan van 2009 tot 2014 meer dan 500 artikelen voor de website, en deze zijn op zijn auteurspagina te raadplegen.

Rust zacht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Afschuwelijk. Dit is een schok, ik volgde zijn twitter-account en las zijn voortreffelijke artikelen met veel plezier.

  De wereld van columnisten is een groot schrijver armer.

 2. Riesmog

  een bijzondere man, ik zal zijn scherpe pen missen.

 3. Beukman

  Ach, dat doet me verdriet. Dirk-Jan schreef hier vaak erg lange stukken, soms onnavolgbaar. Maar hij schreef ze met zijn hart én met kennis van zaken, en verdomd vaak had hij gewoon gelijk.

  Reageerders behandelden hem op DDS vaak ontstellend grof. Niet zelden kwamen ze niet verder dan commentaar leveren op zijn uiterlijk. Hier toonde Dirk-Jan zich echter superieur en met een bewonderenswaardig incasseringsvermogen.

  Dirk-Jan, je was een goeie jongen met een zachte ziel.

 4. Kretoloog

  Toen Dirk Jan van Baar voor DDS schreef, kwam ik hier al. Onder een andere naam, Christo geloof ik, het kan ook Viertel geweest zijn.

  Van Baar was een typische vertegenwoordiger van het linkse journalistieke establisment: de EU boven alles, idolaat van Obama, zag in Poetin een groter gevaar dan ISIS en juichte het Oekraïneverdrag toe. Daarentegen was hij fel tegen de almaar groeiende macht van Schiphol, en dat beviel me dan weer wel.

  Het mooie van Van Baar was dat hij met je in discussie ging: hij reageerde op ee commentaren en dat leverde soms felle debatten op. Dat mis ik nu wel op DDS: de redacteuren blijven allemaal op afstand.

  De laatste jaren heb ik Van Baar niet meer gevolgd. Hoe dan ook, 62 is wel erg jong om heen te gaan. Rust zacht!

  1. Jumping

   Inderdaad Kretoloog 62 is veel te jong.
   Sterkte voor zijn omgeving.

   Kijk de nieuwe lichting journalisten, is meer van de hutspot met klapstuk lichting, een hoop voor weinig.

   Ik heb begrepen dat.
   De vrijmetselaars stellen de discussie zo lang mogelijk uit.
   Iemand wil namelijk bijna altijd, die discussie winnen.

 5. Fortiori

  Als ik het dus goed begrijp was DDS voorheen van een blog met kwaliteit voor de lezer. Nu heb ik de indruk dat het verworden is tot een uitwisseling van persoonlijke frustraties. De goede bijdragen niet te na gesproken. En dat komt gelukkig ook steeds meer voor, leesbaar en onderbouwd.

  1. Beukman

   @Fortiori
   DDS was in het begin een eerlijk conservatief blog, een tikje belegen. Er werd echt geargumenteerd en men schold elkaar niet uit. Het enige dat ik minder vond was dat men elkaar plusjes kon geven, wat tot allerlei misverstanden leidde.

   1. Mezzadra

    Ja, de toon van de discussies was in die tijd heel anders.

    Inmiddels bestaat driekwart van de bijdragen hier uit schelden en trollen.

    Jammer.

    1. toetssteen

     Mez.
     Laat me niet lachen! U ziet een kankerpatient zelfs uit te maken voor dronken enz. En dat wil anderen de maat nemen.

     1. Beukman

      Ik stel voor om deze draad niet te gebruiken om ruzies uit te vechten.

     2. ZiggyStardust

      Beukman, u heeft gelijk. Punt.

     3. Viracocha

      Maar Toets heeft natuurlijk wel gelijk.

     4. EU kok

      Gedraag je merlot.

 6. toetssteen

  Rust in vrede Van Baar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.