Peilingen! Jesse Klaver stopt met scorebordpolitiek, verliest direct één zetel in de peilingen

Maurice de Hond (Peil.nl) stuurde ons zojuist de politieke barometer van deze week en we zien weinig verschuivingen. GroenLinks verloor één zetel aan D66, maar daar is dan alles mee gezegd. Met deze ene zetel wint de coalitie en staat daarmee op 62 in de peilingen. Klaver houdt daarmee woord: hij gaf aan af te willen van ‘scorebordpolitiek’ en maakt direct werk van zijn ambitie om ‘minder te scoren’. Verlies: één zetel. 

Peilingen van 6 oktober 2019

De peilingen van 6 oktober 2019. Bron Maurice de Hond / Peil.nl
De peilingen van 6 oktober 2019. Bron Maurice de Hond / Peil.nl

Als we kijken naar de bovenstaande tabel dan wordt direct duidelijk dat de coalitie wel op verlies staat sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, maar in feite nog steeds aan het roer staat van het land. Het zetelverlies in de peilingen doet Rutte ongetwijfeld pijn, maar als we realistisch zijn dan valt het ook allemaal reuze mee. Van 33 zetels naar 28 zetels is misschien een krimp van ruim 5 zetels, maar voldoende om nog steeds de grootste te zijn.

Direct na de VVD volgt de PvdA, die haar weg terug naar boven gevonden heeft. Sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 is de partij van Lodewijk Asscher zelfs verdubbeld in de peilingen. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden dan kan men bij coalitiebesprekingen eigenlijk niet meer om ‘de partij van de roos’ heen. Verder zien we een opmerkelijke verschuiving tussen GroenLinks en D66.

De verschuiving veroorzaakt een verlies van één zetel voor Jesse Klaver en zou zomaar eens de voorbode kunnen zijn van een trendwisseling. Daar had Jesse Klaver namelijk zelf ook al op ingezet. Hij heeft laten weten ‘minder te willen scoren’ en dat is bij deze gelukt. Hij raakt één zetel kwijt in de peilingen aan D66.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. kweetniet

  walgelijke arrogante mismaakte regenten kop heeft dat joch toch. Samen met zijn vriendje jetten de hemwegcentrale sluiten – 1 van de meest efficiente centrales – terwijl china er 300 bouwt

 2. Jumping

  Inderdaad, dit Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 3. Kretoloog

  Goed en slecht nieuws deze morgen. Het goede nieuws is dat GroenLinks een zeteltje kwijt raakt. Het slechte nieuws is dat die zetel naar D’66 gaat. Dat schiet dus niet op. “Lood om oud ijzer”.

  1. Mycase

   het is maar een peilinkje @kretoloog niet meer en niet minder

   1. kweetniet

    de lijn in de peilingen baart me wel zorgen , hoewel Trump zou nooit president worden 🙂

    1. Mycase

     hahaahahaahahaah tis me wat he lol lol

    2. Piet51

     @kweetniet
     Mee eens, peilingen kunnen er desastreus naast zitten. Maar, …………… je weet het nooit!

  2. Piet51

   @Kretoloog
   Ik vind het niet zo slecht dat dat zeteltje naar D66 gaat. Daarmee krijgt de coalitie namelijk ietsje meer steun en betekent het meer dan slechts “lood om oud ijzer”.

   1. kweetniet

    de coalitie is zeker oud ijzer, vast geroest onherstelbaar beschadigd partijkartel , pietje
    1 grote bonk aan elkaar gerot ijzer , verder niets pietje

    1. Piet51

     @kweetniet
     “Een grote bonk aan elkaar gerot ijzer, verder niets” Dat mag je vinden, maar verder niets??? Ze hebben het in Nederland wel voor het zeggen en komen steeds een klein beetje vaster in het zadel. En het geheel van oppositie door PVV en FvD verzwakt.

     1. kweetniet

      gelukkig is de zadel pen net zo verrot als het partijkartel zelf pietje

      Wel blij dat je het partijkartel eindelijk erkent want zoals je stelt “En het geheel van oppositie door PVV en FvD verzwakt. ”

      Je hebt slecht opgelet , het groeit , tel je zeteltjes nog maar eens

     2. Piet51

      @kweetniet
      PVV en FvD is niet DE oppositie en de rest”het “kartel. Je kunt mijn tekst ook anders lezen. Ik had beter niet “geheel” kunnen schrijven, maar “deel”.

      Overigens is het betreft groeit maar net waar je naar kijkt. Een paar maanden geleden had alleen het FvD al 28 zetels in een peiling (in april bij Kantar Public). In ieder geval is de groei eruit.

      We zouden ook eens naar het zeteltal van de linkse oppositie (PvdA, GL, SP, ev. PvdD) kunnen kijken. Dan zie je een boeiend beeld van de machtsverhoudingen in de Tweede Kamer.

     3. kweetniet

      de groei eruit ?

      🙂 🙂

      Leuk dat jij dat denkt te kunnen vast stellen. Trummp werd ook geen president remember ? Blijf lachen met je malle pietje.

   2. Mezzadra

    Ja, het betreft een toegenomen steun voor dit Kabinet en dat is wel opmerkelijk in een tijd waarin men zoveel lastige maatregelen moet nemen.

    Het boerenprotest blijkt electoraal dus weinig effect te hebben, sterke, nota bene de partij die de boeren eerlijk durfde te vertellen dat de veestapel zal moeten worden gehalveerd won een zetel.

   3. Kretoloog

    Natuurlijk is het lood om oud ijzer, Piet51. Deze week heeft Klaver toegezegd dat GroenLinks a priori alle begrotingen van Rutte 3 gaat steunen. Dus zonder het debat af te wachten, zet GL al het kruisje.

    3x raden waarom: Rutte heeft vergaande toezeggingen gedaan aan Klaver op gebied van klimaat. Halvering van de veestapel; nog meer immigranten toelaten; aanpassing maximumsnelheid op wegen en nog zo wat. Zonder in de coalitie te zitten, krijgt GL op alle punten haar zin.

    GL of D’66, het maakt geen enkel verschil. Lood om oud ijzer dus.

    1. kweetniet

     handje klap in een kamertje waar een twijfelaartje in staat ? wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje ?

    2. Piet51

     “Zonder in de coalitie te zitten, krijgt GL op alle punten haar zin.” Mee eens, Klaver is geniaal.

 4. Cootje

  Behalve de Amsterdamse bakfietsen familie met geiten wollen sokken en hier en daar een verloren baardmans of een klimaat terrorist is zijn houdbaar datum over de top en zijn de zaaltjes met een paar dorps idioten gevuld en daar hoef je je mouwen niet voor op te stropen. Zijn clubje is nog steeds van de duiventak familie En van de HAVO deskundige mevr Halsema die succes op succes heeft in I Amsterdam ????

 5. Cootje

  Behalve de Amsterdamse bakfietsen familie met geiten wollen sokken en hier en daar een verloren baardmans of een klimaat terrorist is zijn houdbaar datum over de top en zijn de zaaltjes met een paar dorps idioten gevuld en daar hoef je je mouwen niet voor op te stropen. Zijn clubje is nog steeds van de duiventak familie En van de HAVO deskundige mevr Halsema die succes op succes heeft in I Amsterdam ?????

 6. Lampje

  Peiling is slechts een momentopname, volgende week ligt alles weer anders.

 7. ShaoKahn

  Het maakt niet uit welke naam je het beestje geeft, het probleem blijft hetzelfde. Veel slap gelul en geen daadwerkelijke actie/daadkracht. Om dan van die mee pratende slappe achterban-politiek niet te spreken. Jaws ziet ons aan aankomen #regelrecht naar de haaien.

 8. kweetniet

  De partij van de ambtenarren op 20 zetels , hebben mensen zo een kort geheugen en zijn ze de kabinetten van kok – die van de 23 commissariaten – Bos – u weet wel die halve bankier – en dijsselbloem – de rekenmeester die het verschil van een gift en lening niet kent – nu al vergeten ?

  Ploumen en Pronk , de zieke linkse stalmeetsers met blanco cheques voor ontwikkelingshulp.
  Moorlag , de man van de verstrengelde belangen als directeurtje bij de sociale werkplaats
  Spekman , de man van het nivelleren ten voordele van de ambtenarren clubjes
  Kok , de oud vaksbondman met 23 commissariaten en het tijdelijke kwartje
  Asscher , den man die het verschil niet kent tussen pensioen en aow
  Dijsselbloem , de man van alle “leningen” komen terug terwijl de afspraken over schenken al gemaakt waren.

  Wie stemt in hemelsnaam op dit soort vuilnisbakken ? Je moet een kronkel hebben om de pvda WEER regeringsverantwoording toe te dichten

  1. Top

   Nederland, zit vol met ‘verwarde’ mensen. Een kronkel, is wat zacht geformuleerd.

  2. Marija

   @kweetniet, op deze vuilnisbakken stemmen blinde idioten of…… een andere optie is misschien dat, om het kartel aan de macht te houden, er gefraudeerd wordt met de stemmen. Wij zouden niet het eerste land zijn waar dat gebeurd. En wat moet ik nu geloven? Zijn wij zo stom of zij zo slecht?
   Allebei wel denk ik, anders kan ik het niet verklaren.
   Nederland wordt/is hard op weg een derde wereld land te worden, waar al het goede overboord wordt gegooid ten gunste van het binnen halen van vuilnis en schroot.
   Wie dit nog steeds niet wil zien, verdient niet beter.

   STEM PVV.

 9. Mezzadra

  Prettig is vooral dat de rechts-populistische sufferdjes FvD en PVV blijven hangen op een ongevaarlijk niveau.

  Nederland gaat terug naar normaal.

  1. just saying

   ‘Nederland gaat terug naar normaal.’

   Fijn, kan de import van ongedierte verlengd worden…..

  2. Top

   Blablabla. Blaaskaak. # Viezerik. Wel grappig om te lezen, dat, ondanks jij nog niet een stuiver bezit om aan je reet te krabben, je het opneemt voor je onderdrukker en oplichter, van alles waar het woord fatsoen van toepassing is. Wordt ook wel (zal ik ook eens duur doen) Stockholm syndroom genoemd. Zoek hulp!

  3. kweetniet

   tarreltje 28 zetels is 20 % van de zetels. Als jij dat ongevaarlijk vindt dan is slechts 1 partij gevaarlijk . Dat klopt dan wel weer.

   prettig is dat het verzet tegen de klimaathysterie en de gelukszoekers hand over hand toeneemt dus ik zou niet te vroeg juichen , straks zit je tussen twee samen geperste bollen te stikken ( de wens is de vader van de gedachte 🙂 )

   1. Piet51

    @kweetniet
    De steun voor de voorgestelde klimaatmaatregelen neemt inderdaad af, omdat men bang is voor de kosten en de wijze van financieren die nog onduidelijk zijn. Maar de zorg om het klimaat en milieu neemt sterk toe. Daarom is het slechts een kwestie van tijd en meer duidelijkheid over kosten en financiering, voor de steun weer algemeen zal toenemen. Zie trouw.nl/nieuws/steun-voor-klimaatbeleid-brokkelt-snel-af~bf38e835/

    1. Mezzadra

     Die zorg vertaalt zich echter niet in afnemende steun voor dit Kabinet, integendeel. We mogen dus aannemen dat men er op vertrouwt dat deze regering de klimaatproblematiek op een goede wijze aanpakt.

    2. Siemien

     Mensen krijgen in de gaten dat ze in de maling worden genomen, er is geen probleem, er wordt een probleem gecreëerd, klimaatreligieuze ontkenners van het gezonde klimaat ontkennen dit..

 10. vrijgezel42

  Goed zo, op naar de 0 zetels; geef criminelen geen stem! Hopelijk blijft het niet bij alleen peilingen, maar ook bij het tellen van de stemmen als er daadwerkelijk verkiezingen zijn geweest. Die wat mij betreft heel snel mogen gebeuren, ja: het kabinet mag vallen zodat nieuwe verkiezingen nodig zijn. Men moet het ijzer smeden wanneer het heet is!

 11. Duckday

  Stem gewoon PVV of FvD zij komen op voor Nederland
  Wat heeft de EURO en EU nu bijgedragen aan welvaart voorspoed werkgelegenheid voor de NORMALE man /vrouw in Nederland . Kijk wat er nu voor een troep in de NL politiek zit eigen belang hoogmoed waanzin Het eneigen onzinnege wetsvoorstellen drammen ze door voor eigen belang Activisten hebben het voor het zeggen uitgewezen asielzoekers hebben het voor het zeggen Dank zei groenlinks CDA CU VVD D66 zij maken dit land kapot voor eigen macht ook de media is hier aan schuldig met onwaarheden

  1. Vanduinen

   Inderdaad @Duckday, uw gekwaak is ontegenzeggelijk zeer pessimistisch. Het gaat tijd worden voor opportunisten om de lakens uit te delen.

