Droevig bericht: voormalig PvdA-minister Ella Vogelaar overleden na zelfmoord

Een buitengewoon triest bericht bereikt vandaag de DDS-redactieburelen: Ella Vogelaar, minister in het kabinet-Balkenende IV tussen 2007 en 2009, is onverwachts op 69-jarige leeftijd overleden. De voormalige favoriete tegenstander van PVV-voorman Geert Wilders maakte zelf een einde aan haar leven na een lang gevecht tegen depressies.

Depressies zijn ellendig, verwoesten levens en maken daar zelfs eindes aan. We worden vandaag nog maar eens op een akelige manier met de neus op de feiten gedrukt door het overlijden van oud PvdA-minister Ella Vogelaar, die destijds de scepter zwaaide op Wonen, wijken en integratie. Ze introduceerde de zogeheten ‘Vogelaarwijken’: een lijst met veertig verloederde wijken die in enkele jaren zouden moeten opknappen.

Vogelaar was ruim anderhalf jaar minister, en werd door de PvdA en de apetrotse leider destijds – Wouter Bos – gepresenteerd als een grote belofte. Ze kon het in de politiek niet waar maken. In de politieke arena was ze niet opgewassen tegen PVV-voorman Geert Wilders die haar ‘knettergek’ noemde. Dat ene woordje heeft haar haar hele politieke carrière achtervolgt, al duurde die niet lang meer. Vice-premier Bos zocht Eberhard van der Laan uit om Vogelaar op te volgen, en droeg haar toen op haar ministerspost te verlaten.

Daarna heeft Ella Vogelaar nog enkele bestuursfuncties uitgeoefend, waaronder bij woningcorporatie Mitros. Het gevecht tegen depressies heeft ze echter niet kunnen winnen, en maakte afgelopen weekend daarom een einde aan haar leven. Ze werd 69 jaar.

Rust zacht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. EU kok

  Zelfmoord, de meest individuele en definitieve beslissing die een mens kan nemen.
  Eindelijk de rust die die mensen zoeken.

  1. Siemien

   “Eindelijk de rust die die mensen zoeken.”

   Dat kan jij helemaal niet weten domoor

   1. EU kok

    Geeft niets Zie-Mien-Niet, dat het boven uw fijn gristelijke toupetje gaat.

    1. Isengrijn

     Siemientje denk, omdat Mevr Vogelaar zichzelf van het leven heeft beroofd, naar de hel gaat. Siemien weet niet veel, maar dat weet ‘ie zeker. 😉

     1. Siemien

      “Siemientje denk, omdat Mevr Vogelaar zichzelf van het leven heeft beroofd, naar de hel gaat”

      Waar zeg ik dit??
      Isengrijn speelt graag voor god zoals we zien, gaat op stoel van de rechter zitten…
      Het laat de bekrompenheid zien van hoe gedacht wordt, terwijl kennis ontbreekt, over niet veel weten gesproken, ik heb gelijk en heb echt met domoren te maken…

     2. Isengrijn

      Siemien:

      “…Kennis ontbreekt…”

      Zegt diegene die overtuigd gelooft in de zondvloed met de bijbehorende ark! 🙂

     3. Groeneveld

      Isengrijn, er zijn wereldwijd zondvloedverhalen opgetekend in 32 geheel verschillende culturen. Het heeft dus niets met de bijbel te maken. En goede kans dat die wereldwijde tsunami werkelijk heeft plaatsgevonden.

     4. Isengrijn

      Dat is juist, Groeneveld.
      Zo is het verhaal van Noach’s ark ‘gestolen/geleend’ uit de Griekse mythologie.

      Van een wereldwijde tsunami van 4000 jaar geleden (relatief kort dus) is geen spoortje bewijs gevonden. Terwijl men heel erg veel heeft gevonden uit die tijd in de aardlagen. Vulkaanuitbarstingen, overstromingen, droogtes en oude steden. Maar geen wereldwijde zondvloed, iets wat zéker sporen zou nalaten.

     5. van Urk

      @Isegrijn. Het verhaal van Noach is ouder dan de Griekse beschaving. Hoe verklaart u dat? En dit verhaal is overal bekend op de wereld. Chinezen, Indiers, Egyptenaren, Babyloniers en zelfs bij culturen in Amerika en Oceanie. En er zijn wel sporen van gevonden van een wereldwijde vloed. Er zijn driehonderd zondvloed verhalen gedocumenteerd en deze vormen bijna tachtig procent van het aantal legenden en mythen die over wereldrampen gaan. Deze feiten maken het toch aannemelijker dat het gaat om een wereldwijde vloed. Sommige mythen lijken erg op het verhaal van Genesis (bijvoorbeeld dat er vogels uitgezonden werden) anderen wijken iets af. Maar een paar punten hebben ze allemaal gemeenschappelijk: God (of de goden) straft de mensheid met een grote, catastrofale vloed, een familie overleeft de ramp en uiteindelijk wordt de aarde opnieuw bevolkt.

     6. van Urk

      @Groeneveld. Als u de personages van de wereldwijde zondvloedverhalen onder de loep neemt dan is het opvallend dat de naam van het hoofdpersonage sterk overeenkomt met die van de Bijbelse Noach. Egyptenaren noemden hem “Nu”, De oude Noren “Noe of Noa”, De Grieken “Nereus”, De Chinezen “Nuwa of Nuah”, De Hawaianen “Nu,u”, De Soedanezen ”Nuh”, De Hottentotten “Noh”, De Oost Siberiers “Noj”, De Massai ”Ngai”. In verschillende culturen kreeg Noach werdook vertaald in een Indische naam “Manu”. Denk maar aan Manes, Minos, Mannus of Menes. Deze namen betekenen stichter/voorvader van volk of mensheid. Noach werd later ook door sommige volkeren als koning van de mensheid of watergod gezien. In mythes of legendes zit altijd wel ergens een kern van waarheid.

     7. Fortiori

      @van Urk aan Isengrijn: één familie overleeft en wordt de aarde opnieuw bevolkt.
      Dit zou niet kunnen, binnen een familie voortborduren zou geen gezonde familie opleveren. Je komt wel eens van die gemeenschappen tegen, het verstandelijke gehalte is niet hoog. Alzo dus onzin.

     8. Isengrijn

      Nee, van Urk.

      Er is geen bewijs. Heel makkelijk. Er is geen bewijs omdat het niet heeft plaatsgevonden.
      Het enige bewijs komt van zogenaamde pseudowetenschap. En die is nu niet erg betrouwbaar.

      “…één familie overleeft de ramp en uiteindelijk wordt de aarde opnieuw bevolkt…”

      Ik hoop dat je doorhebt, dat als je deze zin terugleest, er al helemaal niets meer van klopt. Het is simpelweg onmogelijk.
      Of had die familie ook een Neanderthaler bij zich? Want iedereen, behalve de Sub-sahara bewoners en Aboriginals(die overigens het Homo denisova, een andere uitgestorven mensensoorten, gen bezitten), draagt een paar procent het Neanderthaler DNA.

     9. van Urk

      Neanderthalers zijn gewoon mensen. Ze waren prima in staat te spreken, waren artistiek aangelegd en waren religieus. Laat u toch niks van de wijs brengen door atheistische wetenschappers die van God willen afwijken. Alles is toch een keer begonnen. Zo ook met de mens. Het begint met 2 personen en nu zijn het er 7 miljard. Besef dat de eerste mens werd geschapen met de best mogelijke combinatie genen voor zaken zoals huidskleur maar ook voor aanpassingen aan de omgeving waar de mens uiteindelijk zich vestigt op de klimaat verschillende wereld. En zo kan het dus zijn dat mensen afwijkingen hebben in hun genen omdat zij bepaalde genen het meest moeten gebruiken. Eskimo,s zijn zo gevormd dat zij bestand moeten zijn tegen extreme kou en de Afrikanen tegen de zon bijvoorbeeld. Neanderthalers zagen vervormd uit maar besef dat zij onder extreme omstandigheden leefden. Zij leden meestal aan de ziekte rachitis waardoor zij gebogen liepen. Verder

     10. van Urk

      Fortiori. Waarom zou dat niet kunnen. Alles is begonnen met een begin. Zoals ik al eerder zei: De zondvloed was in een tijd vlak na de tijd van het zogenaamde paradijs waarin de schepping nog volledig puur en zuiver was. De mens had alle mogelijke combinaties aan gezonde en sterke genen bij zich om zich aan de wereld aan te kunnen passen. Zo konden er nog geen afwijkingen voorkomen door incest en de mens kon ook makkelijker ouder worden dan nu. Na de zondeval zijn er geen nieuwe schepselen geschapen, maar zijn vele bestaande schepselen “herontworpen” met de toevoeging van nieuwe ontwerpinformatie in hun DNA. Het veroorzaakte dus ook biologische veranderingen in de mens. Zij zouden vanaf dat moment sterven (Gen. 3:19) en de pijn bij het baren van kinderen zou toenemen (Gen. 3:16). De grond werd ook vervloekt, zodat dorens en distels zouden ontstaan (gen. 3:18). dit laatste wijst op biologische veranderingen in planten. Alles wijst erop dat deze dingen voortkwamen uit een soeverein ingrijpen dat volgde op de zonde van twee mensen en niet simpelweg doordat de dingen op hun beloop werden gelaten. Isengrijn beweert dat er meerdere soorten mensen waren zijn. En dat Aboriginals afstammen van een andere soort mens. Door dit soort onzin zijn termen “mensenras” ontstaan wat leidde tot racisme en genocide op zes miljoen mensen. Zelfs de Chinezen dachten met een gevonden prehistorische schedel overtuigt te zijn dat zij de eerste Chinees hadden ontdekt. Een brutaliteit om te beweren dat Chinezen niet tot alle andere mensen behoren. Uiteindelijk werd hun droom als een zeepbel in elkaar gespat toen uit DNA onderzoek bleek dat het gewoon een mens zoals alle mensen is.

    2. Siemien

     Ik heb natuurlijk gelijk, getuige EU’s reactie, want als je het over domoren hebt die het niet begrijpen staat EU dickje echt met stip op 1

  2. Original NL

   Nu maar hopen dat geheel links ook die rust opzoekt…zou een zegen zijn!

 2. Groeneveld

  Het is geen zelfmoord, maar zelfdoding. Voorts was Vogelaar was een bestuurlijke vedergewicht en hardliner communist. Ze maakte een teringzooi van de ‘prachtwijken’. Haar intenties waren wellicht goed, maar haar uitvoering naadje. Na anderhalf jaar ministerschap was ze al gedwongen (door Wouter Bos) af te treden.

  1. AS210854

   Groeneveld, zo is het gegaan, maar wel doorgeschoven naar anderde goedbetaalde functies, door vriendjespolitiek. Zij was een duidelijk bewijs dat het in de politiek niet om het KUNNEN gaat maar om vriendjespolitiek.

 3. fusilier

  Blijkbaar is zij zo vast gelopen in haar leven dat zij geen andere uitweg zag.

  1. Top

   ”Hun geest zit gevangen in hun goede geweten. De domheid van de goeden is ondoorgrondelijk schrander. Maar dat is de waarheid: de goeden moeten farizeeërs zijn – ze hebben geen keuze.”

 4. noelpil

  Ik ben al 40 jaar weg uit Nederland, maar ik zie dat er niet veel verandert Is.
  Je kunt nog steeds overlijden na een zelfmoord.

 5. Kretoloog

  Ella blijft voortleven dankzij de uitdrukking: “een vogelaartje doen”.

 6. ikweetwatikwil

  In de politieke arena was ze niet opgewassen tegen PVV-voorman Geert Wilders die haar ‘knettergek’ noemde. Dat ene woordje heeft haar haar hele politieke carrière achtervolgt
  Tim kan het niet laten.

  Depressies zijn afschuwelijk.

  1. AS210854

   Ikweetwatikwil, sorry hoor als dat nog niet kunt verdragen in de politiek, moet je zo snel moegelijk opstappen en een baantje zoeken waar je geen tegenspraak krijgt.

 7. bandini

  Tja, Nietzsche schreef het al: “Hun geest zit gevangen in hun goede geweten”! Als je dan ook nog bij zo’n deugpartij als de PvdA zit die backstabben tot een ware kunst heeft verheven dan loop je als individu toch behoorlijk gevaar! Een mens wordt van minder depressief!
  Uit fatsoen hoor je natuurlijk geen kwaad woord over de doden te spreken en in dit geval kun je dan ook beter helemaal zwijgen!!

 8. Ben-NIET-Groen-L

  Jammer van die krokodillentranen van de PvdA, zij hebben haar zonder pardon laten vallen. En nu bedroefd roepen dat ze zo fantastisch was. Ik hoop dat de PvdA eindelijk eens bij zinnen komt. Dat zou dan het enige positieve resultaat zijn van deze zelfmoord.

  Maar zijn de meeste links geïndoctrineerde medemensen niet allemaal een beetje depressief?

 9. Vit

  Ik snap het, het is de schuld van Geert.

 10. Jack Flash

  Het was wel iets geëufemeerder die uitspraak zoals ik me dat herinner.
  “Dan toont u wat mij betreft aan dat u
  knettergek bent”
  Het was inzake de islamisering in een Joods christelijke samenleving.

  1. Top

   Kijk eens naar haar ‘trackrecord’. Daar is geen eer meer, aan te behalen. Meer dan een miljard in de ‘Vogelaarwijken’. Niets, tot bitter weinig van terrecht gekomen. Oh wacht even, ik moeten tikken ‘weinig, voor de bewoners van die wijken’. DE centjes, zijn ‘verdampt’. Echt en heusie waar.

  2. Fortiori

   Joods Christelijk bestaat niet. Of Joods of Christelijk. Er zijn teveel verschillen. Islamitisch Christelijk bestaat ook niet.

 11. luce

  Beste Tim, je begint echt door te slaan als linkse gekkies. Je laat geen kans onbenut om Wilders te bashen. Op een manier die niet past bij een rechts georiënteerde krant. Daar kan Sylvana nog wat van leren………..

 12. Vlaswiek

  Over de doden niets dan goeds dan maar.

 13. Rosasolis

  Depressies kunnen heel erg worden, vooral als het oorzaak het pesten van een collega is.
  Tolerantie wordt in onze huidige samenleving steeds minder, en vaak wordt felle kritiek en een grote bek gebruikt om iemand te vernederen. Vooral in het politiek. Maar ook in het bedrijfsleven. En ook op internet. Vaak is jaloersheid de reden om iemand te pesten. In mijn vak muziek, was er veel discriminatie tegen vrouwen…gelukkig is dit nu overal in de westerse-wereld verboden. Nederland heeft nu 2 briljante vrouwelijke chef-dirigenten. En meer zullen volgen. William Shakespeare had ooit geschreven:
  “Beware of the green-eyed monster that mocks the meat it feeds on”.
  (Pas op voor de groen-ogen monster dat bespot de vlees dat het eet).
  Waarschijnlijk had Wilders een zondebok nodig.
  En helaas werd het Ella Vogelaar. Rest in Peace, Ella. Je hebt hard gewerkt.

 14. Jack Flash

  Rosalis zoekt een zondebok voor Ella’s dood?
  U doet andersom hetzelfde.

  1. Rosasolis

   @Jack Flash. Ik zoek geen zondebok. Anderen doen het wel. En een vreselijke misbruik van de wet te maken om een regeringsmedewerker in het slechte licht te zetten!

   1. merlot

    “Ik zoek geen zondebok.”

    Ja, dat doe je wél, hypocriete vrouw. Jouw zondebok heet Wilders.

    “[…] vooral als het oorzaak het pesten van een collega is.
    Tolerantie wordt in onze huidige samenleving steeds minder, en vaak wordt felle kritiek en een grote bek gebruikt om iemand te vernederen. Vooral in het politiek.
    […]
    Waarschijnlijk had Wilders een zondebok nodig.
    En helaas werd het Ella Vogelaar.”

    Overigens is het hoogst onwaarschijnlijk dat de uitspraak van Wilders iets met haar depressie van doen heeft. Als de oorzaak al op die periode in haar leven terug te voeren is dan is die veeleer in haar eigen partij te vinden. De Volkskrant:

    “In haar boek verhaalde ze over de stekelige brieven die Bos en zij elkaar in 2008 schreven. ‘Ik heb het helemaal met je gehad’, vertrouwde Bos haar al in april toe. ‘Ik heb niet de indruk dat je je realiseert hoe precair je eigen positie in de partij is.’ Toen duurde het nog een half jaar voordat haar falende toezicht op de potsierlijk uit de hand gelopen renovatie van het voormalige cruiseschip SS Rotterdam (van 6 miljoen liep de rekening op naar 200 miljoen) haar het laatste duwtje gaf.”

 15. Kees

  Ze heeft weinig tot niets bereikt, dan wordt je depri. Ze dacht de wijken te kunnen opfleuren zonder de rotte appels er uit te halen, of zelfs maar te benoemen.

 16. Mezzadra

  Het is vervelend om te zeggen maar Vogelaar was te licht voor het ministerschap en ze liep dus professioneel vast. Bos had geen keus en moest ingrijpen.

  De rest is napraten.

  Tragisch dat haar leven zo moest aflopen.

 17. Bes Tolen

  Onverstand en gebrek aan relativeren winnen het wel vaker. Vogelaar telde niet de feiten, had een scheef onvolwassen beeld van de werkelijkheid. Verkeerde keuzes, die begunstigd werden in het FNV en de PvdA. De PvdA heeft haar eigen talenten van zich vervreemd zodat juist dezen de partij verlieten. Dat was een proces wat zich al vanaf de tachtiger jaren inzette. Het gebrek aan leiderschap was groter dan ooit tevoren. De eigen grote achterban werd vergeten en het woord arbeid bestond voor de club alleen nog in naam. Het geknoei van Asscher als minister toonde dat kort geleden nog eens het mankement aan De kwaliteit ontbreekt. Ontbrak al. Vooral door eenzijdigheid vertolkt door extreem links (bijvoorbeeld oud communisten waren binnen gekomen), een kerkelijk links, zowel Rooms als protestants dat weinig voeling met het gewone leven had (wat ook nog al eens bleek uit buitenissig persoonlijk leven) en al te snel politiek aanvaarde vreemdelingen met extreme opvattingen waarmee dezen nota bene ook nog daadwerkelijk succes hadden. Zo was er een andere PvdA ontstaan.
  Mee omdat ze vrouw was, mee omdat ze uit de FNV kwam, let wel: niet uit voort kwam!, werd Vogelaar minister maar daar was ze niet capabel voor. Wat niet wil zeggen, dat er niet een fors aantal andere onbekwame bewindslieden zijn geweest, die ook ten onrechte tot de hoge politieke functie waren geroepen. Ze waren meest toch nog een tik beter. Maar wel fout dus. Het Nederlandse volk bleek ook niet bij machte dat te doorgronden. Minister presidenten als Van Agt, Lubbers en Kok waren dat van een land in afbraak. Zij braken af.Hun politieke partijen hielden hen in het zadel. Maar de pers faalde hier dramatisch door eigen dogmatisme en argeloosheid. Vogelaar was al te licht als minister. Niet te redden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.