Amsterdamse VVD woest om gemeente die 80 miljoen euro belastinggeld weggooit door AEB-crisis

448415.w1600.r16-9.9e5a057.q90
Foto: Afvalverwerkingsbedrijf AEB, via AT5

Het is praktisch altijd hommeles in de Amsterdamse gemeenteraad en vandaag is dan ook geen uitzondering. De Amsterdamse VVD is pislink op de gemeenteraad die, zo zeggen zij: ’80 miljoen euro om ideologische redenen hebben weggegooid’.

De AEB-crisis ettert voort. Het drama dat ontstond door gemeente Amsterdam die volledig eigenaar is van het afvalverwerkingsbedrijf AEB, dat (net als de gemeente zelf) lijdt aan chronisch geldgebrek. Onderhoud werd niet gepleegd, de boel werd onveilig, er moest meer geld naartoe, dat geld kwam er niet en toen lag de boel stil. ‘Hoe heeft dit nou kunnen gebeuren?’ vroeg de gemeenteraad zich af!

Er moest snel geld geïnjecteerd worden om het bedrijf niet helemaal kapot te laten gaan. Men kwam met ruim 35 miljoen euro over de brug. Iedereen boos natuurlijk, want een gemeente die ondernemer probeert te zijn loopt praktisch altijd fout af. En warempel: dat blijkt nu ook weer. Er is namelijk nog eens 45 miljoen euro nodig, terwijl de gemeente al in geldnood zit.

En het ergste van alles? Dit had nog grotendeels voorkomen kunnen worden ook. Toen de boel nog niet geëscaleerd was, was er een private partij genaamd Beelen, die wel met het bedrijf in zee wilde gaan. De gemeente blokkeerde dat en stuurde aan op een fusie met HVC. Dat blijkt nu niet door te gaan. Nu moet AEB waarschijnlijk via een veiling verkocht gaan worden. Je kunt er donder op zeggen dat AEB voor een prikkie zal worden opgekocht. Zal de Amsterdammer zich dan nu eindelijk een keer achter de oren krabben en niet weer zo’n links college in het zadel helpen? Vast niet. Maar de VVD gaat ze in ieder geval wel proberen dat aan het verstand te brengen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

23 reacties

 1.   

  ach 80 miljoen maar , 15 miljoen naar de ongedocumenteerden zitten we 2 itemphjes maar op 100 miljoen weggegooid geld

  1.   

   105 miljoen.

   1.   

    Wie heeft jou leren rekenen? Jesse Klaver?

    1.   

     U zag het ook?
     Kweetniet is nogal creatief met cijfers.

     1.   

      och gut o gut ons cockje toch op zijn linkse teentjes getrapt , had natuurlijk 95 miljoen moeten zeggen van de linkse dipstick

      blijf toch bij 100 miljoen en opgeteld de stadsverwarming (op aardgas uiteraard) de herinrichting van weesperplein en weesperstraat gaan we zo richting 500 miljoen ofwel 1/2miljard cockje , geld speelt geen rol bij links

  2.   

   Geldt ook voor jou trouwens.

 2.   

  Voor . De . Buhne .
  Meer niet.

 3.   

  Dit moet van hogerhand aangepakt worden…
  Alles wat dit falend links stadsbestuur aan gelden in deze bodemloze falliete AEB-put stort per direct korten op de rijksbijdrage aan Amsterdam!

  1.   

   hahaha , valsema heeft card blanche , als klaver zijn instemming intrekt op de begroting van prutte hebben we een kabinetscrisis.

   Amsterdam kan doen en laten wat het wilt. Wacht de tarieven ozb maar af van 2020 , echt lachen joh , geen compensatie voor gestegen prijzen

   1.   

    Het interesseert mij geen ene moer wat de Groene Khmer aka Feras/Halalsema-maffia de Amsterdammers aan belastingen en lasten gaat opleggen de komende jaren! Ik woon daar niet…
    De Amsterdammers krijgen waar ze zelf in meerderheid op hebben gestemd dus ook de kosten.

    1.   

     1 nadeel denkert , de uitgedachte lasten worden meestal gekopieerd door andere gemeente. Ik vrees dat je eerder in aanraking komt met valsema haar bedenksels dan je lief is. :)

     Overigens heb ik Annabel een stapje omhoog geholpen en tot nu toe tot alle tevredenheid

     1.   

      Ja, alle belasting betalende Nederlandse burgers en ondernemers moeten waarschijnlijk gewoon meebetalen voor deze linkse Amsterdamse blunders en dat is precies waar ik fel tegen ben!
      Daarom zeg ik ook, alle AEB-kosten waaraan het rijk meebetaald volledig korten op de rijksbijdrage aan Amsterdam, Amsterdam is 100% eigenaar en wilde geen afstand doen of laten fuseren met marktpartij en daarom zouden alle Amsterdammers en de Amsterdamse lokale overheid zelf volledig voor deze kosten moeten opdraaien…

     2.   

      de gemiddelde Amsterdammer is geen lokale overheid maar fel tegenstander van de overheid.

      De pest met dit soort plaatjes is dat uitvoerenden geheel vrijuit gaan. Je kan die klootzakken niet hoofdelijk aansprakelijk stellen voor hun wanbeleid dankzij het Pikmeer arrest.

      Maar dat bedoelde ik niet , amsterdam bedacht parkeerbelasting de rest volgde , Amsterdam bedacht B&B belasting de rest volgde , Amsterdam bedacht toeslagen voor toeristen evenementen (geen toeristenbelasting) rest volgt , dus maak je borst maar nat

 4.   

  Zonder mij te hoeven inspannen, kan ik gewoon stellen, dat Nederland een keiverrot land is geworden.

  Het door Rutte ingestelde Cordonsanitair, maakt van Nederland een bananen republiek.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1.   

   Als de bedrijfsvoering bij een gemeentebedrijf niet deugt, is heel Nederland dan ineens verrot?

   Had u liever een PVV-er aan de leiding gezien? Richard de Mos komt van de PVV, en blijkt corrupt.

   Of een FvD-er? Die hebben hun eigen financiën niet eens op orde.

 5.   

  Heel Nederland betaald dat geklungel daar uiteindelijk.
  Het is al gewoonte dat daar iedere keer geld naar toe moet

 6.   

  Ambtenaren en een bedrijf runnen gaan niet door één deur, wel zijn ze sterk in hoe ze geld opmaken, of bedrijven kapot maken, en met groene “ik ben tegen de mensheid” geitenwollen safespace mensjes komt er helemaal niks van.

  1.   

   Bepleit u privatisering? Een particuliere afvalverwerker kan failliet gaan, of opgezegd worden.
   Maar dan beginnen de (linkse?) tegenstanders van marktwerking te steigeren. Bovendien heeft de stad dan een tijdje hekemaal geen afvalverwerking, en volgen Napolitaanse toestanden.

 7.   

  Weer een reden om Halsema er uit te donderen. Wat een burgemeester is zij toch zeg. Amsterdam moet met alle geweld om zeep geholpen worden. Er moet in Amsterdam hard ingegrepen worden anders komt er een grote ramp,, een wereld stad failliet door toedoen van een links bestuur.

 8.   

  Hier gaat dus alleen het belastinggeld in rook op. Vuil wordt er dus niet meer verbrand. Amsterdam is een shit hole. En laat die stad trouwens ook maar wegrotten. Het is het politieke Sodom en Gamorra.

  1.   

   Als Amsterdam het geld in rook laat opgaan, schiet het met de CO2-uitstootvermindering ook niet op.

 9.   

  De VVD? Ik kan me niet voorstellen dat er maar één partij is die het geklungel van AEB goed praat.

 10.   

  Omdat de politici niets kunnen gaan ze in de gemeenteraad, ben een voorstander van gemeentelijke bedrijven maar stel dan doelen aan een echte manager en bemoei je er verder niet mee.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!