Rutte maakt veelbelovend debat met Otten kapot: ‘U bent geen ‘rechtse VVD’er’, want een ‘rechtse VVD’er’ zou dit niet doen’

Het is vandaag niet de dag van de inhoudelijke debatten. Eindelijk leek er een goed inhoudelijk debat te zijn wat de liberale verhoudingen in Eerste Kamer op scherp zou zetten. Henk Otten tegen Mark Rutte begon heel sterk, en was uiterst interessant totdat Rutte zelf min of meer het debat de das om deed door Otten ‘links’ te noemen. 

Dit was een opmerkelijk keerpunt in een uiterst interessant debat. Otten is een fel tegenstander van een investeringsfonds – wat natuurlijk ook gewoon keynesiaanse politiek is en niet echt liberaal, het idee is namelijk te vaag en zal in de realiteit te veel problemen opleveren. Otten had zelf een ander idee voor ogen: doordat de rente enorm laag is, is het veel verstandiger om geld te lenen op de kapitaalmarkt en dit geld vervolgens te gebruiken voor een lastenverlaging – en dus niet om de staatsschuld af te lossen.

Voor Rutte was dit hét teken dat Otten dus geen ‘rechtse VVD’er’ is maar eerder een linkse idealist. Rutte is namelijk van mening dat Otten zichzelf presenteert als een ‘rechtse VVD’er’ maar ondertussen ‘linkse’ ideeën verkondigt.

Het is uitermate interessant om te zien dat Rutte ineens zo hard uit de hoek komt. Want laten we wel wezen, het pleiten voor een lastenverlaging van Otten is juist liberaal. Immers vergroot je daarmee het besteedbaar inkomen wat er dus voor zorgt dat de economische – en dus de persoonlijke – vrijheid wordt vergroot.

Dat Rutte nu zo hard uit de hoek komt om Otten te ‘framen’ als links kan alleen maar betekenen dat Rutte Otten dan ook als een ‘gevaar’ ziet. Otten is namelijk in staat om de rechtse VVD’ers aan te spreken en Rutte weet dit, vandaar dat hij zijn eigen voorstellen als ‘rechts’ probeert te verkopen.

Rutte was van mening dat lenen op de lange termijn enorm nadelig kan zijn voor de overheid. Otten probeerde Rutte nog uit te leggen dat dit onzin is. Helaas werd hierna het debat onderbroken door de voorzitter. Hiermee kregen we helaas geen spannende afsluiter van deze krachtmeting tussen twee liberale fracties.

Wat wel interessant is, is dat Rutte op economisch vlak GO als een ‘gevaar’ ziet. GO lijkt een liberaal alternatief te worden voor rechtse VVD’ers en Rutte probeert dit nu al te voorkomen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Jumping

  Het is vrij simpel, deze Linkse Demoniserende Wegkijkende Rutte,
  accepteert geen ander geluid als Links.

  De opdrachten, die hij van de club van Bernhard heeft gekregen, gaat hij tegen beter weten in uitvoeren.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Waar is mijn bedrijfspensioen, bij welke Nederlandse bank, staat deze 1600 Miljard Euro op de rekening.

  Stop met de EU in deze vorm.
  RUTTUP EN NEXIT.

  1. DidiMadloba

   Links maar gehoorzaam aan de Bilderberg groep? Ik kan het niet meer volgen.

 2. C.A.Barstow

  Hoe bestaat het, de linkse schoenzolen likkende land en volksverrader Rutte heeft het lef om Otten voor een linkse weg kijker uit te maken.
  Je moet inderdaad de brutaliteit maar hebben.
  Rutte is een verachtelijke misleidende leugenachtige land en volksverrader die zo snel als mogelijk uit de politiek moet verdwijnen.

  Stem FvD/PVV.

  1. JFU

   Niets aan toe te voegen.

  2. werikke

   inderdaad niets aan toe te voegen.

 3. Piet Klein

  Rutte is de politicus die graag anderen pleased en vaak ten koste van de Nederlandse burger. Toen Trump maande om de defensie uitgaven te verhogen stond Rutte op de stoep om extra F35s aan te schaffen. Het IMF maande Nederland om gegeven de lage staatsschuld en het overschot op de lopende rekening meer te investeren kwam er een investeringsfonds. Rutte en zijn vrienden verzinnen een investeringsfonds waarbij het aan de creativiteit ontbreekt om te weten waar in te investeren. Dat is een structureel probleem. Politici in Nederland en EU komen uit de tijd dat de Nederlandse (en Europese) maatschappij een enorme economische vernieuwingskracht had. Na de tweede wereld oorlog ontwikkelde de economie zich in een enorm tempo. Was er meer geld dan groeide de economie harder. Nu al jaren is dat niet meer het geval. Vooral de concurrentie uit Azie met hardwerkende populatie, lage lonen, een geleide economie heeft tot gevolg dat de economie in NL en EU kwakkelt, veel industriële activiteit heeft verloren. Meer geld werkt niet omdat de potentie van de economie te laag is. De ECB pompt al jaren zonder succes voor de reële economie er geld in maar dat al geld verdwijnt in de kapitaal economie. Op basis van deze ervaringen zijn er geen grootste effecten te verwachten van dit investeringsfonds. De kans is groot dat het dichter bij een subsidie stroom komt te liggen dan een investering met multiplier effecten. Otten heeft wel punt. Een groot deel van de maatschappij heeft het niet ruim. Lastenverlaging via de overheid gaat werken. Pensioenen niet verlagen maar gewoon geven waar mensen recht op hebben en waarvoor het geld aanwezig is zou ook goed helpen. Als er niet zulke slecht klimaatplannen lagen dan zouden de investeringen kunnen gaan richting klimaatplannen. Ook geen multiplier te verwachten van deze investeringen maar wel geld dat besteed wordt en bovendien goed voor het klimaat. Maar zowel op klimaatplannen als op economie stimulering hebben we te makken met een Rutte die er niet veel van bakt. En als je geen sterke plannen hebt, plannen die je niet goed kan verdedigen dan gaan je al gauw schelden in het debat, dan is je tegenstander te links of te populistisch of wat dan ook maar feitelijk kan Rutte het debat niet winnen. Het enige wat Rutte lijkt te lukken is voldoen aan de IMF wensen. En helaas zowel IMF als ECB als de politiek leeft nog in de vorige eeuw en kunnen steeds met verbijstering kijken hoe oude maatregelen niet passen in de hedendaagse wereld.

  1. Mezzadra

   Ik kan je betoog niet helemaal volgen, Piet, maar als ik je goed begrijp verwacht je wel een multiplier-effect van een generieke lastenverlaging maar niet van gerichte staatsinvesteringen.

   Als ik dat goed van je begrijp, betwist ik dat zeer. Lastenverlaging zal in belangrijke mate leiden tot meer besparingen: ouderen (die toch al op veel geld zitten) potten het op en jongeren zullen het vooral gebruiken voor aflossing van de hypotheek en vakanties.
   Dat geld gaat dus geen bestemming vinden waar de economie door wordt versterkt.

   Met gerichte investeringen in infra-structuur, klimaat en woningbouw is dat effect wel te verwachten.

   1. Vlaswiek

    De aandoenlijke, hij spuugt zeven dagen per week zijn verbale digitale diarree uit over deze nieuwssite. Het is de geur van rottende lijken!

   2. Rechtsaf

    “ouderen (die toch al op veel geld zitten)”

    Typisch van strontkar mezzadra deze uitspraak.

   3. Willem Bever

    Mooi!
    Als jij het niet begrijpt zal het dus wel hout snijden
    Vooral doorgaan

   4. Joost mag het weten

    Dat is nogal kort door de bocht.

    Een lastenverlaging als het terugdraaien van de BTW verhogingen zou de economie natuurlijk wel degelijk duurzaam stimuleren.
    Als een algemene lastenverlaging leidt tot het terugbrengen van problematische schulden werkt dit ook stimulerend; schuldenproblematiek leidt immers tot grote economische schade.

    Investeren in zaken als starterswoningen, sociale woningbouw, onderwijs , infrastructuur zijn eveneens zeer zinnig.

    Investeringen in klimaat zijn dat niet per definitie. Dat zeg ik niet alleen omdat ik niet geloof in antropogene CO2 uitstoot als klimaatbepalende factor, maar ook omdat:
    vogel- en vleermuis versnipperende windmolenparken niet vraaggestuurd energie leveren, daarom nauwelijks bijdrage leveren aan CO2 reductie en aan het einde van hun levenscyclus een milieuprobleem vormen;
    hetzelfde geldt voor zware metalen lekkende zonneweiden op landbouwgrond;
    Het opstoken van complete bossen in energiecentrales leidt tot een verhoging van de CO2 uitstoot met 75% t.o.v. gas of 15% ten opzichte van steenkool en dan hebben we het nog niet eens gehad over het vervoer van die bossen naar de centrale, de extra hoeveelheid fijnstof door verbranden van hout en het feit dat zo’n CO2 vastleggende boom zo’n 100 jaar nodig heeft om zich te ontwikkelen.

    Geld wegsmijten zonder significante CO2 reductie, met torenhoge energierekeningen en enorme belasting van milieu en natuur als gevolg dus.

    Dan lijkt het me verstandiger groots te investeren in boeren zodat zij kunnen overstappen op duurzame kringlooplandbouw of de ontwikkeling van (op thorium gebaseerde) kerncentrales die goedkoop en vraaggestuurd energie leveren en wèl voor een significante CO2 reductie zorgen en het milieu nauwelijks belasten.

  2. C.A.Barstow

   @Piet Klein:

   Land en volksverrader Rutte geeft geen zier om de Nederlanders, hij bedonderd en misleid hen zodra er zich een gelegenheid voordoet, dat ligt in zijn verraderlijke en onbetrouwbare aard.
   Het enige waar de land en volksverrader zich druk om maakt is hoe blijf ik het beste jongetje van de klas dat dat ten koste van ons land en volk gaat komt niet eens in zijn verrotte brein op, zou het dat wel doen dan doet hem dat niets want hij gaat vrolijk door met misleiden, liegen en bedriegen.
   Zolang de smeerlap de reten van de machtswellustelingen in Brussel kan likken en schouderklopjes van hen krijgt is hij in zijn element.
   Wat heeft deze misleider in de afgelopen jaren een enorme bak ellende over ons land en volk uitgestort, het zal een zegen voor land en volk zijn als dit sujet direct verdwijnt uit de Haagse politiek, zodat wij de puinhopen kunnen opruimen en ons land zonder die verachtelijke rovers en dictators in Brussel opnieuw kunnen opbouwen.

   Stem FvD/PVV.

 4. Anne Sophe Schillersdorf

  Ik ben ontzettend blij met Otten want met zijn partij GO zal hij de potential hebben om zowel kiezers van de VVD als van FvD te kunnen afsnoepen. Met deze versnippering is het te hopen dat de ganse rechtse spectrum van CDA/VVD tot aan FvD/PVV zichzelf buitenspel zet.

  Als verschillende linkse partijen nou met elkaar kunnen samenwerken stond de weg eens eindelijk vrij voor een groen-rode kabinet

  1. Rechtsaf

   nou dan stemt aSS daar toch lekker op, dit is immers een verloren stem..

   1. Vlaswiek

    Ze weten dat ze aan het verliezen zijn, de Nederlanders zijn wakker geworden!

  2. Limburgse Separatist

   Misschien jatten ze die wel bij je geliefde C66 weg, Mezzo.

 5. DidiMadloba

  Wat een zinvolle zakelijke discussie had kunnen worden werd – van beide kanten – verpest door politieke etiketten te plakken.

  Misschien is economie te belangrijk om aan politici over te laten.

  1. Ron

   Aan de huidige politici is dat inderdaad niet besteed.
   Maar wat wel?
   Dit kabinet heeft alleen maar afgebroken, afgekeurd en verboden.
   Wat hebben ze nu echt constructief bereikt?

 6. JFU

  Hoor wie dat zegt…De VVD is onder leiding van Rutte nog linkser dat groen links geworden. Er is niets rechts meer te vinden in die partij.

 7. cuoretx

  Otten verklaarde zelf zijn partij verschillend bijna niets met FvD, dus Otten is jaloers geweest op de plek waar Baudet staat?? want Otten zijn partij heeft griep Otten?? Lastgenoemde was de enige die in een keer ging dieren Baudet staat te veel op de voorgrond. Ja ja Otten pfff Bund het een blaaskaak

 8. Henk Albarda

  Rutte heeft zich de afgelopen jaren een enkele keer laten ontvallen dat hij geen partij rechts van de VVD accepteert, net als de CSU in Bayern dat heeft gedaan.
  Dat wist Otten heel goed, en Otten heeft nu ‘keuzes’. Hij kan zeer ‘rutte’ kritisch zijn en loopt dan goede kans precies dat te ondergaan wat hij Thierry Baudet verwijt, nl een informeel cordon sanitaire. OF Hij kan rutte volgen en zal dan misschien een aantal VVD kiezers meekrijgen. OF hij kan proberen ‘soms’ met rutte mee te gaan en dan vraag ik me af wie hij dan nog mee krijgt.
  Graag hoor ik van de Otten aanhangers hier. Moge duidelijk zijn dat ik kiezer FvD, lijn Thierry Baudet blijf.

 9. Egy

  Rutte lult zoals het hem uit komt. Leugenaar en hielelikker. Gauw weg met dat vervelend manneke.

 10. Jantje

  De VVD is tot op het bot corrupt.
  Van Go weten we dat nog niet.

  1. Kretoloog

   Nou, Otten (= GO) heeft anders al een aardige staat van dienst op gebied van corruptie. Bv. hij heeft als penningmeester van Forum 30.000 euro uit de partijkas naar zijn privé-rekening overgemaakt.

 11. ReneR

  Rutte is een natte drol, en Otten ook. Beide geen knip voor de neus waard. Weg met beiden. NEXIT. Weg uit die bagger EU die ons alleen maar miljarden kost en het volk geen cent op levert. Krijgt Hitler toch zijn zin met zijn 3e rijk idee….. EU is het 3e rijk…

 12. Juriaan

  Rechtse VVDers stelen het best van burgers

 13. Vliegenvanger

  Wat maakt Rutte niet kapot, alles in Nederland helpt hij om zeep. Een hele grote narcistdie macht wil hebben. De rest is niet belangrijk voor hem.

 14. Lampje

  En wat is Rutte dan, een achterbakse VVD’er?

  1. Ron

   Sorry ik moet even lachen.
   Verwacht jij dat hier 2 antwoorden mogelijk zijn?
   Gewoon 1 JA

 15. Limburgse Separatist

  Als je mensen wilt steunen verlaag je de belastingen en kosten stijgingen. verder zijn beide heren blauw links als het op immigratie aankomt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.