Paul Cliteur (FVD) bij afscheid Thieme: ‘Dierenliefhebbers mogen opwarming van de aarde best flauwekul vinden!’

Marianne Thieme nam onlangs afscheid van de landelijke politiek. Natuurlijk kon een reactie van voormalig PvdD’er Paul Cliteur niet ontbreken. In zijn respons stelt Cliteur onder anderen dat ‘dierenliefhebbers de opwarming van de aarde best flauwekul kunnen vinden’.

“Dierenrechten hangt niet samen met de rest van de ‘groene agenda'”, aldus een stellige Cliteur. Tegenover De Dagelijkse Standaard geeft de huidige FvD’er en hoogleraar een uitgebreide reactie op het vertrek van zijn ex-collega Marianne Thieme:

“Marianne Thieme heeft veel betekend voor de Nederlandse dierenrechtenbeweging. Ik heb zelf in 1995 een oratie gehouden aan de universiteit van Delft over dierenrechten. Ik gaf het de titel mee: Onze verhouding tot de apen: De consequenties van het Darwinisme voor ons mensbeeld en voor de moraal. Ik werd destijds wat ‘meewarig’ aangekeken binnen de universiteit.”

Op de universiteit van Delft dachten ze in de negentiger jaren dan ook: “Die man denkt dat ook dieren rechten hebben. Die nemen we dus niet serieus.” Volgens Cliteur bleven de belerende universiteiten daar zo over denken totdat in 2002 de Partij voor de Dieren werd opgericht.

Ondanks de overstap van Paul Cliteur van de Partij voor de Dieren naar Forum voor Democratie, blijft het broederlijke dierenbloed door zijn aderen stromen: “Tien jaar later, in 2012, voorzag Floris van den Berg het engagement voor dierenrechten van een theoretisch fundament met zijn dissertatie ‘Harming Others: Universal Subjectivism and the Expanding Moral Circle. En binnenkort, op donderdag 10 oktober 2019, zal Janneke Vink promoveren in Leiden op het proefschrift The Open Society and Its Animals.”

Volgens Cliteur zijn dierenrechten niet meer weg te denken uit het moderne democratische debat: “Ik denk zelf dat dit niet samenhangt met de rest van de ‘groene agenda’. Men kan heel goed de opwarming van de aarde grote flauwekul vinden maar tevens overtuigd zijn van de juistheid van dierenrechten.”

Als leidend voorbeeld haalt Cliteur het ritueel en onverdoofd slachten aan. “Dat is iets dat de Partij voor de Dieren heeft aangezwengeld. Zeer terecht ook. Hoe kun je een dier laten lijden vanwege de godsdienst van het baasje?! Dat is gewoon totaal immoreel.”

Paul Cliteur wenst Marianne Thieme tot slot “veel succes bij haar verdere loopbaan”, maar geeft ook aan dat hij altijd zal blijven strijden voor dierenrechten. Ook binnen het Forum voor Democratie. Kortom: Dion Graus (dierenvriend van de PVV) heeft er een geduchte concurrent bijgekregen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Anne Sophe Schillersdorf

  En daar ligt het verschil. De PvdD is GEEN single issue partij. Het gaat ze niet alleen over dierenwelzijn maar ook over veel andere dingen. Ze zijn in feite gewoon een links links-progressieve partij.

  In tegenstelling tot Cliteur en FvD zijn het gen wetenschap en klimaatontkenners

  1. Siemien

   Pffffffffffffffffffrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrtttttttttttttttttttttttt ho scheppie sjus bij de ontkenner van gezond klimaat

  2. Mycase

   Niet op de wijfies reageren dat is wat ze graag hebben beter negeren dan gaan ze vanzelf weer naar het aanrecht daar waar ze horen

  3. Mieremet

   Is de FvD WEL een single issue party of loop jij zoals gewoonlijk weer uit je kippenek te l*llen ASS of Mezzadramaqueen?

 2. EU kok

  Waarom toch steeds die kop van Arjan Ederveen bij een artikel.

 3. Piet51

  Citaat: “Men kan heel goed de opwarming van de aarde grote flauwekul vinden maar tevens overtuigd zijn van de juistheid van dierenrechten.”

  Als Cliteur hiermee de opwarming van de aarde overtuigd ontkent, is hij met zekerheid aan pensioen toe. Die opwarming wordt door bijna niemand meer ontkend. Zelfs niet door Baudet en Wilders; alleen Trump ziet er een Chinees complot in. Zij en anderen zetten wel vraagtekens bij de oorzaak ervan en die discussies zijn heel nuttig.

  1. werikke

   Piet51

   hij ontkent de opwarming niet maar vind de maatregelen die de linkse kliek wil invoeren en de mensen met grote financiele kosten opzadelt overdreven aangezien dat geen zoden aan de dijk zet. en het totaal verschil na al die 100den miljarden maar 0.0000007 graag (doorgerekend) zou verminderen. en als Nederland dit zou doen zonder dat de rest van de wereld gaat meedoen het onzin is dit te doen . En daarin geef ik ze gelijk.

   1. Piet51

    @werikke
    Natuurlijk weet ik wat Cliteur meestal vindt, maar hier drukt hij zich wel heel ongenuanceerd uit, voor een politicus niet verstandig. De aarde warmt gewoon op en dat weet bijna iedereen. Maar de ontkennende reacties hierop zijn veel vaker uitermate slordig. Jij bijvoorbeeld, hebt het over 0,0000007 graden temperatuurverlaging a.g.v. de te nemen maatregelen, als tenminste Nederland dat als enige aanpakt. Ik zie dat natuurlijk anders, maar bovendien hebben politici als Baudet het over een factor 100 meer temperatuurverlaging, namelijk 0,00007 graden. Nog steeds heel weinig, maar je noemt gewoon foute getallen en dat overtuigt niemand. Veel erger is, dat Baudet de maatregelen in ons kleine landje zonder toelichting naar wereldniveau extrapoleert en dan worden het inderdaad belachelijke cijfers. Maar dat Nederland als gekke Henkie als enige de noodzakelijke maatregelen neemt is nu precies niet de bedoeling en de effecten van dat toekomstige doel zijn nu al merken. Overal op aarde, in verschillende organisaties denkt men na over maatregelen, nog niet snel genoeg, maar toch. Het blijft niet bij Nederland, de discussie over maatregelen is een gelopen race, overal verschijnt beweging. De discussie gaat over de haalbaarheid en financiering, nergens anders meer over.

    1. Henkdetenk

     @piet51 snapt niet dat het klimaat altijd fluctueert en er dus geen permanente opwarming komt, maar hooguit een tijdelijke zoals we dat al 1000 enden keren hebben gehad in het verleden.
     Mensen zoals @pietje 51 die maar wat rondbazuinen alszijnde huistrol van dds,,proberen slechts te volksmenner/opruimen in het klein op een forum.
     Hoe sneu kan je zijn als je dat 24/7 en al zeker 10 jaar dat doet.
     Niemand die je kan liefhebben door niemand lief genomen worden, niks omdat je hier altijd moet reageren als een soort drang/verslaving echt zielig.

     1. Piet51

      @Henkdetenk
      Knappe psychologische analyse, klasse. Maar toch dit. Ik bedenk bijna niets zelf van wat ik hier uitdraag, zo slim ben ik niet. En trollen doen iets heel andere dan ik en nog enkele deelnemers hier doen.
      De overgrote meerderheid van de klimaatwetenschappers is overduidelijk over de klimaatverandering en de oorzaak ervan. Voor meer informatie zie klimaatverandering.wordpress.com.

     2. Mezzadra

      “en er dus geen permanente opwarming komt, maar hooguit een tijdelijke zoals we dat al 1000 enden keren hebben gehad in het verleden.”

      Was het maar waar, Henkdetenk, dan hadden we nu niet zo’n groot probleem gehad.

     3. Isengrijn

      Het ìs waar, Mezzadra, zo gaat het al honderden miljoenen jaren op de aarde, wat niet wegneemt dat er menselijke oorzaken aangepast moeten worden.

     4. Siemien

      Aldus de paniekhysterische klimaatreligieuzen en ontkenners van gezond klimaat

     5. van Urk

      Punt is dat men vroeger helemaal geen klimaatwetenschappers had. De mensen lieten toen de klimaatveranderingen gewoon over zich heen krijgen. In deze tijd hebben we nu mensen die er een studie van hebben gemaakt en beginnen nu paniekerig aan de bel te trekken omdat het klimaat een graadje hoger is gestegen.

  2. Siemien

   Piet is natuurlijk voorstander van de klimaatreligie, begint zich steeds radicaler te gedragen

 4. Joop Klepzeikert

  Paul Cliteur is een zeer verstandig en nuchter man, waar heel veel mensen nog heel veel van zouden kunnen leren. Vooral het dom linkse volk. Helaas WILLEN die niets leren, omdat die ‘denken’ alwetend te zijn, met een gemiddeld IQ wat lager is dan van Somaliërs.

  1. Top

   Dit zijn het soort luitjes, die zich laten inspireren, door een of andere ‘biefstuk socialist’, want let maar op, het zijn altijd de linkse ‘veelverdieners, die Roomser zijn dan de Paus’. Maar hebben zelf nooit en te nimmer iets bijgedragen aan de maatschappij. Zitten thuis kwaad te zijn, op hun eigen onvermogen. Dikwijls met een uitkering en toeslagen. Ze hebben absoluut geen schaamte, dat ze leven van de gemeenschap. Ze hebben niet meer dan zich hier te presenteren als ‘’wereld verbeteraars’’. Ze kunnen alleen nog maar hier terecht, omdat ze voor andere fora moeten betalen en dat geld is er gelukkig niet. Ik geef ze graag de ‘volle laag’, tot het onbeschofte toe. Ze verdienen niet beter.

   1. Joop Klepzeikert

    @Top: Helaas heeft zwakzinnig links in Nederland wel zo veel graties geld dat ze daar een internetaansluiting, smartphone, computer enzovoorts van kunnen betalen, waarmee ze op DDS kunnen trollen. Op kosten van werkende mensen.
    Helaas is er niet 1 partij in Nederland die daar iets tegen wil doen. Zelfs PVV en FvD willen oetkeringen nog verder verhogen.

   2. van Urk

    @Top,En deze luitjes steunen ook nog demonstrerende kansloze studentjes die Amsterdam wekelijks platleggen maar vinden hardwerkende Nederlanders als boeren die een enkele keer in de zovele jaren Nederland probeert plat te leggen een kwelling voor hun linkse gestel.

    1. Top

     Ik ben toch benieuwd, of ze die vuilniszakken, die de weg versperde, ook zullen vervolgen, zoals de ‘blokkeer Friezen’.Ik zelf denk van niet. Gek hè.

     1. Joop Klepzeikert

      @Top: In Nederland gelden wetten en regels enkel en alleen voor mensen. Dus niet voor socialistische en islamitische terroristen. Daardoor worden die wezens dus ook zelden of nooit vervolgd voor de vele misdaden die ze plegen.

  2. Nep

   The further a society drifts from truth the more it will hate those who speak it.

 5. Jack Flash

  Nuchtere realistisch denkende man die Paul Cliteur.Een verademing tussen al die hysterische linkse “gillende keukenmeiden”
  (mannetjes inbegrepen)

 6. Nep

  Het valt mij zo tegen van Cliteur dat hij Baudet zo na aapt!

  1. Top

   Dat vinden uw ouders van u! En dan bedoel ik ”tegenvallen’.

 7. Drollevanger

  Ook dieren hebben als deel van de schepping, waarover wij mensen rentmeesters zijn, bestaansrecht. Daarom moeten wij voor de dieren en uiteraard ook de planten, zorgen.
  Maar omdat wij geschapen zijn als omnivoren, en omdat ons darmstelsel daardoor vlees nodig heeft om ons te laten overleven, wil dat niet zeggen dat we dan maar moeten overleven op maxchinaal geproduceerde vitamines of mineralen.
  Om dat noodzakelijke vlees te produceren moet uiteraard zoveel mogelijk een diervriendelijke methode worden toegepast, die aansluit bij de belevingswereld van het bepaalde dier.
  Kippen kruipen bv vanuit hun natuur graag bij elkaar, dus een nagebouwd bos, met de mogelijkheid om s,nachts bij elkaar te schuilen is voor een kip een prima locatie.

  1. Wesley Benbow

   “omdat wij geschapen zijn als omnivoren, en omdat ons darmstelsel daardoor vlees nodig heeft om ons te laten overleven,”

   Kenmerkend voor omnivoren is nu juist dat ze ook zonder vlees prima kunnen overleven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.