“Minister Dekker (VVD) bekritiseert het systeem dat zijn eigen partij heeft opgebouwd en nu weer afbreekt”

Minister Dekker (VVD) was zojuist te gast in Buitenhof om te spreken over de teloorgang van de rechtsbescherming in Nederland. Het bizarre is dat de minister het systeem, dat zijn partij heeft opgebouwd, nu vakkundig onderuit schoffelt. Ook hekelde hij de ‘juridisering’ van de samenleving. Maar juist dat éne aspect van de juridisering waar burgers iets aan hebben -de rechtsbescherming- wil hij afbreken. 

Advocaten hebben ondertussen aangegeven de eerste twee weken van 2020 in staking te gaan om het kabinet te bewegen de rechtsbijstand beter te financieren. Voor mensen met een kleine portemonnee is de rechtsbijstand één van de weinige manier om toch juridische hulp te krijgen in een bijzonder complex juridisch web. Maar deze steun wil het kabinet vakkundig afbreken, de Nederlandse Vereniging van Advocaten (NOvA) en twee andere branchevereniging verzetten zich.

De rechtsbijstand is één van de weinige aspecten van juridische dienstverlening die écht werkt voor de allerzwaksten in de samenleving. Een opleiding tot jurist of advocaat kost klauwen vol met geld en het vakgebied wordt door overlap en interactie met (internationale) wetgeving steeds complexer. Door de rechtsbijstand af te schaffen tref je degenen die nu al problemen hebben met het begrijpen van het juridische web waarin zij leven, om ze vervolgens volledig kansloos achter te laten.

Het is daarom ook geheel terecht dat de diverse brancheverenigingen in de juridische dienstverlening zich verzetten tegen het structureel afbreken van de rechtsbijstand. Want als je echt een hekel hebt aan overdreven ‘juridisering’, schrap dan gewoon een aantal wetten, maar ga niet onder het mom van het ‘inperken van de juridisering’ juist die aspecten de nek omdraaien, die momenteel nog wél voor de burger werken.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Jumping

  Dit Nederland is een keiverrot land geworden.

  Liegen en bedriegen, is de standaard in dit Rutte 3 gebeuren.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT .

 2. Kretoloog

  Sander Dekker: dat zo’n onbenul ooit minister is kunnen worden. Dat kan alleen bij de liberalen. M.u.v. Mark Rutte is het niveau van de VVD- en D’66-ministers abominabel slecht. Arm Nederland, hoewel…? Veel stomme kiezers hebben wel op 1 van beide partijen gestemd.

  1. spelende vrouw

   quote ” Dat kan alleen bij de liberalen. ” end

   Decennia lang waren het de socialisten. Eigenlijk gebeurd het bij alle clubjes omdat die regenten nooit hoofdelijk aansprakelijk zijn en in het old boys netwerk altijd een plekkie is.

   Zoek de wapenfeiten van den uyl en kok even op

   1. plakband

    Joop den Uyl heeft een standbeeld in Zaandam. Er is ook een brug naar hem genoemd. Zijn belangrijkste wapenfeit is vergaderen totdat iedereen in slaap viel.
    De linkse politiek wil alle heldenverering in Nederland verbieden. Voor Joop maken ze een uitzondering. Hoog tijd dat dat wordt aangepakt.
    #stemzeweg zodra het kan.

 3. plakband

  “Minister Dekker (VVD) bekritiseert het systeem dat zijn eigen partij heeft opgebouwd en nu weer afbreekt”
  Er wordt vreselijk veel misbruik gemaakt van dit systeem.
  Criminelen zonder bewijsbare inkomsten, asielzoekers, activisten, krakers en niet te vergeten, de advocatuur zelf bezorgen de rechterlijke macht handenvol werk.
  Procederen kost deze groep helemaal niets dus je kunt gemakkelijk de gok wagen.
  De belastingbetaler is de grote verliezer. Tijd voor herbezinning.
  Overigens, de Nederlandse rechtsstaat bestaat alleen nog maar op papier.

 4. spelende vrouw

  Op de een of andere manier moet de urgentie van jurudische ondersteuning bepaald worden. Een gelukszoeker die jarenlang zich kapot kan procederen voor het procederen zou geen juridische bijstand moeten krijgen.

  Een gezin dat uit de woning geflikkerd dreigt te worden omdat er een paar maanden huurachterstand is zou direct hulp moeten krijgen.

  Het misbruik van het “gratis” – lees de kosten worden niet gedragen door de aanvrager – procederen moet uitgeroeid worden. Het is toch krankzinnig dat milieu clubjes Nederland kapot procederen met subsidie o dat een gelukszoeker zijn procedure zo lang rekt dat ie uiteindelijk via een generaal pardon als nog binnen blijft.

  De advocaatjes hebben ook boter op hun bolletje omdat ze elke pro-deo aangrijpen om de praktijk uit te breiden

 5. C.A.Barstow

  Als burger zijn wij aan de goden overgeleverd.
  Dat wordt nog erger als die vuile land en volksverrader Rutte zijn handtekening zet om ons land en volk volledig en compleet over te dragen aan de EU, dan bestaat Nederland werkelijk niet meer.

  Stem FvD.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.