Rutte maakt veelbelovend debat met Otten kapot: 'U bent geen 'rechtse VVD'er', want een 'rechtse VVD'er' zou dit niet doen'

Geen categorieokt 29 2019, 20:45
Het is vandaag niet de dag van de inhoudelijke debatten. Eindelijk leek er een goed inhoudelijk debat te zijn wat de liberale verhoudingen in Eerste Kamer op scherp zou zetten. Henk Otten tegen Mark Rutte begon heel sterk, en was uiterst interessant totdat Rutte zelf min of meer het debat de das om deed door Otten 'links' te noemen.
Dit was een opmerkelijk keerpunt in een uiterst interessant debat. Otten is een fel tegenstander van een investeringsfonds - wat natuurlijk ook gewoon keynesiaanse politiek is en niet echt liberaal, het idee is namelijk te vaag en zal in de realiteit te veel problemen opleveren. Otten had zelf een ander idee voor ogen: doordat de rente enorm laag is, is het veel verstandiger om geld te lenen op de kapitaalmarkt en dit geld vervolgens te gebruiken voor een lastenverlaging - en dus niet om de staatsschuld af te lossen.
Voor Rutte was dit hét teken dat Otten dus geen 'rechtse VVD'er' is maar eerder een linkse idealist. Rutte is namelijk van mening dat Otten zichzelf presenteert als een 'rechtse VVD'er' maar ondertussen 'linkse' ideeën verkondigt.
Het is uitermate interessant om te zien dat Rutte ineens zo hard uit de hoek komt. Want laten we wel wezen, het pleiten voor een lastenverlaging van Otten is juist liberaal. Immers vergroot je daarmee het besteedbaar inkomen wat er dus voor zorgt dat de economische - en dus de persoonlijke - vrijheid wordt vergroot.
Dat Rutte nu zo hard uit de hoek komt om Otten te 'framen' als links kan alleen maar betekenen dat Rutte Otten dan ook als een 'gevaar' ziet. Otten is namelijk in staat om de rechtse VVD'ers aan te spreken en Rutte weet dit, vandaar dat hij zijn eigen voorstellen als 'rechts' probeert te verkopen.
Rutte was van mening dat lenen op de lange termijn enorm nadelig kan zijn voor de overheid. Otten probeerde Rutte nog uit te leggen dat dit onzin is. Helaas werd hierna het debat onderbroken door de voorzitter. Hiermee kregen we helaas geen spannende afsluiter van deze krachtmeting tussen twee liberale fracties.
Wat wel interessant is, is dat Rutte op economisch vlak GO als een 'gevaar' ziet. GO lijkt een liberaal alternatief te worden voor rechtse VVD'ers en Rutte probeert dit nu al te voorkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten