Tweede Kamer wil einde aan marginale debatten, teveel aanvragen, te weinig tijd

Een groep Tweede Kamerleden buigt zich onder leiding van Kees van der Staaij (SGP) over de huisregels van het parlement, de wachtlijst voor debatten is ondertussen zo lang dat het ondoenlijk is. Door het stroomlijnen van de huisregels en het Reglement van Orde moeten marginale debatten over kleine onderwerpen uit de plenaire zaal verdwijnen. .

In dit proces beroepen de Kamerleden zich op de ervaring van de SGP, die onder leiding van Kees van der Staaij al meer dan 100 jaar weet hoe zij politiek moeten voeren. Kortom Van der Staaij zal goed op de hoogte zijn van de reglementen. Werkgroep Van der Staaij diende daarom een rapport in bij Kamervoorzitter Arib met daarin voorstellen en adviezen verwerkt over hoe de parlementaire processen beter kunnen worden ingericht:

“Ook is de tekst op veel plekken onnodig moeilijk geformuleerd, is vaak sprake van verouderde, onduidelijke of onvermelde procedures, en kunnen de structuur en opbouw van het Reglement aanzienlijk vereenvoudigd worden.”

Om ervoor zorg te dragen dat het de Kamer daadwerkelijk minder vaak in de plenaire zaal te vinden is, moeten de commissies méér bevoegdheden krijgen. Voor sommige problemen zoals de grote berg aan documenten zoals ‘Kamervragen’ en ‘Moties’ is echter geen oplossing. Het invoeren van een quotum voor dergelijke democratische instrumenten zou de Kamerleden ernstig beperken in het geval zij het instrument nodig hebben, bijvoorbeeld bij noodsituaties.

Ook het Reglement van Orde ligt onder een vergrootglas en moet worden ingekort. Volgens Kamervoorzitter Arib is het document te omvangrijk en kunnen een groot aantal artikelen worden samengevoegd of herschreven, zo lezen we op de website van het Algemeen Dagblad.

Door het wijzigen van het Reglement van Orde zal ook méér tijd en overzicht worden geschapen voor de Kamervoorzitter en worden de processen efficiënter ingericht. Hierdoor zullen ook meer Kamerleden zich zeker voelen van de huisregels wat de kwaliteit van de debatten natuurlijk ten goede kan komen.

De Tweede Kamer zal de voorstellen van de werkgroep Van der Staaij op een later tijdstip beoordelen en al dan niet volledig of ten dele overnemen. Uiteindelijk gaat de Kamer over haar eigen reglement en huisregels.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. claus

  Aha,einde aan marginale debatten?
  Mooi,maar dat kan enkel, middels door de EU geordonneerde richtlijnen mbt klimaat en illegalen toestroom te negeren,en schrappen uit de agenda!
  Dat zou evenwel een enorme opluchting zijn voor bouwend en agrarisch Nederland!

 2. Kretoloog

  De Kamer wil zelf over iedere flatus een debat. En het liefst direct. Maar dan is het weer niet goed en wordt een commissie ingesteld die er naar gaat kijken. En daarover komt dan weer een debat… (zucht).

  En zo blijven 150 kamerleden elkaar vruchteloos bezighouden. Maar het betaalt wel lekker (ruim 1 ton) en je hebt per jaar 14 weken vakantie (reces noemen ze dat).

 3. Rechtsaf

  Misschien moeten de kamerleden gewoon eens wat sneller ja of nee zeggen ipv oeverloos geouweh*er

 4. Jumping

  Inderdaad een volgende stap, in het volledig afschaffen van de democratie.

  De richtlijnen komen uit Brussel en van de club achter gesloten deuren.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

 5. claus

  Ene Mozzadra wilt onwelgevallige reacties,niet leesbaar laten zijn, dmv de door Lugar ontwikkelde scriptaanpassing te hergebruiken.
  Deze struisvogel ontsnappings strategie, is evenwel plagiaat in de meest verwerpelijke vorm,respectloos naar de eerdere genoemde ontwikkelaar,die overigens verdediger was van het tegengestelde rechtse blok!
  De “grote” Mozzadra (uiteraard in die tijd een andere nickname) die altijd fel tegen deze scriptaanpassing heeft geageerd,gaat dit script zelf toepassen?
  Karakterloos,slap en hypocriet!

  1. Mezzadra

   Ik begrijp je teleurstelling, Claus, maar ik was de eindeloze laster over p*dofilie en het gooien met stront van de Lugar-trollenkliek zat.
   Het is inderdaad niet ideaal, maar het getrol werd onhoudbaar.

   Het bevalt me wel erg goed. Ik zie al die shit niet meer en kan me richten op mensen die wel inhoudelijke bijdragen plaatsen. Vind het ineens veel leuker hier.

   Ik wil als experiment nog wel een keer het script opheffen om de trollen een tweede kans te geven maar geloof niet dat het zal helpen.

   1. Groeneveld

    Vit is het tegendeel van een trol en al net zo lang als jij hier op DDS actief. Vit zit altijd vol gebbetjes en is de goedmoedigheid zelve. Toch zit hij achter je script omdat hij je tar#rel noemde. Naar anderen dreig je ook met je script.

    Je bent gewoon een potentaat. En dat past geheel bij je psychopatische karakterstructuur.

    1. Mezzadra

     Ik wil het script wel opheffen, beste Groeneveld, maar ik heb er geen zin meer in om permanent voor p*edofiel te worden uitgekafferd, met stront te worden bekogeld dan wel de eindeloze identieke diskwalificerende berichtjes van figuren als Top en Geen Links te moeten lezen.

     Wat is je advies?

     1. Mezzadra

      Ik zie dat Groeneveld is stilgevallen. Snap het wel, het is ook een lastig probleem.

      Vooralsnog handhaaf ik het script. Geen zin om weer in de oude ellende terecht te komen.

      Vit heb ik, gelet op het pleidooi van Groeneveld, er uit gehaald. Als hij nog een keer zo’n zieke stalkopmerking maakt is het afgelopen.

     2. Rechtsaf

      mezzadra geeft hier een perfect zelfbeeld

     3. Groeneveld

      Ik viel stil Mezzadra, omdat ik ging eten. Misschien doe jij dat ook wel eens. Zo niet, dan kan ik het je aanraden: het is een gezellig moment op de dag.

      Mijn advies is eenvoudig, maar voor jou helaas onhaalbaar: stap af van de dwang om te winnen, probeer aardig en menselijk te doen, leef je in in de ander, doe niet meer neerbuigend, speel niet meer op de persoon, wees niet vilein en laat de ander in zijn waarde.

      Simpele regels, maar zoals ik al zei: niet voor jou weggelegd.

     4. Groeneveld

      Overigens wil ik nog toevoegen dat die onzin over pe*dofilie inderdaad de spuigaten uitloopt en stomvervelend is geworden. Ik heb daar niet aan meegedaan. Anderen doen dat uit onmacht omdat ze niet tegen je op kunnen, maar het is verwerpelijk en zou een halt toegeroepen moeten worden. Toch bekruipt me tegelijkertijd het gevoel dat je het op de een of andere manier over jezelf hebt afgeroepen. Althans, zoveel aversie hebt gekweekt dat anderen tot deze ‘noodmaatregel’ over gingen.

     5. Mezzadra

      Groeneveld adviseert: “probeer aardig en menselijk te doen, leef je in in de ander, doe niet meer neerbuigend”

      Groeneveld schold me hier gisteren nog uit voor ‘vuile rat’ en erger.

      Ik bedoel maar.

      Maar ik ben de beroerdste niet: ik hef het script op met dien verstande dat elke dwaas die me meent me weer voor vuile rat, p*dofiel, strontvlek of t*rrel meent me te moeten uitkafferen er subiet weer achter verdwijnt.

      Ik ben benieuwd.

     6. Rechtsaf

      “schold me hier gisteren nog uit voor ‘vuile rat’ en erger.”

      Nou dat is mezzadra ook naast zijn voorliefde voor kinderen waarin mezzadra stelt se* met kinderen aandoenlijk te vinden, zou je toch willen dat mezzadra oprot hier, dé vuile rat, p*dofiel, strontvlek en t*rrel.
      mezzadratje houdt natuurlijk niets over achter zijn scriptje want iedereen kotst hem uit dat komt door zijn eigen gedrag…

     7. Mezzadra

      @Rechtsaf,

      Script.

     8. Ron

      Mezza.
      Ik geloof al niet dat je een script hebt.
      Maar mocht je dat wel hebben verzoek ik je mij daar gewoon achter te houden en dan zonder dat ik je uitscheld.

      Ik héb daar namelijk geen behoefte aan maar vind het idee dat ik achter een script zit bij je wel fijn.

     9. Mezzadra

      @Ron,

      Script

     10. Ron

      Joehoe jippiekayee

     11. Rechtsaf

      “@Rechtsaf,

      Script.”

      YES, YES, YES, mezzadratje leest alles

     12. Rechtsaf

      “Anderen doen dat uit onmacht omdat ze niet tegen je op kunnen”

      Onzin, dit wordt gedaan omdat men reageert op een persoon die ped*filie rechtvaardigt en het ook ronduit zegt dat hij se* met kinderen aandoenlijk vindt, dus kom niet met “anderen” doen het uit onmacht, je faciliteert een ped*.

      Mezzadra’s eigen woorden;

      Lao aka mezzadra rechtvaardigt p̧edofilie, neemt geen afstand, bagatelliseert het, sterker nog,

      “De heer Oudshoorn heeft gelijk als hij zegt dat ik [Lao Tse] warme gevoelens koester jegens kleine kinderen.
      ~Lao Tse aka mezzadra ~”

      …fantaseren over seks met kinderen. Aandoenlijk is het ook.
      ~Lao Tse aka Mezzadra~

      – Lao Tse aka Mezzadra vindt dat het recht van vereniging* een belangrijke pijler is van onze rechtsstaat.

      Voor de duidelijkheid * = ped*partij martijn

     13. merlot

      “Groeneveld schold me hier gisteren nog uit voor ‘vuile rat’ en erger.
      Ik bedoel maar.”

      Daar ging wel het een en ander aan vooraf. Jij komt hier vooral om mensen het bloed onder de nagels vandaan te trekken dus het zal een hele bevrediging voor je zijn geweest dat je je doel had bereikt.

     14. merlot

      “Ik viel stil Mezzadra, omdat ik ging eten.”

      Als je maar een kwartiertje of een half uurtje niet reageert, dan begint de trol al triomfantelijk te brullen dat je bent stil gevallen of “het hazenpad hebt gekozen”.

      ALLEEN dat al laat zien waar dit sekreet op uit is.

     15. Vlaswiek

      De aandoenlijke heeft er geen zin meer in om permanent voor p̧edofiel te worden uitgekafferd.

      De heer Oudshoorn heeft gelijk als hij zegt dat ik warme gevoelens koester jegens kleine kinderen.
      ~Aandoenlijke~

      dagelijksestandaard.nl/2019/07/afschuwelijk-p̧edoclub-kinderbevrijdingsfront-wil-meedoen-aan-pride/

     16. Mezzadra

      @vlaswiek
      Script

     17. Vlaswiek

      …fantaseren over seks met kinderen. Aandoenlijk is het ook.
      ~Aandoenlijke~

    2. Vlaswiek

     Iedere reactie op de aandoenlijke zorgt ervoor dat hij kan blijven bestaan en kan blijven doorgaan met het ondermijnen en frustreren van deze nieuwssite. Negeren en etaleren van de aandoenlijke en zijn supporters is de enige aanpak en oplossing om dit gedrag te doorbreken.

   2. tonna

    @Mezzadra:
    Je klaagt over p*dofilie verwijzingen etc,maar daar heb je het zelf naar gemaakt met je overdreven positieve instelling mbt moslims,anti zwartepieten,immigratie beleid etc!
    Overal en op elk thema verkondigde je een contra-mening,en je liet/laat geen enkele kans onbenut,rechts georiënteerden te schofferen!
    Ga aub naar een links forum,daar is de tegenstand minder heftig!

   3. Rechtsaf

    Ped* mezzadra’s eigen woorden zijn,

    “De heer Oudshoorn heeft gelijk als hij zegt dat ik [Lao Tse] warme gevoelens koester jegens kleine kinderen.
    ~Lao Tse aka mezzadra ~”

    …fantaseren over seks met kinderen. Aandoenlijk is het ook.
    ~Lao Tse aka Mezzadra~

   4. Top

    Ik zou als experiment, ‘uw’ persoontje persoonlijk achter een ‘script’ willen plaatsen Een ‘script’ bestaande uit een hok van 2 bij 2 en een muur erom heen van 10 meter hoog, zodat we met het eeuwige blaaskaakje helemaal klaar zijn. Want, u heeft geen bord voor je kop, maar de gehele Chinese muur in de lengte. Blablabla Blaaskaak. #Viezerik.

    1. Rechtsaf

     @Top en dan even 5×3 minuutjes

    2. Vlaswiek

     De aandoenlijke heeft er geen zin meer in om permanent voor p̧edofiel te worden uitgekafferd.

     ““@Rechtsaf, Script.”

     Dat werkt niet op DDS.

   5. Agios

    Je bent een kind dat de hand voor ogen houdt. Het kind weet dat er iets onheilspellends geburt, maar ‘ziet’ het niet. Net struisvogels. Het is zo kinderlijk….

  2. tonna

   @claus:
   Noppen,alias,alias,alias mezzadra, ging zelfs zover dat hij meerdere malen bij DDS aandrong om Lugar te blokken,vanwege de volgens hem ontoelaatbare script-bewerking!
   Hoe hypocriet kan een mens zijn?

   1. Groeneveld

    ‘Zo hypocriet als Mezzadra’ is ondertussen een staande uitdrukking geworden die heel Nederland bezigt.

   2. Heinrich

    tonna/
    Ik heb totaal geen probleem met lui die script uitsluitingen bewerkstelligen,waarom?
    Wat ik te melden heb,schrijf ik,en verder lach ik om dit soort onlogische “ik zie je niet” handelingen!
    Immers het draait toch meningsverschillen te ventileren,niet dan?
    De script bewerking heb ik zelf gebruikt,maar enkel om te kijken hoe het werkte!
    Inmiddels weet al niet meer hoe het precies hoe het moet.

    1. Rechtsaf

     @Heinrich geloof mij ze kijken elke reactie mee hoor..

     1. Mycase

      Die halve zool weet niet eens hoe hij dat script moet gebruiken hahaha nu zit hij op de blaren want hij wil wel antwoorden maar dat gaat nu niet meer hahaha de kloothommel dommer dan dom hahaha

     2. Vlaswiek

      Ik wil het script wel opheffen, beste Groeneveld, maar ik heb er geen zin meer in om permanent voor p̧edofiel te worden uitgekafferd, met stront te worden bekogeld dan wel de eindeloze identieke diskwalificerende berichtjes…
      ~Aandoenlijke~

      Kletskoek, het script werkt niet op DDS, die mogelijkheid is opgeheven.

    2. Ron

     De ik zie je niet handelingen die jij beschrijft, ontgroeid iedereen uiteindelijk na de kleutertijd.
     Sommige blijven daar in hangen.

     Ben blij dat ik wel achter zijn script zit, nu kan ik het gewoon zeggen dat het een kleuter is anders krijgen we weer een discussie over pedagogisch onverantwoorde uitspraken.

 6. JFU

  De huidige Eurofiele regeringen en dictators in Brussel hebben niets met democratie. Alleen maar een blok aan hun been. Daar willen ze op termijn vanaf. Stapje voor stapje is dit proces al bezig.De referenda is al afgeschaft, nu nog die vervelende 1e en 2e kamer, en alle beslissingen kunnen dan in de achterkamertjes worden genomen, zoals dat nu al voor een groot gedeelte gebeurd. Het nieuwe Korea2 komt er aan.

 7. Agios

  ‘… teveel aanvragen, te weinig tijd…’ Ook, maar dat komt door teveel nietsnutten op de fauteuils, gezapig zittend achter een nieuwe bakje koffie en af en toe opkijkend van een nieuwe stukje lekencabaret. En elke keer blij als het de 23e is om te zien dat de geldmachine bij hun wel gewerkt heeft. Dank o dank taxpayer!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.