Amsterdamse VVD woest om gemeente die 80 miljoen euro belastinggeld weggooit door AEB-crisis

Geen categorieokt 06 2019, 20:00
Het is praktisch altijd hommeles in de Amsterdamse gemeenteraad en vandaag is dan ook geen uitzondering. De Amsterdamse VVD is pislink op de gemeenteraad die, zo zeggen zij: '80 miljoen euro om ideologische redenen hebben weggegooid'.
De AEB-crisis ettert voort. Het drama dat ontstond door gemeente Amsterdam die volledig eigenaar is van het afvalverwerkingsbedrijf AEB, dat (net als de gemeente zelf) lijdt aan chronisch geldgebrek. Onderhoud werd niet gepleegd, de boel werd onveilig, er moest meer geld naartoe, dat geld kwam er niet en toen lag de boel stil. 'Hoe heeft dit nou kunnen gebeuren?' vroeg de gemeenteraad zich af!
Er moest snel geld geïnjecteerd worden om het bedrijf niet helemaal kapot te laten gaan. Men kwam met ruim 35 miljoen euro over de brug. Iedereen boos natuurlijk, want een gemeente die ondernemer probeert te zijn loopt praktisch altijd fout af. En warempel: dat blijkt nu ook weer. Er is namelijk nog eens 45 miljoen euro nodig, terwijl de gemeente al in geldnood zit.
En het ergste van alles? Dit had nog grotendeels voorkomen kunnen worden ook. Toen de boel nog niet geëscaleerd was, was er een private partij genaamd Beelen, die wel met het bedrijf in zee wilde gaan. De gemeente blokkeerde dat en stuurde aan op een fusie met HVC. Dat blijkt nu niet door te gaan. Nu moet AEB waarschijnlijk via een veiling verkocht gaan worden. Je kunt er donder op zeggen dat AEB voor een prikkie zal worden opgekocht. Zal de Amsterdammer zich dan nu eindelijk een keer achter de oren krabben en niet weer zo'n links college in het zadel helpen? Vast niet. Maar de VVD gaat ze in ieder geval wel proberen dat aan het verstand te brengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten