Protesten Irak escaleren: 73 doden en ruim 3000 gewonden

Geen categorieokt 05 2019, 11:00
In Irak zijn sinds dinsdag protesten tegen de regering aan de gang. Tot nu toe zijn daarbij al 73 doden gevallen en zijn meer dan 3000 Irakezen gewond geraakt. De situatie dreigt nog verder te escaleren!
Premier Adel Abdul Mahdi en zijn kabinet zitten zwaar in de penarie. 25 Procent van de Irakese jongeren is werkloos en basale voorzieningen en infrastructuur zijn er nauwelijks in het land, op bepaalde stedelijke gebieden na. Het land ligt simpelweg op z'n gat. De premier erkent dit ook, weliswaar in andere woorden.
Dit brengt een enorm risico mee voor de stabiliteit in de regio. Zelfs al wordt de premier gedwongen om op te stappen en komt er dus een nieuwe, dan is het maar de vraag of die het land wél op de rails zal gaan krijgen. Mocht de situatie voor langere tijd uitzichtloos blijven of zelfs verslechteren, dan is het een kwestie van tijd voor er politiek radicalere elementen boven komen drijven.
Met omringende landen als Syrië, Iran en Turkije, waar in sommige gevallen nog steeds radicale groeperingen zitten, lijkt het mij een kwestie van tijd voor werkloze jongeren met een compleet gebrek aan toekomstperspectief zich aansluiten bij dergelijke groeperingen. Dan kan het nooit lang duren voor we weer nieuwe ISIS-achtige praktijken zullen zien gebeuren in die regio. En hoe langer de boel daar instabiel of compleet ontwricht blijft, des te meer kans op een nieuwe vluchtelingenstroom er kan ontstaan. En reken maar dat die deze kant uitkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten