Gerechtigheid?! Schadevergoeding voor gedupeerde leerlingen VMBO Maastricht

eindexamen
Foto: Amsterdamse scholieren doen eindexamen. Als je het aan Stellingdames vraagt, hebben ze verschrikkelijk seksisme onder ogen gehad. Bron: Screenshot AT5 / YouTube.

Weten we het allemaal nog? In 2018 kwam het nieuws naar buiten dat 121 eindexamenkandidaten van het VMBO Maastricht te horen hadden gekregen dat hun eindexamen ongeldig verklaard was. Bizarre gebeurtenis natuurlijk wat de leerlingen in een zwart gooiden. Hoe was het nou mogelijk dat alle eindexamens werden afgekeurd? 

Volgens Limburg1 krijgt iedere leerling een vergoeding van 1000 euro voor het getroffen leed. Dat stond in de brief van de advocaat die de leerlingen en ouders ontvingen. Het geld dient als compensatie voor gemiste vakanties of bijbaantjes.

In totaal hoorden 354 leerlingen dat ze ‘hersteltoetsen’ moesten maken om alsnog hun eindexamen af te ronden. Volgens de advocaat zijn ze blij met het geldbedrag.

“Het betreft een minnelijke regeling. We zijn met de verzekering van het LVO naar mijns inziens tot een meer dan gepaste schade-uitkering gekomen.”

Van de 353 gedupeerde leerlingen/ouders namen er 121 het initiatief om dit niet zomaar te laten gebeuren, ze stapten naar een advocaat of maakten gebruik van de rechtsbijstandverzekering om een zaak aan te spannen.

Het was natuurlijk van de zotten dat zoiets kon gebeuren. Een heel eindexamen jaar dat de dupe is van een compleet gefaald schoolbestuur. Logisch dat de leerlingen niet alsnog automatisch hun diploma kregen – we hebben niet voor niks een minimale kennis norm gesteld bij eindexamens.

Toch is de manier hoe dit kon gebeuren het echte probleem. Het schoolbestuur kon eigenlijk vrij geruisloos zijn gang gaan met de idioterie wat ervoor zorgde dat de leerlingen massaal hun eindexamen kostten. Werkelijk waar een grote schande! Gelukkig dat er nog iets wordt gecompenseerd!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

5 reacties

 1.   

  beter iets dan niets . Maar blijft een goedkope afkoop voor dat wanbeleid

 2.   

  How dare they!

 3.   

  Wie gaat het betalen?
  De belastingbetaler (vrees ik) of het schoolbestuur (uit eigen zak, hoop ik)

  1.   

   wishfull thinking Jantje , helaas

  2.   

   9 miljoen belasting betalers gaan dat bedrag ophoesten. 354.000/9.000.000 Dat gaat je 4ct kosten Jantje! Of 4 pepernoten.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!