Klimaatkassa rinkelt: opgepakte demonstranten Extinction Rebellion krijgen boete van 380 euro p.p.

De Klimaatkassa staat flink te rinkelen in Amsterdam want de klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion krijgen een boete van 380 euro per persoon, omdat zij nalieten politiebevelen op te volgen, zo meldt NU. De betogers blokkeerden zaterdag de Blauwbrug in Amsterdam en weigerden de brug te verlaten. De boetes worden waarschijnlijk betaald van de donaties aan ER.

Het zijn spannende weken in Nederland: boze boeren rijden met trekkers op het Malieveld en dreigen de boel om te ploegen, terwijl klimaatstakers in Amsterdam aanhoudend protesteren tegen de nalatigheid van de politiek inzake klimaatverandering.

Bij de boeren leidde dit tot een arrestatie en het betalen van een schadevergoeding voor het vernielen van hekwerken. In het geval van de klimaatdemonstranten in Amsterdam wordt hetzelfde recht gehanteerd en boetes uitgedeeld: volg je geen aanwijzingen op dan kost je dat een flinke zak met geld. Kortom: als u rijk genoeg bent kunt u het maken om essentiële infrastructuur te blokkeren.

Op de Blauwbrug hebben de klimaatstakers echter geen schade veroorzaakt, maar blokkeerden zij de slechts infrastructuur. Dat zorgt natuurlijk ook voor verkeershinder en daarom moesten ze hun biezen pakken. Nadat de stakers de politieaanwijzingen bleven negeren, werden ze echter gearresteerd. De burgerlijke ongehoorzaamheid kost ze 380 euro per persoon, maar dat bedrag wordt voor een groot deel betaald van de donaties, die Extinction Rebellion ontvangt.

In Amsterdam heerst momenteel een Gemeentelijke noodverordening vanwege de blokkades.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

74 reacties

 1. Agios

  Als de boetes betaald worden uit de donaties dan werkt dat averechts. De ‘delinqueten’ voelen zich gesterkt omdat hun straf eigenlijk wordt beloond. Wat een feest.

 2. Mezzadra

  De boeren veroorzaakten een veel grotere verkeershinder, om niet te zeggen een verkeerschaos, waarvoor ze niet werden geverbaliseerd.

  In dat licht zijn deze boetes wel opmerkelijk.

  1. Groeneveld

   Mezzadra voelt meer sympathie voor puberende hysterici met een klimaatobsessie, dan voor hardwerkende boeren die in hun bestaan bedreigd worden.

   Niet opmerkelijk voor deze trol.

   1. Mezzadra

    Over het algemeen heb ik inderdaad meer sympathie voor mensen die zich hard maken voor een algemeen belang dan voor hun eigen portemonnee.

    1. van Urk

     Mezzadra zielig stuk stront. Het algemeen belang van de boeren is dat ieder mens dagelijks zijn gezonde voeding binnen krijgt. Het belang van klimaatgekkies is geld willen krijgen om geen flikker er wat voor te gaan doen.

     1. Mezzadra

      De boeren gingen niet de straat op vanwege de idealistische doelstelling het Nederlandse volk van gezonde voeding te voorzien, meneer van Urk. Dat zou ook idioot zijn omdat ze driekwart van hun productie exporteren.

      Ik ontzeg de boeren overigens niet het recht voor hun broodwinning te demonstreren, hoewel het wat mij betreft met één keer wel genoeg moet zijn. De volgende keer lijkt me een stevig politieoptreden met hoge boetes wel gewenst.

     2. Joop Klepzeikert

      @van Urk: De boeren zorgen niet alleen voor ons voedsel, maar betalen ook heel veel belastingen, waar de oetkering en soepsidies van de linkse trollenfabriek van Mezzadra ook van betaald worden. Tot de werkenden mensen dat eindelijk echt zat worden. Dan zal trol Mezzadra ook eindelijk moeten gaan werken.

     3. Mezzadra

      “ zielig stuk stront”

      De heer van Urk woont op Urk, dus daar kunnen we niet zoveel fatsoen van verwachten.

     4. Groeneveld

      Dat Mezzadra door velen op dit forum als een zielig stuk stront wordt gezien, bevreemdt hem. Wat natuurlijk een typische reactie is voor een autistische narcist, een Dunning Kruger patient.

      Voor alle anderen op DDS is het een uitgemaakte zaak: Mezza is een fluim in een zak kots.

