Tijs van den Brink heeft er geen zin meer in: ‘Hou op: het scheiden van afval werkt niet’

Tijs van den Brink heeft er een hard hoofd. De EO goeroe is van mening dat het scheiden door ons helemaal niet zo effectief is. Hij stelt dat we het beter kunnen overlaten aan een machine. Dan gaat het tenminste goed en nauwkeurig. Schijnbaar ergert Van den Brink zich mateloos aan het nieuwe manier van scheiden en hierdoor ging hij op zoek naar antwoorden

Voor Van den Brink is het super verwarrend hoe alles moet worden gescheiden. Toch hoor je overal op straat ‘dat we maar moeten scheiden voor een schoner milieu’. Hier is Van den Brink het niet mee eens, een machine zou dit vele malen efficiënter kunnen.

Het is echt voortdurend tobben: is wat ik in mijn hand heb nu restafval of moet het in de container voor pmd (plastic, metaal en drinkkartons, red.)? Neem een zak waarin stokbrood verpakt is. Grotendeels papier, maar met een plastic tussenstuk. Zeg het maar. En van een lege chipszak denk je: dat is plastic. Maar nee, dat is dan weer restafval, want er zit een niet afbreekbaar folie aan de binnenkant. Niet dat je daar makkelijk achter komt, want op een lijstje met scheidingstips die we van de gemeente gekregen hebben staat het niet.”

In het nieuwe programma op de EO NieuwLicht gaat hij dit thema en diverse andere zware thema’s zoals euthanasie en abortus bespreken. Het is opmerkelijk te noemen dat afval scheiden in dezelfde categorie wordt gestopt als abortus en euthanasie, maar ja wellicht dat Van den Brink zich er echt mateloos aan irriteert.

Van den Brink kunnen en mogen we niet labelen als ‘klimaatontkenner’ of iets dergelijks, wel is hij van mening dat het anders kan én moet.

Vooropgesteld: het ís noodzakelijk om afval te scheiden. En ik ben echt vóór het klimaat. Ik heb zonnepanelen op mijn dak, heb mijn diesel weggedaan: alles wat we kunnen doen om de wereld beter te maken, moeten we doen. Maar géén dingen die niet zinnig zijn. Als argument vóór bronscheiden, zoals het heet, hoor ik steeds: het is goed voor de bewustwording. Hou daar eens mee op, dáár ben je geen politicus voor! Ik stem op jou om mijn afval op te ruimen, en dan kom jij met bewustwording aan? Doe eens normaal, en pak het bedrijfsleven aan dat al dat afval op de markt brengt.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. santiago

  Poephoofd de EO goeroe. Zielig kereltje . Ik verdenk hem er ook wel eens van dat hij hier reageert onder de nick monty.

  1. Korporaal Monty

   “Poephoofd de EO goeroe”

   Jij weet het wel hè.
   Schelden is een teken van ‘Onmacht en Zwakte’.

   Je geeft jezelf goed ten kennen.

   1. Bosche draak

    En van zwakte weet korporaal kutje alles van, donderstraal op naar je roeiboot stumper!

    1. Korporaal Monty

     Zoals ik al zij.
     Schelden is een teken van onmacht en zwakte.

     Ook jij geeft jezelf goed ten kennen.

  2. Ego-non-solus

   Wie zonder zelfrespect is zal nooit een ander respecteren. Over zielig gesproken.

 2. Willemm

  Van den Brink zal hier wel gedeeltelijk een punt hebben, maar wat is nou eigenlijk het nadeel van afval scheiden? Het is een kleine moeite en ook al helpt het maar een beetje, het helpt wel.

  1. Kretoloog

   Je hebt het betoog van Tijs niet begrepen. Goed lezen is kennelijk niet voor iedereen weg gelegd.

   Scheiden achteraf kan voor bijna 100%.
   Dat is een factor 3 tot 4 efficiënter dan scheiden bij de bron. Dus weg met al die kliko’s. Gewoon 1 vuilnisemmer, net als vroeger. Krijg je ook weer wat ruimte in je tuintje.

   1. santiago

    kretoloog. Met alle respect, maar het interesseert me sws niet wat de mening van Thijs van de Brink hierover is. Wat weet Thijs van de Brink hiervan. Geneuzel.

    1. Kretoloog

     Waarschijnlijk weet Tijs (zonder h) er net zo veel van als ene Santiago (of die Kretoloog 🙂

   2. Petrazoveel

    @Kretoloog, je krijt kennelijk maar wat.

    Papier en textiel zijn alleen bij bronscheiding geschikt voor hergebruik. Gft kan alleen nog maar worden vergist na nascheiding omdat het te vervuild is geraakt om geschikt te zijn voor compostering, na vergisting wordt het alsnog verbrand.
    Metalen worden al sinds jaar en dag na verbranding uit de verbrandingsresten gehaald maar voorscheiding levert meer op (https://kringloopblik.nl/scheiden-van-metalen-verpakkingen)

  2. van Urk

   Punt is dat niet alle mensen zo gedragen als Willemm. Er zijn mensen die inderdaad bewust scheiden maar je moet eens weten hoeveel mensen dat niet doen. Daarnaast verschilt het ook nog per gemeente hoe die zijn afval scheidt. Dat heeft vooral ook te maken met de (prijs)afspraken die zij gemaakt hebben met afvalverwerkingsbedrijven.

 3. Scaldis

  In mijn gemeente moet plastic weer gewoon bij het restafval.

 4. Willemzuiderbuur

  De enigen die hier beter van wordt zijn de gemeentes, i.p.v. 10x je restafval container ledigen wordt dit 30x per jaar. Vervolgens blijf je wel net zoveel betalen!

  1. Willemzuiderbuur

   Ik bedoel dat je meer ledigingen mag betalen.

  2. Petrazoveel

   Precies, je blijft ongeveer net zoveel betalen omdat al jouw afval (dus ook alle andere stromen) ook moet worden verwerkt. Of is de afvalstoffenheffing in jouw gemeente 30x zo veel geworden?

 5. Anne Sophe Schillersdorf

  Aan zijn zure kop te zien is het iemand die graag zeurt over echt alles

  1. Ego-non-solus

   Anne, oppervlakkiger kunt u niet zijn.
   Maar toch, misschien liever een zure kop dan een leeghoofd?

 6. Joop Klepzeikert

  Afval scheiden is ook te dom voor woorden. Het is al lang aangetoond dat het juist slechter voor het milieu is dan alles bij elkaar gooien.
  Er moet voor elke aparte afvalcontainer een aparte ophaal wagen rijden. Meeste van die containers zitten nog niet half vol als ze opgehaald worden.
  Daarnaast gaat 90% van het afval wat voor recycling opgehaald wordt alsnog de verbrandingsoven in.
  Je kunt inderdaad veel beter machinaal eruit halen wat nog bruikbaar is. Gebeurt al in heel veel landen, maar Nederland blijft volhouden met hun totaal idiote gescheiden ophalen.

  1. Petrazoveel

   Waar staat dat? Dat afvalscheiding slechter voor het milieu is dan alles bij elkaar gooien?

   Het klopt dat er voor een ophaalwagen rijdt voor iedere afvalstroom, maar hoeveel auto’s zou je nodig hebben om alles in 1 stroom op te halen? Nou? Evenveel.

   En 90% van het afval de verbrandingsoven in? Dat komt omdat mensen zoals jij de afvalstroom vervuilen zodat het niet meer mogelijk is deze apart te verwerken i.v.m. vervuiling.

   Daarnaast: het streven om zoveel mogelijk grondstofstromen te hergebruiken is een Europese maatregel, geen Nederlandse.

 7. Vit

  Als je de docu ‘Plastic Ocean’ hebt gezien ga je vanzelf scheiden als je jouw eigen verantwoordelijkheid onderkend, en wat is het voor moeite om glas in de glasbak te deponeren.

  1. Joshuak

   Omdat de overheid er vaak niks mee doet.. Wat maakt het uit dat wij het scheiden als het op 1 berg eindigt of alsnog wordt verbrand zoals het vaak wordt.

   En daarnaast is die soep probleem niet door het wel of niet scheiden maar door het dumpen van afval.. Het op straat en natuur gooien van die rommel in plaats van containers…

   Door te scheiden wordt die plastic soep echt niet minder als er nog steeds veel mensen zijn die hun rommel op straat gooien..

   Investeer in de technologie om te zorgen dat plastic zichzelf kan afbreken.. Of grote zeefmachines en magneten die kunnen helpen met het sorteren van afval.. Dan heb je het over oplossingen..

   Dit is zoals altijd weer symbool politiek.. Kost een hoop tijd en geld voor de burgers, maar doet niks..

   Ik snap dat juist dat de programma’s zijn die jij fantastisch vindt maar normale mensen hebben liever effectieve en goedkopere programma’s.

 8. Vit

  Machines die afval scheiden halen hoofdzakelijk het metaal er uit (magnetisch) maar zien geen verschil tussen een melkpak, een plastic zak of petfles.

  1. Kretoloog

   Bij ons in dorp mag je de 3 producten die jij noemt, anders mooi in 1 container kiepen hoor (oranje= plastic + metaal + melkpakken, ook vla en yoghurt). En wie scheidt die dan uiteindelijk? Precies, een machine.

   Ofwel, je kletst maar wat Vit.

  2. Joop Klepzeikert

   Die machines hoeven niets te zien Vit. Warm water doet genoeg. Metaal en glas zinkt, papier lost op en plastic drijft.
   Metaal en glas haal je vervolgens met magneten uit elkaar.

   1. Vit

    Uit betrouwbare bron weet ik dat het zo gaat, hiero in Den Haag wordt overigens alles in de oven gemikt, zelfs glas wat er later uitgehaald wordt.

 9. RobVerhoeven

  Ik gooi alles in een zak en bid dan s’avonds voor het naar bed gaan tot God of hij het voor me scheidt, tenslotte heeft hij deze wereld geschapen!

 10. Top

  ”If it looks like a duck, swims like a Poephoofd, and quacks like a Poephoofd, then it probably is a Poephoofd. …”

 11. Top

  ”If it looks like a ‘P–phoofd, swims like a P–phoofd, and quacks like a P–phoofd, then it probably is a P–phoofd. …! Begrepen?

 12. Top

  Het is me wat.

 13. Top

  If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck. …?

 14. Jack Flash

  In mijn gemeente kwam ik er na jaren afval scheiden achter (anders boete) dat de gemeente het gewoon weer bij mekaar flikkerde.

 15. C.A.Barstow

  Het scheiden van afval is natuurlijk nodig,
  wat betreft het chemisch en plastic afval in ieder geval.
  Je kunt die troep niet in de grond blijven stoppen.
  En wie dat scheiden dan doet en hoe, ik zou zeggen degene die het er het beste afbrengt,
  ik zou het verder niet weten.
  De rest van het afval kan zoals het al gebeurd de verbrandingsoven in.
  Er wordt alleen maar gericht op chemisch, plastic afval, papier, metalen en non-ferro gescheiden.
  Composteren van GFT afval heeft geen enkele zin, we hebben al zulke kolossale bergen compost dat we er bijna in verzuipen.

  ps
  Binnenkort zitten wij zelf met bergen plastic afval in onze maag want verschillende Aziatische landen willen onze zooi niet meer hebben,
  dat zal dus ook wel in de oven verdwijnen.

  Wat die EO goeroe betreft, ik heb hem altijd een schijnheil gevonden.

  Stem FvD.

  1. Petrazoveel

   “Composteren van GFT afval heeft geen enkele zin, we hebben al zulke kolossale bergen compost dat we er bijna in verzuipen.”

   NOT! De composteringsbedrijven produceren te weinig compost. De samenstelling van landbouwgronden in Nederland hebben soms maar een aandeel van 1% organisch stoffen en dit moet minimaal 8% zijn. Is juist door het gebruik van compost te organiseren maar dan moet er wel voldoende voorhanden zijn, en dat is niet het geval.

 16. RS

  wij krijgen binnenkort hier een witte kliko……..waar die moet komen te staan weet ik nog niet……

 17. DidiMadloba

  Helpt het niet? Maar het geeft wel een heel goed gevoel.

 18. Bes Tolen

  Het is bekend welke groepen particulieren het meeste afval veroorzaken en ook wie van scheiden van afval geen werk maken. Pak die lui aan en begin in Amsterdam. Wel, ik denk dat zo’n gemeente dat niet aan kan. Wat ze wel kunnen, is grotere rotzooi maken. Tijs van den Brink is nog één van de meest reële figuren bij de EO maar dat het in veel stadswijken erg fout gaat, vergeet hij. Hoe zou dat nu komen? Het betreft toch wel een heel groot aantal inwoners.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.