Viktor Orbán helemaal happy met de Serviërs, moeten maar snel lid worden van EU

13581867193_27d2e35ded_k
Foto: Premier Orbán zegt dat de toekomst van Europa niet meer in west-Europa ligt. Bron: European People's Party/Flickr

De Hongaarse premier Viktor Orbán is Europa’s ‘last man standing’ nu Matteo Salvini in Italië het veld heeft moeten ruimen. Deze week liet de Hongaar van zich spreken en kondigde hij aan dat de voormalige minister van Justitie Laszlo Trocsanyi de Europese ‘groeivermoeidheid’ gaat bespreken. Volgens Orbán is de EU veel te snel gegroeid en de verkeerde kant op, via ABC News

De Hongaarse leider vind dat de expansie van de Europese Unie, nu naar 28 lidstaten, slecht uitpakt voor de groei van de westerse economieën en dat de verkeerde keuzes zijn gemaakt qua volgorde van lidmaatschappen. Dat is een wat vreemde opmerking want tegelijkertijd wil hij graag dat de Serviërs gewoon lid worden.

Orbán is dus spelletjes aan het spelen en de verklaring is het langslepend conflict met de bureaucraten in Brussel. Hongarije mag dan wel een commissaris leveren voor het hoogste bestuursorgaan van de EU, de Europese Commissie, maar heeft tegelijkertijd een aantal juridische conflicten vanwege ‘het schenden van de rechtstaat’. De zogeheten Artikel 7-procedure heeft er toe geleid dat Hongarije zich nog meer bemoeit met de grand strategy van de EU.

Terwijl Orbán zich negatief uit over de richting van de groei van de EU, tegelijkertijd steun hij het aankomend lidmaatschap van de Serviërs. De reden is simpel: de Balkanlanden zouden het katholieke Hongarije steunen in de kruistochten tegen migratie en hebben tevens vanuit historische context veel met elkaar gemeen. Zo is Orbán positief over de Balkanlanden en stelt hij dat met hun lidmaatschap “niet zoveel migranten Duitsland zouden hebben bereikt”.

Servie is sinds 2014 ‘onderweg naar lidmaatschap van de Europese Unie’.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

13 reacties

 1.   

  Quote: Matteo Salvini in Italië het veld heeft moeten ruimen.
  .
  Volgens mij heeft Salvini zelf het kabinet opgeblazen.

 2.   

  Maar twee taalfoutjes, Teunis. Dat valt best mee.

  1.   

   Taalnazi

   Wetenschap bewijst: taalnazi’s zijn irritante moralistische idioten met onaangename persoonlijkheid.

   “Scientists have found that people who constantly get bothered by grammatical errors online have “less agreeable” personalities than those who just let them slide.
   And those friends who are super-sensitive to typos on your Facebook page? Psychological testing reveals they’re generally less open, and are also more likely to be judging you for your mistakes than everyone else.”

  2.   

   mezzo
   Zo spreekt de man met 100 namen!

   1.   

    Joey…Tis geen man maar een angstige trol!!

 3.   

  Het valt niet mee om van dit artikel nog wat chocolade te maken. Of dat aan de uitspraken van Orban ligt of aan de auteur, kan ik niet goed uitmaken.

  Wel weet ik dat Hongarije meer met rust zal worden gelaten door Brussel, nu Frans Timmermans (met ADHDer Diederik Samsom als kabinetschef) zich met het klimaat mag (moet?) bezighouden.

 4.   

  Volgens Orbàn is de EU veel te snel gegroeid en de verkeerde kant op.
  Er is veel meer mis met de EU dan dat.
  – de EU wordt dictatoriaal bestuurd
  – EU parlementariër zijn gewetenloze zakkenvullers zonder visie
  – de Nederlandse politieke rol in de EU is beperkt to ja-knikker
  – de kosten van de EU voor NL zijn veel hoger dan de baten
  – onze pensioenen zijn door manipulatie van de ECB gehalveerd
  – ons parlement is verworden tot een duur spek-en-bonen theater
  – onze woningen worden ingepikt door EU- gestimuleerde massa immigratie
  – onze veiligheid is verkwanseld voor mooie baantjes voor politici
  – onze cultuur is opgeofferd aan opgedrongen diversiteitstolerantie
  – onze vrijheid van meningsuiting is weg gedemoniseerd
  – ons stemrecht is ontmoedigd door het partijkartel dat meer, meer EU predikt
  Voor mij geldt minder, minder, minder EU, zo snel mogelijk.

 5.   

  Dat ziet Orbân niet goed,als Servië bij het begin van de migrantenstroom al lidstaat zou zijn geweest had dat weinig geholpen!
  Het enige dat goed geholpen zou hebben,waren en zijn gesloten buitengrenzen,om met unanieme overeenstemming niemand de grenzen te laten passeren.
  En alsook,het niet bestaan van Angela Merkel!!

 6.   

  Orban’s wens om Servie tot de EU toe te laten, kon wel eens cynisch bedoeld zijn. Als je de pest aan een opschepper hebt, dan wens je hem veel personeel toe. Orban heeft de pest aan de EU en wenst deze oligarchische club veel leden toe.

 7.   

  Orbán is dolblij met de Unie, het levert hem geld op. Maar hij zou zich dan toch ook los kunnen maken net als GB, maar ja, de voordelen. Laat de bevolking spreken over wat zij gekregen hebben van de EU subsidie aan Orbán gedoneerd.

 8.   

  quote Zo is Orbán positief over de Balkanlanden en stelt hij dat met hun lidmaatschap “niet zoveel migranten Duitsland zouden hebben bereikt”. end

  minder minder minder , vol is vol.

 9.   

  “…De Europese Unie is een soort laatste manifestatie van de Toren van Babel: een lichaam zonder ziel, een lijk in ontbinding…”

 10.   

  In dit flodderige artikeltje zitten maar twee dt foutjes, dat is voor Teunis een gemiddelde score, maar inhoudelijk is er helaas ook weinig touw aan vast te knopen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!