Video: 'Groningers wachten al te lang op compensatie', Thierry Baudet over gaswinning in Groningen

Geen categoriesep 10 2019, 17:00
Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FVD) kan zich vinden in het wantrouwen van Groningers richting de Rijksoverheid inzake de afhandeling van mijnbouwschade. Onder minister Wiebes wordt erkend dat Groningse eigendommen economische schade lijden, maar er zit geen schot in de zaak als het gaat om uitbetalingen. De halve provincie loopt ondertussen leeg. Compensatie moet sneller, maar stoppen met gaswinning wil Baudet niet: 'we hebben de inkomsten nodig'.
De economische groei in Nederland mag dan positief zijn, maar voor diverse gemeenten in Groningen is de realiteit heel anders. Daar is de economische krimp, onder meer aangewakkerd door de schade door gaswinning, zeer sterk.
Ondertussen heeft minister Wiebes laten weten dat het 'waarschijnlijk' is dat de gaswinning in 2022 wordt gestopt. Voor Groningen betekent dat een einde van een tijdperk. Het punt is dat veel mensen in de provincie al te vaak dit soort verhalen gehoord hebben, maar niemand er ooit werk van maakte. Men hoopt natuurlijk dat Thierry Baudet levert, maar er lijkt wel een paradox te zijn: de afhandeling van mijnbouwschade schiet maar niet op, maar de gaswinning helemaal stopzetten kan dan weer wel. Het is behoorlijk zwart-wit.
Dat terwijl er ook nog een middenweg is. Groningen zou bijvoorbeeld door het verkrijgen van een aandeel in de gaswinning een inkomen kunnen verwerven en de gelden investeren in haar regio, tevens de economische schade van mijnbouw vergoeden. Echter is het afhandelen van economische schade aan huizen onvoldoende, immers zijn de regio's rondom de gaswinning locaties demografisch gekrompen.
De regio Loppersum heeft te maken met een uittocht van burgers. Daarbij staan de begrotingen van de Gemeenten onder druk, verlaten ondernemers de regio en daalt de toegankelijkheid tot de meest essentiële voorzieningen zoals huisartsen en apothekers.
Het probleem is dus groter dan slechts wat scheuren aan de Groningse huizen. Daarbovenop komt dus nog wantrouwen richting de overheid, gevoed door het falen in het afhandelen van claims. En terwijl die afhandeling dus zo moeizaam verloopt is er een algehele 'economische recessie' gaande in de regio's. De een zijn dood is de ander zijn brood, dat is nu wel duidelijk.
Baudet heeft natuurlijk wel gelijk als hij zegt dat de Nederlandse staat de gasbaten hard nodig heeft. De Rijksbegroting geniet dankzij de gasbaten structureel 3 miljard euro per jaar, maar de afgelopen jaren zelfs 10 miljard euro per jaar. Verder is er eigenlijk ook geen reden om de gasproductie van 10 miljard m² nog verder te beperken: wat over het algemeen als een veilig niveau wordt gezien.
Wat dus nodig is in Groningen, is een fatsoenlijk investeringsprogramma om de economische schade weg te werken. Dat de Rijksoverheid een rol heeft is logisch, zoals Baudet het zegt gaat de overheid namelijk niet vrijuit in de ontstane situatie: 'het falende overheidsbeleid bij het compenseren van de schade is waar mensen boos over zijn'. Tevens verwacht Baudet dat mensen zijn plannen wel steunen, ook in Groningen: 'Groningers zijn hele redelijke mensen'.
Ondertussen proberen de linkse partijen in Groningen de situatie te laten escaleren, waardoor gaswinning volledig moet worden gestopt. Dat is op allerlei niveau's een zeer onverstandig besluit. Het zijn vooral GroenLinks en SP die polariseren. Dit doet de SP door voortdurend te wijzen naar de invloed van Shell in het gaswinningsproces, terwijl de gehele afhandeling van de compensatiezaken door de Nederlandse staat het allergrootste probleem is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten