Filmpje! Thierry Baudet (FVD) bespeelt de groenrechtse fluit: ‘handelsverdrag CETA is slecht voor dierenwelzijn’

Volgens Thierry Baudet (FVD) is de aanval op het referendum door Kajsa Ollongren deze week extra goed zichtbaar. Nu de regering voornemens is het CETA-handelsverdrag -tussen EU-lidstaten en Canada- door de Tweede Kamer te jagen steekt het verlies extra. De burger heeft namelijk geen invloed gehad op het verdrag. Volgens Baudet is dat een slecht teken omdat het CETA-verdrag ‘geen rekening houdt met dierenwelzijn en verschillende voedselstandaarden’. 

Met de nieuwe video van Forum voor Democratie speelt Baudet in op een nog zeldzaam gehoord instrument: de GroenRechtse fluit. Baudet maakt zich als conservatieve liberaal namelijk zorgen om voedselstandaarden en dierenwelzijn. Hoe dan!? De verklaring is simpel. Volgens Baudet is de uitwerking van het CETA-handelsakkoord negatief. Hij vindt dat de demonstranten die gisteren nabij het Binnenhof demonstreerden tegen CETA, met een levensgroot ‘paard van Troje’, daarom ‘gehoord moeten worden’.

De vraag is echter hoe de burgerbevolking dan precies is betrokken bij het CETA-proces: nou niet dus. In tegenstelling tot het associatieverdrag met Oekraïne, waarover een (genegeerd) referendum werd gehouden is het CETA-verdrag niet voorgelegd aan burgers. Tevens wordt in het coalitieakkoordgesloten tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, met géén woord gerept over het internationale handelsverdrag.

Kiezers weten dus eigenlijk niet welke wetgeving de regering tracht door te voeren. Dat kiezers misschien verontwaardigd zijn is geheel logisch: het 1.500 pagina’s tellende document heeft immers betrekking op hen! Zij moeten leven onder de wetten die worden doorgevoerd. CETA is namelijk een supranationaal akkoord, gesloten tussen verschillende overheden, en heeft betrekking op burgers:

“Party-specific definitions
For the purposes of this Agreement, unless otherwise specified:
citizen means:
(a) for Canada, a natural person who is a citizen of Canada under Canadian legislation;
(b) for the European Union, a natural person holding the nationality of a Member State;”

Maar burger zijn dus nauwelijks betrokken geweest bij het CETA-proces. Sterker nog: het regeerakkoord maakt er niet eens melding van.

Verder is het opmerkelijk dat Baudet het woord ‘handelsverdrag’ gebruikt en niet ‘vrijhandelsverdrag’. Maar als we goed nadenken begrijpen we waarom: de laatste is namelijk een paradox: handel vindt altijd plaats en het is pas wanneer wetgeving wordt ontwikkeld dat de vrijhandel wordt beperkt. Veel beter kan er dus worden gesproken over een ‘handelsakkoord’ want met vrijhandel heeft CETA he-le-maal niets van doen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. santiago

  Heeft sjerrie eigenlijk al een standbeeld?

  1. Mycase

   Greta dan ???

   1. santiago

    Geert had er allang een moeten hebben, maar dat komt nog wel.

   2. Robert75

    Wha een standbeeld heeft Wilders niet nodig. Over 100 jaar zal Wilders in de boeken staan als vrijheidsstrijder en revolutionair. Iemand die de tijd ver vooruit was en precies wist te verwoorden wat het probleem is.

    Baudet is iedereen over 100 jaar allang vergeten.

  2. Limburgse Separatist

   Een transport hub in zee als Schiphol gaat verkassen

 2. EU kok

  Baudet heeft nog nooit een beslissing, benoeming of royering aan de leden van FvD voorgelegd.
  Laat hij daar eens mee beginnen.

 3. Watcher

  Wil DDS er ff op wijzen dat het FVD maar 2 zetels heeft.
  DENK heeft er zelfs drie.

  Dikke l*l 3 bier….

  1. Mycase

   Uitkijker meent dat als je twee zetels hebt je dan je mond moet houden … natuurlijk ahum

   1. Watcher

    Tuurlijk niet, maar via DDS krijg je de indruk dat het forum enorm veel invloed heeft..

    1. Siemien

     Het is natuurlijk een schande dat Watcher het fijn vindt dat denk meer zetels heeft, zou watcher misschien een islamknuffelende randdebiel zijn?

     1. Confucius

      Aan die kijkert geen aandacht besteden Siemien.

      Dan stopt het vanzelf.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.