     5. Mezzadra

      Het bevreemdt me inmiddels helaas niet meer, meneer Groeneveld, veel reaguurders duiden de inhoudelijke kwesties hier met termen als stront, anus, fluim en kots.

      Jammer, maar ik kan ook niet veel doen aan deze verloedering. De enige manier is om op dit punt het goede voorbeeld te geven.

     6. Groeneveld

      De ‘heer’ Mezzadra geeft met de volgende reactie het goede voorbeeld: “De heer van Urk woont op Urk, dus daar kunnen we niet zoveel fatsoen van verwachten.”

      Daarmee een hardwerkende gemeenschap van ruim 20.000 zielen met een pennestreek degraderend tot tokkies.

      Enige schaamte is hem vreemd

     7. Mezzadra

      Ik denk wel, meneer Groeneveld, dat er heel veel Urkers zijn die hun fatsoen wel kunnen bewaren.

      Ik beoogde met mijn bijdrage de heer van Urk daartoe ook aan te sporen.

    2. Blitzkrieg

     Mezzadra : Hard maken voor het algemeen belang, ’t blijft grappig.

     1. Mezzadra

      Inderdaad, deze jonge mensen zien de noodzaak van klimaatbeleid in en zijn bereid daar hun vrije weekend voor op te offeren. Ik heb daar veel waardering voor.

      Blitzkrieg zit thuis bij de verwarming met zijn kop in het zand.

     2. just saying

      En waarom ben jij er dan niet bij W i m?

     3. Blitzkrieg

      Mezzadra : Lekker knus thuis bij de verwarming, je moet toch wat als die aarde maar niet wil opwarmen. Geloof je werkelijk dat die gasten daar staan voor het klimaat, wat een goedgelovig dibbes ben je ook. Vandaag een beetje rellen voor het klimaat en morgen weer een nieuwe rage met bijpassend mobieltje. Als je ook maar even dacht dat deze mensen enigszins verstand hadden van klimaat of milieu ben je nog stommer dan dat ik dacht. Hoe bedoel je, je kop in het zand hebben.

   2. Joop Klepzeikert

    @Groeneveld: De trol met minstens 10 aliassen, waaronder Mezzadra, heeft geen enkel idee wat werken is. Heeft daarom ook geen enkele sympathie voor de werkende mensen, die zijn oetkering en soepsidies betalen.

    1. Mezzadra

     Ik wens de boeren een goede uitkoopregeling toe, Klepzeikert.

     Gelukkig besloot ons Kabinet daartoe.

     De rest is nakaarten.

     1. Groeneveld

      De Nederlandse export van landbouwgoederen bereikte in 2017 een recordniveau van 91,7 miljard euro.

      Als de helft van de boeren uitgekocht wordt gaat dus 45 miljard aan omzet voor Nederland verloren. Mezzadra juicht dat toe.

     2. Mezzadra

      De terugdringing van de stikstofuitstoot gaat ons inderdaad geld kosten, Groeneveld, had hij zich dat nog niet gerealiseerd?

     3. Mezzadra

      De getallen van de heer Groeneveld slaan overigens nergens op.

      ht*ps://www.volkskrant.nl/columns-opinie/zo-groot-is-de-nederlandse-landbouwsector-helemaal-niet~b9fec72b/

     4. Groeneveld

      Mezzadra is met een natte vinger te lijmen en gelooft alles wat de heilige overheid hem voorschotelt. Belgie en Duitsland hanteren veel soepeler normen waardoor zij geen stikstofproblemen hebben. Maar Mezzadra is graag roomser dan de paus.

     5. Groeneveld

      Speciaal voor de grootste zwetser van DDS: “Landbouwexport ruim 90 miljard euro in 2018” (Bron: CBS)

      h**ps://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/03/landbouwexport-ruim-90-miljard-euro-in-2018

     6. Mezzadra

      Heeft de heer Groeneveld kennis kunnen nemen van mijn relativerende link, waaruit ondermeer blijkt dat onze agrarische sector in belangrijke mate drijft op EU-subsidies?

      Weet de heer Groeneveld dat die EU subsidies ook door de Nederlandse belastingbetaler moeten worden opgehoest.

    2. Groeneveld

     Mezza kan er niet onderuit dat de Nederlandse landbouwexport wel degelijk 90 miljard bedraagt en moet knarsetandend zijn ongelijk bekennen. Dat doet hij door het nu over een geheel andere boeg te gooien. Je was, zoals altijd, slecht geinformeerd domme jongen.

     En EU-subsidies worden niet alleen door de Nederlandse belastingbetaler opgehoest. Wist je dat ook al niet?

     1. Mezzadra

      Groeneveld las mijn link niet en houdt, met de vingers stijf in de oren, stug vol dat halvering van de veestapel ons 90 miljard gaat kosten.

      🙂

     2. Groeneveld

      Lezen is nooit je sterkste punt geweest, kwal. Ik heb, zoals geheel in de lijn der logica ligt, geopperd dat een halvering van de landbouwboeren ook de helft van onze exportomzet kost, zijnde 45 miljard.

      Lees mijn reactie op #19.

     3. Mezzadra

      Ja, Groeneveld, dat beweerde je en daar klopt weinig van.

      Je bent overigens slim genoeg om dat zelf ook in te zien, dus ik laat het hierbij.

     4. van Urk

      Dat hoog bedrag komt niet alleen door het exporteren van groente, fruit, bloemen of vlees maar ook door het exporteren van machines, kennis en innovativiteit aan het buitenland. Dat vergeet men soms. Het buitenland heeft enorme interesse in onze manier van vee houden en het telen van gewassen.

  2. Blitzkrieg

   Mezzadra : De boeren dragen bij aan de economie, gasten van extinction rebellion kosten alleen maar geld. Opmerkelijk is het dus geenszins.

   1. Mezzadra

    Wat een dom gepraat, Blitzkrieg. Die boeren gaan ons miljoenen kosten met die lucratieve opkoopregeling. Dat geld moet door de belastingbetaler worden opgehoest.

    Die demonstranten in Amsterdam kosten ons niets.

    1. Blitzkrieg

     Mezzadra : De boeren moeten helemaal niet worden opgekocht. We moeten onze fictieve normering gelijk trekken met de ons omringende Europese landen zoals Duitsland. Eerst een probleem veroorzaken en dan andere beschuldigen als ze het willen oplossen. De boeren kosten dus geen geld maar gaan veel geld opleveren, tenminste als we niet verder gaan met het beleid dat jij voorstaat.

     1. Mezzadra

      Onze regering vindt van wel, Blitzkrieg, dus je moet betalen.

      🙂

     2. van Urk

      Mezzadra moet genoeg op zijn bankrekening staan anders lult hij niet zo dom. Wacht tot hij zelf flink geraakt wordt dankzij de overheid. Zou hij dan uiteindelijk ook zijn warme woning verlaten om op de dam te gaan blauwbekken?

     3. Blitzkrieg

      niet links : Mezzadra hoeft in tegenstelling tot mezelf helemaal niks te betalen, ’t heeft namelijk geen belastbaar inkomen.

      Mezzadra : “Je moet betalen”, wat een zielige redenatie. Betaal graag wat voor onze boeren, geen enkel probleem.

     4. Mezzadra

      “ Betaal graag wat voor onze boeren, geen enkel probleem.”

      Een mooi staaltje van solidariteit , Blitzkrieg.

      Hartverwarmend.

     5. Blitzkrieg

      Mezzadra : Solidariteit, voor sommige is het maar moeilijk te verteren.

 3. Joop Klepzeikert

  Zohee, vette hap. DAT zal ze leren. Dienen ze gewoon als kostenpost bij hun soepsidieclubjes in.
  Blokkeer Friezen kregen een strafblad, linkse terroristen krijgen een boete.
  Maar dat mogen we niet met twee maten meten noemen van zwakzinnig links.

  1. Mezzadra

   De debiele blokkeerFriezen werden vervolgd omdat ze op een levensgevaarlijke manier een snelweg blokkeerden. Dat is andere koek.

   1. Joop Klepzeikert

    @Trol met minstens 10 aliassen: Zolderkamerheld. Die achterlijke grote muil van je moet je buiten eens durven hebben. Tyfusdebiel.

    1. Mezzadra

     Rustig maar, op jouw leeftijd kan buitensporige opwinding levensbedreigend zijn.

     Het is maar een discussie, niet iets om je over op te winden.

   2. Groeneveld

    De hysterische ondergangspubers blokkeerden op een levensgevaarlijke manier de Stadhouderskade in Amsterdam, een van de belangrijkste doorvoerroutes. Ze berokkenden ook meer economische schade.

    1. Mezzadra

     Gelukkig trad Halsema stevig op. Daar zal Groeneveld vanuit het verre Duitsland vast wel tevreden over zijn.

     1. Groeneveld

      Het gaat erom wat een rechter oordeelt. En zoals we weten worden D66 rechters veelal geleid door rechtsongelijkheid – natuurlijk vinden deze SJW-hippies de blokkering omwille van Zwarte Piet vele malen erger dan de blokkades van de onzinnige en onzedelijk klimaatdebielen. Ze behoren zelf tot de klimaatkerk!

     2. Mezzadra

      Ik verwacht niet dat de rechter hier, net zoals dat bij de boeren niet gebeurde, in beeld komt.

     3. Groeneveld

      Het ging niet om de boeren – je begon zelf over de blokkeerfriezen Mezzadra, of ben je dat door je voortschrijdende dementie al weer vergeten?

      Zie je eigen reactie op #36.

     4. Vlaswiek

      In discussie met digitale diarree, nu alleen nog gorgelen.

     5. Mezzadra

      Op #36 staat geen reactie, meneer Groeneveld.

      Probeer even rustig, het liefst zonder schelden en tieren, je punt even duidelijk te maken.

     6. Groeneveld

      (Mezza, je reactie waar ik doelde is inmiddels opgeschoven naar #47 en luidt):
      “De debiele blokkeerFriezen werden vervolgd omdat ze op een levensgevaarlijke manier een snelweg blokkeerden. Dat is andere koek.”

      Je had het dus inderdaad over de blokkeerfriezen zoals ik al zei, waarna je dat in je reacties daarna ontkende en doodleuk overstapte op de boeren.

      Passend bij de zwamneus die je bent. Je lult zoveel dat je zelf niet meer weet waar het over gaat.

     7. Mezzadra

      Groeneveld ik wees op het feit dat deze demonstranten, net zo min als de boeren, worden verplicht tot een schadevergoeding van de schade en ook niet voor de rechter te verschijnen omdat ze geen strafrechtelijke overtreding begingen.
      Voor de blokkerFriezen was dat evident wel het geval.

      Wat is precies je punt? Welke van deze feiten betwist je?

   3. Blitzkrieg

    Mezzadra : Overdrijven is een vak, je wordt er alleen niet geloofwaardiger op. Gelukkig maar dat onze geliefde Friezen een compleet andere koek zijn als die rebellions van extinction, anders zou het wel een hele trieste zaak worden.

 4. Veteraan

  Toch nog iets positiefs.

 5. DidiMadloba

  Een béétje advocaat wint meteen door ter discussie te stellen of de politie die bevelen wel rechtmatig gaf.
  In een rechtsstaat bepaalt de politie dat niet zelf. Gelukkig hebben we hier geen Sharia.

 6. JFU

  De boete 3800 Euro maken….is het heel snel over!

  1. Blitzkrieg

   JFU : Misschien hebben ze ook een kapot fietslampje. 🙂

 7. Mycase

  Voer hem lekker jongens hij heeft weer de dag van zijn leven niet echt handig

 8. claus

  De jeugdige klimaatdemonstrantjes moeten €380 euri betalen?Waarvan?
  Enkelen hebben hoogstens een studiebeursje,een groot gedeelte heeft niets!
  Daar moeten pappie en mammie voor opdraaien,en niemand anders!
  Eigen schuld, dikke bult,hadden ze hun kinderen maar fatsoenlijk moeten opvoeden en wereldwijs maken !

 9. Mezzadra

  “ Partij voor de Dieren wil uitleg van het kabinet over het feit dat klimaatactivisten die blokkades opwerpen keihard worden aangepakt door de politie, maar dat boeren die met hun trekkers het verkeer platleggen, over afzettingen heenrijden en overheidsgebouwen blokkeren dat blijkbaar wel mogen.

  Vanochtend werden 130 klimaatactivisten van Extinction Rebellion opgepakt in Amsterdam. Zij blokkeerden de Blauwbrug, die het Waterlooplein met de Amstel verbindt. De activisten kregen een boete van 380 euro omdat ze geen gehoor gaven aan een politiebevel om de brug te verlaten. 250 andere demonstranten werden door de politie in bussen gedreven en gedropt in Amsterdam-Noord. Gisteren bezetten zo’n honderd boeren uit Friesland met tractoren de ingang van het provinciehuis in Leeuwarden en zorgden voor grote verkeershinder. Daarbij werd niemand gearresteerd.

  Fractievoorzitter Esther Ouwehand schrijft op Twitter:

  Klimaatacties die over de grenzen van de wet gaan worden aangepakt, maar boerenacties die over de grenzen van de wet gaan niet?
  Dat riekt naar rechtsongelijkheid bij handhaving rechtsorde in dit land. ⁦@PartijvdDieren⁩ roept het kabinet op ‘t matje”

  Daar zit wat in.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.