Hoppa! EU uitbreiding voorlopig in de ijskast! Voorlopig hoeven we nog niet te betalen voor Albanië of Noord-Macedonië

De vlag van de Europese Unie, dat zichzelf steeds meer als soevereine staat probeert te profileren. Bron: Flickr / Håkan Dahlström
Foto: De vlag van de Europese Unie, dat zichzelf steeds meer als soevereine staat probeert te profileren. Bron: Flickr / Håkan Dahlström

Voorlopig kunnen Albanië en Noord-Macedonië nog niet de overwinningsvlag hijsen. EU-ministers slaagden er namelijk niet in om tot overeenstemming te komen om de status van beide landen te laten promoveren. Zo gaat het heikele dossier voorlopig weer terug in de ijskast. De balkanlanden zullen nog ff de corruptie en rot uit hun bestuur moeten halen voordat ze überhaupt kans maken om toe te treden!

De verschillende EU ministers wisten geen knoop door te hakken en schuiven dit moeilijke dossier nu door naar de EU leiders. Zij zullen aan het eind van de week een beslissing maken – als ook zij eruit zullen komen. De meeste landen zijn – helaas- voor uitbreiding. Landen als Frankrijk, Denemarken en zelfs ons eurofiel landje zijn erop tegen.

Nederland en Denemarken zijn vooral tegen de komst van Albanië, Frankrijk is tegen intreding van beide landen. De reden dat Nederland tegen de toetreding is van Albanië is simpel: ze voldoen gewoon niet aan de eisen. Niemand zit te wachten op nog een land dat zijn zaakjes totaal niet in orde heeft. Daar hebben we al zuid-Europa voor….

Een compromis om wel Noord-Macedonië toe te laten werd ook afgewezen. Voor nu lijkt Frankrijk – wie had dat gedacht? – voet bij stuk te houden.

We zullen zien wat de beslissing van de EU leiders zal zijn aan het eind van de week. Voorlopig kunnen de plannen weer in ijskast!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

46 reacties

 1.   

  Als corruptie en rot een bezwaar is, dan mogen ze Nederland ook zo gauw mogelijk uit de EU zwiepen.

  1.   

   Corruptie is nooit voor 100% uit te sluiten. In vergelijking met andere landen zijn wij echt niet zo corrupt hoor.

  2.   

   Corruptie is marktwerking in het bestuur: wie betaalt krijgt zijn zin. Heel rechts dus. Geen plaats voor linkse armoedzaaiers met kostbare beginselen.

   1.   

    Corruptie draait helaas niet alleen maar om geld, het is zowel aan linkerzijde en aan rechterzijde te vinden.

 2.   

  In dit keiverotte Nederland, is een rookgordijn snel opgetrokken, maar zolang Merkel , Rutte en Macron de dienst uitmaken in de EU, is de toetreding van genoemde landen plus de Turken, een kwestie van wat leugens en bedrog.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1.   

   Merkel , Rutte en Macron zijn wel de democratische gekozen leiders van hun landen. Vindt u dat de democratie leidt tot besluiten die niet sporen met het gesundes Volksempfinden? Er was ooit een Duitser met een raar kapsel die dat ook vond. Hij werd heel populair, maar radicaliseerde en stortte zijn land in een ramp waar ze zich nu nog voor schamen.

   1.   

    nee hoor in Bayern hang ie nog vrolijk aan de muur vergis je niet

 3.   

  Dit is slechts een pauze om Frankrijk en verdere tegenstribbelende landen, vooralsnog over de streep te trekken!
  Niemand hoeft valse hoop te koesteren,beide landen komen in de EU!
  En wel zo vlug mogelijk volgens de schizofrene EU lijders (met lange IJ).

 4.   

  Over enkele maanden praten ze heel anders….

 5.   

  Maar ondertussen betalen we al vele jaren aan Macedonië via ontwikkelingshulp. Ik meen zelfs dat zij de grootste ontvanger per hoofd van de bevolking zijn of waren van ontwikkelingshulp uit Nederland. Ik heb wel eens gehoord 300 euro pp. Mooi land, leuke mensen. Ik heb er veel vrienden. Maar nog lang niet toe om eu lid te worden. De EU is groot genoeg trouwens. Maar ze zijn bang dat Rusland er met de buit vandoor gaat.

  1.   

   Door ze toe te laten tot de EU kan je ook de macht van China imperken, die met zijn ‘belt and road intitiative’ grote investeringen in infrastructuur doet en zo politieke invloed in Oost-Europese en West- en Centraal Aziatische landen ronselt.

   1.   

    Dus die landen hebben de keuze tussen ingelijfd worden door de EU of China begrijp ik. Het maakt dus eigenlijk niets uit. Het heeft wel iets weg van een veiling. Wie het meest betaald mag weer wat grondgebied op de balans bijschrijven. Bah. Wil je behoren tot de grijze massa van de EU, of de grijze massa van China, dat is de keuze die ze hebben. Bah bah bah!

 6.   

  Jammer. Er wordt een prachtige mogelijkheid voor het Nederlandse bedrijfsleven om zo meer markten te kunnen betreden en meer geld te verdienen wordt ons zo door de neus geboord. Ook blijft hierdoor de invloed van China in Oost-Europa groeien.

  1.   

   Dat laatste is een juiste conclusie. In Albanië is nog veel op te bouwen. Het is beter dat dit mede door de E U wordt opgepakt.

 7.   

  Eerst maar eens aan onze eisen en normen voldoen. Daarna pas met een referendum beslissen, zoals dit in een democratie hoort.

  1.   

   brood:
   In de EU bestaat géén referendum!

  2.   

   Net als bij de Britten, maar nu om er in te komen. (Een referendum alleen voor de Albanezen)

 8.   

  Daar gaan gewoon miljarden steun naar toe om ze klaar te maken voor toetreding tot de eu, zitten ze er eenmaal in dan blijven we die miljarden ook gewoon betalen.

  1.   

   Je begrijpt het echt niet he? Door als EU in dat soort landen flink te investeren vergroot dat ook de mogelijkheden voor onze bedrijven om daar geld te verdienen.

  2.   

   In Albanië wonen drie miljoen mensen, in Noord-Macedonië maar twee miljoen.
   Wie over miljarden praat kan niet rekenen of is niet te goeder trouw.

   1.   

    Midadlona (of zoiets)Cyprus 1,3 miljoen inwoners 8 miljard steun, over Griekenland zullen we het maar helemaal niet hebben.
    Wees jij maar te goedertrouw en laat je vooral.niet leiden door de feiten rekenwonder.

 9.   

  We laten de drie miljoen Albanezen lekker barsten omdat dat de visieloze politici electoraal zo te pas komt. Ze begrijpen niet dat corruptie en criminaliteit een gevolg is van armoede.

 10.   

  Eens met dit besluit. Corrupte landen zoals Albanië hoeven we er niet bij te hebben

  1.   

   is nederland zelf niet corrupt olv de ezel RUTTE!?

   1.   

    vergeleken met andere landen is Nederlands nauwelijks corrupt. Dat blijkt wel uit de Corruption Perceptions Index waarin Nederland keurig in de top 10 staat van minst corrupte landen.

  2.   

   Corruptie komt vooral door armoede, als politici, ambtenaren en agenten een hongerloon verdienen zullen zij eerder geneigd zijn tot corruptie. Verbetert de welvaart van een land dan neemt ook de corruptie substantieel af.

   1.   

    Klopt! Helemaal mee eens alleen zouden deze landen beter kunnen hervormen voordat ze zich bij de EU aansluiten. Zo zijn landen als Roemenië en Bulgarije corrupt ondanks dat ze EU lid zijn

    1.   

     Maar dat vind ASS natuurlijk prima

   2.   

    Wat een lulverhaal, Henk Jansen. De rijkste partij in ons land is de VVD. En laten daar nou ook de meest corrupte politici zitten!

    1.   

     Die vergelijking slaat natuurlijk nergens op. Maar als je naar hele landen kijkt dan blijkt gewoon overduidelijk dat hoe rijker je bent, je minder corrupt. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index

 11.   

  Wat Europa betreft huldig ik het principe ‘minder’.

 12.   

  Oh gut…zijn ze niet links genoeg??

 13.   

  Precies ja juich niet te vroeg, als deze Balkan landen erbij komen, moet Nederland nog vaker de beurs trekken. en gaat het ten koste van onze eigen welvaart. De EU kost voor Nederland nu al meer dan het op brengt. Op de lange termijn loopt het zo enorm uit de hand financieel gezien dat uit die Europese Clan stappen goedkoper is dan erin blijven.
  “We moesten ook maar eens nadenken of Nederland die provincies buiten Holland niet moet afstoten” Dat is nog niet eens zo’n slecht idee een provexit. Alleen Noord en Zuid Holland is dan lid van de EU en de provincialen worden lid van de Europese vrijhandelsassociatie. De meeste Eurosceptici komt per slot van rekening hoofdzakelijk uit de provincies. Samenwerken met economisch sterke landen als Noorwegen, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein is heel wat beter dan in een EU met nogal wat economisch zwakke landen. Maar helaas helaas, het afstoten van provincies zal niet gebeuren,maar nogmaals ik vind het geen slecht idee.

 14.   

  We gaan gewoon betalen voor die landen, ze moeten immers rijp gemaakt worden voor toetreding tot de eu.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!