Na opzegging van akkoord door Donald Trump vervolgt Iran nu definitief haar nucleaire programma

De Iraanse regering gaat toch weer uranium verrijken in geavanceerde centrifuges, zo meldt de NOS. Volgens de Iraanse regering heeft ze echter vreedzame bedoelingen met het verrijken van het uranium. Met de aankondiging legt Iran het nucleaire akkoord, dat onder de regering van voormalig VS-president Barack Obama werd geratificeerd, definitief naast zich neer. 

Dat Iran de afspraken van het eerdere akkoord nu naast zich neer legt is niet vreemd: de Amerikaanse president Donald Trump kondigde enige tijd geleden het plotsklapse opzeggen van het nucleaire akkoord met Iran aan. De grap is echter dat het akkoord nog wel geldig is.

De VS hebben zich wel teruggetrokken, maar overige ondertekenaars niet zoals Frankrijk en de Europese Unie. Hierdoor is Iran gebonden zich aan de afspraken te houden, maar omdat tegelijkertijd alsnog economische sancties door de VS zijn ingevoerd, heeft Iran dus helemaal niets in handen: géén nucleaire ontwikkeling en evenmin economische groei door de verkoop van olie. De Iraanse president Hassan Rouhani verklaarde alle limieten op het nucleaire programma van Iran daarom op te heffen, zo meldt Reuters:

“The atomic energy organisation [of Iran] is ordered to immediately start whatever is needed in the field of research and development, and abandon all the commitments that were in place regarding research and development.”

Iran verzocht de Europese Unie om economische steun vanwege de impact van de hernieuwde Amerikaanse sancties tegen de Iraanse economie. De EU wijst het verzoek echter af. Hierdoor voelt Iran zich nu ‘genoodzaakt’ te doen alsof het akkoord nooit is gesloten. De EU waarschuwde Iran vanwege de nieuwe stappen. Zo liet Carlos Martin Ruiz de Gordejuela van de Europese Commissie weten:

“And in this context, we urge Iran to reverse these steps and refrain from further measures that undermine the nuclear deal.”

De Iraniërs zullen echter beweren dat éérst de economische sancties moeten worden opgeheven alvorens men het ontwikkelen van nucleaire technologie stopzet. Kortom: het kat en muis-spelletje zal nog wel even duren.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. plakband

  Dit artikel haalt oorzaken en gevolgen behoorlijk door elkaar.

 2. Ritter

  Wat de media u niet vertellen over de Irandeal

  Van meet af aan was de JCPOA slecht voor het Westen. De nucleaire deal met Iran had een aantal grote tekortkomingen:

  De zogenaamde Sunset-clausule. Dat is de bepaling dat de deal (afhankelijk van welke bepaling) na 8 tot 13 jaar afloopt, waarna Iran bevrijd wordt van alle verplichtingen onder de deal zonder enige garantie voor “goed” gedrag.

  Inspecties door het Internationaal atoomagentschap IAEA kunnen alleen worden uitgevoerd nadat deze 24 dagen (!) van te voren zijn aangemeld, met toestemming van Iran en op door Iran goedgekeurde locaties. Iedereen begrijpt dat dit de mogelijkheden om vals te spelen (waar Iran in het verleden al op is betrapt) alleen maar vergroot en de betrouwbaarheid van de inspecties ernstig ondermijnt. Zo laat Iran de IAEA niet toe tot haar militaire installaties.

  Iran mag tijdens de looptijd van de deal zijn nucleaire kennis blijven ontwikkelen. Zo zal het over 10 jaar geavanceerdere centrifuges hebben die sneller meer splijtstof kunnen produceren. Daardoor zal de break-out periode, de tijd die een land nodig heeft om een kernbom te produceren, nog verder worden ingekort en waarschijnlijk minder dan een jaar bedragen. Nauwelijks voldoende tijd om dan internationale sancties in te stellen tegen Iran. En die geavanceerde centrifuges zullen compacter zijn en beperkter in aantal, waardoor ze in ondergrondse locaties moeilijker militair zijn uit te schakelen.

  De nucleaire deal gaat alleen over het toelaten van de productie van kernbrandstof en niet over de militaire dimensie: de ontwikkeling van een kernbom en raketten waarmee een kernkop op Europa of de VS kan worden afgevuurd. Sterker nog, als onderdeel van de onderhandelingen over de JCPOA is door de Veiligheidsraad een nieuwe resolutie aangenomen waarin dat bindende verbod op ontwikkeling van ballistische raketten is afgezwakt tot een tandeloze, niet afdwingbare oproep aan Iran om dat na te laten.

  De agressie van Iran in de regio (en daarbuiten) is buiten beschouwing gebleven. Iran heeft de Syrische dictator Assad gesteund bij de bloedige onderdrukking van zijn eigen volk en daarmee een permanente militaire aanwezigheid gekregen in Syrië naast de invloed in buurland Irak. Hiermee staat Iran aan de poorten van Israël, dat continu door Iran met vernietiging wordt bedreigd.

  Iran is in Europa – onder meer in Nederland – betrapt op het uitvoeren van terroristische aanslagen en moorden op leden van de oppositie. Het Westen heeft door de toezegging de economische sancties op te heffen in feite geen nieuwe wapens meer om het land onder druk te zetten. Immers Iran zal het instellen van nieuwe sancties met dat doel als breuk met de JCPOA beschouwen. De EU gebruikt dit argument om niet met de nieuwe sancties van de VS mee te doen.

  Ondanks deze enorme gaten in het akkoord – denk ook aan de grove mensenrechtenschendingen in Iran – werden de sancties tegen Iran opgeheven. Bovendien werden ze beloond met het vrijgeven van honderden miljarden dollars. Geld dat gebruikt werd om de eigen bevolking verder te onderdrukken, terreur en oorlog te exporteren naar andere landen en niet, zoals de bedoeling van de onderhandelaars was, om de economie te hervormen en de samenleving opener te maken.

  Om deze redenen is Trump uit het akkoord gestapt. Obama had geweigerd het nucleaire akkoord als verdrag volgens de regels van de Amerikaanse grondwet aan het Congres voor te leggen. Hij en zijn team wisten dat zijn prestigeproject dat niet zou overleven. Maar Obama wilde dit, uit naïviteit over het regime van de mollahs en hang naar prestige, persé doordrukken; hij had na acht jaar presidentschap immers geen enkel groot succes op buitenlands terrein geboekt. Geen stemming betekent ook geen officieel verdrag. En dus kon Trump het akkoord met één pennenstreek opzeggen.

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   En wat heeft het westen in Syrië gedaan? Ze steunden de syrische rebellen zoals de SFA en Al Nusra. Ben je dat al weer vergeten?

  2. toetssteen

   @Ritter
   Assad is door een meerderheid gekozen president. En er is gecontroleerd op het stemmen.
   Daarnaast, ‘het volk’ waar u het over heeft bestaat uit salafistische extremisten. U weet wel die bomvesten.

  3. Morgan4321

   Het gaat Iran helemaal niet om een kernraket die de EU kan treffen want daar zoekt Iran helemaal geen oorlog mee (ze hebben er niks mee te winnen). Ze willen zich verdedigen tegen Israel dat ook kernwapens heeft en ook de middelen om ze in Iran af te leveren.

   1. RvdBe

    Verdedigen tegen Israël?
    Het standpunt hebben dat de staat Israël van de kaart geveegd moet worden heeft weinig met verdedigen te maken.

 3. C.A.Barstow

  Deze verachtelijke middeleeuwse islamitische boevenstaat had allang tot een grote glasplaat gereduceerd moeten zijn, dat had de wereld een hoop ellende bespaard en het had tevens als waarschuwingsteken kunnen fungeren.

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   C.A Barstow pleit openlijk voor genocide. Misschien dat de redactie hier wat aandacht aan moet besteden. Gestoorde mensen heb je overal maar of ze vrijuit hun zieke gedachtes overal moeten kunnen aankondigen?

   1. C.A.Barstow

    @Anne Sophe Schillersdorf:

    Ik neem zo maar aan dat uwes een links deugmens bent?
    dan is uw commentaar verklaarbaar.

    Ik huldig het principe ”oog om oog tand om tand”
    dus uitroeien dat verachtelijk islamitisch terroristen tuig.

    Aan het zwakzinnig gezwam van smerig linkse deugmensen heb ik een broertje dood.
    Ik haat links met iedere vezel in mijn lichaam, smerig links wordt de ondergang van deze nu nog mooie wereld.

    1. tonna

     @C.A.Barstow :
     +++++++++

   2. meneer cactus

    je hoeft islamieten niet aan te sporen om genocide te plegen vraag maar aan bijvoorbeeld erdogan

    1. Mezzadra

     Hier schrik ik van. Welke genocide heeft de heer Erdogan uitgevoerd die ik over het hoofd heb gezien?

 4. RvdBe

  Het akkoord is destijds ondertekend door politici, politici hebben aan een handtekening genoeg, kunnen ze trots mee lopen zwaaien zonder de naleving echt serieus te nemen.
  Trump is geen politicus maar een zakenman, een zakenman houd zijn tegenspeler aan het akkoord, zoniet ontbind hij het gewoon.
  Zelfde verhaal als het klimaatakkoord, eigenlijk is er maar 1 die dat akkoord serieus nam: Trump, de rest tekent maar houd zich er niet aan.

  1. plakband

   @RvdBe – Goed gezien.

 5. Trude Herr

  Net als in een huwelijk. Wanneer je alle akkoorden hebt verbroken kan je gewoon je eigen gang gaan. Eenvoudig.

  1. meneer cactus

   behalve als 1 partij denkt dat ie recht heeft op een krankzinnige alimentatie. Dan gijzel je gewoon het huwelijk

 6. Kristalix

  Mooi, heeft Nethanyahu weer genoeg doelen om op te oefenen. Plat die zooi in Teheran. Snap niet waarom de raad van geiteneukers nog nidt hun tent is uitgebombardeerd. Je reinste terroristen

 7. meneer cactus

  hahahaha , dat deden de ratten al. Plat gooien die handel voordat die islamitische extremisten een echt gevaar gaan vormen met hun nucleaire arsenaal dan wel met gifgassen

  1. Mezzadra

   Meneer cactus ontpopt zich als een heuse genocidepleger.

   Er is echter geen reden tot zorg, het is in werkelijkheid een angstige loser achter een toetsenbord.

   1. meneer cactus

    Je hebt weer een leesprobleem zie reactie 10 leeghoofd.

    De islam is verantwoordelijk voor genocide in de gehele regio Iran , Irak , Syrie en Turkije. Gesponsord door jouw favoriete linkse clubjes met subsidies , ontwikkelingshulp en giften

 8. Punt50

  Die Ayatollah’s allemaal platbombarderen voor het te laat is. Het is tuig van de richel.

 9. jorisxl

  Die haat baarden doen het al lang in het geheim kernenergie nucleaire opwekking ze hebben de bom allang.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.