Dodelijke steekpartij in Parijs blijkt wél islamitische terreur, signalen van radicalisering genegeerd

Geen categorieokt 08 2019, 20:45
Afgelopen donderdag stak de Franse politieagent Mickaël H. in op vier collega's in het hartje van Parijs. Men nam aan dat de moorden waren gepleegd vanwege een "uit de hand gelopen arbeidsconflict", maar nu blijkt dat de vier collega's slachtoffer zijn van islamitische terreur. Het meest zorgwekkende feit is dat islamitische radicalen blijkbaar gewoon in dienst zijn van de Franse politie en toegang hebben tot wapens...
De signalen van de radicalisering van Mickaël H. werden genegeerd zo meldt de Volkskrant zojuist. En dat is het meest zorgwekkende aan het hele verhaal. Het betekent dat het onzeker is hoeveel méér radicalen er heimelijk voor de politie werken, maar waarvan hun radicalisering onopgemerkt is gebleven. De aanslag van afgelopen donderdag vond ook niet zomaar ergens plaats in Frankrijk, maar letterlijk in het kloppende hart van Parijs, nabij de van een vuurzee herstellende Notre Dame.
Ja, het is dus flink mis, maar dat wist u als trouwe DDS-lezer natuurlijk al langer dan vandaag.
Anderhalf jaar geleden zou Mickaël H. zich hebben bekeerd tot de islam. Bekeerlingen staan erom bekend dat ze vrij eenvoudig radicaliseren. Het zijn vaak mensen op zoek naar een stabiele omgeving en de salafisten bieden hen 'de pure leer van de islam' waarin zij "zichzelf kunnen verliezen". Dat is natuurlijk erg aanlokkelijk in een chaotisch Europa.
De radicale Mickaël H. had tot overmaat van ramp tijdens zijn dienstperiode toegang tot vertrouwelijke stukken en werkte voor de inlichtingenafdeling van de Parijse politie. Het is verder onduidelijk of hij (en als, hoeveel, red.) documenten hij naar derden heeft gelekt. Als daar sprake van is dan loopt de nationale veiligheid van Frankrijk wel degelijk gevaar.
De radicalisering van Mickaël H. ging niet onopgemerkt. In 2015 werden de eerste signalen van al opgemerkt door zijn collega's. De terrorist zou als reactie op de terreuraanslag op Charlie Hebdo hebben gezegd 'dat hebben ze goed gedaan', maar de collega's lieten het signaal liggen en zagen het als 'een incident'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten