In 2025 heeft iedereen in Europa binnen 6 minuten een AED tot z’n beschikking

Een Automatische Externe Defibrillator is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand door het geven van een elektrische schok.

Hoe werkt een AED?

Als iemand een hartstilstand heeft, staat het hart meestal niet helemaal stil. Dit chaotische en snelle bewegen van het hart, zonder dat het hart het bloed goed kan rondpompen, heet ventrikelfibrilleren. Er is op zo’n moment sprake van een levensbedreigende situatie voor de patiënt. Hij of zij is bewusteloos, ademt niet meer en zijn of haar hart pompt geen bloed meer door het lichaam. Dit bekent dat het lichaam ook geen zuurstof meer krijgt. Als deze situatie te lang blijft bestaan, zal de patiënt overlijden. Een AED kan door middel van een elektrische schok het hart defibrilleren, zodat het ventrikelfibrilleren stopt en het hart weer normaal gaat kloppen. Door de krachtige elektrische schok wordt als het ware het hart gereset.

Hartstilstand? Binnen 6 minuten een AED inzetten!

Een hartstilstand treft naar schatting 15.000 mensen per jaar in Nederland. Bij een hartstilstand is er sprake van acuut levensgevaar. De eerste stap is om ogenblikkelijk het alarmnummer 112 te bellen om hulp in te roepen. Zolang er gewacht wordt op een ambulance loopt de patiënt echter groot gevaar om te overlijden of om hersenletsel op te lopen door te weinig zuurstof. Het is dan ook zaak om zo snel mogelijk te beginnen met reanimeren. Onderzoek heeft aangetoond dat de overlevingskans van 9% naar 25% stijgt door reanimatie, als er dan ook nog eens binnen 6 minuten een AED wordt aangesloten dan stijgt de overlevingskans naar 60%.

Reanimeren kun je leren

Iedereen mag en kan een AED gebruiken, maar het is beter om je aan te melden bij een reanimatiecursus om te leren hoe dit apparaat precies werkt. Tijdens een reanimatiecursus wordt er uitgebreid mee geoefend. Ook leert u op een reanimatie cursus hoe snel en hoe diep u moet reanimeren. Op deze manier gaan er geen kostbare minuten verloren op het moment dat er sprake is van een echte patiënt met een hartstilstand.

Word burgerhulpverlener

Om altijd binnen 6 minuten te kunnen reageren, moet er natuurlijk wel een AED in de buurt zijn. Gelukkig hebben steeds meer winkelcentra, sportterreinen, openbare gebouwen, horecagelegenheden, seniorencomplexen en natuurlijk huisartsen een apparaat in huis. Voor een succesvolle reanimatie is het noodzakelijk dat er daarnaast er ook iemand in de buurt is, die weet hoe je iemand met een hartstilstand moet reanimeren. Steeds meer mensen melden zich daarom aan als burgerhulpverlener via de Hartstichting. Wie burgerhulpverlener wil worden, dient wel eerst een reanimatiecursus te volgen.

Zelf een AED kopen

Als je een AED wilt kopen heb je een ruime keuze. Apparaten die je in Nederland kun kopen, hebben allemaal een CE-keurmerk en zijn veilig en betrouwbaar. Een kwalitatief goede AED is de Zoll Aed Plus bovendien is dit één van de meest populaire aed’s in Nederland. Als je daarnaast een reanimatiecursus volgt, kun je je ook aanmelden als burgerhulpverlener. Op die manier kun je ervoor dat iemand die in jouw buurt een hartstilstand krijgt, snel en op de juiste manier geholpen wordt. Het streven is dat in 2025 iedereen in Europa binnen 6 minuten een AED tot z’n beschikking heeft.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. meneer cactus

    Ik mis een stukje. Geen angst hebben voor een AED. Altijd gebruiken bij twijfel. Zodra je het apparaat aanzet zegt het apparaat verbaal exact wat te doen. Een AED zal nooit een schok adviseren als er geen reden toe is. De pictogrammen op de pads laten duidelijk zien waar je ze moet plakken. Een kind kan de was doen maar een reanimatiecursus is natuurlijk aan te bevelen.

    Mijn boodschap is slechts , ken je het apparaat niet gebruik het bij een calamiteit toch. Zoals in het bericht staat , met AED gebruik stijgen de overlevingskansen aanzienlijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.