Ruim 72% steunt het boerenprotest, tegen sanering veestapel, voor verlaging maximumsnelheid

Geen categorieokt 13 2019, 9:00
RTL Nieuws liet afgelopen week een peiling uitvoeren over hoe Nederlanders denken over de boerenprotesten van de afgelopen weken. Ook komende week hebben boerenorganisaties aangegeven te gaan protesteren tegen het overheidsbeleid aangaande stikstof en daarbij kunnen ze rekenen op grote steun van de Nederlandse bevolking, via RTL Nieuws.
Ruim 72% van de ondervraagden gaf aan nieuwe acties te steunen. Daarmee ontvangen de boeren steun van een grote meerderheid van de bevolking. Zou Den Haag de situatie verder laten escaleren dan zouden Nederlanders zich op termijn dus zelfs bij de boerenprotesten kunnen voegen.
Nederlanders zijn verder van mening dat het beter is dat iedereen langzamer gaat rijden op de snelweg, om daarmee uitstoot te beperken, dan dat de Rijksoverheid overgaat tot de sanering van de 'smerige oude boerderijen'. Daarmee toont een meerderheid van 80% zich solidair met de boeren, ze wensen geen gedwongen sanering van de veestapel.
Terecht natuurlijk, de boeren zijn gebonden aan hun land en leven een zeer gedisciplineerd leven om daarmee te garanderen dat de voedselproductie op een hoog niveau blijft. Dat werk wordt nu openlijk en actief tegengewerkt vanuit de Rijksoverheid. Volgens ruim 91% van de ondervraagden verdienen boeren ook meer respect vanuit de samenleving voor hun harde werk. Toch bevinden de boeren zich vaak in het vizier van een 'kleine radicale progressieve minderheid', aangewakkerd door kortzichtige communicatie van politieke intriganten zoals GroenLinks-leider Jesse Klaver.
De cijfers impliceren eigenlijk ook dat het draagvlak van kabinet Rutte 3 afneemt, maar in hoeverre de boerenprotesten gekoppeld zijn aan de uitslagen van de diverse peilingen moet nog blijken. Wel zien we in deze uitslag dezelfde patronen terug als een eerdere analyse van Maurice de Hond, waaruit ook bleek dat Nederlanders een sanering van de veestapel niet zien zitten, maar het verlagen van de maximumsnelheid wel als oplossing accepteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten