Grote zorgen! 'Kwart jeugdzorginstellingen heeft financiële problemen'

Grote zorgen! 'Kwart jeugdzorginstellingen heeft financiële problemen'

Het gaat al een tijdje niet goed bij jeugdzorg, naast vervelende incidenten en de vele kritiek die ze keer op keer moeten verduren, blijkt nu ook dat het financieel gezien totaal niet loopt bij jeugdzorg. Bijna een kwart van de instellingen maakt namelijk alleen maar verlies. Terwijl de totale omzet van jeugdzorg wel is toegenomen.

Het personeel van jeugdzorg wordt alsmaar duurder en duurder, dit zorgt ervoor dat er veel instellingen zijn die onderaan de streep geen enkele cent overhouden. Daarnaast staan de administratieve lasten het personeel tot aan de lippen. Ondanks speciale afspraken met de desbetreffende gemeente blijkt dat er lang niet genoeg geld gaat naar jeugdzorg om toch de kosten te dekken.

Sinds vier jaar is jeugdzorg gedecentraliseerd, wat in feite een ramp is geworden voor de instelling. Ieder los filiaal moet nu zelf aan tafel met een gemeente om de financiën rond te krijgen. Dit heeft ervoor gezorgd dat jeugdzorg steeds minder middelen heeft, terwijl de cliënten maar blijven binnenkomen.

"Die transitie ging gepaard met een bezuiniging van 15 procent", vertelt Richard Janssen, hoogleraar economie en organisatie van de gezondheidszorg en betrokken bij de jaarverslagenanalyse. "Die klap is deels opgevangen, maar intussen is het personeel duurder geworden, terwijl de vraag naar zorg is toegenomen. Instellingen hebben dus minder middelen, maar meer cliënten."

Bij jeugdzorg zelf kijken ze alsnog positief naar de decentralisatie. Op management niveau loopt het voor geen ene meter, maar op de mensenkant gaat het stukken beter. Ze staan dichter bij de burgers. Toch moet er geld binnenkomen, het klinkt hard maar het is de realiteit. Er moet iets veranderen!

"In principe is die decentralisatie goed: dichter bij de mensen, dichter bij de wijk- en schoolteams. De drempel is lager, dat zien we ook in de cijfers: het aantal jongeren dat zorg krijgt, neemt toe."

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties