D66 spreekt weer met dubbele tong! Schreeuwt om referendum in Engeland

Hoe serieus kan men D66 nog nemen? Een vrij interessante vraag aangezien D66 alles behalve een politieke partij lijkt; het is een club mensen zonder ideologie of vaststaande normen en waarden. Wanneer de wind anders waait, draait D66 direct van koers. Waar ze in Nederland stonden te popelen om het raadgevend referendum de das om te doen, roept Sophie in ’t Veld nu ineens dat de Britten weer een referendum nodig hebben. 

‘Een referendum is voor iedereen van belang’, aldus In ’t Veld. Was D66 maar zo strijdbaar voor het referendum in Nederland. Oh, wacht dat waren ze niet. De aristocraten partij van Nederland kon niet snel genoeg het referendum definitief in de ban doen. Daar waar ooit D66 een burn-out kreeg omdat de beruchte Nacht van Wiegel voorkwam dat we een correctief referendum kregen, is D66 nu absoluut niet meer de partij van toen.

Waar Jetten een jaar geleden nog over de verschrikking van referenda pleitte, probeert zijn partij nu een lans te breken voor meer burger inspraak in Engeland. D66 was zo angstig voor referenda dat ze het EU lidmaatschap in de grondwet wilde verankeren, en nu – als het om de Britten gaat – zijn zoals zo vaak 180 graden gedraaid. Niet erg geloofwaardig, maar buitenlandse media weten uiteraard niet beter – tenzij zij hun werk eens goed doen en zich verdiepen in de nonsens van D66.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

124 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Wat Bosma zegt is regelrechte misleiding. Niet D66 schafte het referendum af, de regeringscoalitie schafte het referendum af en D66 maakte deel uit van de regeringscoalitie. D66 stemde in als zijnde een compromis ten opzichte van de conservatieve partijen, hetgeen de rechtspopulisten in de strijd tegen D66 altijd opzettelijk vergeten te vermelden.

  Ik ben toch benieuwd naar de inhoudelijke mening van Bart ten opzichte van het standpunt dat D66 inneemt. Moet de huidige deal van Johnson aan het volk worden voorgelegd? Persoonlijk zou ik daar sowieso tegen zijn, omdat ik principieel een tegenstander ben van referenda.

  1. Henkdetenk

   @meriadocbrandewijntrol welke nick je ook neemt ik en velen hier weten wie jij bent.
   @meriadocbrandewijntrol de aandoenlijke speelt zoals altijd op de man.
   @meriadocbrandewijntrol de huistr@l en t#rrel van dds.
   @meriadocbrandewijntrol hier op dds aanwezig met 10tallen nicks en dat 24/7.
   @meriadocbrandewijntrolde onze vervente aanhanger van p@dofielen vereniging Martijn die andere warme gevoelens koestert voor kinderen dan een gemiddeld mens

   1. Rechtsaf

    @HdT mee eens..+++++

   2. FCKDopper

    Beste heer Henkdetenk,
    Dhr. Meriadoc Brandebok liep hier vroeger rond als Guus Geluk en is een andere persoon dan Mezzadra waar u terecht op doelt met uw verwijten ten aanzien van een bepaalde stichting (waarvan ik de naam bewust niet noem). Dhr, Geluk is een stuk gematigder dan die andere persoon die zich met enige regelmaat erg agressief uit liet ten opzichte van de keppeltjesdragende minderheid

    1. Vlaswiek

     @FC: De aandoenlijke aanspreken met ‘beste heer’ getuigt van een genetisch defect in het beoordelingsvermogen.

     1. FCKDopper

      Beste heer Vlaswiek,
      Uw reactie getuigt van veel opgekropte woede en weinig kennis van beleefde omgangsvormen. Ook al verafschuw je andermans standpunten, dan nog is er geen enkele reden om beleefde omgangsvormen uit het oog te verliezen. Ik wens u nog een fijne dag.

     2. Rechtsaf

      Dopper heeft een betrekkelijke rubberen rug en is quasi beleefd met een ondertoon, je moet er bijna van kotsen…
      Zoals Vlaswiek zegt; “De aandoenlijke aanspreken met ‘beste heer’ getuigt van een genetisch defect in het beoordelingsvermogen.”

    2. Henkdetenk

     Fckdopper dat maakt me helemaal niks uit, hij Steunt telkens de aandoenlijke dus uit hetzelfde hout gesneden.

     1. FCKDopper

      Beste heer Henkdetenk, De heren steunen elkaar inderdaad in vele abjecte standpunten. Desondanks wilde ik u er graag op wijzen dat dhr. Brandenbok een andere persoon is dan dhr. Mezzadra, die in het verleden uitspraken heeft gedaan die sterk overeenkomen met datgene u dhr Brandenbok nu toedicht.
      Dhr. Brandenbok daarvan betichten, leidt er slechts toe dat de daden van dhr. Mezzadra buiten schot blijven, terwijl het mij niet geheel onbelangrijk lijkt, anderen op dit forum juist te waarschuwen voor de griezelige voorliefde van dhr. Mezzadra

     2. Mezzadra

      Meneer Dopper, voordat ik u ook onder het script gooi: welke griezelige voorliefde schrijft u me toe?

     3. FCKDopper

      Beste heer Mezzadra,
      Wat voor de één gezellig lijkt is voor de ander griezelig. Een belangrijker vraagstuk in dezen is, wat zou uzelf griezelig vinden? Die vraag beantwoorden kan mogelijk uw vraag aan mij beantwoorden. Mijn mening is daarbij volledig irrelevant, aangezien onze meningen nogal van elkaar lijken te verschillen. Daarbij hanteer ik het credo “vrijheid van meningsuiting”. Een ieder is vrij om een eigen mening te vormen en te uitten. Uw mening hoeft de mijne niet te zijn vice versa.
      Echter zichzelf afsluiten voor de mening van de ander, kan leiden tot een bepaalde mate van isolement waarbij het risico op de loer ligt dat men essentiële informatie kan missen, waarmee men een evenwichtiger mening zou kunnen vormen. Feitelijk leidt dit tot een wereldvreemde kijk op diverse zaken zoals omgangsvormen, samenleving, cultuur, waarden en normen. Het mooie aan een forum zoals dit is, dat je samen met anderen kunt discussiëren en meningen uit kunt wisselen om al doende van elkaar te leren en jezelf van elkanders mening te vergewissen. Hierbij is het niet ongebruikelijk dat er inlevingsvermogen gecreëerd wordt in elkanders standpunten en beweegredenen. Indien mijn mening en die van vele anderen hier op het forum, niet tot u wilt nemen, is het op zich vreemd te noemen dat u zich hier op het forum blijft bewegen. Dat lijkt mij, excuseert u mij voor het uitten van deze mening, nogal masochistisch. Het script waarover u spreekt, zegt mij weinig, daarvoor heb ik te weinig informatie. Het is voor mij slechts mogelijk om daarover aannames te doen, en dat lijkt mij niet verstandig. Hopelijk heb ik één en ander voor u kunnen verduidelijken, het is zeker niet mijn opzet om iemand onnodig te grieven.Tot slot wens ik u nog een fijne dag toe.
      Met vriendelijke groet,
      FCKDopper

     4. Mezzadra

      De heer Dopper schrijft mij een griezelige voorliefde toe maar maakt niet duidelijk wat hij daarmee bedoelt.

      Wonderlijk.

     5. Henkdetenk

      @mezzadra het lijken bijna allemaal neppers hierzo…
      @mezzadra welke nick je ook neemt ik en velen hier weten wie jij bent.
      @mezzadra de aandoenlijke speelt zoals altijd op de man.
      @nep de huistr@l en t#rrel van dds.
      @mezzadra hier op dds aanwezig met 10tallen nicks en dat 24/7.
      @mezzadra onze vervente aanhanger van p@dofielen vereniging Martijn die andere warme gevoelens koestert voor kinderen dan een gemiddeld mens

     6. FCKDopper

      Beste heer Mezzadra,
      U bent weinig opmerkzaam.
      U mist nog al eens de nuance en de scherpheid voor details.
      Is getekend,
      FCKDopper

   3. Top

    Neen hoor! Guusje is van ‘de ouderlingen bezoekjes’ en dat elk weekend.

    1. FCKDopper

     Beste heer Top,
     Dat is juist geformuleerd lijkt mij

  2. Rechtsaf

   Nee occult fantasietje meneer Ollongren heeft zijn uiterste best gedaan om het referendum om zeep te helpen, en voor de domoortjes en nuancen**kertjes die het niet begrijpen, de D666 heeft het referendum ooit bedacht :):)

  3. Blitzkrieg

   Meriadoc Brandebok : D66 heeft het referendum inderdaad vakkundig vermoord, en is tegen elke vorm van burger inspraak, inclusief het bindende referendum. Heb jij voorstellen van D66 in de 2e maker voorbij horen komen? Inderdaad, ik ook niet! Voor Brexit is allang een referendum gehouden. Tijdens het referendum is er nooit sprake geweest van een deal, het was er in of er uit. De Johnson deal die er nu ligt lijkt niet eens op een Brexit. Maar wat wil je nu, net zolang referenda houden totdat de uitslag je bevalt?

   1. Meriadoc Brandebok

    @Blitzkrieg

    D66 is nog steeds voor een bindend referendum. Dat zij daartoe geen voorstellen heeft gedaan komt omdat zij in een kabinet zit waar de andere partijen geen referendum willen. Evengoed kun je je afvragen waarom FvD nog geen voorstel heeft gedaan.

    Ik ben principieel tegen referendum, dus ook tegen een referendum over Johnsons deal. Omdat de Britten het gezeik lver de Brexit zat zijn zullen ze overigens voor elke deal stemmen.

    1. Rechtsaf

     Occult fantasietje is principieel tegen de wil van het volk, occult fantasietje is een corporatistische individualist…

     1. Meriadoc Brandebok

      @Rechtsaf

      Nee, ik ben niet tegen de wil van het volk.

     2. Rechtsaf

      Jawel dat ben je natuurlijk wel, referenda’s zijn namelijk de wil van het volk….

     3. Ab Infinitum

      De wil van het volk hoeft niet mijn wil te zijn. Bij de Brexit kwam dat duidelijk naar voren. De Brexit is onbeholpen en ondoordacht door Cameron gebracht.

    2. Mezzadra

     Ik ben ook tegenstander van het referendum, Meriadoc, maar in dit geval is een nieuw referendum eigenlijk de enige manier om de Brexit-ellende op te lossen.

     Laten we hopen dat daarna de Britten nooit meer tot een referendum besluiten.

     1. Rechtsaf

      Ah rugtuffer mezzdra komt occult fantasietje even helpen, en mezzdra is tegen de wil van het volk…

     2. Meriadoc Brandebok

      @Mezzadra

      Ik vertrouw er niet op dat de Britten vervolgens rationeel tot annulering van de Brexit besluiten; de Leave-campaigners zullen andermaal gouden bergen beloven, en Labour de schuld geven van de Brexit-vertraging, waarna de Britten er weer in zal trappen, en de Brexitters triomfantelijk zullen roepen dat zij de wil van het volk vertegenwoordigen.

     3. Vlaswiek

      De aandoenlijke kan het niet, hij wil het niet en hij doet het ook niet. Het is en blijft een volkomen kansloze figuur.

     4. van Urk

      Mezzadra. Het is wel duidelijk dat u tegen een referendum bent. Anders valt u immers door de mand met uw bewering dat het overgrote deel van de bevolking altijd uw mening deelt.

     5. Top

      Blablabla. Blaaskaak! #Viezerik en ???????????????? Goed zo!

    3. Meriadoc Brandebok

     Over = na.

    4. Blitzkrieg

     Meriadoc Brandebok : Alsjeblieft, maak jezelf niet belachelijk. D66 en referendum is water en vuur. D66 is de partij die de EU in de grondwet wil vastleggen, om elke wens van de burger bij voorbaat monddood te maken. De Britten zijn de idioterie inderdaad goed zat. Het gezeik waar je het over hebt wordt veroorzaakt door een stelletje politici, bespeelt door hogere machten. Dezelfde machten beheersen ook de klimaat, milieu (oa stikstofcrisis) en immigratie. Globalisme is een gore verachtelijke ideologie.

     PS: Het is: “Ik ben principieel tegen referenda”

     1. Rechtsaf

      Precies Blitz, deze gasten zijn corporatistisch en individualistisch, hebben een hekel aan Nederland..
      Nexit

     2. Meriadoc Brandebok

      @Blitzkrieg

      Naar mijn mening is D66 en democratie inderdaad water en vuur. Men is immers nog steeds voor een bindend referendum en dat soort gekkigheid. Het is een goede zaak dat zij een consessie heeft gedaan in deze kabinetsperiode. Maar dat standpunt blijft en dat is een slechte zaak.

      P.S.: in mijn eerste bericht schreef ik referenda. Ik zag iets over het hoofd en ben op de hoogte van de meervoudsvorm.

     3. Mezzadra

      D66 spreekt zich in haar verkiezingsprogramma uit voor een bindend correctief referendum. Blitzkrieg weet dus nergens van.

     4. Vlaswiek

      De aandoenlijke kan het niet, hij wil het niet en hij doet het ook niet. Als je hem niet voert dan gaat hij vanzelf dood.

     5. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok :
      Quote : “Maar dat standpunt blijft en dat is een slechte zaak.”
      Dat ben ik met je eens, dit is gewoon puur kiezers bedrog, dat weet je net zo goed als ik. Daarom kan ik je woorden niet anders zien als bedriegelijke vuilspuigerij.

     6. Blitzkrieg

      Mezzadra : Ik kijk naar daden, liegen kan Rutte ook.

     7. Meriadoc Brandebok

      @Blitzkrieg

      Wat afgeschaft is, is het raadgevend referendum. D66 is nog steeds voor een bindend referendum. Omdat zij nog steeds voor het bindemd referendum is, is de combinatie D66-democratie lastit.

     8. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok : Wanneer houd je een keer op met het dommetje spelen. Zolang D66 geen concreet voorstel doet in de 2e kamer zijn het allemaal lul praatjes.

     9. Meriadoc Brandebok

      @Blitzkrieg

      Geldt dat dan ook voor Forum voor Democratie? In tegenstelling tot D66 zitten zij niet in een kabinet en heeft geen voorstellen gedaan tot een bindend referendum.

    5. Ab Infinitum

     Als bij een geheel nieuw referendum over een Brexit de bevolking zich in meerderheid zou uitspreken over een blijven, dan is het probleem opgelost voor Engeland. Ook voor DDS. Geheel democratisch, de wil van het volk.
     Dat is ook het beste voor iedereen.

  4. Blitzkrieg

   maker = maker

  5. Blitzkrieg

   maker = kamer

  6. Meriadoc Brandebok

   = Moet na de huidige deal de Brexit aan het volk worden… etc

  7. Kretoloog

   Brandebok lult weer eens uit zijn nek, zoals gewoonlijk. Natuurlijk schafte D’66 het referendum af. Door haar tegenstem was er geen meerderheid meer om het referendum te handhaven. En inderdaad zit D66 in een coalitie met 3 anti-referendumpartijen. Maar dat maakt het verraad van Pechtold en Jetten des te groter. Het toont de regeer-geilheid van D’66 feilloos aan.

   Bosma heeft 100% gelijk. En Brandebok is 100% een lul.

  8. Mieremet

   Mezzodrammer Bokkel*l weer bezig.

  9. Mieremet

   Principieel, dat komt dan uit de bakkes van iemand zonder principes maar met 20 aliassen. Rot toch op dwaallicht.

   1. Mezzadra

    Donder zelf op, Mieremet. Je hebt hier niets te melden.

    1. Henkdetenk

     @mezzadra het lijken bijna allemaal neppers hierzo…
     @mezzadra welke nick je ook neemt ik en velen hier weten wie jij bent.
     @mezzadra de aandoenlijke speelt zoals altijd op de man.
     @mezzdra de huistr@l en t#rrel van dds.
     @nep hier op dds aanwezig met 10tallen nicks en dat 24/7.
     @mezzadra onze vervente aanhanger van p@dofielen vereniging Martijn die andere warme gevoelens koestert voor kinderen dan een gemiddeld mens

    2. Bosche draak

     Donderstraal een eind op miskraam!
     Jij bent wel de laatste die een ander de maat mag nemen…

 2. Henkdetenk

  Sophietje I n het veldje wat een hypocriete dedain stuk…. is dat.
  Ik ga nu een huistr@lleke doen… Ze lijkt op die man met het snorretje 40 _45

  1. Rupert

   Explain!

   1. Henkdetenk

    @rupert ben jou geen antwoord verschuldigd, maar lees alleen haar persoonlijke eu site dan lees je dat die vrouw ver van het volk staat.
    En zoals in het artikel ze draait graag het referendum de nek om behalve als het om de brexit gaat heeft ze het liefst zoveel mogelijk referenda net zolang totdat de gewenste uitslag er is en die moet worden aangenomen.

    1. Blitzkrieg

     Henkdetenk : Dat Meriadoc Brandebok een gevaarlijke EU masochist is wisten we al langer. Voor mij zijn alle eu sites precies hetzelfde, maar op welke eu site doel je, heeft het bokkie een eigen site?

 3. Original NL

  Bemoei je met je eigen zaken..krullentrol!!

 4. Ab Infinitum

  Voor alle liefhebbers van een referendum; dit (Nexit), moeten wij voor ons land niet hebben…mevrouw Ollongren zag het juist. Ook de heer Baudet houdt zich opmerkelijk rustig. Dat referendum heeft al wat gekost!

  1. Rechtsaf

   @AI Nexit? zeker wel en zo snel mogelijk natuurlijk, de EU is een sta in de weg voor mensen de wél het beste met Nederland voor hebben…

 5. goedisfout

  Mevrouw in ’t Geld en Rob Jetten praten niet alleen beiden poep maar ze lijken ook op elkaar met zo’n Sorosblik in de ogen.

 6. J.Rademaker

  Grappig, d66 heeft een filiaal in Engeland, in Nederland zijn ze op vakantie.

  1. FCKDopper

   Beste heer J.Rademaker,
   D66 Ziet Groot Brittannië niet als soevereine staat, doch als onderdeel van de Superstaat Europa. Als het aan Jetten en van Engelshoven lag, zouden ze het liefst de Guardia Civil uit Catalonië naar de UK sturen om daar het volk een lesje te leren. De D in D66 staat inmiddels voor dedain.

   1. Mezzadra

    Nee hoor, het enige wat ze bepleiten is dat de Britten de fout van het referendum kunnen herstellen.

    Uw bijdrage slaat helemaal nergens op.

    1. FCKDopper

     Beste heer Mezzadra,
     Fijn dat u mijn mening niet deelt, dat zou voor mij best even schrikken geweest zijn. Ik begrijp echter dat mijn woorden u voldoende raken, om erop te reageren. Mijn mening is dat de Britten inderdaad een fout rechtzetten. Namelijk de fout die ze ooit maakten door toe te treden tot de EU. Tot nu toe heeft de EU de Britten niets dan ellende gebracht

     1. Mezzadra

      Na drie jaar zijn ze er nog steeds niet in geslaagd intern overeenstemming te bereiken over de Brexit, Dopper. Hoe zou dat komen?

     2. Vlaswiek

      “Beste heer Mezzadra”

      Ja dan ben je natuurlijk helemaal achterlijk!

    2. Bosche draak

     Jouw debiele gehinnik slaat nergens op, de Engelsen maken zelf wel uit wat “de fout” wel mag wezen daar hebben ze jouw arrogante achterlijkheid niet voor nodig.

     1. Mezzadra

      Ja, daarom is een tweede referendum nodig, Bosche draak. Je snapt het!

     2. just saying

      Er komt geen tweede referendum, mozzarella lult uit zijn nek, het is hem al tientallen keren gezegd maar het dringt niet door in die botte scheve tering kop van hem.

 7. Buzz68

  D66 stelletje opportunisten…
  Zo de wind waait, waait het D66 vlaggetje

 8. Bolkestein

  Er is in 2016 in Groot-Britannië een referendum geweest. En toen jankte D’66. Want er werd gehoor gegeven aan de wil van het volk.

  Net zoals in 2005 en in 2016 D’66 jankte over de referenda in Nederland. Hierna negeerde D’66 de wil van het volk en werd het referendum (hét aanvullende democratische handvat bij uitstek om de manco’s van de particratie (met achterkamertjesoverleggen, compromissen, starre metersdikke regeerakkoorden vol waterige wijn) teniet te kunnen doen) afgeschaft. Want de politiek dichter bij de burger brengen is voor D’66 slechts een kroonjuweel als het volk braaf ja knikt tegen hun dictaten. Mondigere burgers moeten monddood gemaakt worden.

  1. FCKDopper

   Beste heer Bolkestein,
   Laat mond maar weg. Niet voor niets propageert deze club de pil van Drion

 9. Marija

  Laat dat sukkelstel zich met hun eigen zaken bemoeien, daar bakken ze Ali ets van en gaan dan even een ander land adviseren.
  Vreselijke mensen toch.

  1. Marija

   Ali ets. = al niets

 10. Mezzadra

  Deze regering, waar D66 onderdeel van uitmaakt, schafte het hopeloze en rampzalige raadgevende referendum af. D66 blijft voorstander van een bindend referendum en dat is geen geen goed idee.

  Het referendum over de Brexit in Engeland was net zo rampzalig als andere referenda en stortte het land in een ernstige crisis. De enige oplossing voor deze puinzooi is een nieuw referendum waarin de Britten deze fout kunnen herstellen.

  Het standpunt van D66 op dit punt is dus logisch en verstandig.

  1. Rechtsaf

   Maar mezzdratje heeft niets op met de wil van het volk (democrtatie) mezzadra is zo’n type die Nederland graag in de uitverkoop zet, mezzdra is het soort dat alleen maar komt zuigen en het dan raar vinden dat mensen bepaalde gedachtes hebben over hem die niet stroken met de rechtsstaat.
   Verder liegt mezzadratje natuurlijk dat hij barst er is geen crisis in GB, verder zal het zo zijn dat GB een voorbeeld zal zijn voor de twijfelaars..
   Meneer Ollongren heeft zijn uiterste best gedaan om het referendum om zeep te helpen, en voor de domoortjes en nuancen**kertjes die het niet begrijpen, de D666 heeft het referendum ooit bedacht…

   1. Julian

    Natuurlijk is er geen crisis in GB…. De Brexit verloopt op rolletjes. Jammer dat het alleen zo lang duurt.. En waarschijnlijk nog iets langer… Daar gaan de woorden weer 31oktober zijn we uit de Unie……. goedschiks of kwaadschiks…

    Wat is dat toch met de wil van het volk? De wil van een deel van het volk… Er is maar zelden een percentage van 100% van alle stemmers of zelfs van alle mogelijke stemmers… Dus laat de wil van het volk achterwege als uitdrukking…

  2. FCKDopper

   Beste heer Mezzadra,
   Eigenlijk zegt u dus, “het doel heiligt de middelen”?

   1. DidiMadloba

    Als ik voor “Mezzadra” mag spreken: het gaat erom dat heel veel Britten die voor “leave” stemden met de kennis van nu voor “remain” zullen kiezen.
    Het heeft niets met democratie te maken om mensen voor eeuwig aan hun vergissingen te binden!

    1. Mezzadra

     @Didi,

     Het is niet toevallig dat Brexiteers fanatieke tegenstanders van een nieuw referendum zijn. Men beseft dat een meerderheid van de Britten inmiddels die Brexit wil terugdraaien.

     1. Vlaswiek

      De aandoenlijke in vele gedaanten kan het niet, hij wil het niet en hij doet het ook niet.

   2. Mezzadra

    Soms moet je met hetzelfde middel de fout herstellen die je met dat middel hebt gemaakt.

    Ik zie geen andere oplossing, u wel?

    1. Vlaswiek

     De aandoenlijke kan het niet, hij wil het niet en hij doet het ook niet. Digitaal schijten, dat is het enige dat hij kan.

 11. DidiMadloba

  Wat een slechte “student geschiedenis”.
  Werkelijk niets klopt er van dit artikel. Als D66 zo nodig een pak slaag moet krijgen vanwege de DDS doctrine dan moeten de argumenten wel kloppen.

  Het nieuwe referendum over de Brexit wat ze bepleiten is nodig ter correctie van het oude, omdat nu wel vaststaat dat de Engelsen destijds verkeerd zijn geinformeerd.

  het raadgevende referendum in Nederland werd afgeschaft omdat het aanleiding gaf tot misverstanden. Men dacht dat het een correctief referendum was, en klaagde dat het kabinet het niet volgde – terwijl een raadgevend referendum slechts een oproep is tot heroverweging.

  Veder bleken referenda gekaapt te worden door populisten die de vraagstelling helemaal verdraaiden.

  de “nacht van Wiegel” ging helemaal niet over een referendum, maar over de vraag of we in Nederland een gekozen burgemeester willen. Dat werd terecht afgewezen, want en gekozen burgemeester past helemaal niet in het Nederlandse systeem, en dat is nog ongewijzigd.

  Tenslotte de vraag of D66 beginselloos is. D66 laat zich misschien niet op de klassieke manier indelen tussen liberaal en socialistisch. Maar dat is bijna geen enkele politieke partij meer.

  1. Meriadoc Brandebok

   “Veder bleken referenda gekaapt te worden door populisten die de vraagstelling helemaal verdraaiden.”

   Klopt, we moeten nooit vergeten dat de Brexit voortvloeide uit een referendum vol leugens, misleiding en onjuistheden. Alleen daarom zou men de Brexit al moeten annuleren. Het was pure oplichting.

   1. Henkdetenk

    @mezzadra welke nick je ook neemt ik en velen hier weten wie jij bent.
    @mezzadra de aandoenlijke speelt zoals altijd op de man.
    @mezzdra de huistr@l en t#rrel van dds.
    @mezzadra hier op dds aanwezig met 10tallen nicks en dat 24/7.
    @mezzadra onze vervente aanhanger van p@dofielen vereniging Martijn die andere warme gevoelens koestert voor kinderen dan een gemiddeld mens

     1. Bosche draak

      Dat je lulverhaal kant nog wal raakt.
      Als de uitslag “remain” was hadden jullie patjepeeërs dan ook zo van leer getrokken?

      Of was de informatiestroom dan dikke prima geweest?

   2. van Urk

    Lid worden van een Europees gemeenschap bleek uiteindelijk ook een pure oplichting. Van het ene integratie naar de andere integratie tot het uiteindelijke gedrocht de EU. En daar was niet iedereen blij mee.

   3. van Urk

    Alsof onze aristocratische manier van regeren een dikke plus is. Het volk heeft als enige democratisch middel het recht om een politicus naar voren te schuiven die hun wensen zal gaan behartigen. Uiteindelijk worden zij ook opgelicht omdat hun beloftemaker niet aan zijn woord houd. Veel kiezers van D66 zullen dan ook wel gedacht hebben wat D66 nu geflikt heeft. Hoezo geen referendum meer in Nederland?

    1. Meriadoc Brandebok

     “Uiteindelijk worden zij ook opgelicht omdat hun beloftemaker niet aan zijn woord houd. Veel kiezers van D66 zullen dan ook wel gedacht hebben wat D66 nu geflikt heeft.”

     Nee, want het maken van compromissen zit de Nederlanders in het bloed. Compromispolitiek is geen oplichting.

     1. Kretoloog

      Brandebok blijft maar doorkakelen. Ventje snapt niks van politiek en denkt dat D’66 een compromis sloot over het referendum. Nee lulletje, D’66 heeft het referendum, waar een ruime meerderheid voor bestond, keihard laten vallen voor pluche-geilheid. En dat merkt heel Nederland: referendum door het putje en de burgers opgescheept met drama-ministers als van Engelshoven, Koolmees en Ollongren. Die er werkelijk helemaal niks van bakken: Klassen moeten sluiten vanwege lerarentekort (van Engelshoven), alle pensioenen per 1-1-2020 gekort (Koolmees) en dagelijks toenemend tekort aan woonruimte (Ollongren).

 12. Neko-

  Nog even daargelaten dat het hier D66 betreft (en ik daar ook zo mijn gedachten over heb), hebben deze personen geen recht van spreken. Als Nederlandse / Europese politici hebben ze in Engeland in het geheel niets te vertellen. Dus ze moeten van mij gewoon hun mond houden. Dit is een interne aangelegenheid van Engeland, en daar hebben zij niets over te zeggen.

  Daarnaast ben ik van mening dat het referendum om de Brexit geweest is, en dat de uitslag daarvan gerespecteerd dient te worden. Het geeft geen pas om nogmaals een referendum te houden over een proces welke nog niet afgewikkeld is, wat is ingezet door een eerder referendum. Als men eruit is, zou je mogelijk een referendum kunnen houden over toetreding tot de EU, maar rond eerst de uittreding maar eens af.

  Niet een keus maken, en omdat de spelregels veranderen ineens terug willen om een andere keus te maken. Dat mag ik in Nederland ook niet als de regering ineens besluit de spelregels te veranderen waarop ik eerder een keuze heb gemaakt.

  Dit klinkt een beetje als het hele gedoe van Ierland destijds – https://www.europa-nu.nl/id/vi8ibc9gi4z0/verdrag_van_lissabon_het_tweede_ierse

  Je stemt niet zoals we willen, dan stem je nog maar een keer tot we de gewenste uitslag wel hebben.

  En voor de mensen in Engeland die een tweede referendum willen… Je behoort tot de minderheid – dat heeft het eerste referendum al aangetoond omdat daarbij voor een Brexit gestemd werd. Accepteer dat. Dat is ook democratie, je verlies nemen omdat je tot de minderheid behoort. Iedereen in Engeland wist in de aanloop al wat er op het spel stond, of op zijn minst dat het hier om een hele fundamentele keuze voor de toekomst ging.

  Als mensen zich daar niet voldoende over hebben geinformeerd of besloten hebben om niet op te komen dagen omdat zij toch wel dachten dat het niet zo’n vaart zou lopen… Tough luck. Zie het als een leermoment voor een volgende keer om wel je stem te laten horen, en een uitslag te krijgen waar je wel mee kan leven.

  Overigens is voor de Nederlandse verkiezingen het bovenstaande ook van toepassing…

  1. van Urk

   @Neko-. ++++

 13. Duckday

  D66 is een gevaar voor de mede mens Hun doel is gewoon zoveel mensen te onder drukken Het referendum is door D66 afgeschaft met mede werking van de rest van de kliek Zij dulden geen enkele inspraak zo ook toen we tegen stemde de EU DRuKTE zei met medewerking van de andere partijen het gewoon door

  Stem gewoon PVV of FvD misschien dat er meer geluisterd zal worden en de ongekende druk van asiel zoekers gelukszoekers zal af nemen Hoop de UK snel zal uit treden dan volgen er meer. Maar gezien alle tegen werking van de zakken vullers zal het nog wel wat tijd kosten
  Wat heeft de EU en EURO nu bijgedragen aan de welvaart werkgelegenheid voorspoed van de Nederlndse gewone man vrouw Wat zijn we er beter van geworden
  HUizen zijn niet meer te betalen Geluks zokers krijgen overal voorrang en alles gratis

 14. jan1

  Denk dat het niet meer lang duurt? en Rutte moet toegeven dat NL en de EU kapot geregeerd is.

 15. Rosasolis

  Politici moeten zich met zakken van eigen land bemoeien. Alleen als zij door een minister
  vanuit een ander land, of als zij als gast op een radio of TV talk show worden uitgenodigd zijn, of een interview voor een krant, kunnen zij hun mening doorgeven op internationale zakken. Maar blijkbaar is D66 hard op zoek naar nieuwe leden. Wat een schattige foto van de “Terrible Twins” van D66, die precies dezelfde bril model dragen…Gekocht bij dezelfde optiek? Wie heeft voor de pseudo-intellectuele D66 brillen betaald?

 16. merlot

  Ik kan die rotkop van die zakkenvulster niet meer ZIEN.

 17. Klapstuk

  Brandebok weet niet waar hij het over heeft.
  D’66 heeft wel degelijk het referendum afgeschaft en Sophie in ’t Veld is volstrekt NIET integer en is een ordinaire zakkenvulster, maar zij is niet de enigste.

  1. Meriadoc Brandebok

   @Klapstuk

   Dit is onjuist. De afschaffing van het raadgevend referendum lag besloten in het regeerakkoord. Het was een consessie die D66 had gedaan aan de andere coalitiepartijen. Bosma misleidt de lezer als hij zegt dat D66 het referendum heeft afgeschaft. Er waren namelijk vijf partijen die voor de Intrekkingswet stemden.

   Bovendien is de partij nog steeds voor een bindend referendum, waardoor ook het labeltje “demofoben” niet klopt.

   1. van Urk

    Meriadoc Brandebok. Waarom denkt u dat de D66 graag mag drammen om zijn doel te willen gaan halen? Een referendum zo voor hen toch de oplossing moeten zijn? Of komt het dat de grootste deel van het volk absoluut niet met D66 eens is?

    1. Meriadoc Brandebok

     @van Urk

     Ik begrijp je comment niet goed. Kun je iets verduidelijken?

   2. merlot

    Ambtenaar Brandegeit draait z’n plaat weer af. Hij kan er geen genoeg van krijgen.

   3. Rechtsaf

    “Er waren namelijk vijf partijen die voor de Intrekkingswet stemden.”

    Nee hoor dit liegt OFtje

    “De vier regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU besloten in het regeerakkoord tot afschaffen van het referendum omdat ZIJ vinden dat het niet werkt.”

    “Ik vind het niet goed om de suggestie te wekken dat mensen nog veel invloed hebben”, aldus meneer Ollongren

    Sommige denken echt dat we in een democratie (demo = volk) (cratie = heerst) leven

 18. Heras

  Wat is d66 nu nog…niets.

  1. Mezzadra

   Valt mee, Heras. Ze zijn regeringspartij en herstellen zich aardig in de peilingen.

  2. Rechtsaf

   @Heras scherp++ mezzadratje springt gelijk bij natuurlijk om de D66 uit de wind te houden..

 19. tailgunner

  Ik kan het D66 niet kwalijk nemen. Ze hebben gewoon andere referenda definities:

  1). Hou een referendum.
  2). Bij een ongewenste D66 uitslag, zie 1).
  3). Bij veelvuldige ongewenste D66 uitslagen, schaf 1). af.

 20. Response

  De hypocrite DDR666drammers hebben hun eigen voormalige kroonjuweel om zeep geholpen want het pakte voor hun niet goed uit. Wat ze nu beogen met een Brexitreferendum is mij een raadsel maar vermoedelijk, DDR666drammers kennende, hopen ze op een no-brexit. Ik hoop als er überhaupt een referendum komt op het tegenovergestelde. Een loepzuivere heldere overtuigende Brexit. En dan op naar het volgende EU-lid wat eruit wil stappen. Deze geldverspillende en geldverslindende non-transparante elitaire club moet zsm worden opgeheven.

 21. toetssteen

  Gespleten ton aub, dubbele tong betekent: dronken.

 22. Cycle25

  Pang pang demagogen, dit addergebroed wil voor elke wereld burger één ambtenaar, zij vinden dat de mensheid te stom is om de poepen en ademen.

 23. Julian

  Wat leuk. Reageerders hebben het over de wil van het volk. En ze steunen een president die niet eens de steun van het volk had. En wat is het volk als je een referendum beslist met 53%. De andere 47% hoort niet bij het volk? Feit blijft dat de meerderheid heeft gekozen voor een Brexit. En ik hoop dat dat heel snel gebeurt. Ik wil wel eens zien wat nu echt de gevolgen zijn.

  1. Rechtsaf

   “Feit blijft dat de meerderheid heeft gekozen voor een Brexit.”

   Precies

  2. toetssteen

   @Julian
   Ah, vandaar dat men na een paar hertellingen waar Trump nog meer stemmen bleek te hebben gegenereerd, de rest maar stopte.
   Bij hertelling bleek een 1 op 20 een lost race, maar ja, janken kan nog hè. Doos zakdoekjes nodig?

   Buiten dat, en de VS hebt u te maken met staten met een grote zelfstandigheid en eigen bestuur. U kunt dat niet vergelijken met onze provinciën.

 24. Meriadoc Brandebok


  “@meriadocbrandewijntrolde onze vervente aanhanger van p@dofielen vereniging Martijn.”
  “Guusje is van ‘de ouderlingen bezoekjes.”
  “En Brandebok is 100% een lul.”
  “Rot toch op dwaallicht.”

  Ik heb de hoop op wederzijds respect ook opgegeven.

  Toch bedankt aan met name Blitzkrieg, Mezzadra en van Urk voor de inhoudelijkheid.

  1. Bosche draak

   Je krijgt wat je geeft kneus, bewaar je krokodillentraantjes maar voor de drie biggetjes onderaan je stukje.

   Melig Bafbokje mag graag de gekwetste maagd uithangen maar vergeet voor het gemak dat hij daarvoor eerst zelf iedereen het bloed onder de nagels haalde.

   Waarom zijn jullie tjappies toch altijd zo kort van geheugen?
   Bitchboi beukmenneke kan ook altijd zo lopen te grienen over de slechte woordjes die hij te lezen kreeg nadat hij zich daarvoor als een bodemkruipende zuiger toonde…

 25. tonna

  Sommige politici wensen een referendum zo vaak te herhalen totdat de uitslag tevredenstellend is!
  Met democratie heeft dat natuurlijk weinig te maken!

 26. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Omdat de uitslag ze -de Eurofielen- niet bevalt moet er maar een 2e referendum komen. De uitslag van het referendum saboteren. “In dit geval is een nieuw referendum eigenlijk de enige manier om de Brexit-ellende op te lossen”BULLSHIT!!!!! Eurofielen die denken dat dat DIT!!!! de oplossing is,het is een illusie. De verdeeldheid blijft immers toch bestaan. Het lagerhuis heeft met de deal ingestemd en daar dient gewoon mee worden gehandeld niet meer en niet minder. De Britse bevolking heeft VOOR!!!! onafhankelijkheid gekozen. Bovendien met een 2e referendum raakt de regering haar geloofwaardigheid kwijt. En het ongeleide projectiel partijtje van D’66 heeft zich gewoon niet te bemoeien met de interne politiek van een ander land. Maar dat irritante partijtje heeft ook helemaal niks met Nederland. Die kunnen zich beter aansluiten bij die bemoeizuchtige zuipschuiten in het Europees parlement. En Eurofielen hebben dan wel de grote laadklep open over Johnson & Farage dat zij het Britse volk – volledig onterecht overigens- bedrogen heeft met allemaal leugens. NEE!!!!! laten we die Jeremy Corbyn eens even door de SHIT halen om 16 jarigen te ronselen om te gaan stemmen.Het is maar weer eens eens en te meer aangetoond dat Eurofielen ongelovelijke slechte verlizers zijn,echt HELE!!! slechte verliezers. Het is ook zeer opmerkelijk dat velen de EU altijd nog omarmen en er heilig in gelooft, terwijl het in werkelijkheid een extreem aan geld en macht wellustige dictatoriale Clan is. En al die enorme blunders en kolderieke kapitale capriolen van deze notoire zuipschuiten maar normaal vindt. De EU is voltooid verleden tijd en heeft z’n langste tijd gehad. Steeds meer EU landen beginnen zich -terecht- te irriteren aan de EU. Werkelijk alles wat daar gebeurt zijn ingrediënten voor een komische film : Ursula von der Leyen’s flying Europe.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.