Onrust in het Kabinet: China-strategie valt niet goed bij D66 & CDA

CDA en D66 zijn blij met de China-strategie dat afgelopen zomer werd gepresenteerd. Beide coalitiegenoten hekelen het feit dat de schending van de mensenrechten niet wordt genoemd. Terecht puntje van kritiek, maar als het wel zou worden genoemd zou dat toch niks veranderen aan de strategie. Is het zeuren om niks van beide partijen?

Vandaag staat het debat gepland tussen de Tweede Kamer en minister Stef Blok over het beleid ten aanzien van China. Naar verwachting zal het een pittig debat worden voor Blok, naast de kritiek van zijn coalitiegenoten verwacht men ook dat de oppositie zijn tanden zal laten zien.

D66 politicus Sjoerdsma kwam als eerste naar buiten met de openlijke kritiek rondom de China-strategie.

Het bevat slechts analyses, maar is niet eens een begin van een antwoord op de grove schendingen in China.”

Ook is Sjoerdsma van mening dat er een handleiding mist voor bedrijven en burgers die handel drijven met de Chinezen. Sjoerdsma meent dat het nodig is dat wij, de burgers, bescherming nodig hebben tegen de Chinezen. Sjoerdsma uit hier terecht zijn bezorgdheid, de Chinese markt staat niet bepaalt bekent om zijn tolerantie naar buitenstaanders.

Ook het CDA spreekt schande over het niet benoemen van de misdaden die de Chinezen plegen op dit moment.

“De schendingen van mensenrechten waar onder onderen Oeigoeren en christenen mee te maken hebben, zijn verschrikkelijk. Mensen worden in strafkampen gevangengehouden, er worden organen voor orgaanhandel afgenomen, gelovigen kunnen niet naar hun kerk. En dan staat er in de China-strategie een klein kopje waaronder je leest dat ‘Chinezen andere waarden hebben dan wij’. Dat kan zo natuurlijk niet”

Beide partijen kunnen steun verwachten van de oppositie die ook grotendeels van mening is dat ‘mensenrechten voor handelsbelangen’ gaan. Stef Blok kan zijn borst nat maken voor een pittig vragenuurtje.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Anne Sophe Schillersdorf

  Wat zullen de Chinezen onder de indruk zijn als Nederland met het moralistische vingertje komt zwaaien 🙂 🙂

 2. Jumping

  Inderdaad dit Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links breekt Nederland nog verder af.

  Rutte geilt op Brussel en de problemen in Nederland, laat hij voor wat ze zijn.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1. DidiMadloba

   Uh, dit verhaal gaat over China.

 3. Pauline Kummer

  Dat speelt niet bij de burger, dus een onnodig beslag op de tijd om ergens over te praten wat wij al weten. Met Alibaba hebben wij een goede verstandhouding en kopen goedkoop wat we nodig hebben. En alzo houden we Chinese toestanden in stand die minister Blok zou moeten aankaarten.

 4. plakband

  CDA en D66 moeten zich wat minder bekommeren om het buitenland.
  Er zijn knelpunten genoeg in Nederland.
  Maar dat is lastiger omdat zij deze veelal zelf hebben veroorzaakt
  Stemzeweg zodra het ksn

 5. Scaldis

  De grove schending van de mensenrechten in de Congolese kobaltmijnen, vrijwel allemaal in Chinese handen, interesseert ze blijkbaar niets. Het feit dat de kobalt voor o.a. de elektrische auto’s door kinderen met de hand wordt opgegraven vindt men prima in Den Haag.

  1. DidiMadloba

   Chinezen zijn bekend als wereldleiders op het gebied van “zeldzame aardmetalen”. Het is echter een misverstand dat die alleen daar in de grond zouden zitten: de Chinezen kunnen die leveren omdat ze minder kritisch zijn over vervuiling!

 6. Agios

  “…Chinezen andere waarden hebben dan wij. Dat kan zo natuurlijk niet”.
  Ja, ik zie niet in waarom niet. Is de enige juiste waarde die van de zeikende Nederlanders met hun bakfietsmoedermentaliteit en hun genderneutrale toiletten en hun gekissebis over zwarte Piet en het massale psychotische gehol achter het achterwerk van meisje Thunberg?

 7. Joop Klepzeikert

  De schendingen van mensenrechten waar onder anderen Oeigoeren (Turkse moslim extremisten) en ‘christenen’ (orthodoxe extremisten) mee te maken hebben, zijn linkse leugens. Mensen die zich misdragen worden in her-oogevoed dorpen geplaatst, er worden GEEN organen voor orgaanhandel afgenomen, gelovigen kunnen ZEER TERECHT niet MEER naar hun haathutten.

  Gevaarlijke extremisten uit de samenleving weghalen en die her-opvoeden heeft niets met schenden van mensenrechten van doen.
  Dat soort tuig in de samenleving rond laten lopen, zoals Nederland doet, dat is pas mensenrechten schending.

 8. Cycle25

  Met de net geopende Maasvlakte is dit natuurlijk een zinloze missie, elke dag trakteert de VVD ons met 100.000 vrachtwagens extra over het Nederlandse wegenpark totdat je ineens hoort dat Rotterdam in de top 10 van meest vervuilende steden terecht is gekomen.

  VVD heeft ambities om van Nederland een 2e China te maken, en de rekening van de vervuiling bij burgers neer te leggen. Liberalen kijken niet zo nauw naar mensenrechten, hun bankrekeningen zijn heilig en daar mag wat bloed voor gevloeid worden.

  Dus Nederland, niet zo zeiken..gewoon een mondkapje kopen en je bek houden !

  1. DidiMadloba

   Verdubbel dat aantal vrachtwagens maar, want na de Brexit staan die in file om door de douane afgehandeld te worden.

  2. DidiMadloba

   Geen mondkapjes in de openbare ruimte! Die vallen ook onder het zgn. boerkaverbod.

 9. Jack Flash

  Het zal de chinezen worst wezen wat D66 vindt.Nederland.Wat is dat?Oh ja,iets met klompen en molens en zwarten en moeilijk gedoe.

  1. Mycase

   Die Chinezen weten toch maar mooi met zijn allen waar Giethoorn ligt als je dat maar weet … lol

 10. DidiMadloba

  Dit is een rechtse site, dus handelsbelangen gaan voor links gezever over grondrechten.

  O.a. de Oeigoeren hebben het moeilijk in China, maar dat zijn moslims, dus DDS zal dat toejuichen.

 11. Jack Flash

  @my case Dat klopt.Ik was daar vorig jaar zomer en chinezen spreken engels vandaar dat ik dit weet.

 12. Jack Flash

  My case.”De chinezen met zn allen”.Verder alles goed met U?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.