Tweede Kamer niet blij en wil sancties tegen Turkije na inval Syrië

Onze Tweede Kamer is volledig in rep en roer over wat zich de afgelopen 24 uur in Syrië heeft afgespeeld. Turkije heeft namelijk een inval gedaan in het noordoosten van Syrië. Reden genoeg om maar eens een stevig debat met elkaar te voeren omtrent dit onderwerp. 

Het moge duidelijk zijn dat onze Tweede Kamer niet gediend is van de militaire inval. Dit is erg duidelijk geworden tijdens een debat in de Kamer. Ze willen dat er via Europese kanalen gezocht gaat worden naar sancties, bijvoorbeeld financieel. Een legio aan partijen is het hiermee eens en ondertekende een oproep daartoe:

“De Kamer vindt dat het kabinet in Europees verband voor strafmaatregelen moet pleiten, bijvoorbeeld financiële. Een oproep daartoe werd ondertekend door de regeringspartijen en de oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA, CDA, SGP, 50Plus en Forum voor Democratie. Een meerderheid wil ook dat het kabinet snel de NAVO-raad snel bij elkaar roept.”

Dat de Kamer zeer geschokt is blijkt wel uit de taal die ze hebben gebezigd tijdens het debat. Woorden als “ongehoord”, “illegaal” en “onacceptabel” vielen tijdens het debat.

Minister-president Mark Rutte, die momenteel in Australië is, heeft al een oproep gedaan om ‘te stoppen met het geweld‘. Erdogan heeft op zijn beurt laten weten dat hij 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen naar Europa toe zal sturen, als de kritiek over de gehele operatie niet wordt ingeslikt. Kortom: veel onrust op het politieke wereldtoneel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

63 reacties

 1. hansishier

  precies,… weg met erdogan. wat een dwaas is dat zeg.

 2. Anne Sophe Schillersdorf

  Turkije uit de NAVO zetten graag. Alleen dan zal Erdogan onder de indruk zijn

  1. werikke

   dat ik ooit een keer met u eens zou zijn is een wonder.

  2. Cycle25

   Uit de NAVO, hilarisch hoe mensen reageren op een land die al de NAVO in/outs in huis heeft. Het had natuurlijk nooit een NAVO land mogen worden, enfin de EU weet beter omdat 99% van Brussel bestaat uit betweters.

   1. FCKDopper

    Beste mw. Schillersdorf, slechts ten dele ben ik het met u eens. Turkije uit de Navo (natuurlijk), ja graag. Wat mij betreft tevens alle samenwerkingsverbanden tussen EU en Turkije opzeggen. Of Erdogan van de slapjanus politici in het westen onder de indruk zal geraken durf ik te betwijfelen

  3. FCKDopper

   Beste mw. Schillersdorf, slechts ten dele ben ik het met u eens. Turkije uit de EU, ja graag. Wat mij betreft tevens alle samenwerkingsverbanden tussen EU en Turkije opzeggen. Of Erdogan van de slapjanus politici in het westen onder de indruk zal geraken durf ik te betwijfelen

  4. M de ruyter

   Jij bent duidelijk geen strateeg Anne. Je kan zo de politiek in ,allemaal van die kortzichtige figuren.

 3. van Urk

  Erdogan wil 3,6 miljoen Syriers naar Europa sturen. Nou dan stuurt Europa toch gewoon 37 miljoen Turken terug naar Turkije. 🙂

  1. Joop Klepzeikert

   @van Urk: Die hoeven we geeneens terug te sturen. Gewoon hun oetkeringen afpakken. Gaan ze vanzelf terug.

  2. Agios

   Zover moet Europa het niet eens laten komen. Vooraf waarschuwen dat de dobberaars terug woorden geschoten en het dan niet alleen bij dreigen laten. We moeten absoluut af van de afwachtende houding van laag in de touwen hangen. Wij zijn een stelletje lafaards geworden die overal bang voor zijn en daar maken idioten zoals Erdogan gebruik van. Hij kent de mentaliteit in Europa en maakt daar misbruik van. We moeten ophouden om voortdurend met ons te laten sollen.

  3. hansishier

   @vanurk, jammer dat we zo van mening verschillen op religieus gebied. Dit soort opmerkingen hou ik dan weer van! +1. Turkije ook meteen failliet: 80% van die 37 miljoen wil niet werken, alleen profiteren.

  4. Jynx

   Heel goed plan! Toppie

 4. Jack Flash

  @Van Urk; Voorraad genoeg hier.

 5. EU kok

  Laten we vooral zwijgen over de grote denkert, die deze inval mogelijk heeft gemaakt.
  Make the Ottoman empire great again

  1. Vit

   @EU kok

   Zo zie je wat er van komt, bemoeit de VS zich niet meer met Midden-Oosten zaken is het weer niet goed.

   1. Vit

    Ps, Trump laat de EU nu een poepie ruiken.

   2. Vit

    Herstel er ging wat mis:

    “Soms zegt men dat dit nooit was gebeurd als we ons met onze eigen zaken hadden bemoeit, niets is verder bezijden de waarheid. Wij leven in een gevaarlijke wereld en hebben weinig goede opties, maar de slechtste optie is niets doen want uiteindelijk zijn wij het verschuldigd aan onze kinderen en hun kinderen om op te treden in de wereld”.

    Slechte heelmeesters maken stinkende wonden, wellicht wordt de EU eindelijk wakker.

  2. Siemien

   Wat we nu zien is hoe zwak de EU werkelijk is

  3. Vit

   @EU kok

   Een Amerikaanse vice president (ben even zijn naam kwijt) zei ooit:

   “Soms zegt men dat dit nooit was gebeurd

 6. FJ

  Turkije dreigt altijd en nu willen ze 3,6 miljoen vluchtelingen sturen.
  Europa heeft daar geen huizen voor en moet daarom alle Turken weer terugsturen naar Turkije.
  Ik wil dan wel eens zien hoeveel Europese Turken Erdogan dan nog steunen.

  Laat hem maar eens de tanden zien, want dan pas neemt hij Europa serieus is.

 7. Joop Klepzeikert

  Goed zo. Geen export van oetkeringstrekkers meer toestaan uit Schurkije en geen oetkeringen meer exporteren naar Schurkije. Ook de handel van geestverarmende middelen uit die schurkenstaat helemaal stoppen en geen linkse mafklappers daar meer op vakantie laten gaan. Helemaal afsluiten die schurkenstaat en ze AL hun onderdanen terug geven. Hoe eerder hoe beter.

 8. Siemien

  Als de EU een pact met een dictator sluit weet je dat dit altijd ten nadele zal zijn van Nederland en de EU…
  Want ja waar komen die vluchtelingen dan? uiteraard gaat Duitsland voorop en Nederland als braafste van de klas met stip op 2 om Nederlanders nog belachelijker te maken en ipv 8 jaar te moeten wachten nu 15 jaar moeten wachten op een huis…

 9. werikke

  was de PVV voor of tegen ?

 10. werikke

  Erdogan is al jaren een dictator en de EU doet gewoon zaken met dit figuur .Gekker nog is dat per jaar ook miljoenen euro’s die kant opgaan om mensenin de regio op te vangen. Vanwege slappe hap in europa laten wij ons nu naaien door deze terrorist . Gewoon stoppen met geld geven dan grenzen strenger bewaken en de syriers gewoon in syrie droppen. Evenals die syriers die in Nederland verblijven. opzouten .

 11. Piet Patat

  Tja €U, ( en Nederland ) daar sta je dan met je vluchtelingendeal.
  Je sluit een pact met de duivel Erdogan die je vervolgens volledig te kakken zet.
  Die dictator is niet te vertrouwen en deed je dat toch ben je of naief of ongelooflijk dom. Erdogan heeft de €U nu in de tang en ze hebben er geen antwoord op, behalve dan dreigen met sancties die beantwoord worden met het open zetten van de vluchtelingensluizen. Dat krijg je wanneer je zaken doet met zo’n potentaat.
  Uiteraard krijgt Trump er weer van langs maar die heeft hier niet om gevraagd en Amerika heeft lang genoeg de vuile klusjes in het MO van €uropa opgeknapt die het wel best vonden zo. De €U is niets meer dan een papieren tijger die slechts gericht is op zoveel mogelijk macht op het €uropese continent te vergaren en al doende de basis legt voor een nieuwe wereldoorlog. Het is, zoals de €U ons zo graag wil doen geloven, helemaal niet al zo lang vrede dankzij de €U maar ondanks de €U. Al die bemoeienissen van het westen in dat shithole MO moet eens afgelopen zijn. Laat ze hun eigen boontjes maar doppen.

 12. vrijgezel42

  De bijnaam van Erdogan is “Hitler-in-de-3e-gedaante” (voor de niet-kenners: de eerste gedaante was Hitler zelf; de tweede was in de jaren’90 Milošević, van “Groot Servië”).
  Erdogan doet nagenoeg precies hetzelfde als Hitler.
  Zie ook: https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/article/2016/01/erdogan-hitler-duitsland-is-een-voorbeeld-voor-turkse-staat-2740053W/

  1. Joost mag het weten

   Vergeet Netanyahu niet.
   Etnostaat: check
   Lebensraum: check
   Apartheid: check
   Genocide: check

 13. Original NL

  Eerst onze tanks en vliegtuigen aan turkije verpatsen en dan zeuren als ze die gaan gebruiken..turkije is altijd al een oorlogvoerende natie geweest , daar weten ze o.a. op Cyprus en in Oostenrijk alles van.
  En dat tuig wil de eu er graag bij hebben, dan kunnen ze zelfs zonder wapens west- europa overspoelen met turkse bakkers.

 14. Annemijn

  Interessant dat het CDA uit de regering is gestapt en zich bij de oppositie heeft gevoegd en dat Pechtold terug is bij de interruptiemicrofoon.

 15. RvdBe

  Haha,de sukkels in Den Haag/Brussel zijn in de migrantendeal val van Erdogan met open ogen gelopen.
  Sancties? hier dan krijg je 3.5 miljoen vluchtelingen voor je kiezen.
  Wilders zag dat 15 jaar geleden al, maar die is toch gek.

 16. Cycle25

  Boos zijn voor de bühne, foei gesprekken met ome Erdo…dat zal Turkije leren !!

  Nou Nederland, stuur een delegatie met Groene geraniums + Jetten, die gaan op een zeer geloofwaardige manier Erdogan wel even op z’n plek zetten.

 17. Ritter

  Trump heeft tijdens verkiezingen ( en daarna!) vele malen gezegd dat hij de troepen zou terug trekken.

  Dus het besluit van Trump komt niet als een verrassing. Het is een verkiezingsbelofte die nu word uitgevoerd. Ook onderhandelt Trump in Afganistan om daar de troepen terug te trekken.

  Als de kamer werkelijk bezorgd was hadden ze troepen kunnen sturen om de Koerden te helpen en het verzoek om hulp van Trump kunnen inwilligen.

  Dat hebben ze dus niet gedaan. Het bleef oorverdovend stil. Want er is geen draagvlak onder de bevolking om troepen te sturen.

  En nu jammeren en klagen ze. Toen het kon deden ze niets en nu doen ze ook niets want Turkije zal zich niets aantrekken van sancties.

  1. Mezzadra

   “Dus het besluit van Trump komt niet als een verrassing. Het is een verkiezingsbelofte die nu word uitgevoerd.”

   Ja en dat gebeurde halsoverkop nadat Erdogan de sukkel Trump vloerde in een telefoongesprek.

   ht*ps://www.newsweek.com/exclusive-official-who-heard-call-says-trump-got-rolled-turkey-has-no-spine-1463623

   1. Ritter

    Mezzadra

    h**ps://dailycaller.com/2019/10/09/trump-syria-withdrawal-right-call/

    Moving Troops Out Of Syria Was The Right Call, And Trump Should Go Further

    1. Mezzadra

     Maar eens even kijken waar Ritter zijn mosterd haalt:

     “The Daily Caller is a right-wing news and opinion website based in Washington, D.C. It was founded by Fox News host Tucker Carlson and political pundit Neil Patel in 2010.

     The Daily Caller has published numerous false stories, as well as shared deceptively edited videos and photos. The website publishes articles that dispute the scientific consensus on climate change. The website has published articles by white supremacists, such as Jason Kessler and Peter Brimelow. Scott Greer was The Daily Caller’s deputy editor until 2018, when it was revealed that he published articles espousing white nationalist, racist anti-black and antisemitic views under a pseudonym in white supremacist publications.”

     Ritter bevindt zich in een alt right bubble en heeft geen idee wat er gebeurt.

     1. Ritter

      Mezzadra

      U valt vaak de bron aan als de informatie niet bevalt.

      Laat ik dat nu voor deze ene keer ook doen.

      Newsweek is zeer links en bedrijft anti-Trump activisme. Newsweek heeft twee jaar land de Russia hoax gepromoot door het publiceren van artikelen die onjuist waren. Z.g. “smoking guns” die dat achteraf niet waren. Dus wie is nu de “fakemedia”?

     2. Cycle25

      En jouw mosterd komt van PolPot Joop, ik snap niet wat je hier zoekt, ouwe linkse reformant.

     3. Mezzadra

      “Newsweek is een Amerikaans wekelijks nieuwstijdschrift gepubliceerd in de stad New York. De papieren versie van het tijdschrift wordt in heel de Verenigde Staten en Canada gedistribueerd. Het is het op één na grootste wekelijkse nieuwstijdschrift, na TIME Magazine, maar voor U.S. News & World Report. Van de drie grootste tijdschriften wordt Newsweek over het algemeen als liberaal beschouwd, terwijl U.S. News vaak als conservatief wordt gezien. Time circuleert in het midden van het spectrum.

      Newsweek werd in 1933 door Thomas J.C. Martyn in New York opgericht. Het is sinds 1961 onderdeel van de Washington Post Company, die onder andere eigenaar is van een aantal mediagerelateerde bedrijven, zoals The Washington Post en het online tijdschrift Slate.

      Tot eind 2012 werden er van de Amerikaanse editie wekelijks zo’n 4 miljoen exemplaren verkocht, waarvan 3,1 miljoen in Noord-Amerika. Speciale edities worden uitgebracht in andere talen dan Engels: Arabisch, Japans, Koreaans, Pools, Spaans en sinds november 2008 ook Turks. Ook is er een internationale editie in het Engels.”

      Een keurige kwaliteitskrant dus, Ritter. Het betreffende bericht werd overigens ook door niemand tegengesproken. Newsweek kan zich niet veroorloven valse informatie te geven.

     4. Cycle25

      @ Ritter, ja maar…maar…maar links is toch heilig ?

      Zij voelen zich anno 2019 buitengewoon superieur, een soort gedreven übermensch.

     5. merlot

      Ritter schreef: “Mezzadra
      U valt vaak de bron aan als de informatie niet bevalt.”

      Dat klopt en dat is een zwaktebod voor iemand die pretendeert op inhoud te willen debatteren.

      Er is al langere tijd een informatieoorlog aan de gang en zowel op links als op rechts zijn er bronnen die nepnieuws en propaganda verspreiden.

      Het meest schandalige daarbij is dat media die vroeger betrouwbaar waren zich hebben verlaagd tot het niveau van een buikspreekpop van links.

      Mezzadrama kan of wil daar niet doorheen prikken en begrijpt maar niet dat andersdenkenden dat wel kunnen en willen.

   2. musicmaniac

    Weet nu meteen waar je vandaan komt. Een Erdogan aanhanger is een neonazi aanhanger. Pleur lekker terug naar Turkije en kruip bij die dictator in zijn reet, smeerlap. Je hoort hier niet thuis. Lekker de hele dag niks doen, behalve de mensheid verzieken, dromen over p*do-se**, en je luie klauwen ophouden voor je uitkering. Ga lekker naar je thuisland en ga daar lopen zieken etterbakkie!

 18. Ritter

  “Erdogan heeft op zijn beurt laten weten dat hij 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen naar Europa toe zal sturen, als de kritiek over de gehele operatie niet wordt ingeslikt. ”

  Waarom doet Erdogan dit?

  Omdat de EU een muis is die brult.

  Als de EU zich sterk opstelt en de ( buiten) grenzen sluit is Europa niet vatbaar voor chantage van Turkije.

  Maar de EU weigert om de (buiten) grenzen te sluiten waardoor illegalen toch naar Europa komen reizen

  Neem het Australisch immigratie beleid over.

  Daar hebben in het verleden continu de z.g. “bootvluchtelingen” terug gestuurd ondanks internationaal protest. En na een tijd is de boodschap begrepen door de illegalen en is het aantal bootvluchtelingen sterk gedaald.

  1. merlot

   “Omdat de EU een muis is die brult.

   Als de EU zich sterk opstelt en de ( buiten) grenzen sluit is Europa niet vatbaar voor chantage van Turkije.”

   En zo is het maar net.

   +++++

   1. Mezzadra

    Dit is wel juist. Deze onbezonnen actie, maar ook eerdere acties van Trump, leiden tot verzwakking van de Navo en de noodzaak van een sterk Europees leger. In die zin is Trump een blessing in disguise voor de EU: een militaire unie leidt tot een versterkte politieke unie en andersom.

    1. merlot

     Voor het sluiten van de grenzen is geen Europees leger nodig.

     Alleen maar de politieke moed en wil en die ontbreken in Brussel.

     Het zal dus bij een brullende muis blijven.

 19. Juriaan

  Ze hadden samen met sloophamer EU nooit in zee moeten gaan met die ideoot uit Turkije. Die snor is totaal van de hurkpot getrokken

 20. Mycase

  De tweede kamer wil … HAHAHAHAAHAHAHAAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAH

  1. C.A.Barstow

   @Mycase:

   +1

 21. tonna

  Strafmaatregelen tegen Erdogan?
  Een lachertje,Erdogan heeft de EU in de tang,dat zullen ze toch wel doorhebben?

 22. ReneR

  Grenzen Europa dicht en die Satanistische dictator van een Erdogan afzetten. Weg met die idioot. Hitler II is het gewoon, die Erdogan.

 23. C.A.Barstow

  Aangezien wij een volstrekt onbetrouwbare overheid hebben, kunnen zij alleen maar met loze woorden en slap gelul hun zogenaamde afwijzing kenbaar maken.
  Trump heeft tot nu toe voor ons de kolen uit het vuur gehaald Europa heeft Trump altijd de grond ingeboord en Trump zegt nu volkomen terecht Europa los je eigen problemen maar op.
  Europa heeft zitten toekijken, samen met Nederland hebben zij de Koerden verraden,
  Europa zal ook nu niets doen durft niets te doen en zal de Koerden opnieuw laten barsten.

  Stem FvD/PVV.

  1. merlot

   “Trump heeft tot nu toe voor ons de kolen uit het vuur gehaald Europa heeft Trump altijd de grond ingeboord en Trump zegt nu volkomen terecht Europa los je eigen problemen maar op.”

   Klopt. De vretende zwijnen in Brussel hebben hun hand overspeeld.

 24. Michael M

  Erdogan zegt een vrije veilige zone te willen instellen en tevens ook om daar de vluchtelingen een plek te geven. Hoe kan het dat Turkije probeert in de buurt daar de gevangenissen te raken met kanonsvuur om zo te hopen dat de duizenden IS strijders weer vrij komen? Weet hij dit? Waarom is Erdogan zo faliekant tegen Koerden? Koerden hebben een wet waar gelijkheid tussen man en vrouw zijn? Is dat tegen hun geloofswaarheden? Wat is dan de reden? Nu dreigt hij de grens voor miljoenen vluchtelingen open te zetten voor Europa. Kan het niet zo wezen dat wanneer de gevangenissen zijn geraakt waar IS strijders zich bevinden met de miljoenen vluchtelingen meestromen Europa in? Wat zijn daar de gevolgen van? Wat gaat Europa doen? Altijd de afwachtende houding? Of is dat de beste keuze? We wachten alle ellende weer af. Turkije heeft de afgelopen jaren in eigen land ook veel aanslagen gekend. Hopelijk worden er niet nog meer onschuldigen hier de dupe van en ook niet in de nieuwe oorlog door de oprukkende Turken. We zullen het zien.

  1. merlot

   “Waarom is Erdogan zo faliekant tegen Koerden?”

   De Koerden willen een eigen staat en de soevereine staten Turkije, Syrië en Irak zijn niet bereid om daarvoor grondgebied af te staan (dat lijkt me logisch).

   Dit conflict speelt al vele decennia en de Koerden (PKK) hebben voor dat doel al vele terroristische aanslagen in met name Turkije gepleegd. Het zijn echt geen lieverdjes.

   Erdogan ziet nu z’n kans schoon om aan de Koerden een mokerslag uit te delen.

   Dat is allemaal niet fraai en ik ben de laatste om het voor Erdogan op te nemen, maar het M-O is één groot wespennest (altijd al geweest sinds de opkomst van de islam) dus wat mij betreft vechten ze het onderling maar uit.

 25. Gerlos

  Die geitenneuker idioot van een Erdogang moet in Den Haag voor het tribunaal veroordeeld worden tot een zeer langdurige gevangenis straf.

 26. Baron von Munchhausen

  2e kamer in rep en roer!
  En dan?
  Niets, alleen maar bla,…bla…bla… enzovoort!

 27. Joost mag het weten

  Nederland is boos maar mijns inziens om de verkeerde reden. Een soevereine staat binnenvallen en bezetten is een oorlogsmisdaad. Om oorlogsmisdaden maken we ons meestal niet druk als ze gepleegd worden door bondgenoten. Waar is het protest tegen de Saoudies omdat ze bewust burgerdoelen in Jemen bestoken? Waarom hoor je niets over de bombardementen die Israel in Syrië uitvoert? De bezetting van Irak, Syrië, Afghanistan door Amerika? Etc., etc…

  Pas als we persoonlijk last dreigen te krijgen van dergelijke acties worden we boos en worden ambassadeurs op het matje geroepen. Over hypocrisie gesproken…

  Al dat misdadige gedrag van onze bondgenoten is ook de reden dat miljoenen ontheemde mensen Europa binnenstromen. Daar hoor je politiek Den Haag niet over; dat komt namelijk heel goed uit voor de EU agenda en geeft die Gutmenschen van GroenLinks, D66, etc. de kans om lekker te virtue signalen.

 28. Wim Vreeswijk

  Economische sancties vanuit Europa tegen Turkije lijken mij zinloos en alleen maar getuigen van symboolpolitiek want Turkije wordt financieel gesteund door puissant rijke olielanden. Erdogan kan het beste die 3 miljoen Syrische vluchtelingen terugsturen naar Syrië voor de wederopbouw want er liggen daar miljoenen huizen in puin. Voorts zou ik Erdogan adviseren om een muur te bouwen tussen Turkije en Syrië zodat er geen nepvluchtelingen meer terug kunnen naar Turkije en daarna kan het m.i. allemaal wederzijds zonder slachtoffers.

 29. Hamer Sikkel

  Het Turkije van Erdogan is een schurkenstaat.
  Men is Syrië gaan bezetten om de Koerden uit te moorden.
  Er wordt straks een geheel volk dood gemaakt.
  De Koerdische strijders hebben mede de IS helpen ontmantelen.
  Eigenlijk verdienen ze een zelfstandige staat.
  Stop de genocide door de Ottomanen!
  HELP Koerdistan!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.