Klaver legt uit waarom GroenLinks zonder tegenstribbelen vóór kabinetsbegroting stemt

Geen categorieokt 04 2019, 16:00
Politiek geïnteresseerd Nederland was woensdagavond met stomheid geslagen: GroenLinks zegde nog voor de begrotingsbehandelingen toe ze allemaal te zullen steunen. Hoe kan dit? Jesse Klaver deed een poging dit uit te leggen via een interview met de Volkskrant.
Heel plat gezegd komt deze politieke manoeuvre neer op 'liever nu alvast wat geld naar onderwijs, stikstofbeleid en de uitkoop van dieren, dan helemaal niks wegens onderhandelingen'. De hoop is dat door dit geplande beleid te steunen er in een volgend stadium méér geld naar de gesteunde beleidsterreinen kan gaan.
Misschien dat er wel logica in deze stunt zit. Wat mij meer opvalt is het moment waarop dit naar buiten komt. Ga maar na: Zo'n beetje heel Nederland steunt de boeren. Klaver werd uitgejouwd en maakte een slechte beurt. Hij werd een beetje in hetzelfde hoekje gedrukt als Wilders die 'zijn rug recht' hield, maar wordt (samen met D66) als badguy gezien. Om zowel op de korte als de lange termijn die angel eruit te halen, was snel positief nieuws nodig. En zie daar de steun van GroenLinks voor álle beleidsvoorstellen. Beleid waar, als er lang over onderhandeld zou gaan worden, de schade en onvrede alleen maar zou toenemen. Iets waar GroenLinks-leider Klaver zéker ook op zou worden aangesproken.
Nu kan hij zeggen dat zijn partij zich constructief op heeft gesteld en ten tijde van de volgende verkiezingen zeggen dat GroenLinks 'verantwoordelijkheid heeft genomen' en tegen die tijd met nieuwe voorstellen het beleid verder uit wil gaan bouwen. Dat zij dit zo hebben aangekondigd haalt eveneens andere partijen de wind uit de zeilen. Gewoon een strategische zet dus, ontstaan uit opportunisme.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten