Is dit nu wel zo verstandig? ‘Boa’s binnenkort bewapend’

Voor het einde van het jaar komt er een nieuwe regeling voor de uitrusting van de boa’s – buitengewoon opsporingsambtenaren. De mogelijkheden die hierbij horen: wapenstok en pepperspray. Is dit wel een verstandige zet? Immers gaat het al vaak genoeg mis bij getrainde agenten die buitensporig geweld gebruiken, laat staan wat er kan gebeuren als we boa’s gaan bewapenen

Al langer lobbyen de vertegenwoordigers van de boa’s voor ‘wapens’. Tot dusver smijt de politie keer op keer hard de deur dicht, maar daar lijkt nu toch echt verandering in te komen. Afgelopen maand zaten de vertegenwoordigers van de boa’s om tafel met de minister van Justitie en de politie. Er lijkt toch een regeling mogelijk, dus wellicht worden onze boa’s bewapend komend jaar.

Boa’s kunnen nu al in sommige gevallen met wapens lopen, wel moet de gemeente hier speciale aanvragen voor doen om dit voor elkaar te krijgen. Sommige boa’s begeven zich natuurlijk in wijken waar – eufemistisch gezegd – het niet zo koosjer is. Ook de boa’s hebben geregeld te maken met geweld of intimidatie. Maar moeten we hen alsnog bewapenen? Ze hebben immers niet de training gehad die politieagenten wel hebben gehad.

Aan het eind van dit jaar wordt er sowieso een regeling opgesteld, wat hier in komt te staan en welke extra bevoegdheden de boa’s zullen krijgen is nog onduidelijk. Binnenkort volgen er gesprekken waar diverse gemeenten ook aanschuiven.

Het is een treurige ontwikkeling dat het nodig is om bepaalde groepen in de samenleving steeds meer wapens te geven om de orde te handhaven, burgerlijk fatsoen en Normaal Doen lijkt er bij veel mensen niet meer in te zitten.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Mariposa78

  Verstandig voor de BOA’s in Amsterdam absoluut niet PUNT.

  1. Henkdetenk

   Helaas weten we allemaal wel in welke wijken het allemaal niet meer zo koosjer is.
   Waar je 30_40 jaar geleden nog de authentieke Nederlandse tokkie zo kon aanwijzen in de wijk, is het nu zo dat je hele wijken kan aanwijzen met asociaal haatend en on Nederlands gedrag.
   De moslim wijken.

   1. DidiMadloba

    Ik verdwaalde een keer in een asociale wijk (geen moslimwijk).
    Na een kleine verkeersovertreding (fietsen op de stoep) werd ik zwaar mishandeld door de politie, omdat ik een iets te grote mond had. Zelfs toen ik smeekte mee te mogen naar het bureau bleven ze me folteren.

    Later hoorde ik dat de politie in die wijk de greep dreigde te verliezen en aan de omstanders wilde laten zien dat er niet met ze te spotten is.

    Dat is dus misbruik, en bewapening kan dat verergeren.

   2. Ad Fundum

    Dat hoeft niet persé in een wijk te zijn. Het kan ook gaan om een parkeerruzie bij het Kurhaus, waar een Bentley een plaatsje inpikt waar een Maserati wilde gaan staan.

 2. Jumping

  Een kat ( Rutte) in het nauw maakt rare sprongen.

 3. DidiMadloba

  OV chipkaart niet ingecheckt? De knoet erover!

  Maar in ernst: er zijn verschillende categorieën BOA’s. De hoogste categorie mag nu al wapens gebruiken.

  Volgens mij zouden commerciële bedrijven als de NS geen BOAs mogen hebben, anders krijg je VOC toestanden. Dan krijgt een klant die klaagt over slechte service een pak slaag dat hem nog lang zal heugen.

  Handboeien zijn officieel geen wapens. Dat is een vervelend misverstand. Handboeien hebben opzettelijk scherpe randen, en als ze strak worden aangedraaid is blijvend letsel zeker niet uit te sluiten. Terwijl Nederland toch het anti-folter-verdrag heeft ondertekend.

 4. Joop Klepzeikert

  Beter helemaal uit isLamsterdam weg gaan blijven nu dus. Zodra zo’n BOA nu een onterechte boete uitschrijft en je zegt daar iets van gaan ze direct hun wapens trekken.
  Dat soort ex sociale werkplaats figuren horen al niet op straat en helemaal geen wapens te dragen.

  1. Pauline Kummer

   Ja @Joop, ze willen mij altijd direct fouilleren als ik verkeerd oversteek. Niet recht, maar schuin. Dat kan verergeren zodra ze dan ook nog hun wapen trekken. Voor mij geen persoonlijk wapen.

   1. Shadow1100

    Beste Pauline,
    Het is al jaaaaaren toegestaan (RVV1990) om schuin over te steken.
    Of wil je graag, zoals in je dromen, gefouilleerd worden?
    “Bijvoorbeeld het in het oude RVV opgenomen verbod voor voetgangers om schuin over te steken. Dat gebeurt massaal op die plaatsen waar dat gezien het rijdend verkeer geen kwaad kan. Op grond van deze overwegingen bestaat er geen aanleiding het schuin oversteken als zodanig te verbieden.”

    1. Joop Klepzeikert

     @Shadow: Beter niet op geestelijk gehandicapte linksmiegels ingaan. Dat tuig blijft zuigen omdat ze aandacht krijgen. Zodra ze dat niet meer krijgen is het zo over met dat getrol.

  2. Joop van Leeuwarden

   Jij kan het weten joop, ex-collega’s van je tijd bij de sociale werkplaats?

 5. Julian

  Regelmatig maak ik mee hoe BOA’s geintimeerd, beledigd etc worden. Groot voorstander van stevigere aanpak van dit soort asociaal tuig. Dat ze daarbij de steun krijgen van een verdedigingswapen alleen maar ja!

 6. Jv

  Nee, zeker niet verstandig!
  Als ik in onze stad kijk en zie hier de BOA’s lopen dan denk ik daar heb je die tokkies weer, mensen die waarschijnlijk door slechte scholing en/of opvoeding geen normale plek in de maatschappij hebben kunnen bemachtigen.
  Het asociale straalt er soms van af en meestal hebben dit soort gasten zeer korte lontjes en zijn daarbij ook nog eens zeer agressief!
  Kortom, als je niets meer kunt worden, kun je altijd nog BOA worden.
  We zullen zien hoeveel onnodige slachtoffers er vallen door een, niet communicatieve, groep mensen die nooit voor rede vatbaar zijn en er eerst op los slaan alvorens vragen te stellen!

 7. fusilier

  Mensen die buiten de boot vielen op de arbeidsmarkt en jaren bij de sociale dienst liepen,die ga je toch geen wapen geven ,dat is vragen om moeilijkheden.

 8. Heras

  Hartstikke goed initiatief. Ook boa’s moeten in staat zijn zich te verdedigen. Mensen die onschuldig aan het winkelen zijn, hebben niets te vrezen.

 9. Heras

  En volgens mij hebben ze wel training gehad. Mijn schoonzoon begon als boa; is nu politieagent. Getraind werd hij ook.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.