Hoppa! EU uitbreiding voorlopig in de ijskast! Voorlopig hoeven we nog niet te betalen voor Albanië of Noord-Macedonië

Voorlopig kunnen Albanië en Noord-Macedonië nog niet de overwinningsvlag hijsen. EU-ministers slaagden er namelijk niet in om tot overeenstemming te komen om de status van beide landen te laten promoveren. Zo gaat het heikele dossier voorlopig weer terug in de ijskast. De balkanlanden zullen nog ff de corruptie en rot uit hun bestuur moeten halen voordat ze überhaupt kans maken om toe te treden!

De verschillende EU ministers wisten geen knoop door te hakken en schuiven dit moeilijke dossier nu door naar de EU leiders. Zij zullen aan het eind van de week een beslissing maken – als ook zij eruit zullen komen. De meeste landen zijn – helaas- voor uitbreiding. Landen als Frankrijk, Denemarken en zelfs ons eurofiel landje zijn erop tegen.

Nederland en Denemarken zijn vooral tegen de komst van Albanië, Frankrijk is tegen intreding van beide landen. De reden dat Nederland tegen de toetreding is van Albanië is simpel: ze voldoen gewoon niet aan de eisen. Niemand zit te wachten op nog een land dat zijn zaakjes totaal niet in orde heeft. Daar hebben we al zuid-Europa voor….

Een compromis om wel Noord-Macedonië toe te laten werd ook afgewezen. Voor nu lijkt Frankrijk – wie had dat gedacht? – voet bij stuk te houden.

We zullen zien wat de beslissing van de EU leiders zal zijn aan het eind van de week. Voorlopig kunnen de plannen weer in ijskast!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Nico-Levering

  Als corruptie en rot een bezwaar is, dan mogen ze Nederland ook zo gauw mogelijk uit de EU zwiepen.

  1. Henk-Jansen

   Corruptie is nooit voor 100% uit te sluiten. In vergelijking met andere landen zijn wij echt niet zo corrupt hoor.

  2. DidiMadloba

   Corruptie is marktwerking in het bestuur: wie betaalt krijgt zijn zin. Heel rechts dus. Geen plaats voor linkse armoedzaaiers met kostbare beginselen.

   1. ZiggyStardust

    Corruptie draait helaas niet alleen maar om geld, het is zowel aan linkerzijde en aan rechterzijde te vinden.

 2. Jumping

  In dit keiverotte Nederland, is een rookgordijn snel opgetrokken, maar zolang Merkel , Rutte en Macron de dienst uitmaken in de EU, is de toetreding van genoemde landen plus de Turken, een kwestie van wat leugens en bedrog.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1. DidiMadloba

   Merkel , Rutte en Macron zijn wel de democratische gekozen leiders van hun landen. Vindt u dat de democratie leidt tot besluiten die niet sporen met het gesundes Volksempfinden? Er was ooit een Duitser met een raar kapsel die dat ook vond. Hij werd heel populair, maar radicaliseerde en stortte zijn land in een ramp waar ze zich nu nog voor schamen.

   1. Mycase

    nee hoor in Bayern hang ie nog vrolijk aan de muur vergis je niet

 3. Tman

  Dit is slechts een pauze om Frankrijk en verdere tegenstribbelende landen, vooralsnog over de streep te trekken!
  Niemand hoeft valse hoop te koesteren,beide landen komen in de EU!
  En wel zo vlug mogelijk volgens de schizofrene EU lijders (met lange IJ).

 4. JFU

  Over enkele maanden praten ze heel anders….

 5. ZiggyStardust

  Maar ondertussen betalen we al vele jaren aan Macedonië via ontwikkelingshulp. Ik meen zelfs dat zij de grootste ontvanger per hoofd van de bevolking zijn of waren van ontwikkelingshulp uit Nederland. Ik heb wel eens gehoord 300 euro pp. Mooi land, leuke mensen. Ik heb er veel vrienden. Maar nog lang niet toe om eu lid te worden. De EU is groot genoeg trouwens. Maar ze zijn bang dat Rusland er met de buit vandoor gaat.

  1. Henk-Jansen

   Door ze toe te laten tot de EU kan je ook de macht van China imperken, die met zijn ‘belt and road intitiative’ grote investeringen in infrastructuur doet en zo politieke invloed in Oost-Europese en West- en Centraal Aziatische landen ronselt.

   1. ZiggyStardust

    Dus die landen hebben de keuze tussen ingelijfd worden door de EU of China begrijp ik. Het maakt dus eigenlijk niets uit. Het heeft wel iets weg van een veiling. Wie het meest betaald mag weer wat grondgebied op de balans bijschrijven. Bah. Wil je behoren tot de grijze massa van de EU, of de grijze massa van China, dat is de keuze die ze hebben. Bah bah bah!

 6. Henk-Jansen

  Jammer. Er wordt een prachtige mogelijkheid voor het Nederlandse bedrijfsleven om zo meer markten te kunnen betreden en meer geld te verdienen wordt ons zo door de neus geboord. Ook blijft hierdoor de invloed van China in Oost-Europa groeien.

  1. Heinz

   Dat laatste is een juiste conclusie. In Albanië is nog veel op te bouwen. Het is beter dat dit mede door de E U wordt opgepakt.

 7. Broodnuchter

  Eerst maar eens aan onze eisen en normen voldoen. Daarna pas met een referendum beslissen, zoals dit in een democratie hoort.

  1. Tman

   brood:
   In de EU bestaat géén referendum!

  2. Heinz

   Net als bij de Britten, maar nu om er in te komen. (Een referendum alleen voor de Albanezen)

 8. RvdBe

  Daar gaan gewoon miljarden steun naar toe om ze klaar te maken voor toetreding tot de eu, zitten ze er eenmaal in dan blijven we die miljarden ook gewoon betalen.

  1. Henk-Jansen

   Je begrijpt het echt niet he? Door als EU in dat soort landen flink te investeren vergroot dat ook de mogelijkheden voor onze bedrijven om daar geld te verdienen.

  2. DidiMadloba

   In Albanië wonen drie miljoen mensen, in Noord-Macedonië maar twee miljoen.
   Wie over miljarden praat kan niet rekenen of is niet te goeder trouw.

   1. RvdBe

    Midadlona (of zoiets)Cyprus 1,3 miljoen inwoners 8 miljard steun, over Griekenland zullen we het maar helemaal niet hebben.
    Wees jij maar te goedertrouw en laat je vooral.niet leiden door de feiten rekenwonder.

 9. DidiMadloba

  We laten de drie miljoen Albanezen lekker barsten omdat dat de visieloze politici electoraal zo te pas komt. Ze begrijpen niet dat corruptie en criminaliteit een gevolg is van armoede.

 10. Anne Sophe Schillersdorf

  Eens met dit besluit. Corrupte landen zoals Albanië hoeven we er niet bij te hebben

  1. leukeditter

   is nederland zelf niet corrupt olv de ezel RUTTE!?

   1. Henk-Jansen

    vergeleken met andere landen is Nederlands nauwelijks corrupt. Dat blijkt wel uit de Corruption Perceptions Index waarin Nederland keurig in de top 10 staat van minst corrupte landen.

  2. Henk-Jansen

   Corruptie komt vooral door armoede, als politici, ambtenaren en agenten een hongerloon verdienen zullen zij eerder geneigd zijn tot corruptie. Verbetert de welvaart van een land dan neemt ook de corruptie substantieel af.

   1. Anne Sophe Schillersdorf

    Klopt! Helemaal mee eens alleen zouden deze landen beter kunnen hervormen voordat ze zich bij de EU aansluiten. Zo zijn landen als Roemenië en Bulgarije corrupt ondanks dat ze EU lid zijn

    1. Rechtsaf

     Maar dat vind ASS natuurlijk prima

   2. Kretoloog

    Wat een lulverhaal, Henk Jansen. De rijkste partij in ons land is de VVD. En laten daar nou ook de meest corrupte politici zitten!

    1. Henk-Jansen

     Die vergelijking slaat natuurlijk nergens op. Maar als je naar hele landen kijkt dan blijkt gewoon overduidelijk dat hoe rijker je bent, je minder corrupt. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index

 11. Agios

  Wat Europa betreft huldig ik het principe ‘minder’.

 12. Original NL

  Oh gut…zijn ze niet links genoeg??

 13. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Precies ja juich niet te vroeg, als deze Balkan landen erbij komen, moet Nederland nog vaker de beurs trekken. en gaat het ten koste van onze eigen welvaart. De EU kost voor Nederland nu al meer dan het op brengt. Op de lange termijn loopt het zo enorm uit de hand financieel gezien dat uit die Europese Clan stappen goedkoper is dan erin blijven.
  “We moesten ook maar eens nadenken of Nederland die provincies buiten Holland niet moet afstoten” Dat is nog niet eens zo’n slecht idee een provexit. Alleen Noord en Zuid Holland is dan lid van de EU en de provincialen worden lid van de Europese vrijhandelsassociatie. De meeste Eurosceptici komt per slot van rekening hoofdzakelijk uit de provincies. Samenwerken met economisch sterke landen als Noorwegen, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein is heel wat beter dan in een EU met nogal wat economisch zwakke landen. Maar helaas helaas, het afstoten van provincies zal niet gebeuren,maar nogmaals ik vind het geen slecht idee.

 14. RvdBe

  We gaan gewoon betalen voor die landen, ze moeten immers rijp gemaakt worden voor toetreding tot de eu.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.