Paul Cliteur (FVD) bij afscheid Thieme: 'Dierenliefhebbers mogen opwarming van de aarde best flauwekul vinden!'

Geen categorieokt 09 2019, 9:00
Marianne Thieme nam onlangs afscheid van de landelijke politiek. Natuurlijk kon een reactie van voormalig PvdD'er Paul Cliteur niet ontbreken. In zijn respons stelt Cliteur onder anderen dat 'dierenliefhebbers de opwarming van de aarde best flauwekul kunnen vinden'.
"Dierenrechten hangt niet samen met de rest van de 'groene agenda'", aldus een stellige Cliteur. Tegenover De Dagelijkse Standaard geeft de huidige FvD'er en hoogleraar een uitgebreide reactie op het vertrek van zijn ex-collega Marianne Thieme:

"Marianne Thieme heeft veel betekend voor de Nederlandse dierenrechtenbeweging. Ik heb zelf in 1995 een oratie gehouden aan de universiteit van Delft over dierenrechten. Ik gaf het de titel mee: Onze verhouding tot de apen: De consequenties van het Darwinisme voor ons mensbeeld en voor de moraal. Ik werd destijds wat 'meewarig' aangekeken binnen de universiteit."

Op de universiteit van Delft dachten ze in de negentiger jaren dan ook: "Die man denkt dat ook dieren rechten hebben. Die nemen we dus niet serieus." Volgens Cliteur bleven de belerende universiteiten daar zo over denken totdat in 2002 de Partij voor de Dieren werd opgericht.
Ondanks de overstap van Paul Cliteur van de Partij voor de Dieren naar Forum voor Democratie, blijft het broederlijke dierenbloed door zijn aderen stromen: "Tien jaar later, in 2012, voorzag Floris van den Berg het engagement voor dierenrechten van een theoretisch fundament met zijn dissertatie 'Harming Others: Universal Subjectivism and the Expanding Moral Circle. En binnenkort, op donderdag 10 oktober 2019, zal Janneke Vink promoveren in Leiden op het proefschrift The Open Society and Its Animals."
Volgens Cliteur zijn dierenrechten niet meer weg te denken uit het moderne democratische debat: "Ik denk zelf dat dit niet samenhangt met de rest van de 'groene agenda'. Men kan heel goed de opwarming van de aarde grote flauwekul vinden maar tevens overtuigd zijn van de juistheid van dierenrechten."
Als leidend voorbeeld haalt Cliteur het ritueel en onverdoofd slachten aan. "Dat is iets dat de Partij voor de Dieren heeft aangezwengeld. Zeer terecht ook. Hoe kun je een dier laten lijden vanwege de godsdienst van het baasje?! Dat is gewoon totaal immoreel."
Paul Cliteur wenst Marianne Thieme tot slot "veel succes bij haar verdere loopbaan", maar geeft ook aan dat hij altijd zal blijven strijden voor dierenrechten. Ook binnen het Forum voor Democratie. Kortom: Dion Graus (dierenvriend van de PVV) heeft er een geduchte concurrent bijgekregen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten