Economische gehaktmolen draait sneller: nu elf ziekenhuizen in geldproblemen, bereikbare zorg staat onder druk

Nu de economische motor begint te pruttelen en een wereldwijde recessie op de loer ligt blijkt ook de Nederlandse zorg niet immuun voor de steeds sneller draaiende gehaktmolen. Zo meldt NOS Teletekst dat het aantal ziekenhuizen met geldproblemen is toegenomen. Vooral kleinere ziekenhuizen hebben moeite het hoofd boven water te houden, maar ook grotere ziekenhuizen zoals het HagaZiekenhuis in Den Haag hebben te kampen met begrotingsproblemen. 

Het is nog niet zo lang geleden dat in Amsterdam het MC Slotervaart plotseling moest sluiten vanwege begrotingsproblemen. Patiënten werden van het bed geligd en naar buiten gedragen. Ondanks de professionele inzet van het zorgpersoneel was het een onhandige situatie. In de Tweede Kamer was men kritisch op de minister van Medische Zorg, maar hij wist zich weer goed te verstoppen. De minister was daar zo goed in, dat het onderzoek naar de schimmige constructies geen aandacht krijgt.

De begrotingsproblemen van de elf ziekenhuizen die zijn onderzocht door de organisatie BDO Accountants beperken zich echter niet tot geld. Door de tekorten is het lastig om goed personeel aan te nemen en lopen de wachtlijsten op. Kortom: de begrotingsperikelen veroorzaken problemen op alle operationele niveau’s van deze ziekenhuizen. Dat het binnenkort weer misgaat en een ziekenhuis deuren zal moeten sluiten lijkt ook waarschijnlijk: drie van de onderzochte centra scoren al enkele jaren slecht en op een bepaald moment ‘is de koek op’.

Wanneer zou Rutte weer één van zijn befaamde “lijstjes” van stal halen om te onderbouwen dat we in een “ontzettend gaaf land” leven?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Mezzadra

  “Patiënten werden van het bed geligd en naar buiten gedragen.”

  Het grote probleem is het taalonderwijs in Nederland.

  1. An Michelle Patinama

   Een groot probleem voor NL zijn mislukkelingen die nooit ‘echt’ rijk zijn geworden van belasting/subsidie (fraude) zoals jij en die voor de spel fout en de niet politiek correcte vorm mensen afbranden. Indien niet politiek correct of spel fout, dan gelijk afbranden….. dit is de hedendaagse linkse klimaat kerk methode. De feiten blijven bagatelliseren is de volgende. De gewelddadige structurele problemen op straat die dagelijks voorkomen met (helaas) ‘kansenparels’ incidenteel te noemen is dan ook weerzinwekkend.

  2. Agios

   Het probleem is dat al die gelukszoekers enorm veel geld kosten. En mensen zoals jij vinden dat heel normaal. Dwazen!

  3. DidiMadloba

   De “officiële” spelling is alleen verplicht voor (gesubsidieerd) onderwijs en voor ambtenaren.

   We moeten ons niet de vrijheid naar goeddunken te schrijven laten afpakken door taalnazi’s!

 2. Joop Klepzeikert

  Ziekenhuizen met geldproblemen hebben niets met de economie, maar met wanbeleid te maken. Steeds meer managers, steeds grotere en duurdere directies, maar geen verplegend, verzorgend en behandelend personeel aannemen.
  Het is hoog tijd om in heel veel (semi)overheid sectoren heel hard in te gaan grijpen. Er wordt steeds meer geld verspilt en de dienstverlening holt achteruit, door ernstig wanbeleid van de roverheid, die overal steeds meer geld in pompt, maar daar geen eisen bij stelt.

 3. forestfriend

  We moeten maar meer zaken gaan doen met Rusland. Shit, kan niet vanwege het MH17 akkoord tussen Oekraine en USA. Ik vraag me nog steeds af, hoe men een vliegtuig opdracht kan geven te dalen zonder dat je hem kan zien op de radar?
  Tevens zou ik dan graag willen weten welk ander vliegtuig dan in de buurt vloog, om de MH17 opdracht te geven te dalen!?

  1. An Michelle Patinama

   @forestfriend: Nog steeds niet die “onderste steen” van Rutte vernomen?
   Verder op het internet (niet google) zoekopdrachten dat er het veel meer kogelgaten etc. het onwaarschijnlijk maken dat een raket dit vliegtuig heeft getroffen. Dit is zo’n smerig zaakje en we zullen waarschijnlijk nooit de echte waarheid horen. Het is de grootste spijt aan de nabestaanden en het smerige spel wat de politiek uitvoert.

 4. Pescador

  Gelukkig gaat het economisch supergoed in nederland we zijn zelfs duitsland al voorbij gestreeft.

  Wanneer worden de mensen in nederland nu eens wakker? Moet rutte eerst alles kapotmaken wat we hebben

 5. Duckday

  Markt werking het wonder middel van de ONBEKWAME NEDERLANDSE POLITIEK
  Wat heeft de EU en EURO nu bijgedragen aan de welvaart werkgelegenheid huisvesting voor de NORMALE man vrouw in NEDERLAND We worden overspoeld met kom maar binnen beleid en de politiek ontkend dit want zei hebben er geen last van Huizen prijzen reizen de pan uit en zijn onbetaalbaar geworden ALs je het om zet in guldens kost een gewoon huis in een oude buurt ruim 6 ton of meer Dank zei het walhalla van de onbekwame politiek

 6. Michael M

  Als je een brave burger ben dan ga je eraan. Dit waardeloze Rutte kabinet Rampenkabinet weet van de meeste burgers te stelen, eigen risico 385 euro en alsmaar duurder wordende ziektenkosten premie per maand. Het gaat maar door en de verzekeringsmaatschappijen worden stinkend schatrijk en hebben gewoonweg geen ruimte meer om het geld op te stapelen. De overheid Roverheid vindt alles best en enkele ziekenhuizen plunderen en roven het geld weg dat bedoeld is voor het ziekenhuispersoneel maar de top gaat ermee vandoor net als het failliete Slotervaartziekenhuis de vorige keer en heeft de directrice 1 miljoen euro weggesluisd en heeft ze zichzelf 200.000 toegeëigend! Hoe kan dit allemaal. Kan alleen in Nederland. Maar wel zeuren in Brussel dat Albanië of Roemenië niet klaar is voor toetreding EU omdat er veel mis is en corruptie, ga je mond en eigen straatje schoonvegen en wassen!

  1. DidiMadloba

   Er zijn veel misverstanden over het eigen risico.
   Een eigen risico maakt een verzekering goedkoper, en kleine schades kunnen de meeste mensen best zelf dragen. Als ik een reisverzekering neem dan accepteer ik daarom ook altijd een eigen risico.

   In het Slotervaartziekenhuis was sprake van crimineel gedrag, en daar is dan ook vervolging ingesteld.

 7. DidiMadloba

  Nog nooit heb ik ook maar een begin van een verklaring gehoord waarom veel Nederlandse ziekenhuizen financieel in de problemen komen.

  Concurreren ze elkaar kapot, onder de marktwerking? Is er overcapaciteit? Romen “zorgcowboys” de makkelijke gevallen af, zodat algemene ziekenhuizen een overmaat aan moeilijke gevallen krijgen? Zijn ze te laat begonnen aan schaalvergroting, zodat ze niet scherp kunnen inkopen?

  Elke goede econoom weet dat marktwerking tot marktfalen kan leiden. Dat is geen reden om marktwerking af te wijzen, maar wel om corrigerende maatregelen te nemen. Misschien moet er juist wel meer marktwerking komen, maar dan moeten ziekenhuizen ook meer speelruimte krijgen om een gedifferentieerd product te bieden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.