Viktor Orbán helemaal happy met de Serviërs, moeten maar snel lid worden van EU

Geen categoriesep 15 2019, 9:00
De Hongaarse premier Viktor Orbán is Europa's 'last man standing' nu Matteo Salvini in Italië het veld heeft moeten ruimen. Deze week liet de Hongaar van zich spreken en kondigde hij aan dat de voormalige minister van Justitie Laszlo Trocsanyi de Europese 'groeivermoeidheid' gaat bespreken. Volgens Orbán is de EU veel te snel gegroeid en de verkeerde kant op, via ABC News.
De Hongaarse leider vind dat de expansie van de Europese Unie, nu naar 28 lidstaten, slecht uitpakt voor de groei van de westerse economieën en dat de verkeerde keuzes zijn gemaakt qua volgorde van lidmaatschappen. Dat is een wat vreemde opmerking want tegelijkertijd wil hij graag dat de Serviërs gewoon lid worden.
Orbán is dus spelletjes aan het spelen en de verklaring is het langslepend conflict met de bureaucraten in Brussel. Hongarije mag dan wel een commissaris leveren voor het hoogste bestuursorgaan van de EU, de Europese Commissie, maar heeft tegelijkertijd een aantal juridische conflicten vanwege 'het schenden van de rechtstaat'. De zogeheten Artikel 7-procedure heeft er toe geleid dat Hongarije zich nog meer bemoeit met de grand strategy van de EU.
Terwijl Orbán zich negatief uit over de richting van de groei van de EU, tegelijkertijd steun hij het aankomend lidmaatschap van de Serviërs. De reden is simpel: de Balkanlanden zouden het katholieke Hongarije steunen in de kruistochten tegen migratie en hebben tevens vanuit historische context veel met elkaar gemeen. Zo is Orbán positief over de Balkanlanden en stelt hij dat met hun lidmaatschap "niet zoveel migranten Duitsland zouden hebben bereikt".
Servie is sinds 2014 'onderweg naar lidmaatschap van de Europese Unie'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten