Nederland weigerde tientallen keren hulp VS bij terughalen Syriëgangers

Gisteren berichtten we al over hoe de Nederlandse overheid de aangeboden hulp van de VS afsloeg. Het blijkt echter veel vaker gebeurd te zijn. Tientallen keren probeerden de VS ons te ‘helpen’.

Uit Kamervragen bleek dat de VS “tientallen keren en op vele niveau’s” hulp heeft aangeboden bij het terughalen van Syriëgangers. Je zou bijna denken dat die Amerikanen wíllen dat we ze terugkrijgen.

Ministers Blok en Grapperhaus schieten snel door hun argumenten heen om het niet te doen, en houden op bij ‘eventuele problematiek ten aanzien van de internationale betrekkingen’, wat neerkomt op: ‘we willen niet dat de Turken ons beschuldigen van samenwerken met de Koerden’. En dat is op zich geen slecht argument. Het stelde de Tweede Kamer ook enigszins gerust dat Syriëgangers die wél het consulaat bereikten, zouden worden geholpen (waarschijnlijk ook omdat die kans vrij klein is).

Momenteel zouden er zo’n vijftig Syriëgangers zijn teruggekeerd. Waarschijnlijk gaat het dan nog om zo’n honderd tot honderdvijftig (volwassen) Syriëgangers die nog steeds in Koerdische kampen vastzitten of ergens rondzwerven.

De Amerikaanse president Donald Trump dreigde in februari al met het vrijlaten van Syriëgangers als EU-landen ze niet zelf op zouden willen halen. Of hij dat ook hard kan maken vraag ik me af. En als ze al vrij zouden worden gelaten, denk ik niet dat ze ver komen. Ik denk dan ook dat als de rechtbank niet teveel druk legt op de overheid en de ministers, we weinig Syriëgangers in de Nederlandse gevangenis tegen zullen komen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Vit

  Behalve misschien hun ouders zit er ook niemand op hen te wachten, nou ja een paar nitwits dan.

  1. Vit

   Definitie van nitwit, iemand die het nooit leert.

 2. Confucius

  De Koerden hebben jarenlang tegen ISIS gevochten.
  Respect daarvoor is op z’n plaats.

  Blok en Grapperhaus blijven liever vriendjes met Erdogan omdat hij zo’n fijn mens en dito staatshoofd is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.