Wow! Rechtbank Rotterdam neemt NOS-journalist in gijzeling

‘De journalisten van NOS zijn veelal links’, zo luidt de veelgehoorde kritiek. Maar dit is nou wel heel erg heftig. De rechtbank in Rotterdam heeft een journalist van de NOS in gijzeling genomen. Robert Bas, zoals de verslaggever heet, weigert namelijk als getuige vragen te beantwoorden in een strafzaak. Via NOS.

“Bas beriep zich vandaag om principiële en juridische redenen op zijn journalistieke verschoningsrecht en gaf bij het verhoor geen inhoudelijke antwoorden. Dat recht is voor journalisten van belang om hun bronnen en zichzelf te beschermen. Met de gijzeling, een juridisch dwangmiddel, wil de rechter-commissaris Bas dwingen alsnog een verklaring af te leggen.”

Het gaat hier over een vergismoord op ggz-directeur Rob Zweekhorst die in 2014 werd doodgeschoten door een schutter, die hem aanzag voor een ander persoon. Een zeer zware strafzaak. De rechter-commissaris vindt de verklaring van Bas dan ook dermate belangrijk, dat deze volgens hem zwaarder weegt dan bronbescherming. De journalist in kwestie weigert echter om vragen te beantwoorden, omdat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden voor zichzelf en een bron, waarmee hij telefonisch contact had over de zaak. Deze telefoongesprekken zijn afgeluisterd door justitie.

“Naar aanleiding van de opgenomen gesprekken werd Bas op verzoek van de advocaat van de verdachte opgeroepen als getuige. Bas heeft bij de rechter-commissaris nadrukkelijk verklaard dat het geven van antwoorden op vragen kan leiden tot een gevaarlijke situatie voor zowel de bron als voor hem.”

Het moge duidelijk zijn dat het inzetten van zo’n groot ‘juridisch dwangmiddel’, een zeer grote impact met zich meebrengt. Zo laat de hoofdredacteur van NOS, Marcel Gelauff, weten dat hij zeer ‘geschokt’ is en dit te zien als een ‘aanval op de persvrijheid’.

“We zijn ons er uiteraard van bewust dat het gaat om een ernstig feit en een ingrijpende strafzaak”, zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff. “Wat alleen vergeten wordt, is dat het uiterst onaannemelijk is dat een verklaring van Robert Bas de beoordeling van deze strafzaak zal beïnvloeden en dat vooral wordt vergeten dat de veiligheid van een journalist en zijn bron ernstig in het geding komt.”

Daar staat de hoofdredactie van de NOS niet alleen in. Zo krijgt het steun van onze eigenste DDS-columnist Jan Roos, die zijn mening over deze zaak op Twitter niet onder stoelen of banken steekt en ook de persvrijheid aan de kaak stelt.

“Belachelijk. Een journalist hoeft nooit zijn bronnen prijs te geven. Hoe staat het met de persvrijheid in dit land?https://www.telegraaf.nl/nieuws/1538021683/rechtbank-gijzelt-nos-journalist …”

Onze minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, wil, zoals gewoonlijk, niet reageren op de inhoud van de kwestie. Kortom: Nederland staat weer eens op z’n kop. Bas blijft minimaal tot maandag vastzitten. Hoe dan ook: deze kwestie is het waard om op de voet gevolgd te worden. Hopelijk komt hij snel weer vrij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

  1. FCKDopper

    “Deze telefoongesprekken zijn afgeluisterd door justitie”
    Wat wil die D66 rechter nog meer weten, laat de dienstdoende politiemensen een transcriptie maken. De journalist kan niet meer info geven dan wat door de afluister apparatuur reeds is vastgelegd

  2. Buzz68

    Niets is meer heilig!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.