Video: ‘Groningers wachten al te lang op compensatie’, Thierry Baudet over gaswinning in Groningen

Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FVD) kan zich vinden in het wantrouwen van Groningers richting de Rijksoverheid inzake de afhandeling van mijnbouwschade. Onder minister Wiebes wordt erkend dat Groningse eigendommen economische schade lijden, maar er zit geen schot in de zaak als het gaat om uitbetalingen. De halve provincie loopt ondertussen leeg. Compensatie moet sneller, maar stoppen met gaswinning wil Baudet niet: ‘we hebben de inkomsten nodig’. 

De economische groei in Nederland mag dan positief zijn, maar voor diverse gemeenten in Groningen is de realiteit heel anders. Daar is de economische krimp, onder meer aangewakkerd door de schade door gaswinning, zeer sterk.

Ondertussen heeft minister Wiebes laten weten dat het ‘waarschijnlijk’ is dat de gaswinning in 2022 wordt gestopt. Voor Groningen betekent dat een einde van een tijdperk. Het punt is dat veel mensen in de provincie al te vaak dit soort verhalen gehoord hebben, maar niemand er ooit werk van maakte. Men hoopt natuurlijk dat Thierry Baudet levert, maar er lijkt wel een paradox te zijn: de afhandeling van mijnbouwschade schiet maar niet op, maar de gaswinning helemaal stopzetten kan dan weer wel. Het is behoorlijk zwart-wit.

Dat terwijl er ook nog een middenweg is. Groningen zou bijvoorbeeld door het verkrijgen van een aandeel in de gaswinning een inkomen kunnen verwerven en de gelden investeren in haar regio, tevens de economische schade van mijnbouw vergoeden. Echter is het afhandelen van economische schade aan huizen onvoldoende, immers zijn de regio’s rondom de gaswinning locaties demografisch gekrompen.

De regio Loppersum heeft te maken met een uittocht van burgers. Daarbij staan de begrotingen van de Gemeenten onder druk, verlaten ondernemers de regio en daalt de toegankelijkheid tot de meest essentiële voorzieningen zoals huisartsen en apothekers.

Het probleem is dus groter dan slechts wat scheuren aan de Groningse huizen. Daarbovenop komt dus nog wantrouwen richting de overheid, gevoed door het falen in het afhandelen van claims. En terwijl die afhandeling dus zo moeizaam verloopt is er een algehele ‘economische recessie’ gaande in de regio’s. De een zijn dood is de ander zijn brood, dat is nu wel duidelijk.

Baudet heeft natuurlijk wel gelijk als hij zegt dat de Nederlandse staat de gasbaten hard nodig heeft. De Rijksbegroting geniet dankzij de gasbaten structureel  3 miljard euro per jaar, maar de afgelopen jaren zelfs 10 miljard euro per jaar. Verder is er eigenlijk ook geen reden om de gasproductie van 10 miljard m² nog verder te beperken: wat over het algemeen als een veilig niveau wordt gezien.

Wat dus nodig is in Groningen, is een fatsoenlijk investeringsprogramma om de economische schade weg te werken. Dat de Rijksoverheid een rol heeft is logisch, zoals Baudet het zegt gaat de overheid namelijk niet vrijuit in de ontstane situatie: ‘het falende overheidsbeleid bij het compenseren van de schade is waar mensen boos over zijn’. Tevens verwacht Baudet dat mensen zijn plannen wel steunen, ook in Groningen: ‘Groningers zijn hele redelijke mensen’.

Ondertussen proberen de linkse partijen in Groningen de situatie te laten escaleren, waardoor gaswinning volledig moet worden gestopt. Dat is op allerlei niveau’s een zeer onverstandig besluit. Het zijn vooral GroenLinks en SP die polariseren. Dit doet de SP door voortdurend te wijzen naar de invloed van Shell in het gaswinningsproces, terwijl de gehele afhandeling van de compensatiezaken door de Nederlandse staat het allergrootste probleem is.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. meneer cactus

  Groningen ligt op breuklijnen

  1. santiago

   Cactus. Haha, ja de “WIEBESBREUK”.

   1. meneer cactus

    eerst studie verrichten dan de clown uithangen anders komt het heel dom over

  2. Cycle25

   Precies, de Wiebes lijnen, jouw breuklijnen liggen meer richting Limburg, geleerde…

   1. meneer cactus

    jullie hebben volledig gelijk , vooral in de waan blijven

  3. goedisfout

   Overal liggen breuklijnen , de ondergrond is geen egale pannekoek. Is vooral van belang bij plaatsbepaling van een nieuwe kerncentrale.

 2. Mezzadra

  “Men hoopt natuurlijk dat Thierry Baudet levert, maar er lijkt wel een paradox te zijn: de afhandeling van mijnbouwschade schiet maar niet op, maar de gaswinning helemaal stopzetten kan dan weer wel.”

  Teunis hoopt dat Baudet levert.

  Hilarisch.

 3. Watcher

  ”Ondertussen proberen de linkse partijen in Groningen de situatie te laten escaleren, waardoor gaswinning volledig moet worden gestopt. Dat is op allerlei niveau’s een zeer onverstandig besluit.”

  Wiebes 2022 einde gaswinning.
  Stikstof fabriek en import gas.

  Teunis en Baudet winnen de spuit elf trofee 🙂 🙂 🙂

  1. meneer cactus

   dom he zo een dure stikstof fabriek bouwen als in 2030 het grootste deel van het aardgas af MOET zijn. Een kostbare installatie die binnen 10 jaar weer gesloopt moet worden.

   Wat zegt het spotje van SIRE ook alweer over behoud van oude spullen ?
   De politiek is volledig de weg kwijt

   1. joey

    cactus/
    De stikstof toevoeging aan het hoofdzakelijk van Rusland geïmporteerde aardgas is noodzakelijk vanwege de te hoge calorische waarde tov het NL aardgas!
    Maar of deze installaties ooit weer afgebroken gaan worden is nog maar de vraag,want de groene balletjes die inmiddels wekelijks worden opgegooid door de klimaatidioten is zijn niet persé uitvoerbaar en succesvol!
    Ik vermoed dat Nederland afhankelijk blijft van buitenlands aardgas!

    1. goedisfout

     Dat vermoed ik ook en dat is geen negatieve ontwikkeling want aardgas is een van de schoonste vormen van energie.

 4. santiago

  off topic.
  Toch raar dat de zaak Wilders een beetje aan DDS voorbij gaat. Niet interessant genoeg. Laten we het eens over de gaswinning en over de grote redder des vaderlands , tjerry hebben.

 5. C.A.Barstow

  Groningers kunnen vrees ik wachten tot zij een ons wegen, heeft geen prioriteit, zoals voor Den Haag het hele Nederlandse volk geen prioriteit is.
  Voor die verachtelijke roversbende in Den Haag ligt de prioriteit in Brussel,
  daar vloeien onze miljarden naar toe!

  1. Dik

   Dat komt omdat er maar 500.000 mensen in de provincie wonen… Daar komt geen rumoer van want ze stemmen vanouds vooral op linkse partijen.

 6. Drollevanger

  Loppersum ligt nu, hoewel de polders waarin het ligt bij inpoldering eeuwen geleden boven de zeespiegel uitstaken, nu 4 meter lager(via inklinking) dan de nieuwe polders langs de Waddenzee. Dus ondanks de al ingezette daling zonder aardgas, is het maaiveld van de Loppersumse bodem nu via aardgaswinning nog meer gedaald, wat een extra reparatie door die bodemdaling en kosten met zich meebracht, Die kosten hadden al decennia geleden door de uitbater van dat aardgas ruimschoots vergoed moeten worden.
  Dan was er nu niets aan de hand geweest.

 7. Drollevanger

  Ik vraag me af of wij van Poetin zijn aardgas nu tegen een vriendenprijs krijgen, omdat Rutte al decennialang de Russen in de zeik aan het zetten is.
  Of mogen wij straks extra voor onze energie betalen, omdat Rutte ergens toch vrienden maakte onder de Russen.
  Wat is die Rutte toch een geweldige staatsman. Ik sta er steeds weer van te kijken.
  We kunnen natuurlijk ook gas betrekken van die andere vriend van Rutte en LinksDraaiend.
  De heer Trump, maar dat is Schaliegas en slechter voor het milieu, en ook nog eens een flink stuk duurder.
  Dan moeten we maar korten op ontwikkelingshulp en de veerbootjes. Komt er toch nog iets goeds uit voort uit de geweldige Nederlandse diplomatie.
  Er was wereldwijd nog een enorm gasveld, in Algerije. Maar dat hebben de Fransen al opgekocht. Is die Macroon soms toch nog verstandiger als die domme Hollanders.
  Ik schrijf expres Hollanders omdat de rest van ons land weinig met de Randstad en de Grachtengordel opheeft.

 8. Julian

  Veiligheid en woongenot moet maar ten koste gaan van het geld? Sorry u krijgt een zak geld.. maar ondertussen boren we gewoon door… Baudet heeft nu echt definitef afgedaan bij mij!

  1. Nep

   Voor mij heeft hij al lang afgedaan. Wat een hufter!

 9. Nep

  Oh oh oh hoe dom kan Baudet zijn????

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.