Oef pijnlijk! Politie definitief aansprakelijk voor de schietpartij in Alphen aan den Rijn

Geen categoriesep 20 2019, 15:00
Waarschijnlijk herinnert iedereen zich nog wel de verschrikking uit 2011 waar Tristan van der Vlis in april 2011 zes mensen doodschoot in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Een tragische gebeurtenis wat tevens nog niet eerder was voorgekomen in ons land. De beslissing van de Hoge Raad betekent dat tientallen eisers recht hebben op een vergoeding.
Zojuist deed de Hoge Raad een uitspraak dat de politie inderdaad aansprakelijk is voor de verschrikking uit 2011, dit betekent dat tientallen eisers recht hebben op een vergoeding. Onder eisers zitten nabestaanden van slachtoffers en slachtoffers zelf van het incident.
De eisers verwijten de politie dat ze ten onrechte Tristan een schietvergunning hebben verstrekt. Op het moment dat hij zijn vergunning kreeg was al bekend dat hij psychische problemen had. Na jaren van wikken en wegen is de Hoge Raad dan toch tot een uitspraak gekomen.

"Deze uitspraak heeft mogelijk gevolgen voor hoe de politie in de toekomst met aanvragen voor wapenvergunningen zal omgaan, nu blijkt dat de politie aansprakelijk wordt gehouden voor wat verlofhouders met de toegestane wapens doen", zo laat korpschef Erik Akerboom in een reactie weten.

De politie was in cassatie gegaan maar legt zich nu neer bij de uitspraak van de Hoge Raad. Nu wordt er verder geprocedeerd over de hoogte van de schadevergoeding, de advocaat van de eisers verwacht dat het wel kan oplopen tot miljoenen. De politie heeft uiteraard een catastrofale fout gemaakt met gigantische gevolgen, meer dan terecht ook dat de slachtoffers en nabestaanden een grote vergoeding eisen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten