Nederlandse koeien en kippen bezorgd om stikstofcrisis, maar uitstoot daalt al jaren

Cijfers van het CBS bewijzen het gelijk van de Nederlandse koeien en boeren als het gaat om de stikstofmaatregelen die het adviescollege van Johan Remkes voorstelt. De oud-minister liet weten dat ‘vervuilende agrarische bedrijven’ moeten worden gesaneerd. Echter laten cijfers zien dat de stikstof-uitstoot van die sector al jaren daalt. Nederlandse koeien zijn ondertussen ongerust vanwege de maatregelen, via Climategate.

Dat de Nederlandse koeien unhappy zijn met de adviezen van Remkes ligt geheel in lijn der verwachtingen. De veestapel van koeien is in de afgelopen jaren namelijk al sterk gekrompen. In de jaren ’80 waren het er nog zo’n 5,5 miljoen dieren en twintig jaar later zijn er anderhalf miljoen koeien minder. De uitstoot van de stoffen fosfaat en stikstof is sinds die tijd ook hard gedaald, zo suggereren de cijfers van het CBS.

Trends in uitstoot op landbouwgrond

De uitstoot van stikstof en fosfaten is in de afgelopen jaren al sterk gedaald. Bron: CBS
De uitstoot van stikstof en fosfaten is in de afgelopen jaren al sterk gedaald. Bron: CBS

 

Als u naar de bovenstaande grafiek kijkt dan ziet u meteen dat de uitstoot van stikstof en fosfaten -die vervolgens in landbouwgrond terechtkomen- sinds de jaren ’90 sterk is gedaald. Hoe realistisch het is om de veestapel nog verder in te krimpen en in hoeverre stikstof wordt bespaard moet nog worden onderzocht.

Het kabinet Rutte 3 heeft echter torenhoge, wellicht ietwat onrealistische, ambities bekendgemaakt: volgende week nemen ze besluiten over het oplossen van de stikstofcrisis. Daarbij is het meetbaar maken van de impact van de uitstoot van stikstof en fosfaat op de bodem van Natura2000-gebieden van belang, maar ook het achterhalen van de herkomst van die stoffen.

En precies daar wringt hem de schoen in de aanpak van stikstofreductie: vaak is het lastig vast te stellen wat de precieze bron is van de neerslag van stikstof en ammoniak. Waardoor het verlenen van vergunningen zo moeilijk is. Vooral omdat deze stoffen door de wind worden meegevoerd -en die draait weleens van oost naar west, en maakt ook de hele tijd vortex-bewegingen in de atmosfeer. Dat vaststellen van de bronnen van de uitstoot op Natura2000-gebieden wordt dus nog een flinke klus.

Of het daadwerkelijk zo ver komt dat Rutte de ‘vieze boerderijen’ saneert staat dus nog niet vast, maar koeien houden hun hart vast. Wij houden u in ieder geval op de hoogte zodra zich nieuws voordoet in de casus-stikstofcrisis.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. spelende vrouw

  Dus Remkes probeert het buskruit weer uit te vinden in plaats dat die nitwit de actuele cijfers betrekt in zijn rapportage

 2. Mezzadra

  Teunis, donder op met je Climagate. Dit lijkt nergens op.

  1. Dik

   De aandoenlijke heeft zijn digitale scheetje weer gelaten.

  2. spelende vrouw

   tja de waarheden en objectieve berichtgevingen van ECHTE wetenschappers op climategate ontkrachtten continu de onzin van jouw 97% van de wetenschap.

   Altijd leuk de subjectieve mening van een tarrel ” Dit lijkt nergens op. ”

   De flapdrollen van Urgenda durven niet in debat met de schrijvers op climategate. Je stelt dan al gauw de vraag wat hebben ze te verliezen ?

  3. Stanly2000

   Is trouwens Climategate, zou je misschien ook eens moeten lezen. Evenals het artikel “Stikstof heeft een E-nummer en is geen broeikasgas” op OpinieZ.

  4. Tman

   messa:
   Verklaar je nader!
   Protesteren óm het protest kan iedereen!

 3. Jack Flash

  “Nederlandse koeien en kippen bezorgd”.Hebben ze die beesten wat gevraagd?

  1. Mezzadra

   Ja, Teunis constateerde grote ongerustheid bij deze dieren die zich ten onrechte beschuldigd voelen.

   Teunis legt zijn oor overal te luister.

   1. spelende vrouw

    moet je ook eens proberen tarrel , brede informatie geeft een breder beeld voor betere beleids beslissingen.

    Zelfs een koe kan jouw onzin weerleggen tarrel

   2. Teunis Dokter

    Ik communiceer met de koeien via het morfische veld, dat kun jij ook, maar het is lastig te leren.

    😉

    1. spelende vrouw

     Als het lastig te leren is kan de tarrel beter overslaan. Hij is gespecialiseerd in napapegaaien ongehinderd door onderzoek. 🙂

 4. Joop van Leeuwarden

  Het wordt steeds gekker, nu gaan de kippen en koeien zich ook al zorgen maken. vraag me af of die koeien en kippen dat telefonisch hebben doorgegeven of via de PC.

 5. van Urk

  Het sluiten van de tien grootse vervuilende bedrijven (Nuon power, Tata steel, Chemelot, Yara, Shell, Uniper, RWE, ENGIE etc.) dat voor 50% aan uitstoot veroorzaakt is geen optie. Ook niet het halveren van 46 miljoen auto,s. Nee gewoon hardwerkende gezinnen van boerderijen weer het gas gaan geven om het grond vrij te kunnen maken voor verstedelijking.

 6. Tman

  Rutte3 raakt in een rap tempo het draagvlak onder bevolking kwijt,ik vind het prima.
  In 2021 krijgt het kabinet een flinke draai om de oren van de kiezers,rutte4 kan men vergeten!

 7. Rosasolis

  Er zijn goede eerlijke boeren maar helaas ook slechte, die alleen een grote bedrijf willen om zoveel mogelijk te verdienen. Er moet niet zoveel over de kooien en stieren geklaagd worden omdat het een schone industrie is. Maar in plaats van de mooie lieve foto in de groene velden hierboven, moet er een keer een foto komen van de overvolle stinkende varkens stallen! Bij de grote varkens stallen zitten de grootste ellende en milieu problemen! Min. C. Schouten is er heel vaak geweest naar die enorme vreselijke varkens binnen-boerderijen en heeft de schokkende condities gezien. Zij moest aan een aantal boerderijen opdracht geven: aanzienlijk verminderen, en laat de dieren een aantal uren dagelijks naar buiten komen…(Jakkes, wie wil dit vlees eten!)
  Wanneer komt onze fantastische toegewijde minister van landbouw naar de kop van Noord-Holland? Dan zal ze een grote verassing zien : prachtige, kleine boerderijen met op de ene kant granenvelden of een groente veld, of bloembollen. Maar Carola zal vooral interesse tonen in al die kleine velden met een bescheiden aantal goed verzorgde kooien, kalveren, en stieren. Iedereen kan zien dat er veel zorg wordt gegeven aan deze kleine koeien boerderijen. De boeren in onze Noord-Kop planten veel kruiden tussen de gras in de velden voor hun runderen: alfafa, klaver, watermunt, en andere heerlijke kruiden zodat de runderen kunnen genieten van hun heerlijke buitenleven voordat de vorst komt. Omdat de mest wordt opgeruimd, en daarna verder verwerkt, heeft niemand hier in onze Noord-kop last van onze kleine kooien bedrijven. Onze kleine koeien zorgen voor de beroemde Noordwoudse en Beemster kaas, boter, en vele andere zuivel producten, omdat onze kleine boerderijen selectief werken met de koeien om hen vooral een rustige, en gezonde leven te bieden. Kalven blijven op de veld bij hun moeders. En ook is er veel aandacht voor de stieren.
  Kortom; wat moet er meer gebeuren met onze schoonste dieren-industrie in onze Noord-Hollandse boerderijen? Omdat ik ben opgegroeid in de grootste agrarisch landbouw streek van de wereld, in Manitoba, Canada weet ik dat als je een grote tarwe veld wil kweken, en ook voor andere graan soorten, dan heb je natuurlijke koeien mest nodig. Kortom: Als er geen koeien mogen zijn, ook niet in kleine prachtig verzorgde velden, dan gaat onze landbouw helemaal kapot. Als kind opgegroeid in de grote levensreddende “brood-basket” van de wereld die vele tarwe kweekte, en ook vele andere soorten granen, zoals boekweit, en haver, en dat nog steeds doet, weten de graan boeren dat zij goede natuurlijke meest moeten krijgen, van de runderen. En zo zien we een belangrijke samenwerken tussen de melk-koeien die buiten komen op hun kleine landgebied, die gedurende maandenlang, dagelijks urenlang buiten leven; en de akker graan buren die zonder gezonde koeien mest geen graan soorten oogst kunnen verbouwen. Kortom: er moet veel bekendheid over landbouw geschreven worden.
  Over waar het fout gaat, maar ook veel over waar het goed gaat. Ik ben dankbaar voor de eerlijke werk van onze kleine boerderijen in Noord-Holland. Jullie diploma boeren hebben duidelijk een hele studie achter, en nog steeds contacten in jullie vak.
  Wij hebben jullie intelligente boeren hard nodig. Wij zien hier onze kop van Noord-Holland hoe prachtig gaat met de landbouw. Kleine boerderijen met prachtig verzorgde runderen, en andere boerderijen die voor een prachtige oogst van tarwe en ander soorten granen zorgen voor je dagelijks brood. Veel van dit zeer hoge kennis komt vanuit de verschillende Claudius Clusius planten en landbouw scholen die overal te vinden zijn in provincie Noord-Holland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.