Klaver legt uit waarom GroenLinks zonder tegenstribbelen vóór kabinetsbegroting stemt

Politiek geïnteresseerd Nederland was woensdagavond met stomheid geslagen: GroenLinks zegde nog voor de begrotingsbehandelingen toe ze allemaal te zullen steunen. Hoe kan dit? Jesse Klaver deed een poging dit uit te leggen via een interview met de Volkskrant.

Heel plat gezegd komt deze politieke manoeuvre neer op ‘liever nu alvast wat geld naar onderwijs, stikstofbeleid en de uitkoop van dieren, dan helemaal niks wegens onderhandelingen’. De hoop is dat door dit geplande beleid te steunen er in een volgend stadium méér geld naar de gesteunde beleidsterreinen kan gaan.

Misschien dat er wel logica in deze stunt zit. Wat mij meer opvalt is het moment waarop dit naar buiten komt. Ga maar na: Zo’n beetje heel Nederland steunt de boeren. Klaver werd uitgejouwd en maakte een slechte beurt. Hij werd een beetje in hetzelfde hoekje gedrukt als Wilders die ‘zijn rug recht’ hield, maar wordt (samen met D66) als badguy gezien. Om zowel op de korte als de lange termijn die angel eruit te halen, was snel positief nieuws nodig. En zie daar de steun van GroenLinks voor álle beleidsvoorstellen. Beleid waar, als er lang over onderhandeld zou gaan worden, de schade en onvrede alleen maar zou toenemen. Iets waar GroenLinks-leider Klaver zéker ook op zou worden aangesproken.

Nu kan hij zeggen dat zijn partij zich constructief op heeft gesteld en ten tijde van de volgende verkiezingen zeggen dat GroenLinks ‘verantwoordelijkheid heeft genomen’ en tegen die tijd met nieuwe voorstellen het beleid verder uit wil gaan bouwen. Dat zij dit zo hebben aangekondigd haalt eveneens andere partijen de wind uit de zeilen. Gewoon een strategische zet dus, ontstaan uit opportunisme.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Cootje

  Je moet nu water bij de wijn doen om in de toekomst een burgemeesterspost te kunnen krijgen , hij heeft ook al een begrafenis verzekering afgesloten bij oud VVD voorzitter Henry keizer die zich stil houd op de achtergrond

  1. Pauline Kummer

   Soms moet je een stap terug doen om verder te kunnen springen.

   1. kweetniet

    hahahaha , of je glijdt op je muil tijdens het springen

 2. Willemm

  Helaas leven we in een maatschappij waar van je verwacht wordt over alles te zeuren en alles te saboteren, ook wanneer je tevreden bent met de gang van zaken.

  1. Buzz68

   Ach ja principes …
   Voor een paar knaken is bij hem alles te koop.

 3. Jumping

  Deze Feras is een groot gevaar, voor de echte Nederlanders, die niet op Links stemmen.

  Als het mis gaat, zit hij zo in Marokko.

 4. plakband

  Klaver legt uit waarom GroenLinks zonder tegenstribbelen vóór kabinetsbegroting stemt.
  Legt uit of liegt zich er uit.
  Aan u de keuze.

 5. Baron von Munchhausen

  Goeroe Jakkes Klaver predikt weer.
  Zijn constant huppelende, grasetende volgelingen heffen hun gezicht naar de hemel om de zegen van de Goeroe te ontvangen. Daarna gezamenlijk masturberen.

 6. kweetniet

  klaver is een dweil en is druk zijn houtvoorraad aan te vullen voor zijn alles brandertje.
  hypocriet links stuk vreten

 7. J.Rademaker

  Opportunisme is synoniem met politiek.
  Het gaat niet over u maar over hen.
  U bent lijfeigene.

 8. Dik

  Door het vertrek van Wybren van Haga is er geen ruime meerderheid meer in de Tweede Kamer. Rutte belooft GL een paar groene successen in ruil voor steun. 1+1=GroenLinks.

 9. Kristalix

  Yasser Feras is een draaideur moslim.
  Waait met de wind mee. Een geweldige zwans.

  Zo 1 die terug moet het rifgebergte in.
  Dat is zijn niveau.

 10. Vliegenvanger

  Jesse Klaver is een heel gemeen manneke.
  Hij dramt maar door, i.p.v dat hij het vlieggebeuren aanpakt met hun uitstoot de en scheepvaart. Welke grote vervuilers zijn maar dat doen ze niet, nee vliegen doen ze wel he klavertje! Egoïstische kerel dat klavertje. Dat hij in Marokko de boel maar gaat verzieken. Ben eigenlijk benieuwd of ze in Marokko ook zo bezig zijn met stikstof en klimaatverandering. Dat zal wel niet want ze komen allemaal deze kant op. Heel dat klimaat en stikstof gebeuren is gedoemd te mislukken. Zo lang grote landen er niet aan mee doen, is her puur geldverslinden.
  Dat is te verwachten van die linkse meute.

  1. Mezzadra

   Wat is er gemeen aan waarschuwen voor een klimaatcrisis?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.