 12. Anne Sophe Schillersdorf

  De enige partij die in een constante lift zit is de Partij voor de Dieren. Wie had 10 jaar ooit gedacht dat deze beweginkje uit zou groeien tot een partij dat richting de dubbele cijfers aan het groeien is

  1. Kretoloog

   Thieme gaat weg, deze week vertrekt ze uit de Tweede Kamer. Ouwehand volgt haar op en die heeft binnen no-time ruzie met iedereen in haar partij. Ofwel: de Partij voor (van?) de Dieren stort als een kaartenhuis in elkaar.
   Heerlijk vooruitzicht!

   1. Anne Sophe Schillersdorf

    Met Ouwehand ben ik juist gerust gesteld. Een mondig en zeer intelligente vrouw met haar op de tanden

    1. Siemien

     ze moeten jouw tanden er eens uit slaan op z’n Duits natuurlijk

     1. Heinz

      Hoe bent u zo in de ban geraakt van geweld? “ze” … Wie zijn “ze”

     2. Dik

      Iets zeggen door niets te zeggen, jij kunt het en je doet het.

  2. musicmaniac

   Richting de dubbele cijfers? Ze zitten dichter bij de 5 dan de 10. Maar ja rekenen is blijkbaar niet je sterkste vak geweest. Dat is vaker het geval bij de linksch-mensch!

 13. Sando

  Groen links is CPN nederland . Dat betekend Communistie partij nederland kom er ook maar eens voor uit!!

 14. musicmaniac

  Dat Yasser Arafat Klaver een zeteltje verliest is m.i. iets te weinig. Dat Rob[ot] Jetten een zeteltje wint is net iets te veel. Deze twee partijen hebben namelijk het zelfde doel. Nederland kapot maken. Uiteraard met behulp van de VVD en de PvdA. Wil men weer een gezond Nederland hebben, zou bij de volgende verkiezingen, deze partijen geen rood vakje op de stemlijsten mogen hebben. Daarom stem ik weer op de partij die voor Nederland opkomt en ons land weer bacterievrij wil maken. Een gezond Nederland dus voor de Nederlanders!

  1. Vanduinen

   Die stemlijsten zijn toch niet vooringevuld met een rood vakje hoop ik. Dan zijn ze ongeldig volgens de reglementen. Voor een bacterievrij Nederland: GL ! Daarmee ben ik het eens.

   1. kweetniet

    voor een sociaal Nederland; PVV daar ben ik het mee eens

    1. Vanduinen

     Nu de PVV nog ! Vrijheid, gelijkwaardigheid is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn uitzonderingen.

     1. kweetniet

      nee hoor iedereen die zich gedraagt als normale burger heeft gelijke rechten.

      stem voor een sociaal Nederland ; stem PVV

   2. kweetniet

    opportunisten hebben jarenlang de lakens uitgedeeld vanduinen. Bos speelde bankiertje , Dijsselbloem dacht een EU stoeltje te bemachtingen als koning lening. Ploumen speelde majoor Boshard in Afrika , Kok deed er nog een comissariaatje bovenop .

    Ook voor de Duyvendak club kunnen we zo een rijtje maken.

    Het heeft lang geduurd dat oppotunisten zich verrijken door populistisch links gelul

    1. Sans Rancune

     Maar wie krijgt de PVV mee?

 15. Jumping

  Deze partij van Ferras gaat nog wel meer klapjes krijgen, als zij Rutte gaan steunen met het korten op de bedrijfspensioenen.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Waar heeft Rutte de 1500 Miljard uit de bedrijfspensoenen gelaten.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1. Dropje

   Is ie van op vakantie gewest, nou goed .

   1. Jumping

    Dropje weet jij ook, in welk gewest Rutte op vakantie is geweest, van die 1500 Miljard bedrijfspensioenen.

    Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 16. Jack Flash

  Beetje zinloos waar Maurice de Hond mee bezig is,gezien het instabiele verloop van het electoraat.Kleine verschuivinkjes en een hoop gelul met een kabinet met “bezigheidstherapie” en gezapig haar tijd zit uit te zitten.Weer 4 jaar pensioenjaren erbij voor hufter Rutte en consorten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.