Foutje, bedankt! Minister Schouten: Provincies kunnen boeren wél dwingen tot stoppen met bedrijf

Minister Schouten van Landbouw wekte al argwaan op toen ze op het Malieveld zei dat zolang zij minister is, boeren wat haar betreft geen halvering van de veestapel zullen zien. Maar wat de provincies betreft, zou dat wél kunnen.

Schouten geeft toe dat boeren de komende tijd gewoon wel kunnen worden gedwongen om te stoppen met hun bedrijf of de veestapel te moeten inkrimpen. Zij zei dat niet te willen doen, het kabinet is er ook geen voorstander van, maar provincies kunnen doodleuk zelf die keuze maken.

Er is veel onduidelijkheid over de stikstofregels en wie nou waar precies verantwoordelijk voor is. Maar zij wijst dus op het feit dat een deel van de landbouw- en natuurvergunningen wordt afgegeven door de provincies, en dat het Rijk daar niets over te zeggen heeft.

“Als provincies eigen keuzes maken, met hun eigen middelen en hun eigen regels, dan kan ik niet zeggen: dat mag niet.”

Deze ‘onthulling’ voert de druk voor de boeren behoorlijk op. Sterker nog, het is erop of eronder voor de boeren! Diverse provincies hebben al toegezegd met de boeren om tafel te willen gaan voor nieuwe beleidsregels, maar mocht de provincie eigen regels willen doordrukken, dan is die mogelijkheid er dus gewoon.

Provinciebestuurders hebben afgesproken om uiterlijk 1 december duidelijkheid te geven voor boeren. Daarna volgen andere stikstofmaatregelen voor andere sectoren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Jumping

  Ik heb begrepen, dat in het kabinet Rutte 3, een competitie speelt, aangaande wie de meeste leugens per week verkondigd.

  De prijs is zeer in trek, dus zij doen hun best, de winnaar is een week, kameroudste in de tweede kamer.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen

  1. Original NL

   @ Jumping…In de 2e wereldoorlog werd de bezetter het land uitgetrapt.
   Wat rutte importeerd kàn het land niet meer worden uitgetrapt…ergo het kabinet rutte is het slechtste, wat Nederland na de eerste wereldoorlog is overkomen!
   Nexit asap!!

  2. Original NL

   PS…En Jumping…het zijn niet allemaal bewuste leugens..vaak weten ze bijgod echt niet waar ze het over hebben..het zijn “politici”..geen specialisten..vaak gevoed door lobbyisten.
   Ze tekenen verdragen graag bij het kruisje…waarschijnlijk omdat ze de pen mee naar huis mogen nemen…..maar de consequenties, daar komen ze pas achter als er een jurist de staat voor de rechter daagt.
   Kijk maar eens goed naar de tweede kamer debatten, als je die sukkels ziet zitten..tis nog lachwekkender dan de muppet show…ware het niet zo triest.

 2. Kretoloog

  Carola Schouten is ongeschikt als minister. Eerst heeft zij de pulsvissers in de kou laten staan. En nu doet zij hetzelfde met de boeren. Schouten doet er het beste aan om af te treden, voordat zij nog veel meer fouten maakt. Het vertrouwen in deze minister is helemaal weg!

  1. Marija

   Mee eens.

 3. just saying

  ‘Schouten: ‘Mijn wil is wet’, of de provincies dat nu willen of niet.’

  Trouw

  Arrogante CU trut…..

  1. Heinz

   Nu de vraag: Wat weet u van trut ?

   1. Rosasolis

    @Heinz. De meeste extreem rechtse mensen op deze site weten helemaal niets over
    onze min. van landbouw….De ene schaap volgt de andere. Velen willen niet denken,
    of kunnen dat niet doen. Je moet helemaal een van die extreem rechtse kliek zijn,
    en als man zijnde, tegen alle vrouwen zijn die een hoge functie hebben… Behalve alleen Een vrouw met een grote bek die lid is van de FvD, en T. Baudet aanbied.

    1. Bosche draak

     Wat een onzin, dus de pulsvissers zijn niet in de steek gelaten door deze vreselijk onbekwame politicus?

     Het Nederlandse stikstof beleid is niet krom vergeleken met andere Europese landen als Duitsland waar ze veel meer armslag hebben?

     Valt toch beide onder haar beheer, maar omdat het een vrouw is kan ze in jouw boek niks fout doen?

     Het enige domme schaap hier ben jij nepfeminist!

 4. Mezzadra

  Zonder zachte dwang zullen we die halvering van de veestapel waarschijnlijk inderdaad niet kunnen realiseren.

  1. Groeneveld

   Die halvering van de veestapel komt er niet, druiloor. Schrijf dat maar op je buik.

   1. Mezzadra

    De halvering van de veestapel staat net zo vast als de verdwijning van zwarte Piet, Groeneveld.

    Tragisch, die zinloze achterhoedegevechten.

    1. Groeneveld

     Het leeft alleen in jouw hoofd, Mezza. Net zoals de absoluut vaststaande overwinning van Hillary Clinton en de Brexit die onbestaanbaar was.

     De werkelijkheid is weerbarstiger. De halvering van de veestapel gaat wis en zeker niet door en Zwarte Piet wordt nog steeds door 80% van de bevolking als de enige echte Piet gezien en maakt straks een glorieuze 100% come back.

     Achterhoedegevechten bestaan niet meer. De oorlog gaat voluit door tot alle idiote eisen en restricties van tafel zijn. Jij en je landverradende linkse windbuilen verliezen, en dat weet je.

     1. Voetnoot

      Brexit is nog geen gelopen race. Morgen stemmen, zojuist in het 20:00 journaal.
      De Ierse kwestie !

    2. van Urk

     Aldus de stadsmens. Tijd dat er weer een voedselschaarste in de Randstad wordt ingevoerd. Ik denk dat het gezonde besef bij mensen als Mezzadra weer terug zal komen dat men niet zonder de boer kan.

  2. tailgunner

   De halvering van de veestapel betekent een halvering van de export van vlees en zuivel wereldwijd(!). Nederland kan dan niet meer leveren. Kortom, er ontstaat dan een gat in de markt.

   Wie denkt u dat er in dit gat gaat springen en de export over gaat nemen? Ik gok landen land waar ze nu 140x meer stikstof mogen uitstoten dan Nederland. Die landen staan nu al handenwrijvend te kijken hoe dit afloopt. Zie ook pulsvisserij…

 5. Agios

  Het lijkt erop dat een historische boerenopstand in aantocht is. Met als steun een algemeen burgelijke ongehoorzaamheid.

  1. Mezzadra

   Nee hoor, de boeren hebben hun punt gemaakt en zijn nu vooral druk met het invullen van de formulieren voor de uitkoopregeling.

   1. van Urk

    De boeren willen ondertussen de schade die is ontstaan op het Malieveld zelf herstellen. Kijk zo zijn boeren dan ook weer. Klimaatactivisten of ander links demonstrerend tuig laten hun echte masker zien door de rommel en schade op te laten draaien bij de burger.

    1. Mezzadra

     Netjes van die boeren. Ze krijgen er natuurlijk wel een lucratieve uitkoopregeling voor terug.

 6. J.Rademaker

  Minister weet niet wat haar verantwoordelijkheden zijn.
  Gezien haar spiekbriefje haar ambtenaren ook niet.
  Zij is ook vicepremier.
  Geweldig.

 7. Bunky01

  En zo blijft dus dit blunder kabinet weer lekker buiten schot. Als het misloopt kan men lekker naar de provincie verwijzen. Maar ik denk dat dit wel buiten de waard (lees boeren) is gerekend. Ze zijn al flink op temperatuur en hierdoor zal het kookpunt sneller worden bereikt. En als het eenmaal gierend uit de hand loopt ga dan als overheid niet klagen. Eigen schuld dikke bult. De normale Nederlander zal een keer van zich af gaan bijten, het is alleen een kwestie van tijd. De rekening wordt hoger en hoger.

 8. Crassus

  Aan wie moet je jouw bedrijf verkopen als er geen opvolging is. Als de boerenzonen liever piloot worden of de ICT ingaan. Komt de minister langs met een zak met geld.
  Zeg je dan nee? Je roept zo hard je kan: DEAL…

  1. Nep

   Goed gezegd. Wij zitten met hetzelfde probleem.

 9. tailgunner

  Ik weet waar dit op uit gaat draaien. Nederland is gigantisch groot in de export van vlees, zuivel etc…Nu gaan we ze beknotten. Dat gaat écht gebeuren. Nou een vraagje? Wie o wie zal deze export gaan overnemen? Ik gok Duitsland, Frankrijk, rest van de EU. Waarom? Ze zitten op de markt te azen die Nederland al jaren in handen heeft. Oh, en denk maar niet dat deze landen ook maar iets van de stikstof norm gaan aantrekken. Duitsland zeker niet want daar mogen ze nu al 140 x zoveel uitstoten als Nederland.

  Kortom, over het naar het graf dragen van de Nederlandse boer is echt wel over nagedacht door de EU. Onze omringende landen lachen zich de lul uit de broek. Eerst de Nederlandse visserij om zeep geholpen (pulsvisserij) en nu is de Nederlandse boer aan de beurt.
  NEXIT z.s.m.

 10. jan1

  Al dobberend in een reddingsboot krijg je de kans om een schildpad te vangen?
  Dan roept er een mede dobberaar! hé die is beschermt laat los!!
  Zo iemand flikker je overboord of niet!

  Ik hoop werkelijk dat de boeren geen eigen partij oprichten want je maakt links gelukkig !
  verdeel en heers.
  Geen van de stemmers krijgt van zijn partij wat het hoopt.
  De boeren gemeenschap is over het algemeen een christelijk getint stemmer?
  CU,SGP maar vooral het CDA hebben laten zien dat zij aan de leiband van klaver/jetten lopen.
  Jaco je hebt je best gedaan om dit aan NL te laten zien en horen.
  Je krijgt niet wat je stemt!
  Wat maakt het uit om 4 jaar UIT protest alle stemmen te verzamelen en die geconcentreerd aan 1 partij te geven.
  Of je je kunt vinden in wat ook maar van die partij? het gaat om de toekomst van het boer zijn!.

  PS
  De eiken staan hier koninklijk en de heide was prachtig( dit vonden de chinezen en japanners ook!
  (.)66/ klaver!
  Stik in je stikstof!!!

 11. ReneR

  Wat een ziek manipulatief kutwijf die Schouten.
  Eerst de boeren over de zeik helpen en dreigen vanuit het kabinet. En nu ineens komen. Ja, wij als kabinet kunnen niks doen en willen dat ook niet, dat kunnen alleen de provincies. Dat heet liegen, bedriegen, manipuleren en vervolgens de verantwoordelijkheid bij een ander leggen. In dit geval de provincies. Vergeet niet dat het kabinet met al deze stikstof onzin is gekomen. Owja, en daar voor met CO2 onzin, wat nu ook gigantisch door de mand valt. Geleid door geestesziek 16 jarig, marionet poppetje Greta Thunberg, bekostigd door opper Satanist Soros. Wat een KUT regering hebben we hier zeg. Stelletje manipulerende klootzakken bij elkaar. Geleid door de grootste farizeeër ooit, Mark Rutte, neplach, lieg en kronkel. De vuile slang. Om te kotsen deze bedriegers. NEXIT, nu.

 12. Rechtsaf

  Ik ben geen boer maar als men mij zou dwingen moeten ze van goede huizen komen hoor, ik weet zeker dat boeren dit niet zullen pikken en het draagvlak in Nederland megagroot zal zijn voor de boeren…

  1. Fortiori

   Als ze met een vette cheque komen bent u weg. Gegarandeerd. Hoe zeker is de toekomst van het boerenbedrijf. Export ? Nederland importeert Argentijns vlees, Iers rundvlees.
   Vanuit Argentinië importeren wij naturel en gezouten kipproducten…Uit Oekraïne importeren wij voornamelijk bevroren, vers, gezouten, naturel en gegaarde producten.

 13. EmC2

  Wie is er nu de baas EU, regering, provincie, gemeente, of die boa’s?

 14. Jack Flash

  Steeds weer het tegen mekaar uitspelen.
  De bouwsector,de boeren,het snelwegverkeer etc.
  Chaos zaaien voor een totaal niet realistisch verzonnen probleem.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.