Belgische politievakbond klaagt over oneerlijke behandeling: 'Linkse betogers mogen meer dan rechtse’

Geen categorieokt 14 2019, 13:00
De vakbond, VSOA, klaagt dat er een voorkeursbehandeling is voor linkse betogers in Brussel. Er wordt namelijk veel meer gedoogd bij linkse demonstraties dan wanneer rechtse demonstranten demonstreren. Al jaren wordt er gemopperd dat linkse demonstranten een voorkeursbehandeling krijgen, nu komt de politievakbond hier zelf mee op de proppen.

Als morgen een rechtse organisatie aankondigt dat ze in Brussel gaan betogen, dan wordt de toegang tot de hoofdstad al afgesloten vanaf de ring. En nu werd er toestemming gegeven aan een groepering die op voorhand aankondigde ongehoorzaam te zullen zijn.”

Nee dit is geen quote van een ontevreden rechtse opiniemaker, maar van de Belgische politievakbond. De vakbond vindt het niet kunnen dat er met dubbele standaarden wordt gekeken naar demonstraties. Dat er bij voorbaat al vanuit wordt gegaan dat een rechtse demonstratie uit de hand loopt is onterecht en onjuist.
Zaterdag waren onze vrienden van Extinction Rebellion en hun cultureel toe-eigende (cultural appropriation) dansjes aanwezig in Brussel. Op voorhand wist de politie dat ze niet zouden meewerken, toch deed de politie vrij weinig. Terwijl bij een vreedzaam rechts protest de politie veel sneller - en agressiever - reageert.

Iedereen heeft het recht om vreedzaam te betogen, om zijn vrij mening te uiten op straat. In eerste instantie zullen we dus nooit hardhandig optreden, maar altijd in overleg proberen te gaan. Maar op een gegeven moment moet je die tramlijn wel vrijmaken, . Die passagiers hebben ook het recht om zich te verplaatsen. Als er niet geluisterd wordt, moeten wij wel geweld gebruiken.”

Met de komst van de radicale Groene Gekkies waren ze dan ook niet blij. Vooral omdat ze wisten dat de groep problemen zou veroorzaken, toch is er op voorhand niks besloten om escalatie te voorkomen.

Het gaat om een actie van een groep die op voorhand verklaarde: wij zijn rebels, wij zijn ongehoorzaam en gaan proberen binnen te dringen in een neutrale, verboden zone. Als het stadsbestuur zo’n aanvraag binnenkrijgt, moeten ze de afweging maken: laten doorgaan of niet?”

Het doel van de vakbond is neutraliteit. Nee, ze willen geen voorkeur behandeling voor rechtse demonstraties. Ze willen gewoon dat iedereen gelijk wordt behandeld. Een goede én terecht oproep lijkt me!

Rechtse betogingen worden altijd veel strenger bekeken dan linkse. Als morgen een rechtse organisatie aankondigt dat ze in Brussel gaan betogen, dan wordt de toegang tot de hoofdstad al afgesloten vanaf de ring. En nu werd er toestemming gegeven aan een groepering die op voorhand aankondigde ongehoorzaam te zullen zijn. En nu is de politie weer de pispaal. Onze mensen vragen gewoon duidelijkheid, zodat ze goed weten hoe ze moeten optreden en hoe ver ze kunnen gaan. Die duidelijkheid is er nu niet, waardoor de agenten op het terrein vaak ter plekke moeten improviseren en achter de feiten aanhollen.

Wij vragen gewoon neutraliteit. Dat er op dezelfde manier beslist wordt, wie er ook komt betogen. Dit kan niet meer.”

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten