Links Nederland opent ogen: ex-GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil waarschuwt tegen bagatelliseren salafisme

Zihni Özdil, u weet wel, dat GroenLinks-Kamerlid die er door Jesse Klaver uit werd geknikkerd vanwege zijn eigen mening, waarschuwt tegen het bagatelliseren van salafisme. Via de NRC.

In zijn column wijst hij ons erop dat hij het gevaar van salafisme al veel eerder aan heeft proberen te kaarten. Hij stuitte op weerstand vanwege een paar veelvoorkomende argumenten.

Zo kennen wij in Nederland streng gereformeerde christenen, dus waarom moslims wel aanpakken en die refo’s niet? Heel simpel volgens Özdil: die refo’s worden niet opgeleid om actief de Nederlandse maatschappij de rug toe te keren, salafisten juist wél. Ook het feit dat salafisme actief wordt gefinancierd door autocratische Golfstaten, is voor Özdil een duidelijk probleem, maar voor zijn gesprekspartner niet. Die zegt doodleuk dat Nederland ngo’s in Afrika financiert, dus waarom Golfstaten niet bij ons?

Özdil stuit met deze discussie op een cruciaal probleem van onze maatschappij, namelijk die van tolerantie in een liberale democratie. Karl Popper gaf met zijn beroemde paradox aan dat men intolerant moest zijn tegenover elementen in de samenleving die ervoor wilden zorgen dat de hele samenleving intolerant werd. Het meest duidelijke voorbeeld van die tijd waren de nazi’s.

Het probleem waar wij nu mee zitten is echter net een stapje verwijderd van actief intolerant zijn tegenover dergelijke elementen. Men kan niks doen of kijkt het even aan. Misschien gaat het probleem wel vanzelf weg! Of ligt het échte probleem bij ‘opkomend extreem-rechts’? Daar staan de knokploegen voor in de rij, maar voor scholen die hun leerlingen leren dat je homo’s van daken af moet gooien? Da’s allemaal ingewikkeld.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. meneer cactus

  Wel nee , dit figuur wordt in zijn eigen partij niet serieus genomen en wordt gezien als dissident. gl gaat echt niet bewegen hoor

  1. Watcher

   Klopt, net als Otten die Baudet waarschuwde dat flirten met extreemrechts stemmen gaat kosten.

   FvD gaat echt niet bewegen.

   1. meneer cactus

    hee , blinde , topic ? , hoe meer FvD verliest hoe meer Wilders wint 🙂 🙂 🙂

    geweldig , gewoon hilarisch

 2. Jack Flash

  Guur links wordt wakker.Laat me niet lachen.

 3. Siemien

  Het bagatelliseren van de islam is inderdaad een probleem…

  1. Jantje

   Helemaal mee eens.
   Salafisme is een excuus om de islam wel toe te staan.
   Maar de islam en salafisme zijn hetzelfde.
   Er is maar 1 islam.

 4. FJ

  Jesse Klaver, zelf half Marokaans, ziet dat anders hoor.
  Zijn voorganger Paul Rosenmüller is mede schuldig aan het demoniseren van Pim Fortuyn en Jesse gaat de toekomst in als de leider die er zorg voor droeg, dat het salafisme in zijn tijd kon gedijen om nadien hardhandig de kop in te worden gedrukt.

 5. M de ruyter

  Links Nederland opent ogen voor radicale islam.
  Nou dat zou groot nieuws zijn, helaas is de doctrine van iedereen is gelijk en multiculturele samenleving overal doorgedrongen.
  Als dit de jaren 30 waren zouden ze zelfs het nazisme verdedigen onder het mom van tolerantie en inclusief denken. Net zoals Camberlain dacht dat het met Hitler wel met een sisser af zou lopen…

  1. Mart

   Ja ”’met een sisser” van de nablussing der cristelijke puinhopen, die jullie zelf in de hens zijn aan het steken.

 6. Jynx

  Zullen we dan ook maar beginnen om alles wat met de Islam te maken heeft uit te roeien?
  Niet goedschiks dan maar kwaadschiks!
  Trap alles en iedereen ons kand uit die dit walgelijke dogma aanhangt opsluiten of deporteren naar de bende waar ze vandaan komen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.