Wat gaat het goed met de economie! ‘Derde van uitzendkrachten heeft meerdere banen nodig om rond te komen’

Keer op keer moeten we van onze regering maar weer aanhoren dat ‘de economie aantrekt’ en dat de koopkracht stijgt, maar als we om ons heen kijken ziet iedereen dat we er niet echt veel op vooruitgaan. Sterker nog, voor veel mensen geldt het omgekeerde. De stijgende lastendruk en het wegblijven van de loonstijging zorgen eerder voor een domper.

Ruim een derde van de uitzendkrachten schijnt méér dan één baan nodig te hebben om rond te komen. Ook zit de helft van de uitzendkrachten keer op keer in spanning of ze wel kunnen rondkomen en of er morgen überhaupt nog werk voor ze is. Het zijn dus enorm onzekere tijden voor ze.

Dit blijkt uit een nieuwe peiler van Maurice de Hond. 60 procent van de ondervraagden gaf aan liever een vaste baan te hebben dan nog langer in grote onzekerheid te werken. Een kwart van de ondervraagden gaf aan fulltime beschikbaar te moeten zijn terwijl ze een parttime dienstverband hebben. De vakbond CNV wil dat hierin verandering komt, bedrijven zien uitzendkrachten nu vaak niet meer alleen als vervangers tijdens pieken en dalen maar bijna als vaste krachten. Ze nemen soms het gehele werk over.

Nu maakt de wet het mogelijk om tot 78 weken nauwelijks zekerheid te hebben als uitzendkracht – geen loondoorbetaling bij ziekte en geen ontslagbescherming. Wij willen die wettelijke norm, die een verkeerd signaal afgeeft, terugbrengen naar maximaal 26 weken”

De vakbond gaat nu aan tafel om te kijken of er verandering mogelijk is binnen het contractenstelsel om dit soort problematiek te voorkomen in de toekomst.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Mezzadra

  Ook hier blijkt dat er behoefte is aan een ‘linkse’ overheidsregulering om dit rechtse marktdenken te beteugelen.

  DDS wordt linkser met de dag maar dat kan ook niet anders.

  1. Joost mag het weten

   Lage en midden inkomens zijn, gecorrigeerd voor inflatie, niet of nauwelijks gestegen de laatste 40 jaar. Door technologische ontwikkelingen is de arbeidsproductiviteit natuurlijk wel met grote sprongen vooruit gegaan. Dat is vrijwel allemaal naar de bezittende klasse, die zijn geld verdiend met investeren, gegaan.
   Neoliberaal beleid is er puur op gericht deze investerende klasse tegemoet te komen: weinig belasting op kapitaal, flexibilisering arbeid, internationalisatie, etc…
   In een dergelijke omgeving nemen socialistische en nationalistische geluiden automatisch toe.

 2. Watcher

  Bedrijven willen zo weinig mogelijk vast personeel en uitzendkrachten krijgen nooit een vastcontract bij het uitzendbureau.

  Kapitalisme viert hoogtij.

  1. Bolkestein

   Op hun wenken bediend door Lodewijk Asscher onder het kabinet Rutte II. Versoepeling van het ontslagrecht. Door de man die constant meer vaste banen belooft. Tot zover de waarde van een “strategische” stem op de PvdA in 2012 (al vanaf de dag) na de verkiezingen…

 3. Bolkestein

  Wat gaat het toch goed. Aldus de linkse trollen.

  1. Watcher

   @B waar lees je dat?

  2. Top

   Dit zijn het soort luitjes, die zich laten inspireren, door een of andere ‘biefstuk socialist’, want let maar op, het zijn altijd de linkse ‘RATTEN, die Roomser zijn dan de Paus’. Maar hebben zelf nooit en te nimmer iets bijgedragen aan de maatschappij. Zitten thuis kwaad te zijn, op hun eigen onvermogen. Dikwijls met een uitkering en toeslagen. Ze hebben absoluut geen schaamte, dat ze leven van de gemeenschap. Ze hebben niet meer dan zich hier te presenteren als ‘’wereld verbeteraars’’. Ze kunnen alleen nog maar hier terecht, omdat ze voor andere fora moeten betalen en dat geld is er gelukkig niet. Ik geef ze graag de ‘volle laag’, tot het onbeschofte toe. Ze verdienen niet beter. Je kan het predicaat ‘onrendabele’ gerust plakken op het trollenleger alhier. En met name op lafaard ‘kijker’. Nog steeds geen adres flapdrol?
   .

   1. Watcher

    Weer een Top bijdrage.
    Spannend wat je andere nicks gaan melden.

 4. Rechtsaf

  Logisch want dat is wat Den-Haag wenst zodat het lijkt of er een tekort is aan personeel en ze net doen alsof we arbeidsmigranten “nodig” hebben…

  1. Watcher

   @R, het wantrouwen tegen de overheid zit zo diep, gewoon ziekelijk.
   Beetje wantrouwen is normaal….

   1. Henkdetenk

    @watcher de aandoenlijke speelt zoals altijd op de man.
    @watchtrol de huistr@l en t#rrel van dds.
    @watchtrol hier op dds aanwezig met 10tallen nicks en dat 24/7.
    @watchtrol onze vervente aanhanger van p@dofielen vereniging Martijn die andere warme gevoelens koest voor kinderen dan een gemiddeld mens

    1. Mycase

     Flink vaak zijn nick noemen daar heeft ie een hekel aan …… NIET DUSSSSSSSSSSS

   2. Rechtsaf

    wathcer de bewust onwetende, watcher de bewust bagatelliserende, wathcer de bewust schofferende van Nederlanders, watcher de bewust uit de wind houden islamknuffelaar

 5. Heras

  Dit is bedacht voor werkgevers, om sneller een werknemer aan te nemen.
  Gevolg: werknemers verdienen minder= goedkoper. Nadat je ze uitgebuit hebt, door twee keer hun contract te verlengen, kun je ze alsnog wegsturen.
  Voor een werkgever : win-win situatie.
  Voor een werknemer: blijvende onzekerheid en slecht voor de gezondheid, geen regelmaat, geen hypotheek krijgen: geen vooruitzichten

  1. Mezzadra

   Inderdaad, a-sociaal marktdenken.

   Rutten heeft er recent op gewezen dat de winsten van de grote bedrijven tegen de plinten op klotsen maar de arbeiders daar nauwelijks van meeprofiteren. Hij zal deze boodschap sterker moeten uitdragen maar waarschijnlijk zullen Groen Links en PvdA eerst deel moeten uitmaken van de regering voordat daar echt iets van terecht komt.

   1. Watcher

    @M
    Juist

    1. Top

     En ‘kijker’ is nog een ‘hollenkruiper’ ook. Wat zal zijn moeder trots op je zijn.

     1. Watcher

      @Top als oud lasser ben jij het eens met @M maar daar durf je niet voor uit te komen.

      Schelden is zo gemakkelijk..

     2. Mezzadra

      Vervelend te vernemen dat de trol Top kennelijk hier ook nog zijn drolletjes draait.

 6. Joshuak

  Het is niet links of rechts om te zeggen dat bedrijven enorm misbruik maken van uitzendkrachten.

  Heb jongens bij mij werken die in principe hetzelfde werk doen maar voor dik 700 euro in de maand minder.. Dat is natuurlijk idioot..

  En het heeft niks met regulering te maken, gaat om dat er bijna geen rede is om vast personeel aan te nemen omdat het op lange termijn goedkoper is om uitzendkrachten te hebben want die kan je er zo weer uitgooien als je wilt.

  Het is gewoon een verrot systeem en reguleren gaat echt niet helpen enige wat je dan krijgt is dat je er nog meer circulatie van personeel krijgt..

  Hele uitzendbureau rommel moet gewoon worden stop gezet

  1. Riesmog

   Wat zegt FvD of PVV hierover?

   Snel van partij wisselen dan maar!

 7. Riesmog

  DDS op de popi-tour of worden ze nu links?

 8. Bes Tolen

  Mezzadra. Rutte is een onwijze zwamneus in deze. De Nederlandse bedrijven staan er echt voor het grootste deel zwak voor. [Vrij veel directies van allerlei organisaties zijn ook veel te positief politiek correct. Dom is lastig.]. Sommige categorieën zijn zelfs zwak omdat ze uitgekleed zijn door de overheid. Het gaat dan onder meer om bouwbedrijven, software bedrijven, met opdrachten van de overheid. Bedrijven, die het vel over de oren wordt getrokken. Alleen de meeste bedrijven, die een jaar of vijftien geleden op de AEX of AMX beurs zaten met hun aandelen zijn er niet meer of door het buitenland opgekocht. Andere zijn zoals banken zijn veel kleiner geworden. Particulieren zijn armer geworden. De pensioenrechten zijn aangetast. De lonen zijn vaak nauwelijks of niet verhoogd behalve van bepaalde sectoren bij de overheid. Omdat de politiek die nodig heeft om aanhang te houden, die de rest van de bevolking er onder houden. De overheid voert haar grondtaken slecht uit wat de dogmatisch linkse politiek, ook van de VVD van Rutte, is te verwijten. De adviesorganisaties en personen voor alles wat geen Europese mannen betreft gaat het natuurlijk heel goed. Die klagen het meeste omdat ze weten dat de politiek aan al hun wensen gehoor geeft. Want daar wordt de burger voor uitgemolken.

 9. Joost mag het weten

  Dit heeft puur met overheidsbeleid te maken. Tot ongeveer 1980 was beleid gericht op werkgelegenheid en nationale markten. Dit leidde tot zeer hoge inflatie en rente, stijgende lonen en een slecht investeringsklimaat. Als reactie daarop kwam beleid gericht op inflatie en internationale markten. Dit heeft geleid tot stagnatie van lage en middeninkomens, hoge werkloosheid, uithollen sociaal vangnet, een steeds verder dalende rente en een zeer goed investeringsklimaat. Dit is wat we neoliberaal beleid noemen.

 10. Drollevanger

  Wij zijn er als pensioenado,s met een zeer klein pensioentje, alleen maar op achteruit gegaan. Sinds het jaar 2000 is ons pensioen nauwelijks geïndexeerd zodat het nu nog maar iets meer dan de helft is aan Euro,s, dan in datzelfde jaar 2000.
  Ik weet niet hoeveel duurder de boodschappen zijn geworden sinds Rutte aan het bewind is, maar dat zal zeker ook veel zijn.
  Wel weet ik dat vorig jaar mijn energiekosten van 179 euro zijn opgelopen naar een huidige 242 euro per maand.
  Ik ken mensen die via die idiote klimaatkosten aan de bedelstaf zijn geraakt.
  Wie volgt. Rutte bedankt.

 11. Michael M

  Mezzadra onze Noppen, ik geloof er helemaal niets van. We hebben een Linkse minister president Kok gehad en die heeft net als het kwartje van kok ook flink geroofd van de bevolking. Zowel Links als Rechts heb je graaiers zitten, dus je verhaal gaat niet op !!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.