"Het is te simpel Henk Otten nu al af te serveren"

Geen categorieokt 29 2019, 21:15
Deze week lanceerde senator Henk Otten de website van zijn nieuwe partij 'GO'. Onduidelijkheid over het precieze programma is er nog wel, maar Otten zet zich waarschijnlijk in voor een koers die milder is dan FVD. Volgens TPO-columnist Chris Aalberts is het niet zo dat Otten geen kans maakt bij de volgende verkiezingen en is de columnist stiekem positief over de electorale kansen van Otten.
Dat het te simpel is om Otten bij voorbaat af te serveren als kanshebber bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen zet Chris Aalberts kracht bij door de partij eens onder de loep te nemen. En dan blijkt al snel dat de de senator inderdaad de daad bij het woord voegt zoals het motto van de partij 'daadkracht en realisme' voorschrijft, zo stelt Aalberts het volgende:

"Otten heeft zich voor de tweede keer aan zijn belofte gehouden. Hij zei na zijn royement aangifte te doen tegen zijn voormalige partij en deed dat ook. Hij kwam tevens met de toezegging dat hij een eigen partij zou starten en die is afgelopen week ook echt opgericht."

Dat maakt natuurlijk wel indruk in het huidige krachtenveld van de politiek, een man die de daad bij het woord voegt en dan zelfs tot twee keer toe. Ook Robert Jensen, dit weekend te gast bij Harry Mens Business Class, moest dit erkennen. Wel ziet Aalberts, de schrijver van het ironische boek 'de puinhopen van rechts', een aantal electorale risico's voor Groep Otten:

"Het wordt druk op rechts. De volgende Tweede Kamerverkiezingen hebben we CDA, VVD, PVV, FvD én Otten. De slagingskansen van Otten zijn daarmee klein: nieuwe partijen worden in de regel niet verkozen. Toch is het te simpel Otten nu al af te serveren: hij heeft met FvD laten zien dat hij organisatorisch en strategisch een succesvolle partij kan neerzetten."

De electorale risico's zijn met name groot vanwege de hoeveelheid aan concurrenten en dan met name de concurrentie van FVD en VVD. Het lijkt erop dat Otten zich tussen deze twee partijen gaat manoeuvreren als het 'nette rechts liberale alternatief' voor de VVD en de meer gematigde versie van FVD als het gaat om de EU.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten