Oei! Honderden mensen geïnfecteerd met HIV door blunder van Iraanse gezondheidsdienst

Geen categorieokt 06 2019, 13:53
In Iran zijn honderden mensen waaronder ook kinderen per abuis geïnfecteerd met het HIV-virus door een blunder van de Iraanse gezondheidsdienst. Iran ontkent echter de beschuldigingen van haar bevolking. Meer dan 300 personen zijn getroffen. Waarschijnlijk speelt de handelsboycot vanuit de Verenigde Staten een rol in het verhaal: door de economische sancties zijn medische producten zoals naalden, schaarser dan ooit, via Jersualem Post.
De infecties met HIV zouden zijn veroorzaakt doordat lokale gezondheidsorganisaties gebruik maakten van oude en vervuilde naalden om personen te behandelen. De getroffenen Iraanse gemeenschappen leven in de gebieden Chenar Mahmoud en Lordegan. De slachtoffers lieten het er echter niet bij zitten en protesteerden bij het regionale overheidskantoor van de gouverneur, maar Iraanse media framen de demonstraties als opstootjes:

"A limited number of 'opportunists' attempted to create disruption and sedition outside the Governor's building, but failed,

Behalve de onfortuinlijke infecties met HIV, demonstreerden de getroffenen ook tegen het buitenlandse beleid van de Iraanse regering in Teheran. De positie van het land tegenover terreurorganisaties als Hamas en de Palestijnse gebieden werden daarbij ook gehekeld.
In zekere zin zit er ook een relatie tussen de problemen van de Iraanse bevolking en het buitenland beleid: de sluwe en assertieve Iraanse buitenlandpolitiek heeft er toe geleid dat er flinke handelstekorten zijn en dat medische producten zoals naalden weinig beschikbaar zijn. Hierdoor nemen de risico's op infecties en andere problemen natuurlijk ook toe. De Iraanse bevolking betaalt nu dus de prijs voor het irrationele buitenlandbeleid, gestoeld op religieuze waanbeelden.
Overigens weerspreekt de Iraanse regering de beschuldigingen van nalatigheid en stelt Teheran dat HIV-infecties sowieso prevalent zijn in de getroffen regio's. Wel heeft de Iraanse regering toegezegd de getroffen mensen 'gratis' te behandelen voor hun kwaal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten