Friesland schrapt stikstofregels na boerenprotest

Demonstraties door boeren zijn momenteel aan de gang in Friesland en Noord-Brabant. In Friesland blijken ze bijzonder succesvol te zijn! De provincie schrapt te stikstofregels en gaat met de boeren in overleg voor een alternatief.

Johannes Kramer (FNP), de gedeputeerde bij de provincie Friesland, heeft begin deze middag laten weten de huidige stikstofmaatregelen in te trekken. Dat meldt hij aan Omroep Friesland.

De demonstrerende boeren, die in aantallen variëren van ‘enkele tientallen’ tot ‘honderden’, (NOS spreekt van 100 tot 200 boeren) hebben in grofweg twee uur een overwinning geboekt! Rond 11:30 uur arriveerden ze bij het provinciehuis in Leeuwarden en ‘ergens vroeg in de middag’ rolde dit nieuws naar buiten.

In Noord-Brabant zat het provinciehuis, met plek voor 350 man, ram vol. Ook daar verloopt het protest rustig en blijkt er meer steun te zijn voor nieuwe acties in Den Haag.

De vraag is nu of er meer provincies overstag gaan en of Friesland de stikstofregels inderdaad naast zich neer blijft leggen en een fatsoenlijk alternatief vindt. Doordat de boeren de druk blijven opvoeren met wéér een protestactie in Den Haag volgende week, zullen er snel oplossingen moeten komen. Daarbij lijkt het een kwestie te zijn van ‘de aanhouder wint’ en het ziet er naar uit dat dit tot nu toe in het voordeel van de boeren is. Gaat Den Haag nu Friesland terugfluiten ‘want dat moet van Brussel’ of zijn er ineens degelijke alternatieven en/of mazen in de wet te vinden die de boeren gunstig zou kunnen stemmen? Dat worden spannende weken!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Dit bewijst dus dat protesteren wel degelijk nut heeft, als je dat maar massaal genoeg doet en kunt onderbouwen waarom het beleid waar je tegen demonstreert niet goed is.
  Laten we hopen dat dit meer mensen aan het denken zet en ze daardoor ook eindelijk eens gaan protesteren. Het extreem linkse beleid heeft al veel te veel kapot gemaakt. Het is hoog tijd dat Nederland weer Nederland wordt, in plaats van de socialistisch islamitische helstaat die het nu is.

  1. Watcher

   Zeg Joop ben je net als @Top al verhuist?

   Als Nederland weer Nederland wordt, kom je dan terug?

   1. ZiggyStardust

    Verhuisd.

  2. Jumping

   @Joop.

   Inderdaad, als je ziet hoe Links Nederland, met die Cannadezen knuffelaar omgaat.

   Die gaat nu iets bij het CBR doen, voor ca 3 ton per jaar.
   We gaan dan ook allemaal , verplicht Links rijden.

   1. Blitzkrieg

    Jumping : Voordeel van links rijden is dat je rechts kunt inhalen. 🙂

   2. Joop Klepzeikert

    @Jumping: Het valt mij nog mee dat je in Nederland nog niet links hoeft te rijden, maar dat zal er inderdaad vast snel van gaan komen. Het gaat allemaal steeds sneller linksaf in Nederland.

 2. Jumping

  Prachtig na de helden van Dokkum, dus nu de helden van Leeuwarden.

  Links, schijt dunne stront van narigheid.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. ZiggyStardust

   Jumping, de toon is gezet vorig jaar. We laten ons niet meer ondersneeuwen. Steeds minder mensen hebben behoefte aan regels opgelegd door een vreemde mogendheid, de EU. Zin in 🙂

 3. debontereus

  Eindelijk resultaat .
  Dat geeft de burger moed.
  En nu maar hopen dat ar meer mensen gaan demonstreren .

 4. Broodnuchter

  Mooi die Friese nuchterheid. Het lijkt mij trouwens ook sterk dat een scheet van een koe in Friesland, schadelijk is op de Veluwe.

  1. Vlaswiek

   De natuur doet wat het wil, boeren en vissers begrijpen dat. Nu Brussel nog.

   1. van Urk

    Inderdaad. Klimaatverandering is een natuurverschijnsel. Laten wij eerst wat aan het schoonmaken van de natuur gaan doen. Al die weg gesmijtte lege N2O ampullen van anti-CO2 demonstranten bijvoorbeeld.

  2. van Urk

   Volgens de stikstofkaart van Nederland heeft Friesland nauwelijks last van stikstof in vergelijking op plekken waar de meeste klimaat-hysterische mensen wonen. De randstad.

 5. Jack Flash

  Nou ja.Je merkt wel verschil tussen Groninger platteland en omgeving Rotterdam.Bij de Botlek ruik je wel het een en ander maar in Delfzijl(Akzo) ook wel hoor.

 6. Mezzadra

  Beetje dom, nu denken de boeren dat ze overal bestuurders kunnen dwingen tot het afschaffen van de regels.

  Dat gaat echter niet gebeuren. De bestuurders in Friesland staan voor gek.

  1. Control

   Maar mezzadra het is toch prachtig dat er naar de boeren geluisterd word, mensen die hun familiebedrijf die vaak tientallen zo niet honderden jaren bestaan, kapot zien gaan door EU opgelegde regeltjes, en daar voor vechten dat zou je toch moeten waarderen, tenminste als je echt van Nederland houdt natuurlijk..

 7. AntiPartijKartel

  Tijd voor meer protest. Al dat milieugezeik maakt alles kapot en de politiek gebruikt het klimaat als argument om meer en meer controle op ons leven en inkomen te krijgen.
  Vroeger had ook de politiek in Nederland nog een beetje boerenverstand maar dat zijn de carrierepolitici allang kwijt. Alles om de macht en mijn positie te behouden!

  1. Control

   En het mag ook wel eens tijd worden dat Nederland in opstand komt, tenminste als je Nederland een zeer warm hart toedraagt natuurlijk, en dan heb ik het niet over die klimaathysterische religieuzen natuurlijk, die doen dat uit burgerlijke ongehoorzaamheid

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.