Belasting- en premiedruk niet hoger, gepensioneerden en ZZP’ers ervaren anders

De belastingdruk op inkomens, de premies van volksverzekeringen en overige heffingen op het bruto-inkomen van huishoudens is in 2018 blijven steken op 38,5 procent. Dat is vrijwel even hoog als een jaar eerder, in 2017.

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de hoogste inkomensgroepen de meeste belasting en premies afdragen aan de staatskas. Al sinds 2013 is de gemiddelde druk minder geworden door een daling van de verschuldigde pensioenpremie. In 2016 liep de druk iets op, vanwege een hogere inkomstenbelasting. Toch kunnen we, als we het gemiddelde sinds 2001 erbij pakken, wel een stabiele belasting- en premiedruk optekenen: deze schommelt namelijk rond de 40 procent.

Van alle Nederlandse huishoudens had 39 procent in 2018 een koopkracht van 30 duizend euro of hoger. Het gemiddelde van werknemers tikte zelfs de 32 duizend euro aan. Gepensioneerden moesten het met minder doen, die kwamen vorig jaar namelijk niet boven de 25 procent.

Al met al kunnen we concluderen dat Nederland -qua belastingdruk- al jarenlang erg stabiel voortbeweegt, hoewel gepensioneerden, ZZP’ers en werknemers uit de lagere inkomstengroep aangeven de hoogste belastingdruk te ervaren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Jumping

  Deze Kenneth is waarschijnlijk een volwaardig lid, van het Rutte kartel.

  Als je voor 2018 een getal van 38,5 % weet te benoemen en dan je stuk vervolgd met VRIJWEL even hoog als 2017.
  Ben je bezig een Rutte leugen te lanceren.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 2. claus

  Belastingdruk niet hoger?
  Logisch dat Rutte3 daar vanaf blijft, zo kort voor de 2e Kamerverkiezingen!
  Een groot deel van de bevolking is al behoorlijk “Rutte” kritisch, de chaos mbt klimaatdoelstellingen, ongerustheid massa-immigratie, 100km/uur regeling, boerenprotest stikstof, terugkeer ISIS moedertjes met kuit etc!
  De nek wordt ons alsnog definitief omgedraaid als Rutte4 actueel is!

 3. EmC2

  Belastingdruk is hoger omdat CBS gemeentelijke belastingen (ozb, afvalheffing, parkeerbelasting , etc.) als gewone huishoudelijke uitgaven ziet. Terwijl dit voor burger wel belasting is en ook altijd omhoog gaat en je ook niet op kan besparen.

  Kwestie van kijken naar cijfers.

  1. claus

   emc2,
   Afhankelijk van stad of gemeente, in mijn gemeente heeft geen stijging plaats gevonden.

   1. Tman

    claus:
    Het merendeel van mijn risicoverzekeringen wél gestegen.

 4. Anne Sophe Schillersdorf

  Ik moet poepen

  1. debontereus

   Heb je net gedaan .
   Uit jouw lelijke paardebek.
   En het stinkt ook nog .

 5. Machteld

  Ik merk alleen iets van belastingdruk wanneer ik mijn tweeling zus bezoek en onderweg een snellheidsboete krijg. En de afschuwelijk hoge parkeerbelasting. Die zaken zie ik als belasting die per maand variëren. Dus moet ik goed opletten op de 100km/u

 6. Joost mag het weten

  Gezinnen met slechts 1 inkomen betalen tot 3x zoveel belasting als tweeverdieners. Mogen ook op het lijstje van mij. Beetje doorgeschoten in het promoten van de arbeidsparticipatie van vrouwen met die arbeidskorting.
  Niet de enige reden dat we het krijgen van kinderen tegenwoordig uitbesteden aan de 3e wereld maar helpen doet het zeker niet.
  Overigens ligt de belastingdruk veel hoger als je BTW, accijns, energiebelasting e.d. meeneemt.

 7. Jantje

  Liegen met statistieken.
  De BTW is omhoog gegaan. Formeel geen belasting, maar is het natuurlijk wel.
  BPM omhoog, zorgkosten omhoog, enz. enz. enz.
  Allemaal geen belastingen maar wel lastenverzwaringen.
  Laat ze in het vervolg de lastenverzwaring berekenen ipv de ‘belastingen’.
  Dan zal het resultaat er veel slechter, maar reëler uitzien.

 8. Bes Tolen

  Er is veel inkomstenbelasting overgeheveld naar andere belastingen/heffingen buiten de omzetbelasting om, die veelal speciaal verbruik of gebruik eigen aanschaf betreffen.
  Alle overheidsbemoeienis leidt er toe, dat er een menigte heffingen zijn waar het volk blijkbaar niet bij stil staat maar die wel uit het netto inkomen moeten worden betaald. Zo is ook de belasting op verzekeringen anders dan voor ziektekosten, een paar keer zo hoog geworden. Die belasting heeft niets met de hoogte van het inkomen te maken en betreft dus direct het netto inkomen.
  Er is ook nog box 2 en box 3 inkomstenbelasting (hoewel box 3 vermogensbelasting is). De wetgeving box 3 is bijzonder onredelijk en heeft er toe bijgedragen (let el op: bij), dat het particulier bezit in Nederland sterk achteruit is gegaan. Zo zullen veel oude beursaandelenbezitters niet blij zijn waar hun verliezen van 2001 nog nooit zijn goedgemaakt. Zo is ook deze belasting op spaarsaldi buitengewoon onredelijk.
  Veel mensen hebben ook te maken met ingewikkelde aangiften inkomstenbelasting.
  Vaak zo erg dat ze gebruik moeten maken van een belastingconsulent. Dat moet ook uit hun netto inkomen worden betaald.
  Mensen, die van een uitkering van de overheid leven, betalen in wezen geen belasting. De belastingdruk is dus voor de rest van de bevolking hoger dan als gemiddeld wordt gepresenteerd.

 9. Heras

  Waar blijft de groei voor de lage en middeninkomens dan. De hoge inkomens krijgen genoeg belastingteruggave terug. Zij hebben maandelijks zoveel geld te besteden dat ze de prijsstijgingen niet voelen.
  Je zult maar een gezin zijn met twee studerende kinderen..

 10. Michael M

  Als we nu honderden miljarden belastinggeld in Nederland houden ipv het elke keer maar dumpen dan hoeven we ook eens wat minder in te leveren en kunnen we weer eerder met pensioen en kunnen de zorgpremies weer omlaag, enzovoorts…..

 11. Branke

  Volgens onze Overheid moeten ouderen maar zo snel mogelijk de pijp uit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.