Pia Dijkstra dendert door. Gaat controversieel wetsvoorstel toch gewoon indienen

Pia Dijkstra bij het donordebat in de Eerste Kamer. Bron: Inge Lengton / Twitter.
Foto: Pia Dijkstra bij het donordebat in de Eerste Kamer, zij heeft de wet gecreëerd. Bron: Inge Lengton / Twitter.

‘Voltooid leven’, het ligt enorm gevoelig binnen het huidige kabinet. CDA en CU zijn principieel tegen euthanasie, toch heeft D66 hier lak aan en wil een van haar paradepaardjes toch gewoon als wetsvoorstel indienen. Pia Dijkstra is van mening dat Hugo de Jonge als minister van Zorg geen vaart zet achter het onderzoek naar ouderen die euthanasie willen plegen. Dus dient ze het zelf maar in!

Pia Dijkstra is van mening dat mensen die op hoge leeftijd zijn, en beginnen aan een zware aftakeling in staat moeten zijn om zelf de keuze te maken om een vroegtijdig einde aan hun leven te maken. De christelijke coalitiepartners denken hier uiteraard heel anders over.

Mensen op hoge leeftijd die gaan lijden aan het leven, moeten de gelegenheid krijgen om op een zelfgekozen moment te overlijden

Het idee ziet eruit als volgt: wanneer ouderen menen dat ze een eind willen maken aan hun leven komen ze in een speciaal traject. Hierbij gaan ze over de duur van enkele maanden vaak in gesprek met een levenseindebegeleider. Deze zal de ouderen in kwestie ‘beoordelen’ of de keuze voor euthanasie blijvend en vrijwillig is.

Pia Dijkstra baalt een beetje van de houding van minister De Jonge. Die schuift alles op de lange baan omdat het ‘gevoelig’ ligt bij de achterban. Echter is Dijkstra vastberaden om door te gaan tot het bittere eind. Ze kreeg al eerder te horen dat de christelijke partijen dit plan willen ‘begraven’ en daarmee dus eigenlijk willen doorschuiven naar een volgend regeerperiode.

Nou, dan hebben ze pech, zegt de politica en oud-nieuwslezeres daarover. ,,Sterker nog: ik zal dit wetsvoorstel snel indienen, begin komend jaar.

Gaat dit voor nieuwe spanningen zorgen binnen het kabinet? Of krijgen we eindelijk eens iets wat niet is dichtgetimmerd binnen het regeerakkoord?

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

62 reacties

 1.   

  tja , dat zijn de gevolgen van het partijkartel pia. Geen beleid op argumenten maar op gevoel en bij elkaar houden.

  1.   

   Meneer cactus bereikt met zijn overtollige gebruik van woorden als “partijkartel” al bijna Lugar niveau van troll zijn.

   1.   

    willempie heeft weer geen inhoud zoals gewoonlijk. Begint te behoren tot de linkse trollenbrigade.

    triest hoor die linkse lapzwansen die inhoudsloos anderen de maat proberen te nemen. kom op willempie je kan het , in de mars links , links , links

 2.   

  Eenvoudig, levensmoe en eenzaamheid zijn de vruchten van de moderne vooruitgang. Het enige wat D66 u bieden kan is de dood! Net of de dood een oplossing biedt tegen de eenzaamheid. We worden door progressief links naar een heel donker bos geleid. Waar we als natie in eenzaamheid zullen verdwijnen. Dit is Nederland, anno 2019. Een zielig stompje dood! De schoonheid is veranderd in een verdorven lichaam. De morele gemeenschap waarin ouderdom hoogstaand is, die is gestorven.

  1.   

   -Net of de dood een oplossing biedt tegen de eenzaamheid-

   Net of de dood een oplossing biedt tegen de ondraaglijke pijnen.

   1.   

    Watcher draagt graag extremen aan, net als abortus waar het extreme voorbeeld van verkrachting er áltijd bij wordt gehaald, 0,6% van de abortussen heeft te maken met verkrachting, 30.000 abortussen, alleen al in Nederland.

    1.   

     Geloof maakt meer kapot….
     Arme Siemien, geestelijk kapot gemaakt.

   2.   

    @Pascal dat jij gelooft dat het leven niet stopt bij de dood dat moet jezelf weten.
    Getuigt wel een beetje van geestesziek zijnde maar alah :).

    Geef andersdenkende de ruimte om zelf te beslissen.

    1.   

     Een simpel voorbeeld, en bewijs:
     Wanneer je een dier ziet, die bij de dood van een groepsgenot aanwezig is, neemt na de dood afscheid en gaat over tot de orde van de dag. Echter een mens, wanneer iemand in liefde gestorven is, dit mist de persoon de gestorven is. Het betekend dus dat liefde en genegenheden sterker zijn dan de dood. Immers wanneer de dood het einde betekend, dan zou de liefde daar ook moeten stoppen. Als uw woorden waar zijn, waarom denkt u nog aan uw moeder of vader wanneer deze al jaren overleden zijn? Wanneer uw woorden waar zijn, dan zullen we moeten handelen als de dieren, onze liefde voor de persoon zouden wij dan ook begraven of cremeren op het moment van definitief afscheid. Echter dat gebeurt en kan niet! Liefde is sterker dan de dood, dat u deze zaak niet meer gevoelt betekend dat u decadent bent geworden.

     Een mens kiest er niet voor om geboren te worden, waar haalt hij dan wel het recht vandaag om zelf te bepalen dat hij sterven mag? Iemand zou volgens uw redenatie ook het recht hebben om niet geboren te willen worden, maar dat heeft geen mens in de hand. Hij kan niet voor zijn leven zeggen: ik wil er niet zijn. Dat er meer is, die het leven plaatst, dat we daar verantwoording voor hebben, dat gaat aan u voorbij. Begrijpt u het bovenstaande? Ik denk van niet.

     U spreekt over anderdenkenden de ruimte geven, echter u schreeuwt dat ik ‘’geestesziek ben’’. U bent zelf van pad af, u begrijpt zeer weinig van logische gevolgtrekkingen.

     1.   

      Je bent dominee of moet het nog worden.

      Man man wat veel woorden om te laten zien hoe de godT je te grazen heeft genomen

      Kijk daar gaat de wereld aan kapot..

     2.   

      Watcher@ Heeft zijn eigen bijbel al bijna klaar. Ik snak er gewoon naar om het boek te gaan lezen hoe het nou precies wel in mekaar zit! Zolang het maar niet over de God rode tomaat en de eerste mensen op aarde Daan Monje en Nico Schrevel begint.

     3.   

      “waar haalt hij dan wel het recht vandaag om zelf te bepalen dat hij sterven mag?”
      Ziehier wat godsdienstwaanzin met de rede van mensen doet, B. denkt dat hij/zij wel even gaat uitmaken wanneer iemand mag sterven!
      Idioot!

     4.   

      slimmerd, dat gaat Pia wel voor je doen, als jou tijd gerijpt is.
      ik probeer juist te voorkomen dat iemand, dat voor jou gaat bepalen.

      uw gedachten:
      praktisch voorbeeld van de ”bel en de klepel”

     5.   

      lees een goed, ik probeer je bestaansrecht te verdedigen. Echter D66 zet hem op de tocht.

     6.   

      @Pascal: Je gooit je parels voor de zwijnen, edoch, het moet gezegd en dat doe je goed!

     7.   

      dit is niet echt een pareltje

      ” Een mens kiest er niet voor om geboren te worden, waar haalt hij dan wel het recht vandaag om zelf te bepalen dat hij sterven mag? “

     8.   

      Schandalig! Arts pleegde ‘euthanasie’ op 74-jarige vrouw… die daar niet van op de hoogte was
      h**ps://www.dagelijksestandaard.nl/2019/08/schandalig-arts-pleegde-euthanasie-op-74-jarige-vrouw-die-daar-niet-van-op-de-hoogte-was/
      26 augustus 2019

      Mijn reactie:
      Deze arts verdient een pluim. Als je beslist dat euthanasie toegepast mag worden – in het bijzonder op oude bejaarden – accepteer je als wetgever dat er schemergebied is. Ik laat een ieder of euthanasie acceptabel is, wat wel mag en wat niet. Om het uit te vechten over de rug van deze arts is schandalig!

      Voltooid leven is niet alleen nog een tikkie ingewikkelder, het zou ook “zelfmoord” bevorderend kunnen werken door druk vanuit de maatschappij. Volgens mij niet zo’n verstandig idee, zeker niet voor de artsen die deze taak mogen volbrengen!

     9.   

      Iedereen mag geloven wat hij wil, en dat is prima.
      Echter als die zelfde gelovigen zich met het leven van anderen gaan bemoeien houd het wat mij betreft op.
      Het is mijn leven..dus ik bepaal zelf wat ik daarmee doe..punt!

     10.   

      Er zijn ook mensen die graag met gelovigen willen bemoeien.

     11.   

      Idd.. mensen die door gelovigen in hun vrijheden dreigen te worden beperkt.

     12.   

      Er worden ook gelovigen in hun vrijheid beperkt. Dus jammer niet zo.

     13.   

      Ik jammer helemaal niet…jullie jammeren omdat iemand de vrijheid tot levensbeeindiging in de wet wil verankeren.
      Jullie willen mij deze keuze afpakken..dat is nou precies wat ik bedoel.

     14.   

      Eens met Original NL.

      Dit wetsvoorstel verplicht tot niets, maar geeft ouderen de vrijheid om op een waardige manier uit het leven te stappen als ze dat willen.

      Dat christelijke partijen deze mensen die vrijheid niet gunnen, op grond van hun bijbeltje, is in feite een grof schandaal want ze dringen anderen hun normen op.

      Het taboe op euthanasie, opgelegd door het christendom, heeft in de loop der eeuwen onnoemelijk veel onnodig leed veroorzaakt.

     15.   

      Amen!!

     16.   

      En blijkbaar spuugt “god” niet op een beetje leed!!

     17.   

      De alom bekende vraag van de ongelovige :Waarom grijpt God niet in om ons lijden te verzachten. Als iemand weet wat lijden is, dan is het God wel. Hij bleef niet afwezig toekijken hoe de wereld door de mens kapot ging. Hij stuurde zijn Zoon de wereld in. Ik zeg toch ook niet dat u geen keuze mag gaan maken? Ook God ontneemt ons niet van al onze zelfstandigheden. Hij geeft juist onze keuzevrijheid. Punt is alleen of wij wel de goede keuze maken.

     18.   

      Hoe zit het dan met vaccinatie? D66 gunt sommige gelovigen de vrijheid niet om zelf te mogen bepalen of zij gevaccineerd willen worden of niet. Er wordt met twee maten gemeten.

     19.   

      Je vergelijking gaat niet op. Bij vaccinatie is de volksgezondheid in het geding.

     20.   

      Je kan beter de vraag anders verwoorden: “Wat is het nut om geboren (levend) te worden als je toch gaat sterven?” Ik vraag me af of sommige reaguurders weleens wat afgevraagd hebben in hun leven omdat ze alles maar vanzelfsprekend lijken te vinden. Het doel van ons bestaan is ons daarvan gewaar te worden. Als ons dat lukt dan zijn onze wil en Gods wil synchroon en leven we in gelukszaligheid. Zolang wij gefascineerd zijn door de wereld, zijn we in onze beleving ook afgescheiden van God.

     21.   

      Quote….. Zolang wij gefascineerd zijn door de wereld, zijn we in onze beleving ook afgescheiden van God……
      De wereld is wat natuur betreft fascinerend…dat zou iemand als jij dus juist dichter bij je “god” moeten brengen.

     22.   

      Ik heb het over de verleidingen van de zondige wereld beste Original NL.

     23.   

      verheven boven het menselijk zijn staan geloofsovertuigingen die de zelfbeschikking van mensen graag vernietigd met verhaaltjes over een hoger “leven ”

      geloof is net politiek. Het maakt mensen kapot

     24.   

      Een simpel voorbeeld en bewijs??? Ik vermoed zomaar een religieus iemand achter Pascal…Die vindt dat het leven door God wordt geschonken en genomen… Wat mij betreft prima voor de leden van de club. Maar bepaal niet voor mensen die niet bij die club horen wat iemand met zijn EIGEN leven wil. Dat er reageerders zijn die doen alsof D66 een vrijbrief wil om de vergrijzing op te lossen en dat doktoren lekker gaan ‘moorden’ is echt om te kotsen…
      Doen alsof mensen met een doodswens geen rekening houden met hun naasten is klinkklare onzin…
      Een andere reactie dat het geen oplossing is voor eenzaamheid…Hoezo niet.. Het is wel een oplossing voor eenzaamheid. De gestorvene heeft daar geen last meer van. Evenals overige kwellingen van het leven.

     25.   

      Wenst u te bestaan (over leven heb ik het dan niet eens meer) vermagerd tot op het bot, door toedoen van de techniek ? Waarbij metertjes en knipperlichtjes uw aanwezigheid weergeven ?

    2.   

     “Geef andersdenkende de ruimte om zelf te beslissen.”

     Geldt voor Watcher natuurlijk ook, Watcher is zelf natuurlijk een beetje geestesziek

  2.   

   “We worden door progressief links naar een heel donker bos geleid”

   En door rechts naar een heel eng bos waar de dood dagelijks op je loert.

   1.   

    Pas maar op voor de grote boze wolf.

   2.   

    Uw inhoud stoelt op een andermans zinspeling. Lege reactie.

    1.   

     B. Pascal. Dat doet Monty altijd, vandaar altijd mijn lullige reacties op hem. Niemand neemt hem serieus. Vervelende jongen.

 3.   

  Poeh gelukkig geen M vd Gallie.

  Bam knettergekke D66 jaagt bejaarden de dood in…

  Goed voorstel, men moet zelf als oudere kunnen beslissen wanneer het genoeg is.

  1.   

   Watcher begrijpt het natuurlijk weer eens niet, Watcher denkt écht dat het erom gaat dat ouderen zelf kunnen beslissen over hun einde…

   1.   

    Siemien gebruikt teveel dr*gs, beter uit die dr*gsholen blijven.

    Zie ze vaak zondagsmorgens dwalen als zijnde bezopenden..

    1.   

     jij kunt ze beter gebruiken

 4.   

  Item van wnl. De meisjes waren er weer. Mona en mark waren er weer als gast. Sypie mocht ook al weer wat zeggen. Zonder stropdas. Jammer syp. Maar goed, we worden weer objectief geïnformeerd.

 5.   

  D666

 6.   

  Pia Dijkstra heeft haast met de euthanasiewet?
  Zou Jetten er misschien genoeg van hebben,er is veel niet goed gegaan afgelopen jaar,het zou zomaar kunnen!
  Voor genderneutrale mannen,is het leven waarschijnlijk ook zwaar en deprimerend!
  Komt misschien door hun HOListische ervaringen!

 7.   

  Pia Dijkstra houd van opruimen. Er moet ruimte komen voor al die getinte bootkerels.

  Ouderen vereenzamen . Maar daar is een oplossing voor en dat is niet de dood. Breng ze wat meer gezelligheid. Ik kan mij best een gezellig bejaarden huis voorstellen. Maar dan niet 1 kamer, maar een woonkamer, slaapkamer , keuken en douche. Te duur?? Geen gelukszoekers meer toelaten dan heb je het geld er zo weer uit en dat hebben onze ouderen wel verdiend.

  Mensen hoeven geen pijn meer te lijden als er geen uitzicht meer is. Pia is een door gedraaide TV gek die in de politiek is gegaan

 8.   

  We laten ze stikken onze ouderen en daar maakt Pia misbruik van.

 9.   

  dr dead de vrouw met de zeis

 10.   

  D66 is gelijk aan GroenLinks, ze tappen uit hetzelfde geestelijke vaatje.

 11.   

  Pia mag gerust het voorbeeld geven…

 12.   

  Na eerst de ouderen financieel uitgekleed te hebben , bejaardentehuizen, gezondheidszorg, enz, enz weg hebben bezuinigd, zodat de ouderen terecht zijn gekomen bij de voedselbank. Kunnen hun doktersbezoek en tandarts kosten niet meer betalen, daardoor vervallen ze in een leven met pijn en eenzaamheid. Wat het nog het ergste van dit alles is .?? dan ze nu de barmhartige Samaritaan uithangen zodat deze mensen een einde aan hun leven mogen maken door toedoen van deze politici.

 13.   

  Kwam Pia een keer in het echt tegen op Terschelling. Wat een ‘oud lijk’ zeg, denk dat ze zelf de eerste klant is van haar wetsvoorstel.

  1.   

   Wat denkt U ? Hoe ziet u er over 120 jaar uit ?

   1.   

    Net als U, in een kruikje.

 14.   

  Die D staat voor doof. D66 draait wel door op dit gebied

 15.   

  Neem tijdig uw maatregelen! Laat u niet de regie over uw leven en lijden door anderen ontnemen. Aan een afscheid van een uitzichtloos lijden waarbij geen uitzicht op verbetering, alleen maar verslechtering, moet alleen door u beslist kunnen worden. Geen uitzichtloos rekken op grond van godsdienstige wanillusies in ieder geval niet…

 16.   

  Het gaat om een teer onderwerp. in principe zou een mens zelf wel tot zijn levenseinde moeten kunnen beslissen als hij daartoe alle aanleiding heeft. De vraag is wanneer heeft hij dat en gaat het niet om het idee van het moment op die bepaalde dag. Ook wie zou er eventueel moeten helpen. Welaan, de betrouwbaarheid van de mens is niet erg groot. ”Beoordelen is mensenwerk”. Doorgaans wordt problematiek onderschat. D66 mag nog blijven oefenen, meen ik en dan zonder nieuwe wet nu. Er zijn geen echt nieuwe heldere toevoegingen aan de bestaande praktijk.

 17.   

  Laat P. Dijkstra maar doorgaan “tot het bittere einde”. En het wordt voor zowel voor haar als D66 inderdaad een bittere einde. De regering moet voor opkomen om meer te doen voor zorg en het samenleven. Om het leven voor ouderen makkelijker en gezelliger te maken. Een leven moet nooit “voltooid” zijn omdat Dijkstra dat verteld. Gedurende dit hele week zijn er vele verhalen in Trouw over hoog-bejaarde mannen en vrouwen die het begin van de bevrijding vieren. Sommigen waren echte helden als verzet strijders of als Canadese soldaten die onze land grotendeels hadden bevrijd. Een aantal Canadese WW 2 soldaten werden afgelopen weekeinde door de koning verwelkomd. Sommigen zijn ver in hun 90 er jaren, net als mijn oom die in Eindhoven bij de medische dienst werkte. Oom Alan wordt binnenkort in 2020 honderd jaar, en is nog steeds zeer actief bij de veteranen in de Deer Lodge Veteranen hospitaal in
  Winnipeg, Canada. Deer Lodge is nog steeds de grootste Veteranen hospitaal van Canada. Ik heb vaak voor ze opgetreden, voordat ik verder naar Toronto ging, om mijn studies voor te zetten. Merkwaardig was het interesse die ik kreeg van de vele bejaarde
  WW 1 en WW 2 mannen en vrouwen na mijn optredens, die het heerlijk vonden om gewoon met mij, als jonge studente over de twee vreselijke oorlogen te praten. Zwaar gewonde mannen en vrouwen met vreselijke verminkingen, amputaties van armen en benen, en overal vreselijke lid tekens, velen in rolstoelen. Merkwaardig was het NIEMAND van de oude veteranen zeiden dat hun leven “voltoid” was, en dat ze willen
  binnenkort gaan sterven!…Juist, die vreselijke verwonde veteranen zeiden tegen mij, dat als ze nu willekeurig uit het leven zouden gaan uitstappen, dan zouden zij lafaarden zijn. Omdat zij veel ergens in de loopgraven van WW1 hebben meegemaakt.
  En dan jaren later tijdens de bezetting van Nederland. Toen waren zij jonge mannen en vrouwen. Dus hun heldhaftige leven van jaren geleden vergeten ze nooit. En in plaats van het vergeten komen deze veteranen mannen en vrouwen, steeds meer in belangstelling, om hun grote doel te vertellen: hoe belang vrijheid is. Gelukkig hebben wij in Nederland nu een stabiele coalitie regering. Geen partij behalve D66 die ziet dat de regering moet zorgen dat oude mensen moeten gemotiveerd worden om te gaan sterven…omdat Dijkstra en vrienden dat willen. Dijkstra heeft geen enkele ervaring in het medische vak!!! Zij was vroeger gewoon NOS TV nieuws omroeper, en kort daarna
  omroeper van een medische programma. Daarna ging zij naar een politieke carriere zoeken bij D66.
  Terwijl dit bezeten vrouw nooit welke ERVARING dan ook in het medische zorg heeft
  gehad, wil zij het dat het voor haar nieuwe, uitgekozen D66 partij haar beleid unaniem gaat steunen…Kortom: wat hebben politieke partijen van een ex-TV omroepster die plotseling tot de politiek wil verder gaan. Nogmaals, die helemaal geen ervaring in de
  zorg heeft ooit gehad!

 18.   

  D66 en moord, onafscheidelijk met elkaar verbonden.

 19.   

  De euthanasiepil komt er gewoon. Van links mag je “alles” doden dat overbodig is.
  Tegelijkertijd moet je jouw organen doneren om een ander te laten leven.

 20.   

  Gevaarlijk hoor, dat euthanasie. Politiek en sociaal gezien, maar ook spiritueel gezien.

  Laat het leven toch aan de almachtige. Die weet het echt het beste.

  Dit, abortus en minder europa zijn de grootste redenen voor mijn stem op SGP.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!