GroenLinks en ChristenUnie pleiten voor autoloze zondag

Geen categorieokt 12 2019, 10:00
GroenLinks en ChristenUnie willen een autoloze zondag invoeren. Net zoals in 1973 door kabinet-Den Uyl werd ingevoerd, alleen dit keer vanwege het klimaat in plaats van olietekorten.
Hoewel het in eerste instantie lijkt te gaan om een plan dat wekelijks terugkeert, blijkt het om een jaarlijkse dag te gaan. Kamerleden Carla Dik-Faber (CU) en Suzanne Kröger (GL) willen hun idee voor een autoloze zondag namelijk laten aansluiten op de jaarlijkse autovrije dag die in België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kennelijk een succes is.
Een echt bijzonder voorstel is het dus niet. Het is meer een veilig 'de rest doet het ook'-voorstel waar goedkoop mee valt te scoren bij de achterban. De ChristenUnie en GroenLinks zitten namelijk aardig op één lijn wat klimaat betreft.
Ik vraag me trouwens ook af wat het effect van zo'n autoloze zondag is. Het is bij mijn weten namelijk een maatregel waar gemeenten zelf kunnen bepalen of ze er aan meedoen of niet. Daar zit natuurlijk een beetje de hoop van sociale druk achter, want een gemeente die niet meedoet geeft natuurlijk niet echt om het klimaat.
In België deden de afgelopen jaren zo'n 40 gemeenten mee. Daar zitten een aantal grote steden bij, maar een groot deel van het land deed dus gewoon niet mee. Daarmee is het meer een stukje symboolpolitiek dan daadwerkelijk een maatregel die echt iets voor het klimaat (of zelfs het milieu) uithaalt. Maar goed, klimaatdeugers houden nogal van symboolpolitiek: style over substance.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten