Beelden! Gele hesjes bestookt met traangas in Toulouse, Extinction Rebellion in Parijs, maar nog niet vernederd

In Frankrijk is het vandaag dubbel zo druk. Niet alleen demonstreren de ‘Gele hesjes’ in Toulouse, maar voegen demonstranten van Extinction Rebellion (ER) zich bij de chaos in Parijs. De ontvangst van beide groepen staat in schril contrast: de Gele hesjes werden bestookt met traangas, maar de ER-demonstranten zijn nog niet vernederd. De beduchte reputatie van de Gele hesjes moet hierbij in acht worden genomen.

Zoals op de onderstaande beelden te zien is krijgt de Franse president Emmanuel Macron nu tegenstand van twee groepen. De Gele hesjes demonstreren alweer voor de zoveelste, 48e, keer alweer. Ze zijn ondertussen symbool geworden voor ‘onmacht en onvrede’ in Frankrijk. Ook in Nederland, Duitsland en België zijn lieden van de groep actief. Al is het in Nederland wel erg rustig met de hesjes en hebben we afgelopen maanden weinig van ze gezien.

Terwijl de Gele hesjes nog steeds hun anti-regeringsdemonstraties houden, ondervinden ze hevige concurrentie van Extinction Rebellion. De visie van beide groepen licht wellicht niet in elkaars verlengde, maar wat hen bindt is dat beide groepen ontevreden zijn over de wijze waarop de politieke status quo de (veronderstelde) problemen van de huidige tijd tracht op te lossen.

ER-demonstranten hebben het geluk dat hun reputatie nog niet zo slecht is als die van de Gele hesjes. Ze werden dan ook niet met traangas ontvangen in Parijs, zoals de Gele hesjes ervoeren in Toulouse:

Voordat mensen simplistisch roepen ‘kijk wat een oneerlijke en ongelijke behandeling’ is het van belang in ogenschouw te nemen dat de reputatie van de Gele hesjes ondertussen tot ver beneden het vriespunt is gedaald. Zo veroorzaakten de Gele hesjes in Parijs een miljoenenschade aan vastgoed en andere materiële objecten zoals auto’s. Ook intimideerden ze politieke tegenstanders. De ER-demonstranten zoeken eveneens de randjes van de wet op (die zijn snel gevonden), maar escaleren niet op het niveau van de Gele hesjes.

Maar wat niet is, kan nog komen natuurlijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ben-NIET-Groen-L

  Leuk dat boerenprotest jongstleden op het, maar valt natuurlijk helemaal in het niet vergeleken met de gele hesjes.

 2. Jumping

  Wat een vergelijking, de Gele Hesjes dat is de maatschappij en die Ex Re zijn de inzittenden van de Stint.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. Watcher

   Ach Jumping wil scoren over de rug van die arme kinderen..
   Niet netjes hoor Jump.

 3. Joop Klepzeikert

  De gele hesjes zijn geen extreem socialisten. Die worden dus wel hard aangepakt in de extreem socialistische helstaat EUSSR.
  Alleen extreem socialistische en islamitische terroristen kunnen daar volledig ongestraft en ongemoeid hun debiele gang gaan.

  1. Watcher

   Joop je moet bij het cabaret.
   Een lachsalvo zal je deel zijn…

   1. Joop Klepzeikert

    @Trol met minstens 10 aliassen, die hier onder zijn alias Watcher reageert: Jij moet eens gaan werken in plaats van 24/7 trollen.
    Zal je nog eens tegen gaan vallen als er binnenkort geen geld meer is voor jouw oetkering en soepsidies.

    1. Watcher

     Niets zo fijn als als twee keer per maand gratis geld.

   2. Mezzadra

    Joop bedoelt dit gelukkig niet serieus.

    1. Watcher

     Oh, gelukkig maar.

 4. Neutral

  Gele hesjes tegen de hoge brandstofprijzen, Extinction Rebellion voor het milieu…

  Gaat lekker. Ik blijf lekker aan mijn eigen kant.

 5. Jack Flash

  Het komt de linkse heerszuchtige elite allang goed te kraam als er verdeeldheid heerst onder het volk op de barricade.Zo kunnen de veroorzakers makkelijker buiten schot blijven en voor Pilatus spelen.Een gevaarlijk spelletje voor de staatsveiligheid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.