shutterstock 1323540278

Minister heeft Kamer ‘onvoldoende geïnformeerd’ over de stint! Belangrijke documenten ‘over het hoofd gezien’

Geen categoriesep 26 2019, 8:00
We herinneren ons allemaal nog het verschrikkelijke ongeluk in Oss met de zogenoemde stint. Bij een spoorwegovergang weigerde zo’n kar te remmen en kwam in botsing met een trein. Vier kinderen zijn bij dit ongeluk om het leven gekomen.
Sindsdien is de stint van de weg gehaald. Na deze tragedie wilde de Kamer antwoorden van de minister. De reconstructie van RTL Nieuws was vernietigend. Zo zou het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gefaald hebben en de huidige minister, Cora van Nieuwenhuizen, zou hebben verzwegen dat de keuring van de stint niet zou deugen.
De stint is in 2011 onderworpen aan een keuring en de resultaten daarvan waren niet mals te noemen. De keuring werd uitgevoerd door De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De keuring liet zien dat ‘niet alles deugde’. Zo had de stint een te lange remweg. En ondanks deze mankementen heeft de RDW en ambtenaren van het ministerie toch besloten dat dit ongeleide projectiel zomaar de weg op mocht.
Als klap op de vuurpijl heeft minister Cora van Nieuwenhuizen een brief geschreven aan de Kamer. Ze zegt daarin dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ‘twee documenten over de toelating van de stint in 2011 over het hoofd heeft gezien’.

“"Beide documenten zijn destijds over het hoofd gezien in de veelheid aan documenten", geeft ze toe in een brief aan de Kamer. Ze heeft de documenten over remtests van de elektrische bolderkar vandaag alsnog naar de Tweede Kamer gestuurd.”

Het gaat hier over notabene documenten over de remtests. Deze stukken die over het hoofd zijn gezien, heeft de minister alsnog naar de Tweede Kamer gestuurd.
VVD’ers en uitspraken als: ‘we hebben dingen over het hoofd gezien’. Gevalletje van 1+1=2? De hamvraag is natuurlijk: zijn er inderdaad stukken over het hoofd gezien of is hier gewoon sprake van een grote blunder? Eén ding is in ieder geval zeker: er zijn hier fouten gemaakt.
PVV-kamerlid Roy van Aalst heeft in ieder geval een debat aangevraagd over deze kwestie.

"Dit klopt van geen kant. De Kamer moet altijd volledig geïnformeerd worden”

Misschien dat minister Cora van Nieuwenhuizen zich tijdens dit debat beter kan focussen op de inhoud ervan, in plaats van voetbal te kijken!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten