Kwestie van persvrijheid?! Julian Assange verschijnt vandaag voor de rechtbank in Londen

shutterstock_1370226974
Foto: Demonstranten komen op voor Julian Assange Bron: Shutterstock: Door Alexandros Michailidis

Voor de rechtbank in Londen is het een drukke boel vandaag. Voor-  en tegenstanders hebben zich massaal gegroepeerd om hun steun of afkeur te betogen. Zijn we getuigen van een legendarische rechtszaak? De kwestie vandaag gaat over de uitlevering naar de VS, de Amerikanen zien hem als een groot gevaar. De advocaten van Assange menen dat de VS probeerde Assange te ontvoeren.

De meningen over Assange lijken zich te verdelen in twee kampen. Het ene kamp beschouwt de voorman van WikiLeaks als de held van het vrije woord en de persvrijheid, de andere kant gruwelt van de man en ziet niks anders dan een door het Kremlin aangestuurde lastpak in hem – ondanks dat WikiLeaks genoeg smurrie over het Kremlin naar buiten heeft gebracht.

De Amerikanen ruiken bloed en willen hem maar al te graag achter de tralies in de VS zien. Ze eisen bij elkaar maar liefst 175 jaar – het Amerikaanse rechtssysteem is ‘bijzonder’ – waar onder andere samenzwering en staatsgeheimen lekken onderdeel van zijn. In totaal komen de Amerikanen met achttien punten waarop ze menen dat Assange de grens overging.

De advocaten van Assange menen op hun beurt dat de VS zelf ook genoeg vuile dingen heeft gedaan. Zoals de mails van Assange hacken en ‘gemaskerde mannen’ naar de ambassade sturen.

Voorstanders van Assange zien dit als een uiterst belangrijke rechtszaak omdat de persvrijheid onder druk staat. Assange is met WikiLeaks één van de weinige die de grootschalige machtsmisbruik van diverse overheden aan de kaart durfden te stellen. Andere menen dat het niet ging om machtsmisbruik ‘lekken’ maar om het lekken van kwesties die gevaarlijk zijn voor de staatsveiligheid.

We zullen zien wat de Londense rechtbank beslist!

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

9 reacties

 1.   

  Als de Amerikanen een gevaar in deze legendarische man zien, hebben ze iets te verbergen. Kan niet anders.

  1.   

   heinz,
   Natuurlijk heeft De VS vanalles te verbergen,de wereldpolitiek en wereldvrede heeft géén altruïstisch patroon van goddelijke liefde en eerlijkheid!
   Hoe naïef kan je zijn?
   Dit is de 21ste eeuw,de eeuw van verwarring en globale oorlogen!

 2.   

  Het linkse deel van de wereld haat Assange, omdat hij de waarheid steeds weer naar buiten brengt. Links heeft niets met waarheden. Vooral als die waarheden aantonen hoe fout links is haten ze dat.

 3.   

  Nu het toch over persvrijheid gaat, kun je dan ook een artikel plaatsen over het australische nieuws?
  Daar demonstreren de kranten omdat de persvrijheid wordt beperkt door alles tot staatsgeheim te benoemen. De Nederlandse pers had hier schijnbaar de ballen niet voor in zake de financieele steun aan terroristen in Syrie.

 4.   

  Deze man is een held waar we allemaal een voorbeeld aan kunnen nemen! De mensen die deze legendarische figuur gevangen genomen hebben zouden eigenlijk ipv hem voor de rechtbank moeten verschijnen.

  1.   

   @Anne, ik ben het helemaal met u eens. What a piece of work is a man, deze Assange!

   1.   

    kummer:
    piep,piep wij vrouwtjes onder elkaar,kus,kus!

  2.   

   Waarom hangen hij en snowden nog niet?

 5.   

  Persvrijheid houdt blijkbaar op als je de misdaden van de Clintons of de oorlogsmisdaden van het Amerikaanse leger publiceert. Dan is het spionage en verraad. Wel grappig hoe Trump tijdens zijn campagne wegliep met Wikileaks en Assange maar geen vinger uitsteekt nu Amerika hem voor de rest van z’n leven wil opsluiten. Dat de reguliere media er het zwijgen toe doet is veelzeggend; ze zijn niet meer dan een doorgeefluik van staatspropaganda.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!