CDA wil verbod op huisuitzetting bij schuldproblemen

Woningcorporaties zetten steeds minder vaak iemand uit huis. In 2018 was dit nog drieduizend keer en dat is een afname van 19 procent. Het CDA pleit echter voor een verbod op huisuitzettingen van sociale huurders met schuldproblematiek.

Vorig jaar was het in 12.000 gevallen zo dat de rechter uitzetting goedkeurde, waarvan dus in 3.000 gevallen ook daadwerkelijk uitzetting plaatsvond. Meestal ontstaan betalingsachterstanden geleidelijk door diverse ‘kleine’ kostenposten als ziektekosten of belastingen zoals afvalstoffenheffing.

Opvallend is dat het vaak niet de woningcorporaties zijn die voor huisuitzetting pleiten. Zij weten namelijk dat deze mensen meestal als sociale huurder weer terugkomen na bijvoorbeeld een schuldsaneringstraject. Het is dus meestal de overheid of een andere schuldeiser die voor huisuitzetting naar de rechter stapt.

Het CDA pleit nu, op basis van de suggesties van Aedes-voorzitter Marnix Norder, voor een verbod op huisuitzetting. Opvallend is dat de suggesties van Norder pleiten voor het schrappen van de voorrangspositie van overheidsinstanties bij schuldeisers. Hier voegt hij aan toe dat bijkomende incassokosten de problemen alleen maar verergeren. Hij zegt dus niets over een verbod op uitzettingen bij schuldenproblematiek.

Vanuit de VVD is er kritiek op dit voorstel. Het niet uit kunnen zetten van wanbetalers, zou niet uit te leggen zijn aan ‘de hardwerkende burger’. En daar valt ook best wat voor te zeggen, want zoals het er nu staat is er nogal een gapend gat van een loophole in het voorstel: ‘wat als ik gewoon de huur niet betaal?’

Er zal dus goed moeten worden gekeken in welke gevallen er wel of geen verbod op huisuitzetting zou moeten komen. Mij lijkt het verstandiger om incassokosten niet in rekening te brengen bij mensen die het aantoonbaar niet op kunnen brengen. De kosten die verbonden zijn aan alle handelingen die verbonden zijn aan het versturen van aanmaningen en het inschakelen van incassobureaus, bij wanbetalers die toch niets kunnen betalen, is zonde van het geld. Wie het echter wel kan betalen maar het gewoon niet doet, mag wat mij betreft natuurlijk wel gewoon lekker lappen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Jack Flash

  Huurders worden indedaad al genoeg beschermd voordat er uitzetting plaatsvindt.Ze hebben een speelruimte van 3 maanden achterstand voordat ze daadwerkelijk uitgezet kunnen worden.Wil wel even eraan toevoegen dat de overheid voor 60% debet is aan de totale geldproblemen van deze mensen.
  En dat is wel merkwaardig en bizar.

 2. Jack Flash

  @niet links.Mee eens.Het beleid is zo krom als een hoepel.

 3. Joop Klepzeikert

  Goed voorstel van het CDA. Boetes op boetes, incasso procedures, rechtszaken, de deurwaarder, huisuitzetting enzovoorts, om mensen te dwingen iets te betalen wat ze niet kunnen betalen werkt niet. Dat maakt de problemen alleen maar erger en duurder voor de samenleving en brengt die mensen in steeds grotere problemen.
  De VVD wil dat uiteraard handhaven. Die willen niet dat incassobureaus, deurwaarders en kantonrechters zonder werk komen te zitten. Die zullen en moeten dik geld blijven verdienen, over de rug van mensen die het toch al moeilijk hebben.
  Als mensen hun rekeningen niet kunnen betalen kunnen ze dat helemaal niet meer als daar boete op boete overheen komt en helemaal niet meer als ze daardoor op een gegeven moment hun huis uit gezet worden.

  1. Arbeider65

   Helemaal met je eens en de grootste prijs op drijver is de overheid zelf. Zie laatste BTW verhogingen….

   1. Joop Klepzeikert

    @Arbeider65: De roverheid is inderdaad HET probleem in Nederland. Met 39% belasting op arbeid + 45% op alles wat je koopt maakt het land volledig kapot.
    Met een normaal belastingstelsel, waar 6-8% in totaal meer dan genoeg zou moeten zijn, was dat kleine landje Nederland nog steeds een grote wereldmacht en wereldleider, zoals dat voor 1917 was. Voor het socialisme z’n intreden deed en daarmee de belastingen binnen een paar jaar verdubbelde van 8 naar 16% en sindsdien steeds hoger en meer werden

    1. Joop van Leeuwarden

     Wat die belastingen betreft ben ik het met je eens, maar je gaat mij toch niet vertellen dat Nederland voor 1917 het goed had. Enig idee hoe groot de armoede toen was, behalve aan de Amsterdamse grachten dan.

     1. Joop Klepzeikert

      @Trol van Leeuwen: Flikker op met je LEUGENS. Voor 1917 hadden ALLEEN de klaplopers het slecht. Mensen die WEL werken hadden het veel rijker dan nu.
      Kijk maar eens naar de huizen, tafelzilver, de klederdracht, de sieraden, de kunst en ga zo maar verder van voor 1917.
      Alleen luie SOCIALISTEN hadden geen cent te makken, omdat er geen graties geld werd uitgedeeld.

 4. Joop van Leeuwarden

  Zet je een gezin uit hun huis en gaan ze naar gezinsopvang wat een vermogen kost. Het lost niks op want ze hebben geen geld en van een kale kip kun je niet plukken. Uiteindelijk komen ze in de schuldsanering en krijgt de schuldeiser pakweg 10% van zijn vordering. De overheid is echter 10 duizenden euro’s achterop om alle opvang en saneringskosten te betalen. Daarna gaat het gezin weer naar een huis en wordt de gehele huisraad door de soos betaald en kan het weer van voor af aan beginnen.

 5. Rosasolis

  Ik ken twee gezinnen die uit hun huis werden gezet. Jaren geleden een gezin die in een eenvoudig koopwoning uitzet omdat hun Hypotheek 3 maanden achter liep. Pa verdiende te weinig op de hoge maandelijkse hypotheek kosten te betalen; en deze familie had ook een zwaar handicapte dochter die veel dure medicijnen nodig had. Dus werd de nieuwe koop- woning in beslag genomen en was het hen gelukt om plotseling en veel kleinere huur-woning te kregen.
  Maar jaren geleden vertelde mijn naaste buurvrouw die toen huurder was in een andere plaats, dat zij en haar man letterlijk uit hun huur woning werden gezet, omdat zij 3 maanden achterstallig huur hadden. (Haar man moest ook een hoge rekening betalen aan de zorgverzekeraars voor zijn ernstige operatie, en 2 wekenlange zorg in de ziekenhuis). Maar vroeg op de ochtend op een ijskoude winterse dag
  kwam de politie samen met een opruimingsploeg om hen uit de huur woning te zetten.
  Letterlijk! Een gewone bejaarde Nederlandse echtpaar zonder kinderen. Binnen
  Een uur stonden al hun bezittingen op straat, en terwijl zij wachten voor iemand van de Leger des Heil, zag mijn buurvrouw dat al haar weinig, maar geliefde bezittingen in een grote vuilnis wagen werden gedumpt…Terwijl dat deze bejaarde echtpaar in de woonkamer van een buurvrouw zat om te wachten voor de Leger de Heil…alles wat ze hadden werd weggegooid. Mijn oude naaste buurvrouw vertelde dat het maanden had geduurd totdat zij een alweer een huur woning kon krijgen…Kort nadat wij naast haar kwamen wonen overleed haar man. (Het werd voor hem te veel ellende). Ze was achter gebleven met alleen enkele oude meubels van de Ratteplan. Ze had geen auto en geen rijbewijs. Zij blijf alleen achter. Ik heb voor haar voor een aantal jaren gezorgd. Geen boodschappen of huishoud hulp. Dan kon ik niet doen. Maar tenminste kon ik haar aan een goede maaltijd helpen. Ik ben musicus van beroep, maar ik hou ook van lekker koken en eten. Dus wat doe je voor je oude eenzame buurvrouw? Als je wat over heb van je zelf gemaakte Italiaanse of Chinees of Hollandse maaltijd, dan geef je ook een deel van je warme maaltijd aan deze arme vrouw. Dit heb ik jarenlang gedaan.
  Van wat ik heb van mijn jarenlang steun aan deze eenzame vrouw heb geleerd is:
  dat mensen met achterstallig huur, en ook hypotheek, moeten nooit zo zwaar aangepakt worden. Zoals mijn oude, nu overleden buurvrouw. De Gemeente moet ingrepen in gevallen van hypotheek en huurders financiele achterstanden. Om voor uitzetting van woningen te voorkomen, zowel koopwoningen als huurwoningen
  moet de gemeenten opkomen. Het uitzetting proces is in ons land zeer mens-onwaardig.
  Moeten we nog meer daklozen op straat krijgen?

 6. J.Rademaker

  Vinger precies op de zere plek, de incasso kosten en boetes van de overheid zijn de doodklap.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.