Juristenkartel Raad van State slaat wéér toe, willen einde aan marktvergunningen voor onbepaalde tijd

Geen categorieokt 05 2019, 20:45
De Raad van State heeft geoordeeld dat Gemeenten in het vervolg alleen marktvergunningen mogen verlenen met een gedefinieerde einddatum. Tot op heden kregen markthandelaren een vergunning 'voor onbepaalde tijd'. Dat is een vergunning waarvan de afloopdatum niet bekend is. Daar moet nu dus een einde aan komen, vindt de Raad van State. Markthandelaren luidden nu de noodklok om de maatregel, via NOS Teletekst.
Markthandelaren zijn bezorgd over de keuze van de Raad van State om voortaan marktvergunningen met een gespecificeerde einddatum te verstrekken. Volgens de handelaren is het veelal onmogelijk om de noodzakelijke investeringen -die zij moeten doen om lekkere kaasblokjes, vis en worsten aan te bieden op de marktplaats- terug te verdienen in de termijnen die nu worden genoemd namelijk, tien, vijf of twee jaar.
In veel gevallen moeten de markthandelaren namelijk aan strenge wettelijke vereisten voldoen om de voedselkwaliteit te waarborgen en zijn de wagens, die zij gebruiken om hun producten te vervoeren, ook niet goedkoop. En dus wordt de rekenmachine gepakt en berekend hoe lang het duurt om de investeringen terug te verdienen.
Met het opschorten van de vergunningen voor 'onbepaalde tijd' lopen markthandelaren echter meer risico's. Immers kan het zijn dat zij na vijf jaar géén verlenging krijgen voor de marktvergunning, maar nog steeds de investeringen moet terugbetalen. Volgens diverse markthandelaren zouden beginnende handelaren hierdoor afzien van het opzetten van een marktkraam omdat ze de nieuwe vergunningseisen te riskant vinden.
Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) nam vandaag een rapport van markthandelaren in ontvangst waarin hun zorgen nog beter worden verwoord.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten