Schimmige constructies MC Slotervaart rechtvaardigen aanvullend onderzoek vanuit het Ministerie

De ziekenhuizen, die onlangs een faillissementsprocedure doorliepen, stonden er al langer financieel slecht voor zo bericht NU.nl. Toen het faillissement geëffectueerd werd moesten patiënten halsoverkop worden ontruimd en verplaatst naar andere ziekenhuizen in de buurt. Natuurlijk zorgde dit voor de gebruikelijke ophef. Dat ziekenhuizen in Nederland zomaar failliet konden gaan, had men niet zien aankomen, maar het is waarschijnlijk dat het scenario voor Minister Bruins geen verassing was. Aanvullend onderzoek wordt nu uitgevoerd naar de schimmige constructies waarbij de bestuurders van de ziekenhuizen betrokken waren.

Een verassing kon het voor de minister eigenlijk niet zijn, want hij werd in augustus al  geïnformeerd over de situatie van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen. Om die reden willen verschillende leden van de Tweede Kamer uitzoeken wat Bruins  precies wist en of hij het faillissement van de ziekenhuizen had kunnen voorkomen. Hierbij moet in acht worden genomen dat Bruins kort na het faillissement in oktober liet weten ‘verrast te zijn’ door de snelheid waarmee de ziekenhuizen failliet gingen. Door de snelheid ongetwijfeld, maar van verassing kan toch geen sprake zijn als je maanden eerder wordt geïnformeerd over de situatie?

De desbetreffende ziekenhuizen dreigden al eerder failliet te gaan en de Nederlandse zorgverzekeraars hielden de organisaties in leven door steun van onder meer Zilveren Kruis. Toen deze verzekeraar de financiële steun stopzette was het verhaal over en uit. Nou ja uit… Er wordt nu  onderzocht wat de invloed van de ziekenhuisbestuurders op het faillissement is geweest. Zo bleek dat bestuurders Loek Winter en Tim Roldaan medicijnen kochten van een Duits bedrijf en dat deze medicijnen niet werden gedekt door subsidies vanuit de Rijksoverheid. Hierdoor werden hoge kosten gemaakt. Beide bestuurders waren ook betrokken bij het bedrijf Argyla dat verantwoordelijk was voor de in- en verkoop van het desbetreffende medicijn aan hun eigen ziekenhuis het MC Slotervaart (!).

Of de bestuurders blaam treft in het financiële fiasco van het ziekenhuis kon een onderzoek van Follow the Money niet vaststellen, maar dat de schimmige constructie schimmig lijkt mag worden gezegd. Goed nieuws dus dat er aanvullend onderzoek wordt gedaan!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Aytas

  ‘ Beide bestuurders waren ook betrokken bij het bedrijf Argyla dat verantwoordelijk was voor de in- en verkoop van het desbetreffende medicijn aan hun eigen ziekenhuis het MC Slotervaart (!).’

  Ik zou ook eens kijken hoe de heren zorg inkochten. Het is verbazend dat dit nieuws de redactie nu pas bereikt na al het dom mee lullen. Ik heb direct op de rol van winter gewezen.

  1. Baaz

   Ziekenhuizen die winst (moeten) maken. Verdienen of verliezen aan gezondheid. Premieverhoging op premieverhoging, zorgverzekeraars die miljarden in reserve hebben, reserves die eerst zijn betaald door de premiebetalers… Is de gezondheidszorg wel zo gezond?

   1. Aytas

    Er zou marktwerking moeten komen. Ik denk alleen dat bepaalde afdelingen, de algemene ziekenhuizen, buiten marktwerking moeten blijven.

 2. FLP

  Is de hele privatisering wel zo’n goed idee geweest. Ik kom voor mijn werk bij veel zkh in Nederland. Dan denk ik …hierrr klopt er iets niet!! Alle zkh zijn als een gek aan het verbouwen geslagen….en wat er voor terugkomt is groot en groter en groots.hele paleizen worden uit de grond gestampt. In de parkeergarage’s staan de duurste waggie’s. Maar handen aan het bed ho maar!! In de zkhuizen zijn de verhoudingen scheef gegroeid. Het geld gaat naar de heren doktoren en de directie….het verplegend personeel staat aan de zijlijn en mag met de Opel kadet naar het werk komen. Het is niet voor niks dat de heren doktoren met zijn alle 50 duizend de man op tafel konden leggen om het slotervaartziekenhuis te redden. De gezondheidzorg in Nederland is ziek….

 3. Willem Bever

  Amen

 4. Duckday

  Vreemd en weer trappen ze er in Vriendjes helpen vriendjes aan dikbetaalde banen bekwaam of onbekwaam Marktwerking het wonder middel van onbekwame leiders die alleen belust zijn op GELD macht hoogmoed en waanzin En we hadden een zeer goede zorg die zonodig om zeep moest geholpen worden en dat is gelukt met de ja knikkers en de uitvinder heeft een top baan Dank zei de beslissende stem Van het CDA zijn we in een warpoel beland En wederom de VVD is het apotheek gebeuren volledig uit de hand gelopen MONOPOLI is nu de boosdoener die alle apothekers opkoop straks is er geen normaal medicijn meer verkrijgbaar in dit land Wat volgt

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.