GroenLinks en ChristenUnie pleiten voor autoloze zondag

GroenLinks en ChristenUnie willen een autoloze zondag invoeren. Net zoals in 1973 door kabinet-Den Uyl werd ingevoerd, alleen dit keer vanwege het klimaat in plaats van olietekorten.

Hoewel het in eerste instantie lijkt te gaan om een plan dat wekelijks terugkeert, blijkt het om een jaarlijkse dag te gaan. Kamerleden Carla Dik-Faber (CU) en Suzanne Kröger (GL) willen hun idee voor een autoloze zondag namelijk laten aansluiten op de jaarlijkse autovrije dag die in België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kennelijk een succes is.

Een echt bijzonder voorstel is het dus niet. Het is meer een veilig ‘de rest doet het ook’-voorstel waar goedkoop mee valt te scoren bij de achterban. De ChristenUnie en GroenLinks zitten namelijk aardig op één lijn wat klimaat betreft.

Ik vraag me trouwens ook af wat het effect van zo’n autoloze zondag is. Het is bij mijn weten namelijk een maatregel waar gemeenten zelf kunnen bepalen of ze er aan meedoen of niet. Daar zit natuurlijk een beetje de hoop van sociale druk achter, want een gemeente die niet meedoet geeft natuurlijk niet echt om het klimaat.

In België deden de afgelopen jaren zo’n 40 gemeenten mee. Daar zitten een aantal grote steden bij, maar een groot deel van het land deed dus gewoon niet mee. Daarmee is het meer een stukje symboolpolitiek dan daadwerkelijk een maatregel die echt iets voor het klimaat (of zelfs het milieu) uithaalt. Maar goed, klimaatdeugers houden nogal van symboolpolitiek: style over substance.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

76 reacties

 1. Jumping

  Inderdaad dit Nederland is een keiverrot land geworden.

  Knettergek, Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, roept wel meer domme dingen.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1. Meriadoc Brandebok

   Inderdaad, dit Nederland is nog steeds een uitstekend land.

   Rutte is het beste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

   Behoud de EU in deze vorm.

   EU-LIDMAATSCHAP

   1. Control

    Occult fantasietje is voor meer islam in Nederland en minder Nederland

   2. Joop Klepzeikert

    @Trol met minstens 10 aliassen: Voor werkschuwe parasieten zoals jij is Nederland inderdaad een geweldig land.
    Voor hard werkende mensen en mensen die hun hele leven hard gewerkt hebben en daarmee pensioen opgebouwd hebben al lang niet meer.

   3. Groeneveld

    Maria, Nederland is een waardeloos, vervuild, leeggeroofd en overbevolkt land. Een land met de hoogste fijnstofconcentraties, meest bodemvervuiling en zware luchtverontreiniging. Een land met de hoogste belastingen en de hoogste huizenprijzen. Een land zonder noemenswaardige natuur of recreatiemogelijkheden, met de hoogste regelgeving en betuttelingswetgeving. Een land van deugdominees, kruideniers en GroeneKhmer-gekkies.

    Bijna overal elders is het beter toeven en wonen dan in Nederland. Donder toch op met je idolate lofzangen en je eeuwige verdedigen van Rutte en companen. Zelfs voor een domme AIVD-ambtenaar ben je een stupide idioot.

    1. Kretoloog

     Morgen is het zondag. “Halleluja, praise The Lord”. Dan zijn we tenminste weer voor 1 dag verlost van de stompzinnige commentaren van Brandebok.

    2. Meriadoc Brandebok

     @Groeneveld

     Helaas heb je een onjuist beeld van Nederland. Nederland is allesbehalve waardeloos en leeggeroofd, maar kent een gezonde economische situatie. In de Environmental Performance Index neemt Nederland de achttiende plaats in en scoort hoog qua luchtkwaliteit. Volgens de WorldAtlas betaalt België de hoogste inkomstenbelasting. Nederland kent absoluut een palet aan natuur en recratiemogelijkheden, niet voor niets is het toerisme wederom toegenomen.

     Een land van deugdominees is eveneens onjuist. Sinds 2002 is rechtspopulistische retoriek amper taboe meer. Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn veel grotere “deug-landen” dan Nederland.

     1. Control

      Occult fantasietje heeft helemaal niets met Nederland..

     2. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok :
      Quote : “Sinds 2002 is rechtspopulistische retoriek amper taboe meer.”
      De vinger op de zere plek leggen noemen ze dat. Anno 2019 is niks een taboe meer, inclusief de dekolonisatie van de wiskunde. Maar wee gebeente als mensen wat conservatiever zijn, de EU federalisatie gaat immers nog niet snel genoeg.

     3. Ben-NIET-Groen-L

      Meriadoc Brandebok

      Fijnstof/luchtkwaliteit/stank: U woont klaarblijkelijk niet in het Rijmondgebied merk ik en ook niet in of vlakbij een gemeente met allochtonengetto’s…de overbekende No-Go-Zones zeg maar.

      Natuur: de meeste plekken zijn kunstmatig aangelegd…en zeg niet nee, want het is helaas zo.
      En we lopen over door de deugdominees.
      Nee ik ga niet net als u om mijn gelijk te krijgen naar andere landen kijken of vergelijken met Nederland, want dat doen kleine kinderen namelijk.

     4. Groeneveld

      Maria verdedigt weer het onmogelijke. Wat ben je toch een leugenaar.

      “In de Environmental Performance Index neemt Nederland de achttiende plaats in en scoort hoog qua luchtkwaliteit.”
      De fijnstof kaart laat anders zien dat Nederland dieprood kleurt, met de hoogste concentraties rondom de Randstad en Noord-Brabant: 92% ademt vuile lucht.

      “Volgens de WorldAtlas betaalt België de hoogste inkomstenbelasting.” Het gaat niet alleen om inkomstenbelasting, gluiperd. De totale belastingdruk (inclusief de indirecte belastingen en BTW) is in Nederland het hoogst.

      “Nederland kent absoluut een palet aan natuur en recratiemogelijkheden, niet voor niets is het toerisme wederom toegenomen.”
      Toeristen komen niet voor de natuur, maar voor cultuur. Nederland bestaat voor slechts 15% uit natuur (bron NRC). Daar moeten we met 18 miljoen mensen op recreeren.

      Over de krankzinnige prijzen van koop- en huurhuizen waardoor starters niet kunnen wonen, laat de drol zich maar niet uit. Beleggers en investeerders kopen iedere woning op wat de prijzen tot gigantisch hoogten opstuwt en bovendien gaat eenderde van de huurwoningen naar immigranten.

      Nederland is altijd het grootste deugland geweest: verpest door het cultuurmarxisme wenst Nederland altijd gidsland te zijn en het braafste jongetje van de klas. Door en door calvinistisch!

     5. Meriadoc Brandebok

      @Ben-NIET-Groen-L

      Het gaat er natuurlijk helemaal niet om waar jij woont of waar ik woon. Het gaat om Nederland in het geheel en die scoort hoog wat betreft de luchtkwaliteit.

      Of Nederland een goed land is, is te bepalen aan de hand van gegevens over andere landen in deze wereld. Op basis daarvan mogen we concluderen dat Nederland één van de beste landen in de wereld is om te wonen.

      Wie dat laatste probeert te ontkennen steekt de kop in het zand. De vraag is waarom men het eigen land, zonder dat daar aanleiding toe is, de grond in probeert te trappen.

     6. van Urk

      Meriadoc Brandebok. “Een land op de wereld waar het beste wonen is en waar de luchtkwaliteit in het geheel een hoge score heeft” Is het dan niet meer dan logisch dat wij van al die demonstrerende Nederlandse klimaatgekken af willen die ook nog onze kinderen bang zitten te maken? Demonstreren doen ze maar in de meest vervuilende en slechtste landen.

     7. Meriadoc Brandebok

      @Groeneveld

      Qua luchtkwaliteit en luchtvervuiling scoort Nederland in de index respectievelijk 89.68 en 96.56 met in de algehele index de achttiende plaats. Het is dus duidelijk dat Nederland het helemaal niet slecht doet.

      Je schreef: “De totale belastingdruk (inclusief de indirecte belastingen en BTW) is in Nederland het hoogst.” Ik heb eens gegoogled, maar tref slechts artikelen aan waarin andere landen worden genoemd als landen met de hoogste belastingdruk.

      Je schreef: “Toeristen komen niet voor de natuur, maar voor cultuur.” Nee, ze komen niet louter voor de cultuur, maar ook voor de natuur. Denk bijvoorbeeld aan de Biesbosch en de stranden.

      “Door en door calvinistisch!” Met Calvinisme op zijn tijd is niets mis. Er zijn minder zuinige en calvinistische landen die met grote problemen zitten. Ik denk eerder dat de doorgeslagen tolerantie een probleem is, maar dat doet geen afbreuk aan de schoonheid van het land.

     8. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok : Je bent meester in het omdraaien… Meriadoc Brandeboc, de hardcore Eurofederalist. Alles wat Nederlands is trap je de grond in teneinde de federale staat zo snel mogelijk te realiseren. De enige juiste vraag is hier dan ook “waarom je Nederland zo ophemelt, als je er het liefst zo snel mogelijk vanaf wilt”

      Elke pro Nederlandse reactie bestrijd je, het lef om andere “het in de grond trappen van Nederland” te verwijten is arrogante hypocrisie.

     9. Meriadoc Brandebok

      @Blitzkrieg

      In principe ben ik tegen een Verenigde Staten van Europa. Ik ben echter wel voor een krachtige Europese samenwerking.

      Ik sluit overigens niet uit dat over vijftig, zestig jaar, de Europese lidstaten zover zijn dat zij de lidstaten willen samenvoegen tot een Verenigde Staten met een centrale regering en gekozen president. Het eurofiele sentiment is in de jeugd namelijk zeer sterk aanwezig.

     10. Zozo

      Je zegt, dat de luchtkwaliteit in Nederland zo goed is, zo hoog scoort, waarom dan mekkeren om CO2 en stikstof. Dus volgens je eigen uitspraak ben jij een klimaatontkenner.
      Een andere vraag, waarom gaan er nier meer boeren dood door de enorme concentratie van stikstof in en rond de boerderij?

     11. Meriadoc Brandebok

      @Zozo

      Er is een groep in de samenleving die meent dat het qua het klimaat beter kan.

      Persoonlijk vind ik dat we nooit tot in het extreme moeten gaan wat betreft de bescherming van het klimaat, maar dat we tegelijkertijd moeten oppassen dat we niet de heke wereld vergallen en ook niet alles wat met de bescherming van onze planeet te maken heeft wegzetten als linkse hobby’s.

     12. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok : Wat een halfslachtige antwoorden toch altijd. Iedereen is voor Europese samenwerking, hier is geen Europese unie voor nodig een fabel die altijd verteld wordt. Je kan niet tegelijkertijd tegen een “Verenigde Staten van Europa” zijn en het “proces dat daartoe lijdt” ondersteunen. Deze twee zaken staan diametraal tegenover elkaar, het een sluit het ander uit. Jij, maar ook de politiek bedriegen de mensen als ze zeggen geen Europese superstaat te willen alleen hebben ze niet de ballen om dit open en eerlijk tegen de bevolking te zeggen. In plaats hiervan wordt het Eurofiele sentiment zo het er al is netjes ingeprogrammeerd op scholen, universiteiten en de media. Wat is het voor fantastisch idee dat het buiten dagelijkse doctrine ook weg-met-ons,- en facistisch klimaatbeleid nodig heeft.

     13. Meriadoc Brandebok

      @Blitzkrieg

      De Europese Unie vormt thans de Europese samenwerking. Er is geen andere hechtere Europese samenwerking dan de huidige Europese Unie.

      Het is voor Nederland dus essentieel om deel te blijven uitmaken van de Unie. Wie dat ontkent bedriegt zichzelf.

     14. An Michelle Patinama

      Er is een groep in de samenleving die meent dat qua het klimaat beter kan…..
      W*mpie W*mpie toch, ignorant en wederom een deplorabele reactie.

      Het klimaat op onze planeet is al vele miljarden jaren onderhevig aan natuurlijke veranderingen, wij als mens kunnen het klimaat niet beïnvloeden. Het enige wat we kunnen doen is milieu vervuiling verminderen, en de westerse wereld is al koploper hiermee.

      Het zogenaamde klimaat probleem is dan ook voornamelijk een westers probleem. In bijvoorbeeld Azië, Afrika of Zuid Amerika is niemand daarmee bezig, enkele marginale rijke linkse nitwits daargelaten. In deze gebieden is men bezig om te proberen iedere dag ‘brood op de plank te krijgen’ zodat ze kunnen overleven vandaag.

      Laat in de westerse wereld de arbeider en kleine ondernemer eens met rust met je overtrokken ‘klimaat hysterie propaganda’ en extra afstraffing door verhoogde belastingen op zo’n beetje alles !

    3. Mezzadra

     “Een land met de hoogste fijnstofconcentraties, meest bodemvervuiling en zware luchtverontreiniging”

     Dit ziet Groeneveld goed. Om die reden is het zowel gewenst als goed dat deze Regering de koers op het gebied van klimaat en milieu radicaal heeft omgegooid.

     1. Control

      Klimaathysterische fantast mezzadra heeft z’n nieuwe religie gevonden

   4. Blitzkrieg

    Meriadoc Brandebok : Je bent een globalist, dat is intussen geen geheim meer. Alle macht moet eerst naar Brussel en daarna na de wereld regering. Geen zeggeschap, geen identiteit, geen cultuur, geen principes maar een wereldmacht in de hand van een enkeling.

    1. Meriadoc Brandebok

     Ik heb veel mensen horen zeggen dat Nederland zich buiten de EU prima kan handhaven. Ik vrees dat men daar ongelijk in heeft. Nederland kan zich slechts handhaven in een sterk Europees samenwerkingsverband, terwijl zij tegelijkertijd de relatie met de Verenigde Staten krachtig moet bewaken.

     Handel en stabiliteit komen niet zo maar uit de lucht vallen.

     1. Control

      “Nederland zich buiten de EU prima kan handhaven”

      Klopt, dat kan Nederland prima en dat komt door onze VOC mentaliteit, handel heeft geen grenzen natuurlijk, de EU heeft die wel…
      Nederland is prima in staat om relaties met bv Amerika goed te onderhouden…

     2. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok : Fantastische redenering!
      “Handel en stabiliteit komen niet zo maar uit de lucht vallen” -=> “Nederland kan zich slechts handhaven in een sterk Europees samenwerkingsverband”

      Sorry, van jou had ik echt beter verwacht. Dit is wel een heel gemakkelijke als-dan redenatie.

      Grappig is ook het gebruik van de woorden “ik vrees”, bangmakerij zoals dat ook in de klimaatdiscussie gebruikelijk is.

      Een inhoudsloze quote met een grote dosis angst, dat is alles…

     3. van Urk

      De samenwerkingsverband van Europa is te overdreven geworden dat inderdaad leidt tot een federale staat waarin ons land uiteindelijk zijn eigen zeggenschap en macht verliest. Terwijl veel landen op de wereld net zo goed presteren en hun eigen zeggenschap behouden met een losse samenwerkingsverband zoals wij die kenden in de vorm EEG.

     4. van Urk

      Nederland is prima in staat om relaties met bv Amerika goed te onderhouden. Inderdaad. Zo heeft Ajax technisch-directeur van der Sar heel New York in zijn hand gekregen met zijn uitstekende Ajax promotieteam.

    2. van Urk

     Zoals de zeven wereldmachten die in de openbaringen staan uit het Boek van Brandebok. De Bijbel zegt ons dat er op Aarde nog een oorlog uitgevochten gaat worden. Deze oorlog, de slag van Argammedon, zal alle oorlogen die er in de wereld tot dusver hebben gewoed, tot kleine schermutselingen degraderen.

     1. Blitzkrieg

      van Urk : Goed gesproken, helemaal mee eens.

     2. Vlaswiek

      @Urk: En de winnaar is?

     3. Meriadoc Brandebok

      @van Urk

      De Europese Unie voorkomt nog altijd oorlogen tussen de grote Europese machten. Men heeft nooit de intentie gehad deze te veroorzaken.

     4. Vlaswiek

      “De Europese Unie voorkomt nog altijd oorlogen…”

      Ken je Paulus de Boskabouter?

     5. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok :

      Quote : “De Europese Unie voorkomt nog altijd oorlogen tussen de grote Europese machten.”
      Zoals welke Europese machten bijvoorbeeld?

      Je lult een hele hoop gelul maar de uiteindelijk is de logica heel erg simpel, “hoe meer macht hoe groter de oorlog”.

     6. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok : Typo, “Je lult een hele hoop gelul” moet zijn “Je lult een hele hoop”

     7. van Urk

      @Meriadoc, Er wordt nu een ander soort oorlog gevoerd. Niet met wapens maar met belangen. Nederland verliest het meestal met de arrogantie van Duitsland of Frankrijk. Groot Brittanie heeft zich erkend de grote verliezer te zijn tegen de strijd van deze twee groot machten en besloot daarom er niet meer aan mee te willen doen. Bedenk dat Groot Brittanie ooit een ongewenst lid was in de ogen van de Fransen. Het was een fundamentele tegenstelling tussen de Angelsaksische cultuur en de Franse en Europese cultuur anderzijds.

     8. Meriadoc Brandebok

      @van Urk

      Denk je dat Nederland niet hoeft te buigen voor deze machten buiten de EU? Natuurlijk wel, dat is het nadeel van een klein land zijn.

      In Groot-Brittannië liggen de zaken rondom de Brexit heel gecompliceerd.

     9. Meriadoc Brandebok

      @Blitzkrieg

      De Europese samenwerking voorkomt gewapende conflicten tussem de grote Europese landen. De EU vormt momenteel deze samenwerking.

     10. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok : Ten eerste: als er iets is waar je Europa niet van kan beschuldigen dan is het wel van samenwerken. Ten tweede: Bedoel je te zeggen dat in plaats van deze “vemeende samenwerking” het risico zou bestaan dat Duitsland bijvoorbeeld Frankrijk aan zou vallen. Het is een weinig overtuigend antwoord en buiten dat is er een veel effectiever middel om andere landen te domineren, namelijk de EU. Kijk nu naar Nederland, we hebben niks meer te vertellen, over onderdrukking gesproken.

     11. van Urk

      Meriadoc wil dus dat wij buigen voor grote landen. Dat hebben in het verleden nog meer Nederlanders gedaan. Gelukkig bestonden er ook nog Nederlanders die zich Geuzen en verzet strijders noemden. Moeten wij bij een samenwerking alles maar accepteren wat de grote landen willen? Wat heeft een samenwerking dan eigenlijk voor zin als kleinere landen te weinig inspraak hebben wat zij willen!

   5. Rosasolis

    @Meriadoc Brandebok en Dropje. Zo denkt ik ook. Dagelijks moeten we precies dezelfde stomme bericht van Jumping lezen. Ik vind Nederland nog steeds een democratisch,
    vriendelijk, en vooral humanitaire land. Vooral als je ons land met veel andere vergelijkt. Volgens het allernieuwste bericht van de VN staat Nederland nu op nr. 4
    in de Wereld Economie. En ook staat er in deze recente bericht dat Nederland heeft de beste Economie van de EU. Ik ben blij dat we onze EU hebben. Wat een chaos in Groot-Brittanie; waar nu al miljoenen onder lijden.

    1. van Urk

     @Rosalis, Nederland heeft de beste economie van de EU. Weet u nu wel wat u opschrijft? Is dat dankzij de EU of dankzij Nederland zelf? Het is tenslotte niet de overheid of de EU dat ons economie laat stijgen. Het is de inzet en innovativiteit van duizenden Nederlandse ondernemers die voortdurend naar klanten en ideeen zoeken in binnen en buitenland waar zij geld aan mee kunnen verdienen wat tenslotte richting de Nederlandse staatskas komt. Het is dus niet aan de dank van onze overheid dat onze economie het goed doet. Tenslotte worden handelsverdragen met een land pas aan de grond gekomen als Nederlandse ondernemers al een tijdje daar een handel mee hebben. Dus niet andersom waarmee de overheid telkens weer op hun borst mee slaan alsof zij juist voor klanten en handel zorgen.

     1. Rosasolis

      @van Urk. Ik heb nooit geschreven dat het dankzij “de inzet van de overheid of de EU dat onze economie laat stijgen”. U moet niet gaan omdraaien wat anderen hadden geschreven!. Ik ben met je eens dat het aan onze werkende bevolking is dat onze economie zo goed gaat.

   6. Mezzadra

    Hear, hear!

  2. Dropje

   Please, doe je naam eer aan en spring van een brug of zo
   Dat dagelijkse gejank van je kennen we nu wel

   1. Vlaswiek

    Over wie heb je het Stropje?

    1. Dropje

     Over de dagelijkse jankerd Jumping natuurlijk
     Wie anders

 2. Dreverhaven

  Een groot deel van de CU en zeker ook SGP zijn geen autorijders op zondag of het moet niet anders kunnen. Die lopen hier over de dijk en maken kilometers op de dag van de heer.

 3. Joop Klepzeikert

  Wanneer gaan Nederlanders eindelijk voor een GroenLinks en ChristenUnie vrije politiek pleiten?
  Autoloze dagen hebben al lang bewezen dat het geen enkele nut heeft, doordat mensen de dagen ervoor en erna meer gaan rijden en daarmee enorme files creëeren. Het geeft alleen maar overlast en kost de samenleving enorm veel geld.

 4. Vlaswiek

  Geen goed idee in een (bijna) 24-uurs economie. Kost een hoop centjes!

 5. Mycase

  Een ieder zijn ding ik vindt het prima 1 dag geen lawaai aan hoofd is toch ook wel lekker toch

 6. Kretoloog

  Beide partijen, GroenLinks en ChristenUnie, hebben met dit voorstel voor een autoloze zondag hun totale overbodigheid bewezen. Wat een ideeenarmoede. Een fossiel plan, bijna 50 jaar oud, wordt nieuw leven ingeblazen. In 1973 werkte het niet. En in 2019 zal het nog minder werken. Want het aantal praktische problemen is legio; die worden echt niet opgelost. Het aantal uitzonderingen idem dito.

  Laat die Kroger en Dik-Faber maar billen wassen van bejaarden. Dan doen ze nog wat nuttigs.

 7. Jack Flash

  Het geeft slechts aan hoe gek ze zijn.Alles moet kapot voor een verzonnen probleem.Dit weer om het allemaal geloofwaardiger te maken.De fascistische verbiedcultuur.

  1. Blitzkrieg

   Jack Flash : Er zijn blijkbaar mensen die dat lekker vinden.

 8. goedisfout

  Een autoloze maandag lijkt me een veel beter plan want dan staan er overal files.

  1. Blitzkrieg

   goedisfout : Autoloze dagen om het fileprobleem op te lossen, briljant?!!

 9. Jack Flash

  Ja ik weet het nog.1973. Met mijn Zündapp op de autoweg scheuren. Ik was toen 16 Totdat ik aangehouden werd door de politie.
  Dat terzijde maar wilde het toch even zeggen.Toen was geluk heel gewoon.

  1. Vlaswiek

   En toen waren er nog maar een paar Marokkanen.

   1. van Urk

    @Vlaswiek. En toen kwamen de afspraken met de Arabieren. En kwamen er uiteindelijk meer Marokkanen in ons land erbij.

 10. Rosasolis

  Ik hoop dat er eindelijk wel een autoloze zondag komt. Er moet een dag in de week komen dat alle verkeersdrukte tot rust komt. Vele mensen zijn moe, overwerkt, en velen lijden onder een “burn-out” probleem. Niet voor niets schrijft de Bijbel over het Sabbat:
  de dag van rust. Voor de joden en sommige christelijke kerken is het zaterdag, maar voor de meeste christenen is zondag “de rust dag”. Je hoeft niet heel gelovig te zijn, om te weten dat na een week werken of studeren, dat je een dag rust nodig heb. Zodat je lichaam opnieuw voor energie kan zorgen. Op de autoloze zondag kan je bij komen door een leuke activiteit de doen, vrienden bezoeken, een goed boek lezen, een concert op de radio horen, of een CD spelen, en vooral een heerlijke diner eten.
  We weten niet of Een autoloze zondag per jaar helpt tegen milieu vervuiling. Maar er zou een experiment kunnen komen met Een autoloze zondag per maand, gedurende
  6 maanden. En vooral contact houden met andere EU landen die aan autoloze
  zondagen doen.

 11. Heras

  Weer een stompzinnig idee. Als mensen nu afhankelijk zijn van de auto???
  Ze moeten verder innoveren met auto’s op watersstof. En bossen aanleggen
  Groenlinks is zelf een grote vervuiler , reizen vaak met het vliegtuig en vieze auto’s.

 12. Seneca

  rustig laten pleiten voor een autoloze zondag. kom niet aan de heilige koe dus GL en CU zullen het wel merken bij de verkiezingen. zijn wij ook van dat tuig verlost.

  1. van Urk

   De extra warmte op Aarde komt gewoon van die Russische satellieten die de zon gebruiken voor verschillende doeleinden. Met een groot zonnezeil om brandstof te besparen of met een supergroot spiegel om Siberie in de donkere maanden meer licht te geven. Dat laatste kan volgens NASA ook als wapen worden gebruikt. Het is dan ook vreemd waarom er de laatste tijd in Siberie zoveel bosbranden ontstaan? Door het klimaat of door een militair experiment?

   1. Mezzadra

    “ De extra warmte op Aarde komt gewoon van die Russische satellieten die de zon gebruiken voor verschillende doeleinden. “

    Hilarisch.

 13. Joost mag het weten

  Autoloze maandag zou mijns inziens veel meer zoden aan de dijk zetten.

  1. Mezzadra

   Dat lijkt me ook. Een verhoging van de benzineprijs met een euro nog meer.

 14. Bes Tolen

  Lieden van Groen Links en Christen Unie kunnen er toch zelf aan beginnen? Daarvoor hebben ze anderen niet nodig. En, niet zoals in 1973 wel op zondag met de auto naar de kerk rijden. Dat als uitzondering, die indertijd werd afgedwongen. Wel het goede voorbeeld geven, a.u.b. Toch wat geleerd sinds 1973?

 15. Bes Tolen

  Meriadoc is een vervelend mens, die begint over inkomstenbelasting terwijl Groeneveld het terecht heeft over het totaal van alle belastingen. Wat Meriadoc niet weet, is dat de cijfers in Nederland een veel hoger inkomen aangeven dan er in werkelijkheid is in vergelijking met het buitenland. Box 3 inkomstenbelasting zit al vanaf de invoering fout. Dat kan niet anders dan geleid hebben tot smerige onteigening. Maar de bureaucratie inclusief de rechtspraak werkt daar blijvend aan mee. Met het netto inkomen ben je er in Nederland niet. Op allerlei manieren volgt nog een aanslag op vrijwel ieders portemonnee. De vorming van inkomens in Nederland is economisch onverantwoord en daar zou maar eens wat aangedaan moeten worden. Nu is de politiek de grote regelaar, die ook weer op allerlei manieren voor aanvulling zorgt. Onder meer door de markt veel te ontnemen en dat vervolgens beschikbaar te stellen. Dan heb je ook de vele toeslagen, kortingen op de inkomstenbelasting en wat trucs meer waaronder forfaits en premies, waarvan uit nood elk jaar en soms tussentijds de tekst moeten worden aangepast. Premies, die geen inkomstenbelasting heten maar het wel zijn! Het buitenland kent nogal wat soorten belasting niet, die wel in Nederland gangbaar zijn. De overheid is een niet transparante verteerder van andermans geld. Zorgt voor verkeerde eigen bestedingen en ontneemt de bevolking zelfontplooiing op financieel terrein. Dit laatste valt wel samen met de ethische vertelsels van het christendom, dat in werkelijkheid voor de rijkdom door het oude Rome is opgezet.Leuk om te weten.

 16. Bes Tolen

  Sorry. Moet zijn: van en door het oude Rome is opgezet.

 17. Ghost

  Ik heb, in de jaren zeventig, de korte periode van autoloze zondagen meegemaakt, dit was tijdens het kabinet den Uyl. Noot meer zal ik de gezelligheid op straat vergeten, rolschaatsen op de snelweg, fietswedstrijdjes in de stad ( Eindhoven ) echt, het trok de mensen uit huis en was heel gezellig maar……. dit invoeren ter verbetering van het milieu is, net als alle andere klimaatkul, absolute onzin.

 18. Ploppert

  Waarom moeten er vanuit DenHaag steeds nieuwe regels en hersenspinsels over het land worden uitgestrooid om het lam te leggen en economisch kapot te maken?
  Een paar handige mensen die er wel bij varen en veel geld verdienen omdat ze de “nieuwe wereldorde” begrijpen, of er zelf deel van uitmaken?

 19. Original NL

  En pleit voor een GL en CU vrije wereld!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.